Lassú Androidos telefon? Így kell begyorsítani

Ezt is megértük, már nem PC-kről, hanem Androidos telefonokról írok, agyrém ;).

Tévedés azt hinni, hogy a szuper telefonokon nem lassul le a rendszer, és csak az olcsóbb okostelefonok kínja a lassuló, kifagyó, percekre leálló, életjelet nem adó Android rendszer. Minden telefont érint ez a probléma, amelyen ez az operációs rendszer fut, és persze telefontól, felhasználótól és a telepített alkalmazásoktól is függ az, hogy hogyan kell nekikezdeni a telefon begyorsításának.

Most lássuk a nem radikális, tíz leggyorsabban bevethető tippet és a végére egy radikálist is!

Lassú Androidos telefon? – Android gyorsítás

1.)    Telefont kikapcsol-bekapcsol. Nem magyarázom, aki használt már valaha Windows-t, az tudja, hogy egy újraindítás sokszor csodákra képes. Naponta legalább egyszer újra kell indítani a telefont is, de azt hiszem ezt már minden vásárlásnál el is mondják az ügyfélnek, érdemes tényleg komolyan venni.

2.)    Vírusvédelem! Ugye, hogy itt senkinek nem kell már a szájába rágnom, hogy ez miért fontos? ;)

3.)    Clean Master nevű alkalmazást – vagy valamilyen, számodra tetszetős takarító alkalmazást – telepíteni kell, és ezzel naponta, két naponta érdemes kitakarítani az ideiglenes fájlokat, kitakarítani a nem használt alkalmazásokat, és naponta akár többször is kiüríteni vele a memóriát. Bár elég nagy tárhellyel bírnak már a telefonok, azért a memória kapacitásuk nem olyan, mint egy igazi számítógépé! Nagyon gyorsan be tud telni a memória, és akkor nincs hova pakolni a működéshez szükséges számítási adatokat! Szóval takarítás fél egészség!

4.)    A Clean Master nevű alkalmazás takarításán túl szépen át kell nézned, hogy eddig milyen alkalmazásokat telepítettél, és azokra szükséged van-e egyáltalán. Ha már idegesítően lelassult a telefon, akkor légy szigorú, pár napra törölj mindent amit mondjuk egy hete nem használtál, aztán figyeld egy hétig a telefont, hogy mit produkál, lassul-e még idegesítően.
Általában azok az alkalmazások gyilkolják le a telefonok kapacitásait, amik folyamatosan kommunikálnak és folyamatos adatforgalmat csinálnak. Ami nagyon gyilkos tud lenni, az a csevegőprogram!

5.)    Kapcsold ki az automatikus frissítést! – Sosem gondoltam volna, hogy valaha ezt fogom javasolni, de eljött ez a pont is, és csakis nagyon lelassuló Androidos telefonokról beszélek, nehogy nekem valaki Windows-ra vonatkoztassa! Szóval, le kell kapcsolni az alkalmazások automatikus frissítés keresését. Időről időre frissítsd manuálisan az alkalmazásokat, ne hagyd, hogy a telefon éjjel-nappal keresse az új verziókat! Ez is folyamatos adatkommunikációt jelent, és ezáltal processzor és memóriahasználatot is. Lassú telefonnál ez pont nem egy jó dolog.

6.)    A használatban maradó alkalmazások beállításait nézd át! (Elindítod az alkalmazást, és a menü gombra kattintasz, ami kis vízszintes vonalakból áll.) Ha lehet, ezeknél is kapcsold le a folyamatos kommunikációt, az automatikus frissítést, meg minden úgynevezett intelligens dolgot. Az okostelefon lassútelefon. A butatelefon gyorstelefon ;).

7.)    Az asztalon ne legyen túl sok ikon. Hát persze, hogy úgy kényelmes, hogy mindent egy koppintásra – istenem, de hülye szó ez ;) – el lehet érni, de azért ne pakoljuk tele a képernyőt, mert az erőforrás igényes!

