Automatikus lejátszás kikapcsolása – Autorun.inf kiiktatása

Hogyan kell kikapcsolni Windowsban az Automatikus lejátszást, és ezzel kiiktatni az egyik legsunyibb kártevő, az autorun.inf működését?

Most nem bocsátkozom hosszas fejtegetésekbe, nagyon kezdőknek nem is ajánlom, hogy ebbe belemélyedjenek, de abban is biztos vagyok, hogy az automatikus lejátszás kikapcsolására támadó igény csak azokban érlelődik meg, akik nem a teljesen kezdő kategóriába tartoznak, és ez így is van rendjén.

Ahova most megyünk, az a rendszernek egy olyan része, ahol elég könnyű tévedésből elállítani valamit, és ezzel működésképtelenné tenni a rendszert, tehát felhívom figyelmedet, hogy SEMMI MÁSHOZ NE NYÚLJ, SEMMI MÁSSAL NE FOGLALKOZZ! A felhasználói nemtörődömségből eredő hibákkal kapcsolatban ne fordulj hozzám, mert erre nincs időm. Figyelj oda, és minden rendben lesz!

Első lépés: Futtatás >> gpedit.msc beírása, OK gomb megnyomása

Futtatás - gpedit.msc
Futtatás - gpedit.msc

Második lépés: a megjelenő ablakban, Számítógép konfiguráció főmappáján belül a Felügyeleti sablonok menüponton (mappán) belül, Windowstól függően a “Rendszer” vagy a “Windows összetevők” mappában találod az Automatikus lejátszás kikapcsolása lehetőséget. (Ugyanezt megtalálod a Felhasználó konfigurációja főmappán belül, de ha a két beállítás ütközik, akkor a Számítógép konfigurációja lesz az alapértelmezett, tehát mindenképp itt – Számítógép konfigurációja – kell kezdeni a beállítást.) Duplakatt.

Csoportházirend - Számítógép konfiguráció - Rendszer
Csoportházirend - Számítógép konfiguráció - Rendszer

(kattints a képre a nagyobb felbontásért!)

Harmadik lépés: értelemszerűen a letiltás engedélyezését kell választani. (ja, persze, nekem is csak akkor volt értelemszerű, amikor már többen jelezték itt a kommentek között… Köszönöm!)

Engedélyezd a letiltást! :)
Engedélyezd a letiltást! :)

(kattints a képre a nagyobb felbontásért!)

Ha engedélyezted a letiltást, OK-t nyomsz, majd szépen a piros kereszttel becsukod az ablakot, és elfelejted, hogy valaha itt jártál :).

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Jó munkát!

Vidi Rita

Update!

Ui.: Köszönöm a helyreigazításokat, elnézést a kavarodásért!

Vírus Kommandó Blog

Kapcsolódó bejegyzések:

26 hozzászólás so far:

 1. Nekem is XP Home van. Én egyenként beállítom minden meghajtóra: Sajátgép — [meghajtó (pl. E:)] — jobb klikk — Tulajdonságok — Automatikus lejátszás fül — és itt egyenként beállítgatom, hogy bármi legyen is a tartalom, ne csináljon semmit. Egyszer elállítódott, lehet, hogy valamit kitöröltem valahonnan (a regből?), de általában megjegyzi.

 2. Kedves Rita!

  Sikeresen megtettem a lejátszás letiltást.
  Ez úton is köszönet Neked, sokat tanultam a hírleveleidből.
  Még egy problémát kell megoldanom, de azt még nem sikerült.
  Több honlapom van, és elég sűrűn letiltja a belépést a Firefox, amit csak úgy tudok kivédeni, hogy a
  C:\Documents and Settings\Oldbellamy\Local Settings\Application Data\Mozilla\Firefox\profiles
  könyvtár összes adatait kitörlöm, és minden helyre áll. ezt hogyan védjem ki, még titok számomra.
  Egyébként jogtiszta XP-m van, és az Avast használom, szintén jogtiszta.
  Köszönöm,
  Üdv: Béla (Bellamy)

