A számítógép felhasználók 7 mocskos titka (szigorúan korhatáros!)

Csak 18 éven felülieknek!
A tegnapi bejegyzés után kaptam hideget-meleget, leginkább a „mocskos” szót kifogásolták páran, illetve kaptam a pontosításokat a szakmától is. De az elvárt viselkedésformával ellentétben nem magyarázkodni fogok, hanem még mélyebben benyomom a tüskét, ha lehet, és megmérettetik a másik oldal is.

Biztosan észrevetted már, hogy amilyen gyakran csak lehet, minden lehetőséget megragadok, hogy a felhasználókért, az ő érdekükben szóljak. Felhasználó szemmel nézem a világot, értem és érzem a problémáikat. A tegnapi bejegyzés is kvázi a felhasználók érdekében született, hiszen senkinek nem fog ártani, ha kicsit a kulisszák mögé pillanthat, még ha nevek nélkül is.

De óriási tévedés lenne azt hinni, hogy a felhasználók ma született hófehér barikák, mert még akkor sem lehetnek azok, ha épp tegnap este kezdték először az internetezést.

A felhasználók mocskos titkainak jó része természetesen öntudatlanul keletkezik, abból fakadóan, hogy emberek vagyunk. Tehát a mocskos titkokat az emberi jellem generálja jórészt, de természetesen konstellációban magával az internet- felhasználói léttel. Na, ezt nem bonyolítom tovább :)
Lássuk inkább a felhasználói mocskos titkokat!

Előre bocsátom, hogy minden ember azt hiszi, hogy ő kellőképpen okos, körültekintő, megfontolt lény, mentes minden hibától, tévedéstől. Ha ez így lenne, nem történnének balesetek, nem halnának ezrek évente az utakon, és bizony a számítógépes kártevőknek is réges-rég bealkonyult volna…

Felhasználók Mocskos Titkai 1#

Szex és egyéb élvezetek
A Google keresési statisztikákban mindig élen járnak a szexszel és pornóval kapcsolatos szavak, és mindenki rákeresett már párszor a saját érdeklődésének megfelelő témájú pornó oldalakra. Mindenki. Én is. Ez nem betegség, nem üldözendő – kivéve, ha pedofíliáról, vagy egyéb veszélyes dolgokról van szó -, és még azt sem mondhatnám, hogy a számítógépes kártevőket tekintve a pornószájtok veszélyesebbek mint bármilyen más oldal. DE! Az élvezetek hajhászása közben még figyelmetlenebb a felhasználó, még meggondolatlanabb, még elvakultabb. És kattint, és regisztrál, és megadja az adatait, és aztán csendben csodálkozik…

Felhasználók Mocskos Titkai 2#

Birtoklási vágy
Imádom hallani a két hónapja számítógépező macsó-felhasználóktól (ezt a kifejezést most találtam ki, de mindjárt érteni fogod): „lettttöltöm a nettttről appppám”.
Ha nem is így mondják, a felhasználók többsége imádja a letöltés lehetőségét, és imádja, hogy bármit megszerezhet digitálisan. Fizikai adathordozóknak kezd bealkonyulni, főleg erre „kelet felé”. A letölthetőség lehetősége nem áll meg ott, hogy „ami kell, megszerzem”, nem, hanem letöltenek mindent és bármit. Megszámlálhatatlan szoftver, tömörített fájl, telepítő fájl, zenék, videók, képek, filmek, és sorolhatnám, hogy mi minden borítja el rövid idő alatt a számítógépek merevlemezét. Már csak a nagy számok törvényét figyelembe véve is nagyobb kockázatnak teszik ki magukat azok a felhasználók, akik minden létező dolgot letöltenek, pusztán birtoklási vágyból, merthogy amúgy meg fizetni kellene érte a boltban…

Felhasználók Mocskos Titkai 3#

Lustaság
Ha a felhasználók fele olyan lusták lennének, mint úgy általában, és nem lennének restek az olvasott információkat be is fogadni, akkor kereken fele ennyi problémájuk lenne (nagy matekzseni vagyok, igaz? :)). Én is lusta vagyok, utálok hiábavaló dolgokkal foglalkozni, állandóan halogatom a dolgokat, de a saját magam ellensége se szeretnék lenni, ezért nem vagyok lusta ahhoz, hogy fejlődjek (ezzel nem azt akarom mondani, hogy jobb lennék bárkinél is, inkább csak azt akarom ezzel mondani, hogy a tudott hibákon a legkönnyebb javítani. Igaz?)
A lustaság mellé sokszor társul a feledékenység is, hiszen mi, internetezők annyi mindenre figyelünk egyszerre, ugyanakkor annyi információt vagyunk kénytelenek eltaszítani magunktól, hogy néha bizony homokszem kerülhet a gépezetbe, és elfelejtünk fontos dolgokat (például átnézni a fájljainkat bizonyos időközönként a vírusirtóval.)

