PCK epizódok – avagy adatmentési tapasztalatok a szervizből

PCK 1. törvénye: ha nem mented az adatot, és abban bízol, hogy téged nem érhet baj, akkor biztosan baj fog érni.
(PCK= PC Kommandó számítástechnikai szerviz)

Így tűnnek el az adatok, még a profiktól is

Az adatmentés is olyan, mint egy brazil szappanopera, benne van minden. Tartalmaz, örömöt, bánatot, lustaságot, dühöt, esetleg némi vágyat is hogy találkozzunk az adathordozó gyártójával, és még sok minden más.

Az esetek többségében nincs semmi negatív előrejelzése annak, hogy hamarosan el fognak tűnni, meg fognak semmisülni az adatok. Példa, ami velünk esett meg: egy tökéletesen működő számítógép egyik délután le lett állítva, szabályosan, nem falból kihúzva konnektorból, nem a bekapcsoló gomb folyamatos nyomva tartásával, hanem úgy ahogy elő van írva, Start menü, leállítás.
Majd jön a másnap (nem buli után értem). Gép bekacsol, számlázó program indít, de az nem indul. Szem kerekedik. Hosszas küzdés, eredmény a béka feneke alatt sem mutatható – vagyis semmi, nulla, zéró.

Telefonos segítségkérés a szoftver – számlázó program – gyártójától. Szállnak a percek, csak szállnak, lelki szemeimmel a perceket már galamboknak látom, de ez a galamb nem olajágat tart a csőrében, hanem bizony kalapácsot.
Telefonos segítség ebben az esetben annyit ér el, hogy telefonszámlánk nagyobb lett, ugyanis közlik, hogy kiszállási díj plusz “helyreállítás” 50ezer forint, feltéve, ha sikerül 1 óra alatt megcsinálni. A gépen minden más jól működik, csak a számlázó program szállt el végleg. A telefonos segítő javaslatát – kiszállnak jó pénzért – meghallva megszakítok minden kapcsolatot a külvilággal, miközben kinyomom a telefont, csendes halálraítélti sóhajjal elköszönve. Ez a vég. Csend, vesz körül, gondolataim kavarognak, de semmit nem érnek. Visszaforgatnád az időt, csak lenne meg az adat!
Legutóbbi adatmentés a számlázó adatbázisáról? Nagyon régen…
Hogyan fordulhatott ez elő, hogy nem volt friss mentés? Hát, tudod, az ember úgy érzi, hogy még csak pár nap telt el a legutóbbi mentés óta, de közben a valóság az, hogy már hetek, vagy akár hónapok. Nincs gondra utaló probléma, tehát nincs probléma tudat sem.

Tanulság: ne az emlékezetünkre bízzuk az adatmentés gyakoriságát és rendszerességét, hanem használjunk ehhez egy bármilyen kicsike naptárt, vagy egy egyszerű listát, a legutóbbi adatmentés rövid leírásával, jellemzőivel.

Azért vannak jó hírek is?

Jelentem van lehetőség adat visszaállításra, vannak cégek, akik ezzel foglalkoznak, bár nem minden esetben tudják helyreállítani, és persze nem olcsón. Két lehetőségünk van: vagy visszaállítattunk méregdrágán, vagy a másik lehetőségünk az olcsó, ADATMENTÉS. Hihetetlenül fontos dolog, akik eddig még nem élték át, ne is akarják; tanuljanak mások hibáiból!
Ahogy ezeket a sorokat elolvasod, utána csukd be a szemed és gondolj a kedvenc számítógépeden, vagy más adathordozón tárolt kedvenc dolgaidra. Ha megvan ez a gondolat, képzeld el, hogy menthetetlenül elveszett, soha többé nem látod. A képeket, amiket gyerekeidről, nyaralásaidról készítettél; nem hallgathatod többé a sok éve gyűjtött zenéidet, nem láthatod a filmgyűjteményeidet, és többé sosem fogsz elérni oda a játékkal, mint ahol a mentésed – ami elveszett – tartott.