8.)    Ne használd az animációkat! Minden grafikai csoda végletesen veszi igénybe az erőforrásokat. Használni akarod a telefont, vagy gyönyörködni benne?

9.)    Meghackelt alkalmazások nem biztos, hogy úgy vannak megbuherálva, hogy közben optimálisan használják az erőforrásokat. Ezektől is jobb megszabadulni, legalább átmenetileg, aztán tesztelni az eredményt.

10.) Kapcsold ki az automatikus fiókszinkronizálást! Na, ez akkor érdekes, ha nem regisztráltál külön új Google-fiókot a telefonodhoz, hanem mondjuk egy régóta használatban lévő gmail címedet használod, és örömmel emailezgetsz Androidról. Hát rossz hírem van: ezt nem lett volna szabad! Én nem bíznám a leveleimet egy bármikor elveszíthető, védtelen, és igen támadott rendszerre. Az Androidos készülékekhez külön fiókot kell csinálni, és azt kb. semmire nem kell használni. Így egyszerűen le lehet kapcsolni az állandó és automatikus fiókszinkronizálást, amivel szintén erőforrást lehet spórolni, nem is keveset.

11.)  Telefon és Android guruk azt javasolják, hogy minden adatot – képet, zenét, filmet, hanganyagot, jegyzetet, anyámkínját – le kell menteni, és vissza kell állítani a telefon gyári beállításait, majd újra kell kezdeni a telefon birtokbavételét, mintha új lenne. Mint tudjuk, ilyenkor szoktak örökre eltűnni a fontos adatok, szóval erre készülj rá, gondold végig inkább ezerszer, hogy mindent lementettél-e!

UPDATE!
+ 1 tipp: kezdj el rászokni – eleinte csak éjjel, aztán néha nappal is – arra, hogy használod a Repülőgépes módot. Ez azt tudja, hogy az összes adatkommuniációt lestoppolja. Sem kimenő, sem bejövő adatforgalom nincs, semmi nem használja a háttérben a rendszert. Ezzel azt el tudod érni, hogy pl. reggel nem azzal kell kezdened, hogy újraindítod a telefont, mert az időjárást sem tudod megnézni rajta… (persze kinézhetsz az ablakon is, de mióta okostelefonok vannak, már ablakon kinézésre sincs szükség ;)) Ja, így nem lehet vele netezni, tehát használatbavétel esetén ki kell kapcsolni a Repülőgépes módot, de ez mégis gyorsabb, mint újraindítani, pin kódozni, várni, míg az sd kártya elérhető, stb.

Hogy ezeket a beállításokat hol keresd?

Tapogatod eleget a telefont, nem? Keresd meg ;).

De most komolyan: ahány telefon, annyi féle rendszer, szóval tényleg az a legjobb, ha keresgélsz: a beállításokban, az alkalmazások beállításaiban.

Jó munkát, megéri!

Vidi Rita

Kapcsolódó bejegyzések:

39 hozzászólás so far:

 1. Èn a takaritóprógramokat egyáltalán nem ajánlom, annak, akinek 256 vagy 512mb ramja van, mert több ramot eszik, mint amennyit ki tud takaritani. Amúgyis, ha a telefonnak memóriára van szüksège, az ideiglenes és a gyorsítotárakat kiszedi a memóriából(legalàbb is nekem igy van). 1gb vagy nagyobb rammal rendelkezõ teloknak meg fölösleges ezeket megtenni ha naponta újrainditják a telefont ;)

 2. Gabee, itt nem arról a kényelmes állapotról van szó, amikor azon morfondírozok a telefonnal a kezemben, hogy “hmm… hát azért mégiscsak egy brutál gépet vettem, ne lassuljon már le egy pillanatra sem”, hanem arról, amikor annyira lassú, hogy pl. csörög, és nem tudod felvenni, mert nem jelennek meg a gombok, csak pl. 30 másodperc után, illetve nem azonosítja a hívót, csak 25 másodperc után, hiába, hogy 5 perce is vele beszéltél…
  Vannak ennek árnyalatai természetesen, ki kell próbálni mindent, még a takarítókat is, hogy konkrétan kiderüljön, kinek mi válik be.

