Döbbenet! SEO-znak a rosszfiúk!

A minap szárnyra kapott a McAfee legújabb tanulmánya, mely szerint vannak úgymond veszélyes keresőszavak, és veszélytelen keresőszavak. A veszélyes keresőszavak azok, amiket a keresőkbe beírva, olyan találatokat kapunk, amelyek nagy százalékban káros, veszélyes oldalakra visznek, illetve onnan már nagyon könnyű káros, veszélyes oldalra elnavigálni.

Na, egyből terjedt a hír, hogy a SEO-t – keresőre való oldal-optimalizálást – használják ki a rosszfiúk, és hát ez micsoda nagy dolog!

Nagy dolognak nagy dolog, csak éppen abszolúte nem újdonság, ilyet tavaly láttunk döbbenetes eredménnyel, és azóta is létező jelenség.

Most egy kis SEO egyszeregy következik, ha nem érdekel az ilyesmi, nyugodtan ugord át.
A keresők, leginkább persze a favorit, a Google, legfőképpen az alapján rangsorolja az oldalakat, hogy mennyi link mutat rájuk. Ha azt szeretnénk, hogy az oldalunk a „hőlégbalon” szóra első legyen, akkor nem árt jó pár olyan bejövő linket beszerezni, amiben szerepel a hőlégbalon szó.

Ha nem világos, mit jelentenek a link, a szöveges link, a linkben szereplő szó, és a bejövő link fogalmak, akkor kezdd itt a tájékozódást a Könnyed Internetezés anyaggal! >>

Elég lesz pár ezer olyan link, amiben a „hőlégbalon” szó szerepel, és az oldalunkra mutat. Namost, aki csinált már valaha oldalt, az tudja, hogy ez pokoli nehéz feladat, és csak hosszas munkával megvalósítható. A bejövő linkeket úgymond építeni kell, van erre milliónyi eszköz, tipp, trükk, lehetőség, és bizony sok-sok időt kell ezzel eltölteni, mert ez tényleg egy építkezési folyamat. Kivéve…

Kivéve, ha olyan eszközöknek vagy birtokában, mint például a gonosztevők: párezer oldalt az uralmuk alatt tartva bármikor csinálhatnak maguknak pártízezer bejövő linket, akár csak ideiglenesen is, úgy, hogy az oldalak tulajdonosainak fogalmuk sincs a dologról!

Emlékszel még, hogy beszéltünk a feltört oldalakról?
A leggyakoribb az, hogy mindenféle furmányos módon olyan kódokat tesznek a feltört oldalak forráskódjába, amiket a böngészők lefordítanak maguknak, és szépen végrehajtják a kódokban lévő utasításokat.

De mi van akkor, ha nem tesznek semmi kártékonyat a feltört oldalakba, hanem csak arra használják ezeket, hogy bejövő linkeket gyártsanak a gyorsan első helyre repíteni kívánt gaztevő oldalaik számára?

Észrevennél egy .com vagy .info vagy .net tartománynévre mutató illegális – nem a tulajdonos tudtával odakerült – linket a saját oldaladon, netán más oldalán? Főleg, ha az el is van rejtve némiképp?

Tudnod kell, hogy nem minden rosszfiú praktika célozza az azonnali fertőzést!

 • A technikáik egyre kifinomultabbak,
 • a folyamataik egyre szerteágazóbbak,
 • egyre apróbb lépésekből állnak,
 • ezáltal az egyes tüneteket felismerve egyre nehezebb összerakni az egész képet, és rájönni arra, hogy épp minek a közepébe pottyantunk.

A McAfee kimutatta a tanulmányában, hogy a screensavers szó a legveszélyesebb: erre keresnek rengetegen, és ebből kifolyólag erre a szóra előbukkanó találatok vannak legtöbben.
Holott a screensavers nem más, mint képernyővédő. Ugye, hogy semmi borzalom nincs benne?
Nem kell p-rnóra, s-x-re és hasonló „csúnyaságokra” keresni ahhoz, hogy veszélyben legyünk.