 3. Kedves Rita!
  Az “Automatikus lejátszás” -t kikapcsoltam. Lehetséges, hogy ez, valami “másba” bezavarjon? A másik kérdésem, hogy ha valami miatt egyszer rendszervisszaállításra lesz szükség, abban az esetben visszakapcsolódik-e?
  üdv.: Kati

 4. Az automatikus lejátszás kikapcsolása olyan esetben zavarhat be, hogyha valakihez olyan cd/dvd lemez jut el, ahol a tartalom automatikus indítással indul, és egyéb módon egy kattintással nem elindítható, mert pl az automatikus indítás nem a lemezen található valamelyik fájlt csak úgy elindítja, hanem az adott file indításához valamilyenún. kapcsolót is használ, pl “valami.exe -nefagyjle” és ilyenkor vagy magunknak kell egy parancsikont készíteni a lemezhez vagy az automatikus indítást vissza kell hogy kapcsoljuk,de éneddig 1 ilyen lemezre emlékszekamivel találkoztam…

 5. Kedves Rita!

  Köszönöm a válaszod. Még egy kérdésem van. Én avast-ot használok, elég gyakran elindítom a víruskeresést. Legutóbbi alkalommal talált is valami rossz fájlokat, amit karanténba küldtem, és mivel nem voltak fontosak, ki is töröltem. De van egy, amivel semmit nem lehet csinálni, mert a válasz: “ez egy kitömörítési bomba”. Persze kellően megijedtem,hiszen a szó magában is ijesztő. Rögtön beírtam a keresőbe, és kerestem, mi lehet ez. Kiderült, sokan találkoztak vele, de érdemleges választ senki nem tudott adni. Azt se tudom, mennyire veszélyes. Kérlek, írjál nekem, illetve sokunknak: ha már a gépen van, okoz-e kárt, és hogy lehet tőle megszabadulni. Köszönettel Kati (egy lelkes amatőr)

 6. Kedves “kötelező” ! bocs’, hogy a választ nem neked köszöntem meg, csak akkor vettem észre, miután már elküldtem az újabb kérdésemet.:)

 7. Szia Rita! Rosszul írtátok az automatikus lejátszás kikapcsolását mert ott ha letiltod akkor magát a kikapcsolást tiltod le tehát engedélyezni kell és ott a fülön alatta ki lehet választani “Automatikus lejátszás kikapcsolása a következőn” ->minden meghajtó

 8. Lalinak!
  Az én gépemen az alábbi magyarázat van:

  “Kikapcsolja az Automatikus lejátszás szolgáltatást.
  Automatikus lejátszás szolgáltatás az adathordozó meghajtóba történő helyezése után azonnal megkezdi az adatok beolvasását. Így a programok telepítőfájlja, illetve a hanghordozón tárolt zene lejátszása azonnal elindul.

  Alapértelmezés szerint a cserélhető adathordozók (például hajlékonylemezek) és a hálózati meghajtók esetén le van tiltva az automatikus lejátszás, ez alól csak a CD-ROM meghajtó képez kivételt.
  Ha engedélyezi ezt a beállítást, az Automatikus lejátszást CD-ROM meghajtók esetén is letilthatja, sőt a tiltást kiterjesztheti az összes meghajtóra is.

  Ez a beállítás csak a nem alapértelmezett meghajtótípusokra tiltja le az Automatikus lejátszást, azaz nem engedélyezhető olyan meghajtókon, amelyeken az alapértelmezés szerint le van tiltva.

  Megjegyzés: A beállítás mind a Számítógép konfigurációja, mind pedig a Felhasználó konfigurációja mappákban megtalálható. Ha ezen mappák beállításai ütköznek, a Számítógép konfigurációja mappa beállításai lesznek meghatározóak a Felhasználó konfigurációja mappa beállításaival szemben.

  Megjegyzés: Zenei CD-k automatikus lejátszását nem akadályozza meg ez a beállítás.”

