Ne várd a csodát!

Lehetséges, hogy csak statisztikai halmozódás, de mostanában sok úgynevezett netbook-kal találkozunk, amelyek gazdái valahogy nem az elégedettségükről ismerhetőek fel.

A netbook-ok azok a kisméretű, laptopra emlékeztető szerkentyűk, amik nevükből adódóan is, kizárólag internetezésre valók. Olyan gyenge hardverekkel vannak felszerelve, ami k szinte kizárják azt, hogy böngészésen kívül másra is lehet használni. Ezzel szemben a tulajdonosaik természetesen rendszeresen elképednek azon, hogy mennyire lassú, tohonya, lusta tud lenni egy ilyen kis kütyü.

Szeretnék eloszlatni egy tévhitet: sokan vélekednek úgy, hogy számítógépeket kategorizálni lehet még manapság a használatukat tekintve. Régen elterjedtek az

 • irodai gép,
 • netezős gép,
 • játék gép

elnevezések, és néha olyan érzésem van, hogy semmi nem változott az elmúlt 7-8 évben. Még mindig vannak, akik elhiszik, hogy a felhasználók vagy csak irodai munkára használják, vagy csak interneteznek, vagy csak játszanak a számítógéppel.

A valóság az, hogy a gépeket MINDENRE használjuk. Én speciel ezen főzném a kávét is, ha nem félnék, hogy beleborítom a billentyűzetbe, de biztosan te is tapasztaltad már, hogy előfordult az, hogy dokumentumot szerkesztettél, közben neteztél, mert megnézted a híreket, leveleztél is, és urambocsá közben elindítottál egy játékot is. Merthogy a játékosság nincs ám kockafejűséghez, vagy életkorhoz, nemhez kötve.

Lassú volt, az is marad

Amikor  egy olyan géppel találkozol szembe, hogy gyakorlatilag csak egyetlen folyamatot lehet rajta futtatni – mint a netbook-okon -, akkor döbbensz rá, hogy jóval szerteágazóbbak a felhasználói szokásaid, mint gondolnád.  Kezdő felhasználók eleinte egyszerre csak egy dologgal foglalkoznak, de minden egyes nappal egyre magabiztosabb lesz mindenki (Persze vannak, akiknek nem kellene ;)), és egyre növekszik a párhuzamosan futó folyamatok és cselekvési sorok száma is. Ez a felhasználói evolúció. Mindenki keresztül megy rajta, aki gép elé ül.

Ezekből kiindulva kijelentem, hogy teljesen felesleges olyan eszközöket, kütyüket, praktikusnak tűnő gépeket vásárolni, amik már a megvásárlásuk napján lassúnak bizonyulnak a legkezdőbb felhasználó kezei között is.

Az a véleményem, hogy sokkal érdemesebb néhány héttel tovább várni, és venni valami igazán erőset – ami esetleg kicsit drágább -, amin a legmodernebb Windows operációs rendszer, a Windows 7 is zökkenőmentesen működik, mintsem elapróznánk a dolgot, valami olyanra, amit maximum kétszer használunk, és aztán azt kutatjuk, kinek adhatjuk oda ajándékba…

Mi tehát a teendő?

Nem kell megvenni minden vackot. Egy netbook sosem lesz fogható egy akár gyenge, de normális kivitelű számítógéphez vagy laptophoz, mert a karaktere nem arra van kitalálva, hogy órákon keresztül több folyamatot futtassunk rajta. Gondolhatod azt, hogy te egy nyugodt, megfontolt felhasználó vagy, de kihullik a hajad, mire valamit kivitelezel egy ilyen mütyürkével.

Általában kéz alatt, jutányos áron szokták egymásnak adni a felhasználók az ilyen eszközöket, hogy aztán bebizonyosodjon, ez volt az év legrosszabb üzlete.  Keress rá a netbook kifejezésre,  és ámulj: olyan árakon, amilyeneken ezeket lehet kapni, már normális gépet lehet venni.
Vigyázat, függőség a láthatáron!

Az a felhasználó, aki a lakásából kilépve nem képes néhány órát kütyü nélkül létezni, az a számítógéptől való függőség tipikus jeleit mutatja. Óriási keletje van az okos telefonoknak, a mobilinternetnek, de az élet nem virtuálisan zajlik. Még mindig nem!
Éppen ezért, ha azon kapnád magad, hogy éppen racionalizálod az agyadban azt, hogy mégis miért jó egy ilyen kis semmirevaló netbook, akkor kezdj el azon is gondolkodni, hogyan fogsz majd leszokni.