Felhasználók Mocskos Titkai 4#

Önhittség, elbizakodottság
Sajnos túl gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy egy-két év eltelte után is ordító hibákat követnek el a felhasználók, ugyanakkor azt hiszik magukról, hogy az idő múlásának függvényében egyre ügyesebb, okosabb és védettebb júzer válik belőlük. Nos, ez nem törvényszerű, ez nem olyan, mint az autóvezetés. Nyilván ragad ránk önkéntelenül is egy csomó tudás, de jobb, ha megbarátkozol a ténnyel: szervezett oktatásra és fejlesztésre van szüksége minden felhasználónak, mert internetezni nem olyan, mint megtanulni sms-t küldeni!

Felhasználók Mocskos Titkai 5#

Falka és csordaszellem
A web2.0 térhódításával a hülyeség terjedése is nagyobb méreteket öltött. A közösségnek negatívumai is vannak, ugyanis manapság sokkal nagyobb célközönséget lehet becsapni, mint régen, mert a közösség felől érkező „látszólagos értékek” nagyobb befogadásra vannak ítélve a felhasználói oldalról. Gondolok itt az MSN-en terjedő linkküldözgetős vackokra, és bizony a közösségi szájtokat célponttá kinevező hackerekre is.
A csordaszellem és a közösség iránti vágy önmagában még nem bűn természetesen, mint ahogy a felsorolt mocskos titkok sem bűnök önmagukban, viszont együttvéve, és itt az interneten, már robbanékony elegyet alkotnak.

Felhasználók Mocskos Titkai 6#

Kicsinyesség
Egyszer kiszámoltam, hogy egy NOD32 vírusirtó költsége, az év 365 napjára lebontva, nem éri el a 40 forintos napi költségkeretet. (Az első évre, további évekre olcsóbb szokott lenni.) Ugyanez az ár-nagyságrend vonatkozik az összes többi vírusirtó szoftverre. És igen kérem, 40 forintot sajnálnak a felhasználók arra, hogy az első lépést megtegyék a védelem irányába. Most, amikor már annyi a forgalmazó, mint égen a csillag, webshop-okban, partnereken keresztül, űrlap kitöltéssel el lehet jutni a vásárlásig, és szinte bármilyen módon lehet fizetni, akkor más már nem állhat a háttérben a nemvásárlás mellett, csak a kicsinyesség. Tudom, tizenezreket nehéz egyben kiadni, és különben is, a fene egye meg a gyártókat, hát miért nem adják ingyen?! ;)

Felhasználók Mocskos Titkai 7#

Butaság, süketség, vakság

Oké, a butaságot nem lehet kiküszöbölni, ha valaki sötét mint az éjszaka, annak aztán mindegy, mi a helyzet, mi védi és mi nem, mi zajlik a világban és mi nem (ez iszonyúan ritka). Ismerek olyan felhasználót, akinek már 500-szor el lett magyarázva, mit hogyan kell csinálnia, és 501-edszerre is felteszi a világ leghülyébb kérdését, és olyankor csak ott állok, hogy oké, erre a szintre nem vagyok képes szellemileg leereszkedni.

Ugyanakkor ez a kisebbik gond, mivel a reménytelen butaság tényleg nagyon ritka. Sokkal nagyobb gond, hogy sokszor süketek és vakok vagyunk az intő jelek iránt, nem olvassuk el, amit el kéne, nem halljuk meg, amit meg kellene, élünk bele tudatlanul és naivan a nagyvilágba, és beszedjük azokat a kártevőket, amiket egyetlen mondat, vagy akár csak egy szó elolvasásával el lehetne kerülni.

Két nagyon pozitív dolgot szeretnék kiemelni a végére.
Az első az, hogy mivel ezt a bejegyzést eddig elolvastad, lényegében Rád már nem is vonatkoznak a fentiek. Lehet, hogy felment a cukrod (csak a kávéd fel ne menjen! :)), mert úgy érezted olvasás közben, hogy leminősítelek Téged, mint felhasználó egyént, holott pont, hogy ellenkezőleg: felminősítettelek. Gondold végig, olvasd el újra, és rá fogsz jönni.

Második pozitívum: egyre többen interneteznek az 50-en túli korosztályból. Megdöbbennél, ha tudnád, hogy lassan többen lesznek, mint az 50 alattiak? Azért egy bizonyos kor után óhatatlanul is általános bölcsességgel rendelkezik az ember, lehiggad, lenyugszik, átlátja a dolgok lényegét, és sokkal, de sokkal megfontoltabbá válik. Ez mindenképpen biztató a jövőre nézve, mert az “átlageredményeket” és “átlagjellemzőket” kitolja a pozitívabb irányba.

Ezennel befejeztem a mocskos titkok taglalását – legalábbis erre a hétre :) Kellemes koratavaszt a hétvégére!

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Kapcsolódó bejegyzések:

11 hozzászólás so far:

 1. “Azért egy bizonyos kor után óhatatlanul is általános bölcsességgel rendelkezik az ember, lehiggad, lenyugszik, átlátja a dolgok lényegét, és sokkal, de sokkal megfontoltabbá válik.”

  de jó lenne, ha ez legalább általában igaz lenne.. :)

 2. hidd el, hogy igaz, nézd meg, hogyan élnek az átlag 20 évesek, és az átlag 50 fölöttiek most.. :)

  a higgadás, a lenyugvás, a megfontoltabbá válás egy az egyben működik. Ez kötelező a felelős gondolkodásmódhoz.