Nézd meg a teljes tanulmányt, nagyon tanulságos, országokra lebontva is láthatod, melyek a legveszélyeztetettebb régiók.
Magyarországra vonatkozóan viszont nem készült felmérés.
De nem is baj, mert mindenki megcsinálhatja a saját felmérését, folyamatosan;).

Erre holnap mutatok egy szuper módszert, addig lesz időd tudatosítani magadban, hogy azért, mert nincs tünet – egy weboldalon – attól még sajnos lehet ott valami csúnya dolog.

Egyre rózsásabb a helyzet, igaz? ;)

További SEO ismeretek és trükkök a SEO Fórumon, ahol velem is találkozhatsz :)

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

7 hozzászólás so far:

 1. egyébként van amikor már mind1 mi van a weboldalon megnyitná valaki és kész… én egyszer jártam úgy akkor éppen használtam víruskergetőt is meg volt zonealarm tűzfalam is, az jelzett is hogy adatforgalom engedem e: nem, a vírusirtó egy pillanat múlva hogy van valami itt karanténba tegye? mondom persze, de akkor mind1 volt úgy tűnik…. szóval elég volt az adott oldalt a google-ból kinyitni, nyomtatóról kerestem információkat, szervízkönyvet…

  egyszer ilyen esetben a Samurai nevű hasznos ki alkalmazás védett meg, bezáródott a böngésző és a Samurai pedig felugrott egy ablakkal hogy ismeretlen driver akar betöltődni (Sajátgép/Eszközkezelő/nem PNP driverek féle ‘driver’memórialakó program) akarom e na itt nemet nyomtam és ezzel nem is lett semmi több és vírusirtóm nem volt…

  amúgy érdemes megnézni ezt a kis programot a weboldalán van leírás róla hogy milyen biztonsági réseket foltoz amíg fut, azzal együtt hogy van ez az állandó védelme:
  turbotramp.fre3.com/

  pl hardverhez hozzáférő programokat ha sznándékosan akarok telepíteni is néha eléggé körülményessé teszi, még ha igennel is nyomok rá hogy akarom hogy a driverük betöltődjön pl Speedfan hőmérsékletfigyelő program…
  szóval teljesen most először számítógéppel barátkozó felhasználók számára ezért nem javasolt program…

  amúgy meg az úgymond ‘kamu’ szóval főleg reklám meg stb oldalak keresésére érdemes a kereső szavak felsorolása után beírni hogy ‘-s*x’ *=e aztán ‘-buy’ azaz vásárlás meg érdemes még egy pár nyelven szavakat’-price -preis -prix -achat’ és így sok valószínűleg a reklámokat illetve nem túl értelmes taltalmat kínáló oldalt el lehet kerülni

 2. helyesbítek: szóval nem a reklám oldalak keresésére hanem azoknak az elkerülésére, hogy a google ne is listázza azokat, érdemes a keresésbe ‘-‘-sszal néhány szót felsorolni, pl amiket írtam

 3. ja és még annyi hogy amikor a samurai riasztott hogy valami van és előtte bezáródott a böngésző semmilyen kölönös honlapot se néztem, nem is tudtam már akkor se hogy mit, szóval egyet értek hogy bámilyen honlapon lehet bármi, illetve ‘én csak híreket olvasok’ számítógépen is láttam már vírusra utaló jelet, valami hálózati adatforgalmat generál amikor nem fut semmi meg… szóval bárhol lehet bármi…

 4. Nálam kb. 3-4 naponta próbálnak spammelni ilyen linkekkel. Mivel feltörni nem tudtak (heti 2-3 komolyabb próbálkozás) Rájöttek, hogy regisztráljanak a magyar nyelvű oldalon és hogyan tegyenek fel szemetet a fórumba. Igazi jó kis 400 szavas seo csomagok a linkekkel. Most már letiltottam az eldobható email címekkel való regisztrációt, így gmail-es, aol-es címeket használnak.
  Pár napja beállítottam értesítést, ha feltesznek egy új témát a fórumba (azt a részt szeretik a legjobban) így már átlagosan 30 perc alatt távolítom el szemetet és tiltom le a felhasználót.
  Remélem, hogy egyszer már csak leszoknak…

  http://hardverpiac.hu ingyenes számítástechnikai apróhirdetési portál

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.