Hát nem erről jártatom a számat? – rendkívüli apropó a mai bejegyzéshez

Percekkel ezelőtt gyanútlanul fórumozgatni indultam a cégvezető barátaimhoz, egy kávéval és némi csokival felfegyverkezve, amikor számítástechnikában jártas kollégák két cikkre hívták fel a figyelmemet:

A Facebook, merevlemez meghibásodás miatt elveszített egy milliárd, a felhasználók által feltöltött képet, áll az Index.hu cikkében. Ez kicsit durva.. Ennyit a hardverek alapvető megbízhatóságáról.

Aztán, itt a másik cikk:

A Google Docs szolgáltatásánál – ami közös dokumentumhasználatot hivatott támogatni – saaaajnos, egy véletlen baki folytán olyanok is hozzáférhettek a dokumentumokhoz, amikhez másoknak semmi közük se lett volna. Bár a Google próbálja szépíteni a dolgot, de hozzávetőlegesen 220 ezer felhasználó adatvédelmi érdekeinek megsértéséről van szó, írja a computerworld.hu… Ez sem kevésbé durva, mint az előző eset. Ennyit az internetes szolgáltatások megbízhatóságáról.

Tulajdonképpen most lehetnék olyan mocsok, hogy magamban hálát adhatnék az adatvédelmi információk fölött őrködő istenségeknek, amiért két ilyen szenzációsan passzoló hírt ad a kezembe egy nap alatt.
De ennyire nem vagyok mocsok, nem rebegek hálát, meg különben is, megint egy kicsit beolvasós kedvemben vagyok: (utolsó hangüzenet a héten, kéretik kibírni :))

Powered by Podbean.com

Innen töltheted le az mp3 fájlt: Adatmentési szabályzat kell, vagy nem kell?

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

11 hozzászólás so far:

 1. Eltaláltad, tényleg nem azzal a gondolattal fekszem le este, hogy jaj de jó lenne adatot menteni. Őszintén szólva a hátam közepére sem kívánom ezt a feladatot. Igazán hatékony az lenne ha nem is én kellene csináljam… várom, hogy mit mutatsz fel ezzel kapcsolatban, hátha hasznát tudom venni.

 2. na igen :) ez ám a kemény világ… most pedig jöhetnek a tárhelyszolgáltatói reklámok: “megbízhatóbb, mint a google és a facebook együtt” :D

  rendszergazdaként csak azt nem értem, hogy egy (két) ekkora méretű cég hogy a fenébe engedheti meg magának, hogy az felhasználói adatait ilyen tróger módon biztosítsa?
  (azért a google mentségére szolgáljon, hogy a docs egyelőre beta változat és ezt mindehol jelzik is)

 3. Eszter, még én sem az adatmentés gondolatával fekszem, és nem normális az, ha erre naponta egy futó pillanatnál többet kell gondolni egy kis (néhány személyes) cégnél. Megmutatom majd, mit találtam ki!

 4. Rendszergazda… A béta verzió nem mentség, hanem menekülési útvonal ;)
  Hibák bárhol előfordulhatnak, de ahol a sok felhasználó növeli a kockázatot, ott egyre több erőforrást kell fordítani az adatok védelmére. És ebből nincs kiút, nincs mentség.
  Persze a felhasználói “szerződésben” egészen biztosan le van írva, hogy semmiféle felelősséget nem vállalnak az adatokért.

 5. Rita, ebben nem értünk egyet, ugyanis ha a szolgáltató közli veled, hogy ez a szolgáltatás nem biztonságos, vagy nem 100%-ig megbízható, akkor nem igazán vonható felelősségre hibák miatt, hiszen erről előre tájékoztatott.

  A béta verzió azt jelzi, hogy fejlesztés / tesztelés alatt áll a dolog.

  Persze más lenne a helyzet, ha teljes értékű szolgáltatásként adnák használatra és úgy tűnne el adat, vagy sérülne a biztonságuk. De nem ez történt. Ők korrektul jártak el, aki meg mégis így használja annak lelke rajta.

 6. Kedves Vidi Rita,

  Eletedben mi volt a legtobb adat, amit egy nap lementettel? Es amit visszaallitottal? Az egyszeri usernek csorikamnak azon kivul, hogy megmondod, hogy egy mapnetwork drivra mentsen adott esetben, halvany lila fogalma sincs arrol, hogy mit es honnan hozzon elo. Tobbnyire meg javaban probalja elerni a storage-jat, amikor az mar halozat/hw/sw raid szinten kiesett alola.

  Ne haragudj, de borzalmasan amatornek tunik ez az egesz, vagy Te a Kurti Kft virusmarketingje vagy? Mert akkor nagyon jo…

 7. Hathogyne, netán valamelyik nagynevű képviseletében szerettél volna megszólalni?
  Ha bántó szándékot vettél ki a szavaimból, akkor a hiba a te készülékedben van.
  A post arról szól, hogy lám, az istenített óriások is képesek hibázni, hát akkor ez sokszorosan igaz az pár fős cégeknél…

  Ja, azt nem tudtam, hogy annál profibb valaki, minél több adatot ment és állít vissza nap mint nap… Ezek szerint a kicsik soha nyomába se léphetnek egy multinak igaz? Még jó, hogy nem is akarnak…

 8. Hathogyne! Rita soha nem szokott ilyen szakkifejezésekkel fárasztani minket olvasókat, én ezért is szeretem az írásait. Mindig olyan érthetően magyaráz, hogy soha nem bizonytalanodom el, mindig várom a következő hasznos levelet, mert mindegyik kincset ér!
  A Kürt Kft. örülhetne, ha Rita ajánlaná őket, ha olvasnád a leveleit, akkor tudnád, hogy ilyesmiről nincs szó, itt információt kapunk, nem reklámot!

 9. Annyit azért tudni kell, hogy a mai szerverek tükrözött merevlemezekkel dolgoznak, azaz minden kétszer tárolódik és fizikailag is 2 db HDD-n. Pont az ilyen adatvesztést hivatottak kiszűrni ezzel. Ezért kissé érdekes a Facebook hír.

  Google esetében meg már semmin sem hibásodom. Nemrég kiderült, hogy olcsó hardver cuccokat használ a szervereiben. Az egyik legjobban ismert cég és szervezet akinek minden egyes megmozdulását a világ figyeli, nem minőségi alkatrészekkel dolgozik.

  Eszem megáll és körülnéz :-)

  Az adatmentés és a vonzás törvénye kombináció még sosem jutott eszembe :-P

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.