Az adatvesztés esetei a hazai celebvilágban

Bevallom, fél szememet rajtatartom a bulvársajtón néha, hátha elcsípek valami közhasznút, ami számodra is érdekes lehet. Igen, nagy áldozat ez részemről (nagy sóhaj:)).

Hirtelen két cikk is a kezem ügyébe akadt.
Az első még elég egyértelmű, a másodikhoz már némi hipotézis is szükségeltetik, de menjünk sorjában.

Kunovics Katinka erotikus fotókat tartalmazó pendriveját meglovasították a gonosztevő autófeltörők>>

Hát először is: jajistenem… de hát majd csak túléljük ezt is valahogy… (Bocsánat, Hofi Géza jutott eszembe, hogy Ő hogyan reagálna erre a hírre.)

Másodszorra: Tessék, a pendrive őrületnek ez a vége. Tegyük fel, hogy egyszer csak, egy fensőbb hatalom döntése értelmében, eltűnik a világból a pendrive, és mindenkinek 1 napja van arra, hogy a pendrive-ról átmentse az adatokat valami másra. Határidő letelik, pendrive eltűnik… Vajon rosszabb lenne nélküle a világ? Hát nem.

A pendrive kényelmes, a pendrive okosügyes, a pendrive akár még trendi is lehet, de a felhasználók 99%-nál fölösleges.

HACSAK! Hacsak a körültekintő felhasználók meg nem tanulják, hogy attól, hogy az adatokat hordozni LEHET, még egyáltalán nem KÖTELEZŐ! Nem lesz senki kevesebb attól, hogy nincs széthányva egy pendrive a táskájában, egy az autójában, kettő meg a lakásban.

El szoktad veszíteni a fél pár zoknikat, a tölthetős AAA elemeket, a cetliket és az aprópénzeket? Hidd el, a pendriveot is el fogod. Most akár lehetnék pozitív beállítottságú is, és a negatívumok helyett sugallhatnám azt, hogy: ügyes vagy, vigyázol rá, biztonságban van nálad a pendrive…
De ekkora hatalmam nincs. A feladatom a megelőzés, itt mentális energiák áramoltatásának sajna nincs létjogosultsága.

Egyszer összeszedem magam, és megkeresek egy kockázatokkal és valószínűséggel foglalkozó szakembert, és megkérdem a véleményét, de az enyém egyértelmű, és Murphy szintű: ha az adatot könnyű elveszíteni, akkor el is veszítjük.

Térjünk át Damu Roland nyolcadik szakítására>>

Az egy dolog, hogy Magyarországon nagyon örvendetesen, a celebek szeret-nemszeret játékának fontossága vetekszik bármi más hírrel (ez akár még jó jel is lehetne, ha nem a lelki elsivárosodás és a szándékos szellemi leépítés állna a háttérben – ja, ha meglepő, hogy összeesküvés elméleteket is tudok gyártani, akkor nem olvasol még elég régen :)), az meg egy másik, hogy egy fél mondatból egyből nyomozati anyagot tudnak kerekíteni a felkészült újságírók.

Egyébként eddig azt hittem, hogy az újságíróknak csak bizonyos keretek között lehet a véleményezés az eszköztárukban, de nyilván nem a bulvárparadicsom (Blikk) fogja magából ontani a Pulitzer-díjas szakembereket, csak még mindig fura látni, ahogy beszúrnak egy-egy gonosz megjegyzést a cikkek közepére, végére, aztán meg elintézik az aláírást egy monogrammal, vagy egy nicknévvel. Olyan hiteles így, nem?

Szóval, megemlítődik a cikkben, hogy Damu Roland közösségi oldal profilját és exkedvesének profilját is feltörték, és a mocskok bizony azt jelenítették meg, hogy mindkét fél független, egyedülálló, holott akkor még nem is annyira…

Aztán Damu Roland közli, hogy törölték magukat az ominózus oldalról, mindketten.
Az újságíró azt nem érti ebben, hogy ha feltörték a profilokat, akkor hogyan tudták magukat aztán törölni?

Az újságíró nyilván jártasabb a dologban, mint én, és ebből kifolyólag nem tudja elképzelni, hogy úgy is fel lehet törni valamit, hogy közben a jogos tulajdonosának is megmarad a hozzáférése… Van ilyen.. Igen. Olyan is van, hogy nem tud belépni senki más. Van egy pár variáció. Ezért nem kellene fél mondattal minősíteni, de ez az én véleményem, nem kell vele egyetérteni.

Amit a művész állít, az vagy igaz, vagy nem. Tény, hogy sok-sok celeb közösségi profilját törték már fel, világhírűekét is, most nagy sláger a Twitter accountok hackelése. (Most szólok: nem kérek eszmefuttatásokat az e-mail címemre, hogy mi a cracker és a hacker között a különbség, már megkaptam ez miatt a fejmosásomat, hamarosan közzé is teszem. Nyilván fontos a megkülönböztetés, ugyanakkor a célközönséget tekintve meg mégsem fontos. De ezt majd eldönti az utókor :)).

