WOT – bemutatom az új szerelmemet

A minapi McAfee tanulmányon felbuzdulva, az jutott eszembe, hogy cirka másfél éve használtam egy tündéri kis szoftvert, a LinkScanner-t. Ez azt tudta, hogy a Google keresések közben végigvizslatta a találatokat, és kijelezte, hogy ha veszélyes oldal van a találatok között.

Fontolgattam anno a megvásárlását, aztán valahogy elmaradt. Nemsokára hallottam, hogy az AVG megvette a LinkScannert, és beépítette saját termékeibe, illetve, most a napokban, a McAfee tanulmány olvasása és egy kis keresés után kiderült, hogy külön is lehet használni az alkalmazást.

Nem tudom leírni azt az örömöt, amit éreztem, mikor rátaláltam újra! Azonnal letöltöttem, telepítettem, majd azzal a lendülettel az arcomra is fagyott a vigyor! Nem tudom, mit művelnek az AVG-nél, de olyan frankón sikerült megcsinálni a cuccot, hogy 5 percig volt a gépemen az AVG Linkscanner. Tünetek: böngészőablak megnyitásakor egy rövidke üzenet, mely szerint nincs kapcsolat, vagy elgépeltem a www-t…

Arra gondoltam rögtön, hogy lehetséges, hogy tényleg nincs kapcsolat, bármikor előfordulhat ilyesmi, bárkivel. Abban a pillanatban viszont érkezett három levelem, úgyhogy volt internetkapcsolatom, erről meggyőződhettem úgy, hogy még turkálnom sem kellett.

Nem tudom, hogy vagy vele, de amikor ezernyi egyéb más szoftver telepítése és uninstallálása közben nem tapasztalok kiakasztó tüneteket, és egyszer csak jön egy ilyen AVG, és produkálja a böngésző abszolúte nem működését, akkor én úgy érzem, mintha kiszívták volna az életerőmet. Nekem nincs annyi fölös agykapacitásom, hogy elkezdjek molyolgatni, fórumozgatni, hogy ugyan mi van rosszul beállítva alapértelmezetten!

Nem, nem olvastam el előre a felhasználó kézikönyvet, persze lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem, de annak idején pár kattintással fennvolt a gépen a LinkScanner, és minden böngészővel működött. Nem, nem próbáltam ki, hogy esetleg IE-vel megnyíltak volna-e az oldalak, nem használok IE-t, akkor sem, ha két biztonsági őr és egy őrzővédő kutya van bevetve készenlétben! Egy biztonsági szoftver meg pláne ne akarjon kizárólag csak a nyilvánvalóan nem annyira biztonságos Internet Explorerrel működni!

Szóval, gyors uninstall lett belőle, kisértetiesen a legutóbbi AVG telepítésemhez. Az is repült maximum 20 perc után. (Igen, biztosan bennem van a hiba… Hát persze…)

Na, ott álltam – ültem – szomorúan, arra gondolva, hogy annyira szerettem volna neked mutatni egy ilyen frankó kis alkalmazást, amivel még a keresési találatokra való kattintás előtt láthatod, hogy mennyire veszélyes terepre akarsz esetenként átmenni. Olyan jó lett volna, ha segíthettem volna ezzel kicsit biztonságosabbá és tudatosabbá tenni a böngészést és a keresést.

De aztán jött a meglepetés és a felmentő sereg :)

A minap, Kéner Eszter, a Gugliságok.hu-ra készített velem egy rövidke interjút a Gumblar féreg és a Google viszonyával kapcsolatban. Az ottani hozzászólások között Tuli, az oldal egyik gyakori olvasója belinkelt egy oldalt, és amikor megnyitottam a linket, azt hittem, hogy karácsony van! Ott volt az alkalmazás, amire vágytam, amire vártam, amit megoszthatok, ami segít, aminek örülni fogsz, és ami még akár jobb is lehet, mint az AVG-s Linkscanner!

Ez az alkalmazás nem más, mint a WOT! A poén az, hogy ez egy böngésző beépülő, nem kell külön letölteni, telepíteni, megvenni. Működik Internet Explorerrel és Mozilla Firefox-szal is. Felismeri persze, hogy milyen böngészővel nézed az oldalt, és a Free download gombra kattintva a megfelelő beépülőt kínálja fel.

Telepítés után rögtön mutatja egyrészt bizonyos linkek megbízhatóságát, másrészt fönn a böngésző ablak menüsorban megjelenik egy kis WOT ikon, aminek a színe jelzi az adott oldal biztonságosságának  színvonalát.


A pláne az egész WOT-ban az, hogy a felhasználók minősítik az oldalakat. A menüsorban lévő kis ikon legördülő minősítő menüt tartalmaz, ahol a rendszernek elküldheted a saját véleményedet az adott oldalról (egy regisztráció után!). Azt is figyelik, hogy ki mióta és mennyi oldalt minősített már, tehát egy kezdő véleménye még nem nyom annyit a latban, mint egy régebbi regisztrált felhasználóé például. Így nem elképzelhető, hogy egy oldalt valaki csak úgy lehúz, alapos indok nélkül.