 3. Hú, de arcon leszek suhintva ezért, de a legegyszerűbb úgy kikerülni, hogy olyan rendszert veszel, amit nem kell karbantartani :)

 4. dehogy leszel arconsuhintva, itt az nem szokás :) valagba rúgva, az igen! ;)
  Viccelek!
  Iphone-ra gondolsz egyébként?
  Vannak, akik azt mondják,hogy az androidot is az apple találta fel, hogy lassan rávezesse az embereket, hogy mégiscsak iphone kell nekik :D

 5. Sajnos nem ismerem a blackberry és a windows rendszereket, hogy azoknak milyen a karbantartásigénye.

  Annyit tudok elmondani, hogy iphone 4 kikapcsológombja karácsony előtt romlott el. Azóta lemerülve sem volt, mert ha kikapcsol, ugye a gomb híján nem lehet visszakapcsolni. Szóval négy hónapja megy 24 órában és pontosan ugyanolyan gyors mint a bekapcsolásakor.

  De szívesen kipróbálnám a blackberryt meg a windowst is! Mindegyik rendszernek megvannak a kis előnyei, meg kis hátrányai, azokkal meg lehet tanulni együtt élni.

 6. Nekem volt nokiám, hát az ilyen félig okos, félig buta telefon volt. Alkalmazások nem igen voltak hozzá, de így utólag tudom, hogy nem is kellenek azok… :D
  A saját gps-éről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, és a készenléti ideje is több nap volt.

  Azért ez az Iphone 4 “ki sem kell kapcsolni” dolog elég meggyőző :O

 7. Én már ezeket tapasztaltam, még mielött elolvastam volna ezta z oldalt… nekem nagyából bevált… a clean mastert szoktam hasznalni, nagyon jo.. mindenkinek ajanlom!!! ;)

 8. Carter, a képernyőt hogy oldod ki/zárod le?
  Azért valljuk be, egy iphone árán 2 csúcskategóriás androidos telót lehet venni, és ugye azokon se nagyon kell a fenti lépéseket alkalmazni..
  Ellenben bárhol fel tudod tölteni, magadnak fejleszthetsz alkalmazásokat, az idióta gyári billentyűzetet le lehet cserélni, háttértárnak is használhatod, van fájlkezelő és még egy kisregényt lehetne ilyenekről írni.

 9. Valamit kifelejtettem. Drive by download androidos kártevőről még nem hallottam, de ha publikáltak ilyet, kérlek linkeljétek. Persze ezzel a megfogalmazással lehet riogatni az embereket, olyan valóban létezik ami automatikusan letölti magát, persze ez is inkább az oldalon található szkriptek eredménye. De ettől még települni és futni nem képes. A LÉNYEG: kártevő településéhez, futtatásához MINDIG kell a felhasználó interakciója, tehát az EMBERI HÜLYESÉG!

 10. Szia Rita!
  Örülök ennek a blognak. Nekem még nincs okostelóm mert még gyűjtök egy komolyabbra viszont a feleségem telefonja lassúlt be nagyon mostanában. Ki fogom próbálni az összes okos tanácsot amit itt olvastam, csak azt szeretném megjegyezni, hogy nekünk nem igazán van internetünk amin keresztűl, szinkronizáljon vagy újabb verziókat keresgéljen stb, legfeljebb havonta olyan 100 Mbnyi amit kapunk a feltöltéseknél és ami elég hamar elrepül.
  Remélem még jönnek további segítő ötletek mert szívesen venném hisz hót bunkó vagyok a telefonokkal kapcsolatban.

