Adobe: Menő vagy nem Menő?

Manapság az Adobe nem MENŐ. Épp úgy, mint ahogy a Microsoft sem MENŐ. Sőt, ezek már-már a ciki kategóriába számítanak. Ugyanakkor ez most csak egy menő megközelítés részemről, merthogy mostanság menő menőzni. Megmaradt csekélyke létszámú, eddigi humoromat túlélő olvasóimnak köszönöm a kitartást, ígérem a folytatásban kevésbé kánikulai hangulatot követek :).

Egyre-másra derülnek ki az Adobe alkalmazásokról, hogy sebezhetőek, ebből kifolyólag veszélyesek lehetnek. Ez a kiderülős folyamat már évek óta tart, minden évre tartogatva egy-egy óriási nagy befoltozatlan, napvilágra kerülő lyukat. (Ezeken mennek be a gonosztevők és kártevők.)

Mai témánk az Adobe sebezhetősége, urambocsá veszélyessége, a körülötte kialakult két tábor, és szerény javaslataim lesznek.

Kezdjük a két táborral

1.tábor: Adobe felhasználók.
2.Tábor: Adobe-t nagy ívben kerülők.

Mindkét főtáboron belül léteznek még altáborok.

Az Adobe használók táborának altáborai (hát, ezt a kánikulai hatást nem fogjuk megúszni, úgy érzem…)

 • Abszolúte kezdők, például valamilyen régi Adobe Reader verzióval – jellemzőjük, hogy tulajdonképpen használhatatlanul régi, elavult verziókat találunk náluk, amik leginkább a használhatatlanság miatt már nem is tudnak veszélyesek lenni.
 • Nem annyira kezdők, de az Adobe-bal kapcsolatban tájékozatlanok – Rájuk leginkább az jellemző, hogy nap, mint nap használják, de ennek nincsenek is tudatában, mert az alkalmazások jól működnek, nincs hibára utaló jelenség.
 • Haladók, akik már hallották, hogy nem árt odafigyelni az Adobe termékekre, és oda is figyelnek. – Ők még mindig nem tudatosan választják az Adobet, hanem úgy tudják, hogy csak ez van (bizonyos dolgokra csak Adobe van…), hallottak már kósza híreket innen-onnan a veszélyességről, de tulajdonképpen nem tapasztaltak semmi rendkívülit, így a kósza hírek nem érnek célt igazán.
 • Profik, akik tisztában vannak az Adobe esetleges sebezhetőségeivel, és naprakészen tartják a frissítéseiket. – Ők azok, akik nem csak saját céljaikra használják például az Adobe Readert, hanem kimondottan használTATják az olvasóikkal, vevőikkel. Ők azok, akik tudják, hogy egyszerűen megkerülhetetlen az Adobe.

Foglalkozzunk most csak ezzel az utolsó ponttal: szinte napra pontosan két évvel ezelőtt kezdtem el ajánlani a Foxit Reader, pdf olvasó programot, ami azon túl, hogy kicsi, ügyes, még gyors is! Olyan villámgyorsan nyitotta meg az e-bookokat, hogy csak néztem. Természetesen azonnal elkezdtem ajánlani az olvasóimnak, hogy lám, milyen jó, és biztonságos is.

Az első sokk két nap múlva ért: akkoriban nem lehetett a neten található pdf-eket megnyitni vele, hanem mindent le kellett tölteni a gépre, és onnan megnyitni… Bizony, ez a művelet a felhasználók kb. 80%-ának még a mai napig gondot okoz!

Amikor naponta 5-10-30-an kérnek segítséget, hogy legalább meg tudják nyitni a pdf-eket, akkor az ember nagyon gyorsan elgondolkodik azon, hogy most mi is legyen… A Foxit Reader-hez kell egy külön kiegészítő, amivel a neten található pdf-eket is meg lehet nyitni (amint megtalálom, felteszem ide, ha valaki gyorsabb nálam, és megosztja velünk, azt megköszönöm!), de akinek gondot okoz az, hogy letöltse a gépére a pdf-et, és onnan nyissa meg, annak a kiegészítő telepítése egyenesen kínaiul lehet.

Két rossz közül a talán nagyobbikat választottam: mindig a legfrissebb Adobe Readert ajánlom használatra. Igen, választhattam volna azt is, hogy a Foxit Reader előnyei mellett maradok, és ráfekszem erre a vonalra, de bevallom HősNőiesen, hogy a könnyebb ellenállás irányába mentem.

Ugyanakkor arra megyek még a mai napig is!

Kimondottan rosszul esik azt látnom, amikor blogokon, hírekben, hozzászólásokban az Adobe veszélyességét és sebezhetőségét szidják a felhasználók és írók. Károsnak is tartom, mert egy felületes szemlélő – márpedig az olvasók azok! – úgy tűnik két Adobe sebezhetőségről szóló cikk elolvasása után, hogy ez a mocsok tehet minden bajról, és elég ezt elkerülni, és hurrá, lehet örülni.

Aztán meg persze csodálkozni, hogy az Adobe szidásával, nagy ívben elkerülésével, és hiábavalóságokba vetett hittel nem csökkentünk a veszélyességen, hanem növelünk!
Minden olyan cikk, ami kizárólag csak szid, utal, rámutat de nem magyaráz, az dezinformálja az olvasókat. Az ok-okozat kifejtésének mellőzése káros, a valamilyen egészen más típusú megoldás meg totál eltereli a figyelmet a lényegről: a tudatosságról.

