Rémségek kicsiny oldala(i)

Épp most futottam át a 10 Holtbiztos tipp anyagomat újra, és meglepve tapasztaltam, hogy másfél év után alig kellett benne átírnom valamit, mert már annak idején a mostani trendekről írtam. Néhány mondattal kiegészítettem egy-egy fejezetet, egy-két pontosítást is beletettem, meg néhány példát, de egyébként minden maradt a régiben.

Ami viszont most klaviatúrát ragadtatott velem, az az, hogy a 10 Holtbiztosban is említem a tinédzser célcsoport problémáját. Ők azok, akikre már kimondottan specializálódnak a gonosztevők, a specializálódást tulajdonképpen letudva a megfelelő témaválasztással, és ezek után már aratnak is.

Mert mi is jellemző a ma internetező tinédzserekre nálunk, itt, Magyarországon? Tisztelet a kivételnek természetesen!

• Legtöbbjük alapszintű informatikai képzést kap/kapott az iskolában, éppen ettől érzik magukat túlzottan magabiztosnak.
• Egymásnak mindent elhisznek, szülőknek, felnőtteknek semmit.
• Vírusvédelem nem menő náluk.
• Divathóbortok uralják az életüket, trendi cuccokért lelkesednek.
• A vizuális látásmódjuk még mindig egészen más, mint egy felnőtté, ezért nincs bannervakságuk, kattintanak mindenre, ami csak mozog.
• Kattintanak arra is, ami nem mozog, de őket érdeklő témakörhöz kapcsolódik (EMO, Hello Kitty, divat, szex, szerelem)
• Közösségi oldalakon mindent kiadnak magukról, olyan képeket tesznek fel, amik 20 éve még egyházból való kitagadással jártak…
• Nem tudnak logikusan gondolkodni, nem látják a következményeket akkor sem, ha már nem először fordul elő velük a dolog.
• Szeretnek benne lenni izgi dolgokban, szeretnének kitűnni a többiek közül.

Csak ennyit kell tudni róluk általánosságban, és máris készen vannak azok a honlapok, amik a tinédzserek célcsoportra vannak kihegyezve: smiley-k, hello kitty kütyük, ügyes kis hacker programok…

Winkler Balázs hívta fel a figyelmemet az alábbi oldalra, aminek láttán egy tapasztalt (több, mint két éve internetező) felhasználó bánatosan sóhajt fel: Istenem, hát van olyan ****, aki ezt még beveszi?

Hacksite, tiniknek
Hacksite, tiniknek

Kérem szépen van!
Először is, nem mindenki tapasztalt. Sőt, akárhogy számolok, a többség abszolúte nem tapasztalt, hanem kimondottan KEZDŐ. Megesznek mindent, a hazugság- és csalás felismerési készségük még nem fejlődött ki, hiszen azzal sincsenek tisztában, mit jelent a LINK, és még sorolhatnék 40 alapvető kifejezést. Ők a NEM-Twitter használók, tudod ;).

A kérdéses oldal arra a teljesen hétköznapi vágyra épít, mely szerint számítógéppel olyan dolgokra lehetünk képesek az interneten, amire a való életben sosem vetemednénk, merthogy gyorsan le lehet ám bukni, mikor az ember teljes felületével megjelenik egy balhéban.

De egy netes balhé, egy kis gyorsan, könnyen tanulható hackerkedés az önjelölt informatika strébereknek kiváló lehetőség lehet, hogy borsot törjenek haragosaik, riválisaik orra alá. És még mindig a tinikről beszélek!
Ezért aztán megéri összedobni egy olyan oldalt, ahol hackerkedésre tanítanak, persze közben telenyomják a kódot kártékony átirányításokkal, hogy ha valaki nem szeretné mégse megadni az elérhetőségét, mert gyanússá válik számára a környezet, azért még gyorsan meg is lehessen fertőzni. Elég összedobni, aztán csak várni az eredményeket

Ugyanis a többit elintézik a gyerekek. Továbbítják egymásnak, kérkednek egymás előtt, mert naon zsír!

Amire a tapasztaltak legyintenek, vagy egyet mosolyognak a láttukra, azok az oldalak ezreket fertőznek meg. Szerintem van felelősségük a tapasztaltabb felhasználóknak. Mint ahogy a gyufával játszó kisgyerekeket is felvilágosítjuk, szerintem a fiatalokra sokkal koncentráltabban oda kell figyelni, mint eddig gondoltuk. Ugyanis az iskolában, informatika órán nem a lényeges dolgokat tanulják. Sőt, mondhatnám úgy is, hogy leginkább a lényegtelent…

Mit gondolsz erről?

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

3 hozzászólás so far:

 1. Középiskolás lányom eddig két házifeladatot készített számítógépre: két PowerPoint bemutatót. A forgatókönyv mindkétszer ugyanaz volt: bevitte pendrive-on, majd hazahozott egy rakás kártevőt a pendrive-on. A második után írtam az iskolának.

  A válaszlevélből csak szemelgetek.
  – “az iskola tulajdonában lévő gépen természetesen volt és van vírusvédelem. De ahogyan egyre újabb vírusok támadnak, azt a vírust az ő programja nem észlelte.”
  – A rendszergazda (“információ-rendszer programozói, tanári, továbbá rendszergazdai képzettséggel”) írta: “vírusirtó megvásárlása .. 100db számítógépre .. milliós nagyságrendű. .. ennyi pénzből … az ország összes intézménye inkább számítógépeket (vagy más eszközöket) vásárolna” továbbá: “Aki Internetet használ, az nem tudja elkerülni a vírusok látogatását.”

  És mindez egy kiváló, nagyhírű gimnáziumban! Ne legyenek illúzióink: MINDENT nekünk kell megtanítanunk a gyerekeinknek a számítógépes biztonságról! Sőt a szaktanároknak is meg kellene tanulniuk… Kétlem, hogy eredménnyel, de azért hozzád irányítottam a “szakembert”, Rita :-)

 2. Juli, abba inkább nem megyek bele, hogy az iskolák – és az állam és önkormányzatok által “pénzelt” intézmények – pénzügyi és vezetési kultúrája milyen, mert inkább politikai kultúrának lehetne nevezni…

  Egyébként úgy tudom, hogy a VirusBuster és a Nod32 vírusirtók is kedvezményesek bizonyos intézmények számára, azért azt meg ne várja senki, hogy ingyen kapják meg…

  Ezekben a környezetekben egyébként “kiválóan működik” a másikra mutogatás, meg a felelősség valami más körülményre való hárítása, természetesen tisztelet a kivételnek.

 3. Ő éppen azt írta, hogy én vagyok a felelős, ha vírus kerül a gépemre (amiben egyébként igaza van — nem is került vírus a gépemre), és hogy én ne mutogassak rá, ő nem felelős… Csak az marad ki ebből, hogy ő azért nem felelős, hogy az én gépemen van-e vírus, viszont azért meg igen, hogy mit tanít a gyerekeknek, milyen példát mutat, és hogy az ő gépein milyen védelem van.

  Vannak dolgok, amik nem pénzen múlnak. Ha háromszor ennyi pénzük lenne, háromszor ennyi gépet vennének… védelem nélkül! Amikor nekünk nagyon nem volt pénzünk, akkor is bekötöttük a biztonsági övet … a lukas kocsiban, amiben sáros lett a babaülés — de VOLT babaülés :-D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.