WOT - felhasználók minősítik az oldalakat
WOT - felhasználók minősítik az oldalakat

Nemrég a Google-nál is bevezették a felhasználók általi rangsorolást, és a találatok mellett megjelentek a kis felfelé mutató nyilak, amivel előrébb tudod hozni a szerinted relevánsabb találatokat. Pont tegnap írtam arról, hogy blackhat – feketekalapos – SEO technikával rossz szándékú oldalakat is meg lehet jelentetni az első találati helyeken, és ha elég nagy számú azokra a szavakra a keresés, akkor elég, ha csak pár órára sikerül ezt elérniük a rosszfiúknak. Így aztán nem mellékes, hogy nekünk felhasználóknak is feladatunk erre odafigyelni, és ha úgy találjuk, hogy valami nem stimmel a találatokkal, akkor minimum azt a lépést megtehetjük, hogy előre hozzuk a jót…

Ennek a WOT-os csapatnak szuperül sikerült ötvözni a közösségi hatást a megbízható eredményekkel, csak annyit tudok mondani, hogy le a kalappal, alig jutok szóhoz a meglepetéstől :) (látszik, ugye? :))

Szerintem kezdd el használni, és segítsd mások internetezési élményét azzal, hogy korrekt, valós véleményt adsz az általad meglátogatott oldalakról. Persze ez nem kötelező, lehetséges úgy is használni a WOT-ot, hogy csak a keresésnél figyeled a kis színes karikákat.

Itt tudsz megismerkedni a WOT-tal: http://www.mywot.com/

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

14 hozzászólás so far:

 1. Én AVG-t használok, ezzel a cuccal. Nem nagyon olvastam semmit hozzá, csak feltettem, és semmi bajom nincs vele. Mondjuk eddig még egyetlen vírust sem talált, igaz nem is nagyon teszteltem.

 2. azt kell mondjam, nagyon örülök, hogy ez a számomra már teljesen megszokottá vált kiegészítő ekkora örömet szerzett, pedig csak hirtelen felindulásból linkeltem be :)

  egyébként a te rendszeres olvasód is vagyok, csak kommentelgetni nem szoktam :)

  még őket használom egyébként a gépemen, nagyon okos kis cuccok (szerintem):
  http://www.iobit.com/

 3. kipróbálásképpen feltelepítettem: hát egy dolog van ami érdekes lehet benne, főleg abban a témában ami a talán ezelőtti ‘SEO’-s cikkben volt hogy esetleg megbízható site-okra helyeznek el valakik olyan oldalakat amik károsak, ezek ellen nekem úgy tűnt hogy ez a program pl nem véd sőt: (amúgy HASZNOS, NEM KÁRTÉKONY oldal de): http://www.freeweb.hu/gilszkilabor/elektronika/mericske/mericske.html

  csak a freeware.hu -hoz tartozó minősítést mutatja hozzá, ehez képest az oldalon akármi is lehetne…

  szóval azért vigyázat a zöld jelnél is!
  mondjuk hogy egy híres embert idézzek ‘a zatom ellen nem véd’ :)

 4. József, nem feltétlenül kell természetesen, de mivel a böngészőbe épül be, plusz erőforrásokat nem kíván :).

  Google kereséseknél figyelmeztet a veszélyes oldalakra. Az oldalakat a felhasználók minősíti, tehát lehet, hogy nem kártékony kód van egy-egy pirossal jelölt – tehát nem ajánlatos – oldalon, hanem mondjuk átvernek a megrendelésnél… (ez csak példa).

  Tehát azok minősítik az oldalt, akiknek már tapasztalataik vannak! Érdemes kipróbálni, ha nem válik be, vagy nem tetszik, aztán le is lehet tiltani a működését!

 5. A figyelmeztetésen kívül blokkol is. Blokkoláskor persze rákérdez, hogy ennek ellenére megkívánod-e nyitni a veszélyesnek minősített oldalt.( Mentett már meg kellemetlenségektől. Nagyon ügyes programocska.) Nem akarok áradozni róla, de nélküle a böngészés olyan mint az orosz rulett.

 6. hát igazából ez egy fölösleges erőlködés, ugyanis a googlenak van saját beépített értékelője nemrégtől… + a wikisearch-el kiegészítve már egész baráti megoldás lesz. Így már csak az a kérdés, hogy kinek van több barátja, máris az kerülhet előbbre a keresőben :D

  másrészt megint fölösleges, mert hamarosan jön a google hullámzás (google waves) és akkor elsöpör mindent, mint egy tsunami :)

 7. Balázs, mi ez a negatív felhang?
  A wave lehet, hogy megbolygat dolgokat, de majd akkor lesz megint egy új dolog, ami miatt oktatni kell a felhasználókat.

  A Google saját beépített értékelőjénél mire gondoltál? A felfelé nyilacskára?

 8. Senki semmit arra, hogy pl a sourceforge vagy a freeweb vagy valószínűleg akár a többi többfelhasználós szolgáltató összes oldalát egy kalap alá veszi? az egy dolog hogyha valaki külön kíváncsi akkor a felhasználói értékelések között ott van hogy esetleg melyik al-oldalt értékelte, de attól én legalábbis úgy vettem észre hogy ha http://www.sourceforge.com/valami akkor csak a sourceforge.com -hoz van egy értékelés az al-oldal tartalmától ezek szerint függetlenül

 9. Bocs, nem láttam, hogy kérdést tettél fel :)
  A fődomain/aldomain/subdomain rendszer a ludas valóban, holott a freeweben például igencsak előfordulnak rusnyaságok…

  A másik meg, hogy a blog.hu excellent minősítésével szerintem nem állja meg a helyét, mert mindenkinek való, csak gyerekeknek nem…
  Rengeteg blog nyelvezete és témája bőven 18-as karikát kívánna. Ez nem olyan, mint a tévében, hogy az erotikát éjszakára rakják, hanem a blog.hu egy olyan ezerfejű hidra már, amiről én személy szerint minden gyereket letiltanék.

  Kevés kivétellel persze…
  Hát igen, ezen lehet mélázgatni..
  Lehet, hogy lesz majd erre később megoldás (reményekedm :))

 10. Hatalmas baromság ez a WOT és nagyon idegesítő, hogy már mindenhol ott van és kémkedik a szokásaink után… Nem tudjátok, miként lehet a WOT-ot eltávolítani???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.