Természetesen az lenne a legjobb, ha a Foxit legalább akkora hatalom lenne, mint az Adobe. Ez álom marad, mert a piacvezető mindig is legalább 40 százalékot birtokol a piacból, a második meg már jócskán le lesz mögötte maradva, szinte mindörökre. Tehát arról ábrándozni, hogy majd valaha kiegyenlítettek lesznek a viszonyok a szoftverek és hasznos alkalmazások területén, az nagyon hiábavalónak tűnik, már ha az elmúlt 110 üzleti évet vesszük alapul…

Itt és most ígéretet teszek, hogy a Foxit Readert újra előveszem, és megpróbálom újra elterjeszteni (Köszönöm Max Logan témakifejtését és véleményét ebben a témában, mert a vele való beszélgetés íratta meg velem ezt a cikket), most már kompletten kiegészítőstül. Ugyanakkor nyíltan vállalom, hogy az Adobe Acrobat Reader legfrissebb (és automatikusan frissülő) verzióját nyugodt szívvel ajánlom, ugyanúgy, mint minden más Adobe terméket. Nekem nincs kedvem megkerülhetetlen monolitokat megkerülni (vagyis széllel szemben…), inkább egy kicsit bővebben tájékoztatom a felhasználókat, és vállalom és hirdetem azt, hogy veszélyesnek titulált, nem menő cuccokkal is élhetünk veszélytelenül és menőn :).

Adobe Acrobat Reader mindig legfrissebb verzió letöltése: http://get.adobe.com/reader/
Adobe Flash Player mindig legfrissebb verzióját itt találod: http://get.adobe.com/flashplayer/

Foxit Reader pdf olvasó letöltés: http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/reader-interstitial.html

Most elmegyek nyaralni, nagyon szép monszunos időszakot kívánok a hétre, legközelebb találkozunk jövő szerdán!

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Vidi Rita

Kapcsolódó bejegyzések:

11 hozzászólás so far:

 1. Én is kellemes pihenést és a nyaraláshoz szép időt kívánok!
  A cikkel kapcsolatban: pdf olvasásához régóta a PDF-XChange.Viewer-t használom nekem eddig nem volt vele problémám.

 2. Én elég sok pdf-et szoktam megnyitni, elektronikai katalógusoldalak, stb…

  Nem szükséges semmilyen plugin pdf olvasóhoz, annak ellenére, hogy az adobe acrobat telepít valami ilyesmi a böngészőbe.

  Én a Sumatra PDF-et használom, ez még a foxittól is egyszerűbb, bár mivel fejlesztési stádiumban van, nem minden pdf-et tud hiba nélkül megnyitni.

  Na én ezt úgy használom hogy a firefox-ban:
  beállítások/alkalmazások fül–> ahova az van írva hogy ‘adobe acrobat használata’ azt le kell nyitni és ki kell választani hogy másik alkalmazás…

  itt a pdf-et vagy letöltjük vagy a ‘megnyitás’-t választva a firefox letölti és megnyitja az általunk beállított programban

  Egyébként még 1 plusz dolog ami az adobe acrobat nem túl szimpatikus tulajdonsága(i):

  ezeket célszerű letiltani(ha valaki acrobat-ot használ):
  -PDF megjelenítése a böngészőben –> ez hajlamos lelassítani/lefagyasztani a böngészőt
  -Spekulatív letöltés a háttérben–> ez a neve alapján se hangzik jól, itt az acrobat-ra bíznánk a dokumentum letöltését–>általában lassabb mintha a böngésző teszi meg SŐT akkor érhet minket meglepetés ha elkezdünk olvasni valamit és kb a 10. oldal után nem értjük mért állt meg mért olyan lassú HÁT AKKOR TÖLTI KÖZBEN ahogy olvasnánk,’ de nem mindig megy jól neki’
  -gyors web nézet –> a spekulatív letöltéshez képest a különbséget nem ismerem

  jó pdf-ezést

 3. ja és még annyit hogy a fentebbi módszerrel akár 10-15 egyszerre megnyitott pdf-el is jól használható a gép, nem úgy mint esetleg amikor a böngészőben acrobattal megynyitott ,3-4 pdf is lefagyaszthatja a böngészőt…

 4. Szerintem is a PDF X-Change Viewer a tuti.
  Azzal még csak 1x volt kompatibilitási gond, mikor videót ágyaztak a doksiba.
  Akkor is megnyitotta, csak a videót nem játszotta le.

  Egyébként pedig sokkal praktikusabb mint az adobe reader, mert módosítani is lehet vele a fájlokban.

 5. Szia Rita!

  “mindent le kellett tölteni a gépre, és onnan megnyitni…” izé, nem azt tanultuk, hogy soha nem nyitunk meg csak úgy semmilyen fájlt? Hogy mindent először letöltünk, vírusellenőrzünk, és aztán nyitunk meg? Ha meg már ellenőriztük, milyen veszélyek lehetnek mondjuk régi Adobe Readerrel? És ha már letöltöttük, akkor a Foxit ezerszer gyorsabb. De most már kipróbálom a PDF X-Change Viewer-t is :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.