Te jössz? Én megyek!

banner_468x60_hacktivity

Kelet-Közép-Európa legnagyobb hackerkonferenciája Budapesten

2009. szeptember 19-én és 20-án kerül sor a Hacktivity 2009 konferenciára, új, tágasabb helyszínen a Trefort Kertben lévő Gólyavár Rendezvényközpontban. A sorban immár hatodik Hacktivity a legrégebbi hazai független IT biztonsági konferencia, ahol hagyományosan az információbiztonsági szakma legrangosabb hivatalos és „nemnyakkendős” képviselői jönnek össze a téma iránt élénken érdeklődőkkel. Bár az eseményre jellemző az oldott, kötetlen stílus, a tartalom ennek ellenére – vagy pont ezért? – rendkívül nívós, sok új ismeretet nyújtó, mélyen technikai. Bár hazánkban még nem tudunk róla, a külföldi társrendezvényeken már évről-évre résztvevő a titkosszolgálat is.

Amerikában és Európa egyre több országában is évek óta gyakorlat már az olyan IT biztonsági konferenciák sora, ahol az öltönyös cégvezetők mellett megjelennek a formaságokra cseppet sem adó informatikai guruk, sőt a felsőoktatásban informatikai képzésben részesülő diákok is. Tény, hogy egy-egy ilyen rendezvény olyan fórumot kínál a felhasználók által érzékelt információbiztonsági, jogi, szociológiai problémák ismertetésére, amelyet más konferenciák nem igazán tudnak megoldani, éppen ezért ezek a rendezvények mindenhol egyedinek számítanak a szokványos konferenciák között.

A Hacktivity-re nagyon jellemző az interaktivitás melyet az idén három új program elemmel is támogatnak a szervezők!

A „Hack the Vendor” verseny keretében a résztvevőknek lehetőségük lesz a saját területén piacvezető (és bátor) McAfee cég két információbiztonsági termékét tesztelni, vagyis legális keretek között feltörni azt a helyszínen. Ennek a versenynek a célja, hogy nem megszokott módon hívja fel a szakértők figyelmét a gyártó valamely termékére, pláne a szerencsés hacker tehetségére. A feladat egy átlagosan elkészített – és ezért néhány helyen hibás – web alkalmazás feltörése, miközben a rendszert a McAfee betörés megelőző termékei (IPS) védik.

A BYOL (hozd magaddal a saját laptopod) workshop – A második nap vélhetően egyik legérdekesebb programjának a francia Joffrey Czarny workshopja ígérkezik, melynek keretében minden résztevő a saját laptopján az előadóval együtt végezheti el egy hibásan konfigurált CITRIX © rendszer hackelését.

A megújult Wargame játékban a szervezők rögtön 3 különböző nehézségű pálya sorozattal is kedveskednek a nagyérdemű hackelő közönségnek. Tanulva az előző évek tapasztalataiból összesen több mint 20 pálya várja a megmérettetésre vágyókat. A feladatok az elmúlt évek, biztonsági auditjai során tapasztalt hibákból állnak össze. Míg az első akadály pályában a csetlő botló „guglizó” kezdők lelhetik örömüket a harmadik szintre programozói és alapos hackelési tapasztalat nélkül senki nem fog merészkedni.

Na de ha használjuk a hacker és hackelés szót, talán elkél hazánkban még ennek a kifejezésnek a magyarázata is. Hackerek alatt olyan számítástechnikai szakembereket értünk, akik az informatikai rendszerek működését a legmagasabb szinten ismerik. Közülük is a „jók” a white hat hackerek, tehát a fehér kalaposok, akik a tudásukat arra használják, hogy a biztonsági hibákat felfedezzék és kijavítsák, s ezzel megakadályozzák a „rosszak”, a feketekalaposok támadásait, akik ezeken a biztonsági réseken át igyekeznek bejutni és kárt okozni a rendszerekben, adatokban.

Az a szakember, aki a Hactivity-n akar előadni, annak nem csak a legjobbak között kell lennie, de pályáznia is kell, itt megszólalni ugyanis a szakma egyik legrangosabb elismerésének számít. Az elmúlt évek bizonysága szerint több komoly állásajánlatot kapott az, aki sikeresen megállta a helyét a pódiumon. Az egész konferenciát átlengi a szakma iránt elkötelezett fanatikusok vitája, itt egy folyosói beszélgetésen többet tudást lehet elcsípni, mint egy vaskos szakkönyvből. A hangulat ugyanakkor sajátosan laza, szinte elvárás sörrel beülni az előadásokra, ugyanakkor önszántukból aktívkodnak a résztvevők a workshopokon, és persze fergeteges az esti buli is.