 11. Az Iphon és a Winphon-ok egészen más kategóriába sorolandóak mert azok”zárt”oprendszeű telók.Nincs értelme a Droidhoz hasonlítani őket mert kb olyan lenne mintha egy motort hasonlíta
  nánk egy autóhoz.Csak annyi a közös bennünk hogy mindkettő jármű.

 12. Sziasztok!
  Nem tudtam mashova irni.igy ittkerdem meg.hogy lehet az hogy ilyen+olyan szupi telokrol beszelunk mar de en egy sima (egyszerunek gondolhato!)dolgot…nevezetesen a Java-t nem tudtam felpakolni a samsung galaxy note3.ra….h.pl.egy csetes oldal fusson rajta.
  Erre tudtok vmi okossagot??

 13. Sziasztok!
  Érdekesnek találom ezt a blogot,bár néha nem árt eloszlatni a félreértéseket.
  Nincs olyan rendszer amit nem kell karbantartani.
  Az IOS is rászorul,de annál elsősorban a tárhely látja kárát,a megfelelő alkalmazás PhoneClean FIZETŐS.
  Winmobile részérő ugyanúgy kellene de ilyenről még nem hallottam. (bár a felhasználók szerint a befagyott appokat a rendszer magától lövi ki,de aki jobban figyel,láthatja hogy mennyi idő kell neki ehhez.
  User Experience Friction szerint (ezt elég reprezentatív felmérésnek vehetjük :) )
  az IOS 7 73,25

 14. az android 57.25
  a WP 47.25 pontot kapott. Eléggé elmaradt.
  Míg z android nyílt forráskóddal ellátott,addig az IOS és a WP teljesen megköt,mind a felhasználói felület,mind az appok tekintetében.
  Jelenleg a droid a legmegbízhatóbb orendszer,és ha egy felhasználó nem hülye,akkor nem is lassul be.
  Nem kell ismeretlen eredetű,félkész,vagy “ingyenes” kiegészítőket telepíteni,jobban utána kell járni.

 15. Kedves Rita!

  Nagyon tetszenek az írásaid! Szakmailag és stilárisan egyaránt nagyon jók!:) Kemény munka egy oktató anyag elkészítése tudom, de jó lenne, ha gyakrabban osztanád meg a tudásodat, nagy szükség lenne rá!
  Kellemes ünnepeket!

 16. G4B33-nak nincs igaza, vagy telefonáláson kívül másra nem használja a készülékét. Belassul az, akármennyi a memória. A telefonom komoly gép, és eléggé intenzíven használom, és takarítgattam is néha-néha, mégis most eljutottam oda egy év után, hogy ezen az oldalon említett appal nekimentem. Már hívásnál is akadt. Jó lett. A tabletem újabb, olcsóbb de az s nagyobb memóriával és procival szerelt gép, egyenlőre repül, de erre már alapból rátettem a clean mastert. Érdemes, és nem is használ rengeteg memóriát, meg még a sok kicsit is érdemes kitakarítani időnként.

 17. Nekem volt telepítve többször is a clean,de egy idő után(kb.5-6 hónap) belassúl tőle a telóm,pedig minden nap takarítást végzek vele.Ilyenkor mindig törlöm és gyorsabb egy ideig,és később újratelepítem.Nem tudjátok mitől lehet ez?Samsung S Plus-om van.

 18. A takarító program valóban kötelező, de a Clean Master nevű alkalmazást senkinek nem ajánlom, mert tele van felesleges cuccokkal, és zabálja a memóriát is, meríti az aksit. Helyette a SD Maid nevű alkalmazást kell fel rakni, mert az a Clean Masterrel ellentétben valóban hasznos.