  Persze, vannak örök gyerekek, de az nem általános :)

 3. A vírusirtó fel nem rakása szerintem nem feltétlen kicsinyesség függvénye… Vannak ingyen használható szoftverek is.
  Nekem mégsincs a gépemen. Azért nincs, mert korlátozott fiókkal használom a gépet napi munkára és netezésre, és ilyen módon az elmúlt 4 évet tekintve mindössze egyszer került kártevő a gépemre, akkor is úgy hogy tudván tudva letöltöttem egy gyanús csomagot mert hátha tényleg az van benne amit írtak rá… Aztán szépen kiléptem, beléptem adminként, letöltöttem egy eltávolítási útmutatót, és good-bye…
  Nem szeretem az olyan programokat, amik lassítják a gépet, ráadásul hatszor kérdeznek rá, hogy lefuthat-e a “rundll.exe”, és ide meg oda nyúlhat-e…
  Szigorú, FIX biztonsági házirend kell minden gépre, nem vírusirtó.

 4. virusirtóra két ok miatt van szükség:
  1. felhasználói hanyagság
  2. programozói hanyagság

  mert hát ha a rendszer tökletes volna, vagy legalábbis kevésbé sebezhető, akkor máris nem terjednének a vírusok zsákszámra.

  másrészt ha a felhasználók képzettebbek lennének tudnák mit hogyan kell használni egy hibás rendszer esetében is.

  azonban tisztában vagyok a helyzettel, mindkét dolog hiú ábránd és milliárdos üzlet. Ezért aztán talán soha nem fogunk eljutni a vírusmentes rendszerekig – széles körű felhasználásban (lásd linux)

 5. Rászedtem magam, hogy benézzek ide, megérte. Ez a cikk az amit nagyon sokaknak meg fogok adni, mert főleg MSN-es linkküldözgetéses probléma esetében jönnek olyan dolgokka, hogy “én nem tudom hogyan lett vírusos a gépem” Ez helyett belegondolhatna, hogy Béla aki a magyaron kívül nem beszél semmit Józsinak aki szintén nem angolos miért küldene olyan linket ami arról szól, hogy “see Bela’s new car” – pontosan nem emlékszem a szövegre… és rákattint, áááááááá Bélák és Józsefek itt van Rita blogja :-) Na komolyra fordítva a szót jó volt összefoglalva látni ezeket a gondolatokat. Biztonság egyre nagyobb teret ölt és szerintem még mindig le vagyunk maradva az angol világgal szemben és csak filmeken látunk PC-s betöréseket, szóval kell a képzés. Sok sikert!

 6. Serio, kérlek, honnan tudod, hogy nincs vírusod, ha védelem nélkül netezel?
  És mondd, tűzfalad sincs?
  Ha nem akarod lassítani a gépedet, rakj fel egy Spybot – Search & Destroy-t, futtasd le, ha nem dolgozol a gépen és lehet hogy csodálkozni fox.

  Elmúltam 50….

 7. Rockxy fajsúlyos kérdésre világítasz rá. Épp, hogy mostanában már csak akkor lehet észrevenni – akkor produkálnak látványos tüneteket -, hogy durván meg van fertőzve egy gép, mikor már 350 trójai, meg 40 kémprogram figyel a háttérben…

  Nem akarok minősíteni, éppen ezért nem is reagálok ilyesmire (ezért nem reagáltam Serio kommentjére), de windows-zal védelem nélkül… “Nem vak az a ló, hanem bátor!” – ez jut eszembe :)

  Még Linuxra is ajánlott a tűzfal mindenképp!

 8. Én sem értem, hogy egyesek hogy lehetnek olyan bátrak, hogy vírusellenőrző nélkül használják a gépüket. Egyik ismerősöm is így nyomja, állítása szerint “sosincs vírus a gépén”. Aztán egyszer egy pendriveon elvitt pár adatot egy boltba hogy nyomtassák ki, az eladó pedig pár másodperc után a pendriveot kihúzta a gépből, mert vírust talált rajta a gép. A srác szerint persze “tök hülyék ebben a boltban”…

 9. A minap a következő üzenetet írta ki a Nod 32 Antivírus 5 próbaverziója víruskeresés után:
  C:\pagefile.sys – hiba a megnyitáskor [4]

  [4] Az objektum nem nyitható meg. Lehet, hogy kizárólagos joggal használja egy másik alkalmazás vagy az operációs rendszer.

  -Ez mit jelent?
  -Vírusos a gépem?
  -Mi a megoldás?

  Kérlek segítsetek!Teljesen tanácstalan vagyok!

 10. Valószínűleg csak annyi van, hogy valamilyen szoftver – vagy épp a windows – pont használja a virtuális memóriát (ez a pagefile.sys), és ezért az nem hozzáférhető ilyenkor.

  Állíts le minden futó folyamatot amit csak tudsz – zárj be minden ablakot és állíts le minden nem szükséges programot -, és úgy csinálj víruskeresést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.