Ami viszont javasolható, és írtam már róla a közösségi oldalakkal kapcsolatos személyes adatok biztonsága kapcsán is, meg a jelszókezelés kapcsán is:

 • gondoljuk meg jól, milyen jelszót választunk,
 • gondoljuk meg jól, hol tároljuk ezt a jelszót,
 • soha ne jegyeztessük meg a böngészővel,
 • inkább írjuk egy cetlire,
 • de persze ne írjuk fölé, hogy: IWIW jelszavam.

A legfőbb kifogás a jelszavak megválasztásakor az szokott lenni, hogy: azért választok egyszerűt, mert annyi helyen vagyok már regisztrálva, máskülönben képtelenség lenne megjegyezni!

Hát, akkor rossz hír: sokkal rosszabb milliónyi gyenge jelszót használni a milliónyi regisztrációhoz, mint egy-két brutálisan erőset, és azokra nagyon vigyázni!

Igen, jól látod: elég 6-7 nagyon erős jelszó variációja az összes regisztrációhoz, és ezeket kell piszkosul védeni.
Elsődlegesen úgy, hogy a gépünket tisztán tartjuk, és még a kémprogramok gondolatának felötlését is megakadályozzuk a saját gépünkön! (Megfelelő Operációs rendszer, vírusvédelem, tűzfal, automatikus frissítések, kémprogram kereső.)

Fokozhatjuk a biztonságot azzal, hogy nem regisztrálunk gagyi védelemmel rendelkező oldalakon. A gagyi védelem két nagyon alapvető tünetből világlik ki, persze van még nagyon sok tünet, ezek egyéni felhasználók számára túlságosan bonyolultak, ezért csak a két legfontosabbra térünk ki:

 • Regisztráció utáni visszaigazoló e-mailben megkapni a jelszót, önnön naturalitásában, az az Informatikai Álmoskönyv szerint, igen rossz jel…
 • IT biztonsági szakemberek szerint, szintén nagyon rossz jel, ha belépsz egy regisztrációhoz kötött oldalon, majd kilépés nélkül elnavigálsz onnan, és visszanavigálás esetén még mindig be vagy lépve… (Tehát az a jó, ha elnavigálsz egy oldalról, és ha visszamész, újra megnyitod, akkor újra be kell lépned. Mindezek akkor érvényesek, ha a „Belépve marad” opciót NEM KÉRTED. Mert ha Te kéred, hogy belépve maradj, akkor természetesen ezt várhatod, nyilván a következményeit is ismered ennek az opciónak. Nem? Akkor lesz még miről beszélni :))

Összefoglalva:
1.) Pendrivera két szemed!
2.) Ne légy celeb! :)

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Vidi Rita

Kapcsolódó bejegyzések:

6 hozzászólás so far:

 1. Találkoztam olyan esettel is, hogy a begépelt azonosítót és jelszót tárolta az adott weboldal rendszere, míg be nem zártam és újra meg nem nyitottam a böngészőt. Bizonyára ebben is van valami logika, de gondolom az ilyen átmegy a gagyi rostán, ugye?

 2. Sajnálom de a pen drive csupán egy korszerű winchester.
  Ki
  mondta, hogy cipelni és elveszteni kell?
  Én például a bankkártyámat és a forgalmimat sem veszítem el minden nap.
  Arra meg egyáltalán nem volt példa, hogy egy érvényes repülőjegyet elvesztettem volna.
  Ugyan így vagyok az útlevelemmel is.
  Amit magunkkal cipelünk azt el is veszíthetjük.
  Senki sem cipel magával egy winchestert.
  A Window-nak van olyan szolgáltatása, hogy az adataimat a NEt-en keresztűl “on line” bárhonnan, bármikor letölthetem.
  Miért is kell a pen drive- ot állandóan magunkkal cipelni?
  Pen drive = örökéletü WHINCHESTER.
  KÉRDÉS: ezt még nem próbáltam ki: egy pen drivet használhatok “C” winchesterként?

  Ez csupán egy tisztán electro-mos tároló.
  Nézzük az élőnyeit:
  -nincs benne mechanika,
  – végtelen élettartamú,
  (csak a benne lévő mechanika tudja az
  élettartamát korlátozni,)
  Összefoglalva: én már évek óta használom a pen drive-ot, mint “második Winchestert”.
  Lehet pl a nyakba is akasztani mint egy értékes talizmánt: még jól is néz ki. :-)))

  ps:
  Arról van elképzelésem, hogy Hofi Géza (Malek Miki zenekarával) ha ma élne, hogy reagálna a bevezetőben említett hírre: SEHOGY.
  Szerintem ha csak “ilyenekkel” foglalkozott volna akkor még ma is élne!

 3. Akkor kerülnöm kell a magyarorszag.hu-t is! Beléptem, kiléptem (!), elnavigáltam, majd a vissza gombbal már bent is voltam, mintha mi sem történt volna! Ilyenkor mi van? Pendrive nélkül még lehet élni (bár szerintem elég, ha éppúgy gondosan kezeljük, mint a gépünk többi részét), de Magyarország nélkül? ;-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.