  Az én értelmezésem szerint az én gépemen valóban az aut. lejátszást kapcsoltam ki.

 9. Kedves Fehér Katalin!
  Szerintem is Lali-nak van igaza.
  Az autom. lejátszás tiltását engedélyezni kell ahhoz, hogy valóban letiltsuk.
  Elég egy próba hozzá: dugj be egy pandrive-ot és kiderül.

 10. Bizony-bizony! Lalinak van igaza. Ami a képen van marhaság. A funkciót néz és hozzá a leheőséget:
  Automatikus lejátszás kikapcsolása . Na ezt ugye engedélyezni kell és akkor lesz kikapcsolva. (Engedélyezni és minden meghajtó).

  MS-es rendszergazdaként mondom, aki minden napjait a csoportáházirendek világában éli ;)

  Szóval szélsebesen javítsátok ki mert ez így félrevezető a gyakorlatlan embereknek!!!!

 11. Kedves Rita!

  Életem értelmetlensége egy laza mozdulattal letiltotta a CD-ROM felugró ablakát,amiben ki tudtam választani a megfelelő műveletet (lejátszás, mappák megtekintése, stb.). Szeretném visszaállítani, de a meghajtó tulajdonságainál nem tudtam, a csoportházirendemben pedig nem jelenik meg az automatikus lejátszás kikapcsolása lehetőség sem a számítógép konfigurációja, sem a felhasználó konfigurációja alatt(XP-m van a gépen). Mivel elég sokat dolgozom CD-ről, nem csak zenét hallgatok róla, nagy könnyebbség volt a felugró ablak, nem kellett a sajátgépbe bemennem. Ha tudsz egyéb lehetőséget a megoldásra,kérlek segíts nekem. Előre is köszönöm: Anita

 12. @Anita
  Próbálj meg úgy eljutni a beállítások panelhez, hogy:
  > Start menü futtatás.
  > Írd be: mmc
  > Válaszd: Fájl menü/Beépülő modul hozzáadása – Hozzáadás gomb
  > A feljövő ablakban keresd ki: Csoportházirend, majd Hozzáadás gomb – Nekem itt egy varázsló veszi át a hatalmat, de csak egy lépésre, ahol a helyi számítógépet választod ki.
  > A még nyitva lévő panelt bezárod, majd ha látsz egy OK, akkor oda kattintasz.
  > A konzolon addig nyitogatod ki a struktúrát, amíg eljutsz a Rendszer-ig (Számítógép konfigurációja – Felügyeleti sablonok – Rendszer)Ezt már nem kell kinyitnod, a jobb oldalon a listából keresd ki az Automatikus lejátszás kikapcsolása pontot. Duplaklikk és ott állítsd át, amire szeretnéd.
  Másik lehetőség:
  > Start menü / Saját gép
  > Keresd ki a CD/DVD meghajtódat, az ikonjára jobb klikk.
  > Tulajdonságok – Automatikus lejátszás fül – Majd válaszd ki a tartalomtípust, ehhez rendeld a kívánt műveletet. (Akár azt, hogy mindig kérdezősködjön, ha így szeretnéd.)

 13. Szia

  Windows XP m van. Osszeszedtem valami virust, ami nem enged semmilyen programot elinditani.(Bocs, meg a magyar karaktereket sem tudom beallitani). Probalkoztam ingyenesen letoltheto viruseltavolitokkal, de azokat sem inditja el. Mar atnevezessel is probalkoztam, mert egyes virusok felismerik a viruseltavolito programokat es nem engedik elindulni. Azt irja ki, hogy a Windows nem talalja a fajlt, amikor beirom a futtatas mezobe. Az internetet el tudom inditani a futatas modbol, de semmi mast. Tud valaki segiteni?
  Elore is koszi.
  Nyeki Judit

 14. sziasztok
  én megpróbáltam ezt :” > Start menü / Saját gép
  > Keresd ki a CD/DVD meghajtódat, az ikonjára jobb klikk.
  > Tulajdonságok – Automatikus lejátszás fül – Majd válaszd ki a tartalomtípust, ehhez rendeld a kívánt műveletet. (Akár azt, hogy mindig kérdezősködjön, ha így szeretnéd.)””

  de nemcsinál még mindig semmit pedig ugyan azt szeretném előhozni amit az előző hozzászóló írt ,hogy megkérdezze milyen műveletet hajtson végre.