Ne bízz kizárólagosan “semmiben”, soha ne legyenek csak egy helyen tárolva az adataid, csak winchesteren, vagy csak DVD lemezen, vagy csak pendrive-on.

Okos ember más hibáiból tanul. A Vírus Kommandó olvasók mindannyian okosak, de mindnyájunknak – még a profiknak is – szükségünk van ismétlésre, felelevenítésre.

Egy nemrég megtörtént esetünk, egy haldokló winchesterrel

Egy nyugodt, kedves vevő vásárolt egy darab 500GB-os winchestert, majd 2 hónappal később egy másik ugyanolyat.  Eltelt 8 hónap, hozza be a kettes számút, hogy nem olvassa, nem kezeli a gépe. Leteszteltem, tényleg nem volt jó, semmit nem olvas be. Megkérdezi félve, még mindig nyugodtan: az adataim meglesznek? Együtt érezve vele (mert az előbbi sztoriból láthattad, ekkor már én is tapasztaltam ezt az érzést) mondtam neki, hogy nagyon kicsi az esélye.  Sajnos nem is sikerült lementeni az adatokat. Garanciális csere következett, másik típust kapott.
Kedves, nyugodt vevő bevetett egy trükköt, mert nem akart még egyszer így járni: feltelepített egy szoftvert, ami figyeli a winchester állapotát. Minden nap nézte, ellenőrizte, mi a helyzet. A helyzet remek volt.
Eltelt újabb 4 hónap. Egyik este dolgozott a gépen, végzett az aznapi teendőivel, kikapcsolás előtt ellenőrizte a winchestereket, 100% mindkettő. Eltette magát másnapra. Reggel szokásos: munka már várta, gép bekapcsolva, felpörögnek a ventillátorok, indul a gép; a kedves, nyugodt tulaj indul kávézni, kávé elfogyasztás kipipálva, vissza a géphez, és lám: fekete képernyő. Nem érti. Ekkor még kedvesen újraindítja a gépet, de a Windows nem indult. Azon a napon minden jól indult talán, de ez a Windows biztosan nem. Hiába volt a folyamatos ellenőrzés, a probléma megint derült égből villámcsapásként érkezett, és megint odavesztek az adatai. Már nem volt nyugodt, és kedves is csak alig…
Azóta más gyártó winchestereit használja, 2 éve gond nélkül.

Ebből mi a tanulság?
Az, hogy hiába hisszük magunkat felkészültnek, hiába tartjuk fél szemünket mindig a dolgainkon, ha nem cselekszünk. Nézelődés és ellenőrzés teljesen felesleges, ha nem teszünk semmit a vég elkerülésére.

A vírusirtók is feleslegesen ellenőriznének, ha utána nem irtanák le a kártevőt, nem igaz?
Bármikor elszállhatnak az adataink:

 • Ellophatják a laptopunkat,
 • elveszíthetjük pendrive-on,
 • véletlenül letörölhetjük,
 • áthelyezhetjük egy véletlen kattintással, hogy soha többé ne találjuk,
 • vagy tönkremehet a winchesterünk, ahogy a fenti példában is láthattad.

A számítástechnikában nem igaz az, hogy csalánba nem üt a menykő, illetve, hogy kétszer ugyanoda nem csap be a villám. Becsap az, szó nélkül, többször is egymás után!

A számítástechnikában – a hardvereknél – el lehet felejteni az örökkévalóság fogalmát. Itt semmi nem szól örökre, bármi tönkremehet bármelyik pillanatban.

Mikor mentettél adatot utoljára?
Átfogó és érthető adatmentési tanulmányukat letöltheted innen: Adatmentési biblia, otthoni felhasználók számára>>

Tóth László

Szervizvezető
PCK – PC Kommandó szerviz

Kapcsolódó bejegyzések:

12 hozzászólás so far:

 1. Én már nagyon régóta egy egyszerű, ingyenes kis programot használok adatmentésre. A neve FBackup. Nem cifrázták túl a nevét sem, ahogy a programot sem. Mindig tömörítés és titkosítás nélkül, tükörmentéssel használom. Ez azért jó, mert ha elszállna minden, vagy új gépre akarom vinni az adatokat, nem kell okvetlenül fölinstallálni a programot, elég egyszerűen átmásolni a mentett adatokat. Az első mentés adatmennyiségtől függően egész sokáig is eltarthat, de később már csak a változásokat kell menteni. Minden alkalommal egy külső merevlemezre és egy és egy másik gépre is mentek. Így elméletileg 3 helyen van meg egyszerre ugyanaz. Lehet, hogy ez már mánia, de így szoktam meg:) A programot a honlapomról is le tudjátok tölteni: http://www.takaro.hu/letoltesek.htm Természetesen tud magyarul, és teljesen logikus a használata, nem kérdez felesleges dolgokat, nem bizonytalanítja el talán még a kezdőket sem. Természetesen automatizálni is lehet a mentést. Jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek.

 2. Sizasztok!
  Elmondanátok milyen márkát vásárolt,második alkalommal a vevő?
  Nekem MAXTOR-om van, 6 éve gond nélkül műkődik!
  Kop-kop,lekopogtam!
  Lehet még ilyet kapni egyáltalán?
  Vagy szerintetek melyik a jó márka?

 3. A Maxtor szerintem jóféle, és Hitachi is kellemes benyomásokat tett rám, és a Freecom meg a WesternDigital is megbízhatóbb szerintem, mint a Samsung. Ez teljesen személyes vélemény, de én Samsungra nem bíznám a saját adataimat. A Maxtor egyébként (az én tapasztalataim szerint!!!) olyan mint egy MTZ traktor. Kotog, morog, szinte félelmetes néha, de megy és megy és megy :) Persze ezek nem több-száz darabos tapasztalatok, de bennem ez a kép alakult ki:)

 4. Elnézést, a linket valóban elrontottam, de már korrigáltam :) Tessék kattintani! :)

  János, amikor idejutok, akkor szoktam kiengedni a moderációba került hozzászólásokat. Cenzúrázni nem szoktam :)

 5. Jó, okés, én sem úgy értettem, csak ez a “kiengedni” szó nekem nem jött elő, és nem is bántani akartalak a kérdéssel, próbáltam is mosolygósra venni a figurát:))

 6. Hát sajnos maxtor volt ami nem volt jó, de ez a vékony fajta, és az akkori legolcsóbb. Megbízhatóság, kényes kérdés. WesternDigital (WD), Hitachi, utóbbit nem lehet túl gyakran megtalálni kiskereskedelemek polcain, ezeket inkább cégek használják, ami azt jelenti hogy megbízhatóak. WD hangos de megbízható, nagyon ritkán találkoztam hibásakkal, Hitachiból egyet sem láttam (ritka előfordulás miatt, mert ugye a nagy számok törvénye..), Seagate is jó kategóriába tartozik, Samsung pedig érdekes kategória, ugyanis jól működik de valamiért szereti elfelejteni a particiókat, semmi előjel után eltünik minden a particióról, ha azon volt a windows akkor elindul az oprendszer de nem tölti be hanem újraindul, és ezt folyamatosan amíg ki nem kapcsoljuk vagy meg nem javítjuk. Sokan elkövették azt a hibát hogy beletörődve a teljes adatvesztésbe, újraparticionálták a winchestert, új oprendszer, és kész. Majd ahogy telik múlik az idő újból megtörténik. Ettől van egy egyszerűbb módszer, akik ismerik a dos parancsokat azoknak ismerős lesz. CHKDSK. Ez az egyszerű parancssor ellenőris és helyreállít, a Samsung-os esetben olyan hiba történik mintha a könyvünk elveszítené a tartalomjegyzékét, csak jelen esetben a winchesterünk teszi ezt. A CHKDSK parancs ezt állítja helyre. Ez alkalmazható más tipusoknál is, csak azokra nagyon nem jellemző ez a “viselkedés”.

 7. Sziasztok!
  Jánosnak és Lászlónak! köszönöm a tippeket és a hozzászólást,a MAXTOR tényleg olyan mint a”MTZ traktor”de megy, a WD-röl és a SEAGATE-röl még nem hallotam rossz hirt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.