 19. Hát ez enyhén h……g mert androidos telefon nem lesz vírusos
  Minek klean master? elég ha telefonon ki űríted
  Meg a repűlőgép üzem mód pfff b……g
  Elég ha naponta egy kikapcsolod este meg
  Ha nagyon lassú kikapcs bekapcs ennyi!
  Figyi Rita nem rosszakat írtál csak némelyikük
  Apszolultan de felesleges!
  Tudom hogy ilyet írni nehéz de azért máskor
  Nézd meg a neten hogy mások mit írtak!
  Köszi! üdv.: C.Geri

 20. Androidos telefon nem lesz vírusos??? Ezt hol tanítják?
  ezek amúgy mit jelentenek, hogy h……g, meg b……g
  Biztos öreg vagyok már hozzád képest, de tiszteld már meg az idősebbeket, hogy ha már pontokat ki tudsz írni, akkor kiírod a betűket… :)
  Köszi!
  A másik meg az, hogy az elmúlt 8 évben megfigyeltem, hogy mindenki magából, meg a saját maga kis világából indul ki, mind a számítástechnika, mind a telefonok terén.
  Most mondom azoknak, akiknek nagyon jó telefonjuk van: a többség nem olyan ám!
  Igen is lassulnak, túlmelegszenek, kifagynak, elromlanak.
  Tessék örülni, ha rád nem vonatkoznak a tippek, de nem kéne leszólni azokat a tanácsokat, akiknek valami más adatott, mint neked Geri :)

 21. Szia én tök analfabéta vagyok a telefonokhoz és most elég rendesen belenyúltam ( prestigio 5400 duo).
  1 hétig sem bírta már 3* volt szervízben és még mindig ….
  Folyamatosan lefagy nem indul nem tőlt szinte minden amit eltudsz képzelni.

  Érdemes vagy lehet eggyáltalán kezdeni vele valamit???

 22. Normális alkalmazások (facebook és messenger nem az, zabálják a telefont) kivételével nem kell telepíteni semmit! A play is tele van ingyenes, reklámokkal teli szeméttel. A normális alkalmazások álltalában fizetősek! Más gmail-es accot megadni ezért nem feltétlenül célszerű, ahhoz társítja a használt( és megvásárolt) appokat. Kalóz verziójú appok problémásak: cpu-gpu mert ugye kúlön chipsetre írt nem fog menni egyszerűen, verzió, vírus? Nekem igazából a root-olt, kitakarított gyári romok jelentik a megoldást. Itt felteheted a system-tunert(fizetős) és pontosan látod mi mikor mennyire zabálja a cpu-t és a ramot. Nem használt gyári appok kitakarítva, kétes appok elkerülve és van, hogy hónapokig nem kell újraindítani a telefont. A folyamatos erőltetett memory clean egyébként nem feltétlenül jó ha utána az appok újraindulnak a háttérben. Csak a proci dolgozik majd fölöslegesen, de ezt már egy pár helyen leírták

 23. “régóta használatban lévő gmail címedet használod” – ha ezt nem használnám, értelme sem lenne, hogy okostelefont használjak.

  Nem túl lassú a telefon, de a gyári alkalmazásokon kívül (amit lehetett már azokból is letöröltem vagy áttettem az sd kártyára) fel van téve a skype, egy időjárás alkalmazás és a facebook.

  Frissíteni semmit nem lehet, facebook messenger már nem fér el, arról pedig ne is álmodjak, hogy valami extra alkalmazást kipróbálhassak: pls vírusvédelem és clean master nem telepíthető. Bár a Clean mastert valamikor már próbáltam és semmi értelme nem olt.

  Tárhelyem van 4 GB belső + 8 GB sd kártya.

  4 GB belsőből:
  – System capacity 2,25 GB / 72,96 MB szabad – gondolom ez az, ami túl kevés.
  – Phone capadity. 1,75 GB/1,63GB szabad

  Kipróbáltam más telefonon is, az sem jobb. A gyári beállítás sem segít rajtam.