 15. sziasztok!
  egy röpke 10 perces agyeldurranás után ismét elővettem ezt a cikket… valamit továbbra is hiányolok… nevezetesen hogy külső USB-s HDD
  csatlakoztatásakor a fent olvasottak alapján elvégzett beállítások UTÁN is elindul az automatikus lejátszás, ami konkrétan elég idegesítő, mert mire ‘végigtekeri’ a tartalmat…
  az aktuális kérdés: ebben az esetben van-e hatékony megoldás?
  (az agyeldurranás konkrét oka pedig az volt, hogy a gépem éppen kicsit beragadt, közben meg meg akartam keresni egy zenét az USB-s HDD-n…
  na, ettől kb 10 percre úgy beszakadt a gép, hogy jajj)

 16. CD autorun letiltása

  Nyisd meg a Notepad programot, majd a következőt másold be:

  Windows Registry Editor Version 5.00

  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\CDRom]
  “AutoRun”=dword:0

  Mentsd el a file-t akámi.reg néven, ezután add hozzá a rendszerleíró adatbázishoz.

  Újraindítás szükséges!!

 17. […] Szerencsére a Vista és Windows 7 automatikus futtatásként nem hajt végre semmit megerősítés nélkül, így ott annyira nem is okoznak gondot az USB-n terjedő kártevők. Ugyanis ezen jószágok az automatikus lejátszás szolgáltatással indulnak el. Ehhez csupán egy megfelelő tartalmú autorun.inf fájl kell és a kártevő. Ezért érdemes XP esetén letiltani ezen szolgáltatást. Ennek mikéntjéről itt egy leírás: http://www.viruskommando.hu/blog/sos-megoldasok/automatikus-lejatszas-kikapcsolasa-autoruninf-kiikta… […]

 18. […] Hogyan kell kikapcsolni Windowsban az Automatikus lejátszást, és ezzel kiiktatni az egyik legsunyibb kártevő, az autorun.inf működését? Most nem bocsátkozom hosszas fejtegetésekbe, nagyon kezdőknek nem is ajánlom, hogy ebbe belemélyedjenek, de abban is biztos vagyok, hogy az automatikus lejátszás kikapcsolására támadó igény csak azokban érlelődik meg, akik nem a teljesen kezdő kategóriába tartoznak, és ez így […] Vírus Kommandó Blog […]

 19. Ezt (az automatikus lejátszás tiltását) anno úgy oldottam meg WinXP-n, hogy a Szolgáltatások-ban leállítottam és letiltottam a “Rendszerhéj hardverfigyelése” szoltáltatást. Nem lett más következménye az automatikus lejátszás megszűnésén kívül. (Ez XP Home-on is működik.) (A Szolgáltatások a Start menü -> Beállítások -> Vezérlőpult -> Felügyeleti eszközök-ben van, vagy ha valaki az alapértelmezett nézeteket használja, a Start menüből egyből látszik a vezérlőpult, viszont ott a Teljesítmény és karbantartás-on belül van a Felügyeleti eszközök.)

  Mindenesetre tetszik ez a gpedit.msc, sok dolog szépen finomhangolható, köszönöm!

 20. Szia!

  A tanácsaid a alapján XP-ről le tudtam szedni ezt a szutyok vírust, de Win7-ről nem.
  Win7-nél nincs ez az autómatikus lejátszás kikapcsolása menü.
  Ehhez szeretnénk egy kis segítséget kérni!
  Előre is köszi
  T

 21. Szia!
  Nekem épp az a bajom hogy semmi nem indúl el magától a CD DVD Rom ról, se zenék se telepítők semmi, nem a biosban van valami letíltva?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.