(Voltam gépfüggő, tudom, miről beszélek :)).

Biztonságos netezést, kevés idegeskedést!

Rita

Kapcsolódó bejegyzések:

9 hozzászólás so far:

 1. Szia Rita!
  Örömmel olvasom ezeket a sorokat,s kissé megdöbbentett mivel feltett szándékom egy ilyen gépet venni, mert árban épp a felébe kerül windows-al eggyüt(!) egy asztali gépnek és ez sem mellékes.
  Gábor.

 2. Gábor, félve mondom, de ha már mindenképp ilyen minikütyüt akar valaki, az DELL legyen. Csak a leírásokat néztem, és úgy látom azokban van a legtöbb szufla.
  Viszont az áruk meg ott van, ahol egy közepesen jó, hosszú távon megbízható, masszív gép, monitorral, sőt, még lehet, hogy egy nyomtató ára is beleférne ;).

 3. Rita!

  Szerintem túl egysíkú a kép, amit a netbookokról festesz itt.

  Igazad van, nem ér fel egy asztali géppel és egy normál laptoppal sem, de:

  – Nekem mindettő van. Az egyik kb. 3 kg és nagy, a másik 92 dkg és akkora, mint egy határidőnapló. Szerinted melyiket használom ügyfélnél szívesen? ÉS melyiket viszem magammal szívesebben?
  – Miből gondolod, hogy nem fut rajta több folyamat? Nem elég egyszerre az Opera, MSN, a mobilnet programja, Dropbox, Word és egy tarifálóprogram? Mert ez megy vele. Meg persze NOD.

  Igen, vannak hátrányai, mert tényleg lassan bootol és a 16G-s SSD sem egy sebességbajnok, de működik, kicsi és könnyű. Szerintem munkára jól használható.

  Volt, amikor fél évig ez volt az egyetlen gépem, még úgy is jó volt, bár az, hogy nincs benne optikai meghajtó, néha nehézkessé teszi, de nem a világ vége.

  S mindezt egy 900-as eeePC tudja, amelynél vannak jobb és gyorsabb netbookok is.

  Szóval én összességében ajánlani tudom a netbookokat. De csak akkor, ha nem akarsz játszani vele és van egy kis időd a bootolásra és kibírod azt, hogy időnként (ha sok program fut) várni kell.

  Cipelős gépnek sokkal jobbak, mint a hagyományos laptopok, az asztali gépeket meg magasan verik ebben :)

 4. Kedves Rita!

  Nekem egy ilyen minikütyüm van, és még Dell típusú is! Ezeket a masinákat csak munkára lehet használni, arra találták ki! Mindenhol van net, bárhol is vagy az országban. Ez jó benne – már ha kell a munkádhoz!
  Az asztali gépeket viszont arra találták ki, hogy több folyamat is fusson rajtuk egyszerre. Uram bocsá, esetleg egy játék is.
  Tehát, aki munkára használja a minikütyüket, azoknak csak ajánlani tudom!

  Üdvözlettel: Béla

 5. Kedves Rita!

  Ez nagyon egyhangúra sikeredett.

  Én mint üzletkötő már több mint 10 éve hordok laptopot magammal, de már nagyon elegem volt, hogy bár rendszerint lecseréltem de így is 3 kilót kell cipelnem egész nap. Egy éve vettem egy Eee pc 900 at. Azóta csak ezt viszem állandóan velem van és bár lasubb mint ehy laptop, de a napi feladataimon nettezésen kívül sokszor még film nézésre is tudtam használni, sőt volt, hogy pég Photosop t is futtattam miközben programoztam. Egy párnapig lehalt a nagy gépem és akkor ez volt a főgépem. Akkor pedig egyszerre ment a photosop miközben az internetről zenét hallgattam és közben nyitva volt a levelezőm és vagy két weblap. És mindezt bírta.

 6. A kezeim közé került egy Eee márkájú netbook, ami a célnak megfelelt. Összességében én is asztali számítógép párti vagyok, de a fenti tapasztalatokat elolvasva abszolút nem tűnik haszontalannak a netbook, természetesen ha rendeltetés szerűen használják- nem játékra, de film nézésre nagyon is alkalmas :). Amúgy nekem tetszik a cikk mert érdekes kérdést feszeget.