A hazai nívós előadókon túl, idén 2 külföldi meghívott vendégelőadó is lesz a konferencián. A nyitóelőadást az az Alexander Kornbrust tartja aki az elmúlt 6 évben több mint 200 biztonsági hibát talált különböző Oracle termékekben és alapítója, ügyvezető igazgatója a Red Database Security-nek, amely Oracle biztonsági szolgáltatásokra specializálódott.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy gyémánttámogatóként részünk lehet egy ilyen szakmai rendezvény támogatásában és létrehozásában” – mondta Papp Péter, a Kancellár.hu Zrt. vezérigazgatója.

Az eseményen az IT biztonsági szakvizsgákkal (CISA, CISM, CISSP) rendelkező szakemberek úgynevezett CPE pontokat gyűjthetnek, amelyek a minősítésükhöz szükségesek. A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján 400-500 érdeklődőre számítanak.

További információk: www.hacktivity.hu

Kiemelt WI-FI támogató: Aruba – Biztributor

Ezüst fokozatú támogató: ESET, VirusBuster

Bronz fokozatú támogató: T-Systems, Microsoft, HP, McAfee, Cisco, BalaBit, Symantec, Security.hu, ASC, Ormós Ügyvédi Iroda

Technikai támogató: Qwerty Computer, Formula Mérnökiroda
Szakmai támogató: BME – Híradástechnikai Tanszék,
ZMNE – Bolyai János Katonai Műszaki Kar,
PTE Állam- és Jogtudományi Kar Informatikai és Kommunikációs Jogi Kutató Intézet,
IVSZ, SZVT, ISACA, Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

Médiapartnerek: IT Business, IT Cafe, Prohardver, Origo, Computerworld, PC World, PC Dome, Chip Magazin, Klub rádió, Prim online

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

7 hozzászólás so far:

 1. Hacker:
  Olyan személy, aki programok és informatikai rendszerek belső működését igyekszik maximálisan megismerni és ezzel annak hibáit, illetve biztonsági hiányosságait feltárni, elsősorban azért, hogy azzal saját kíváncsiságát kielégítse. A kihívásokat keresik, a dicsőséget vadásszák, de nem akarnak kárt okozni.
  Cracker:
  Olyan személy, aki programok és informatikai rendszerek hibáit illetve biztonsági hiányosságait igyekszik megtalálni, hogy azokat törvényellenes, kártékony célokra kihasználhassa.

 2. Az gond, ha ezekkel a definíciókkal nem értek egyet?
  A hackerek nem akarnak kárt okozni?
  Nem véletlenül vannak “szétválasztva” a fehérkalapos hackerek a fekete kalaposaktól…

  A cracker meghatározással tulajdonképp egyetértek, de a hackeré sokkal árnyaltabb.

 3. Számomra a hacker szó is negatív csengésű.
  Ráadásul honnan tudjátok, hogy akiket fehérkalaposként ismernek, azokat nem viszi el a kísértés a nagyobb pénz reményében?

  Vagy ha a vírusirtó cégekre gondolunk, nekik jól jön ez. Ha nem lenne vírus, nem lenne szükség rájuk sem.

  Úgyhogy nem árt, ha ezeket végiggondoljuk.

  Rita, egy olyan védelmet kellene kitalálni, hogy ahonnan vírus jönne a gépre, a védelmünk úgy verné vissza,hogy visszaküldi a támadó gépére 10-szeres erősséggel.

 4. Ha az offline életben valaki pofonüt, nem lőheted le. Online megteheted? (visszaküldhetsz vírusokat — bárhová?) A kérdés kettős:
  1. Megteheted erköcsileg?
  2. Megteheted törvényileg?
  A kettő sokszor különbözik!

  Ja, és ahogy Ritától tanultuk: akik vírusokat küldenek, ritkán mellékelik a saját IP címüket! A visszaküldött támadás jó eséllyel egy zombigép ártatlan (bár buta) tulajdonosának a gépét fertőzné tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.