  Mit csinálok rosszul? Ennyire “megdagad” az andoroid kb 2 év alatt? Vagy menthető még a telefon?

 24. Aki tudja használni a telefont, és nem tölt le minden csecse-becsét, akkor felesleges a vírusirtó…Clean Master meg tényleg jobban lassítja a telefont, helyette inkább Greenify-t használnék, ami automatikusan lelővi a háttérben menő felesleges appokat vagy, az SD maid-ott ami kitakarítja a szemetet. :)

 25. Igen, Rita, ha visszaállítok mindent gyári beállításokra, frissítem, amit frissítei akar, és visszatelepítem ezt a néhány alkalmazást rögtön ugyanez van.

  Olvastam valahol, hogy ha rootolnám a telefont, akkor a gyári dolgok is átkerülhetnének az sd kártyára, és az talán megoldaná a problémát. Persze csak ha sikerül a rootolás, mert az egy elég rizikós feladat annak, aki azt sem igazán tudja, hogy az mit jelent.

  @Dawe Szerintem 3 letöltött alkalmazás nem “minden csecse-becse”.

 26. Kedves Rita!
  Lassú az androidos LG GSmini telefonom folyamatosan azt jelzi, hogy vírust talált és nem tudok rá letölteni semmilyen vírusirtó alkalmazást. Ilyenkor mit tegyek?
  Lina

 27. Köszönöm a megerősítést, Rita, én is úgy gondoltam, hogy szakemberre bízom. De érdemes megcsinálni? Tényleg jobb lesz tőle a helyzet?

 28. Lina, ha nincs rajta eleve valamilyen védelmi szoftver, akkor az feltételezhetően kamuriasztás, hogy töltsd le gyorsan az ő – már esetleg tényleg kártevőt rejtő – alkalmazásukat.
  Érdemes ezt is valaki hozzáértőnek megmutatni.

 29. Aki esetleg nem akar rootolni az letilthat számára haszontalan gyári alkalmazásokat. A Beállítások / Alkalmazások / összes vagy összes alkalmazás. Itt megtalálod az összes telepített alkalmazást. Nekem is volt agy pár pl Xender vagy a Documents to go , Térkép és társai….stb Rákoppintasz és ott a latiltást választod. Figyelmeztet , hogy esetleg valami nem fog rendesen működni ha letiltod az adott alkalmazást. Persze pl: Google címtár és com.android alkalmazásokat ne tilts!!!!!!! Csak azt amiről tudod , hogy mi is az.

  Eszter
  Ha leírod a telefon pontos típusát talán lehetséges , hogy nem szükséges szakember vagy USB driveres pc-s kínlódás. Sok telefon rootalható a Kingroot vagy Kingo rooter appal pl meg még van egy pár root app. De neten kell utánnanézni melyik verzióval működik ha működik. Biztonságimentés mindenképp kell előtte!!!!! recoveryből!

 30. Szia Rita! Légy szíves megmondani, hogy ha a jelenlegi 4.2.2 android verziót frissíttetem, akkor gyári visszaállítás után a frissített, vagy a régi verzió fog-e futni?
  Köszönöm előre is a válaszod.

 31. nemtudom de nehhezen tudok belépni a faacebokomba .Nemtudom hogy tudna nekem e valaki segitenni bárki hát nemtudom mert karban tartást irt ki és onnétt már nemtudtam bejelenkezni .

 32. Csodák bizony nincsenek, fillérekből nem fogsz jó telefont kapni, főleg ha még nem is értesz hozzá. Egy megoldás van az analfabétáknak:

  LUMIA.

 33. Elnézést kérek mindenkitől de nem hozzá szólni szeretnék hanem kérdésem lenne hátha valaki tud segíteni.
  Lehet hogy letöröltem valamit és azóta az előlapi kamera fordított képet mutat a hátlapi pedig be sem kapcsol. Előre is köszönöm a segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.