 7. Látom, eltelt lassan egy év a cikk írás óta. Hmm, most jöttem rá, folyamatosan zajlik a felhasználói evolúció.

  Régen, évekkel ezelőtt még csak asztali gépem volt, majd nagy szónak tartottam, mikor lett mellé egy netbook-om, mert utazáshoz szuper volt, de mégis jó volt, hogy nem más gépéhez kellett odakuncsorogni magam, hogy megnézhessem az emailt, ha nem otthon voltam, hanem több száz km-rel arrébb. Nem kellett netkávézóba menni, hanem a netbookon beléptem.

  Aztán az asztali gépet kiszorította később egy laptob (pontosabban ma már lehetséges, helyesen note_booknak hívják, de köznyelvben ez a laptop, nem pedig a picuri és lassú net_book).
  Nagyon örültem a laptopnak, hogy szuper jó, lehet rajta mindent csinálni, és mobilis, hordozható is. A kezdeti lelkesedésem alábbhagyott, mikor a női kistáskám mellé cipeltem a laptop táskám is, és nem is tűnt olyan könnyűnek.

  Egy idő után mégis ez lett a mindenes, mind a netbook, mind az asztali gép el lett adva, de macerás volt a laptopot cipelni. Már főleg otthon használom, és ha muszáj magammal vinni valahova, mert azon kell valamit csinálnom.

  Bejött a képbe tavaly év elején az okostelefon. Szuper volt, hogy picike, és gyorsan bárhol megtudom rajta nézni a híreket, és úgyis prüntyög ha email jön, szabad vagyok, helyigénye minimális. Aztán rájöttem, hogy okostelefon ide, vagy oda, de még is csak kénylemesebb nagyobb képernyőn szemlélni a dolgokat. Amúgy meg, ha több napra elutazok, akkor rémálom azon a pici kijelzőn válaszolni egy emailre.

  Így beszivárgott újításkáént tavaly év végén, karácsonyra az életembe egy táblagép is. Ma már lehet egész jót, nem csillagászati áron kapni.

  Nos, szuper. Telefontól nagyobb, kényelmesen lehet vele netezni és nem hosszan emailre is válaszolni. Viszont mérete és súlya kapcsán nem gond magammal cipelni sem a tokjában, -amit simán be tudok a táskámba süllyeszteni. Persze, ha komolyabb dologra kellene, ill. dokumentum szerkesztés, akkor laptop jöhet szóba változatlanul. De karácsony óta a mobilomat kizárólag telefonálásra használtam.

  Félelmetes belegondolnom, hogy alig tizenpár éve még mekkora nagy szó volt, mikor vettem egy mezei mobiltelefont magamnak. Abban az időben, még saját számítógépem sem volt otthon, csak az akkori munkahelyemen volt, azon dolgoztam. Azta, 10 év, és mekkora felhasználói evolúciót futaottam be.

  Mi jöhet még?

  És tévedés ne essék, még gép függő sem vagyok. Hétvégén simán kirándulok, barátokkal, családtagokkal megyek programokra. Pedig mobil jól jön, még kirándulásnális, ha pl. térkép nincs nálam, ha más nem is, a mobil helymeghatározója néha jól jön. Sőt, a kardiotréning alkalmazás sem rossz, stb. De az igazi, az a barátokkal, családtagokkal való szabadprogram, nem a virtuális tér.

  (Érdekes mód, más oldalon nagyon maradi vagyok, mert iwiw-ről réges régen töröltem magam, facebook-ra pedig nem iratkoztam azóta se fel, twittert sem használok. Valahogy ezen a téren elég az, ha a barátaim tudják az elérhetőségem (mail, telefon, stb). iwiw régen egyetelnegy hasznos dologra volt nekem jó, osztálytalálkozó szervezést könnyített meg. Nekem más hazsnom nem volt belőle. És egyáltalán nem érdekel több mint 10 éve nem látott emberek,fényképei, stb).

  Érdekes ez a felhasználói evolúció. Mennyire más utakat járunk be, mennyire szerteágazó :)

 8. Ami még eszembe jut a múltamról, a netbookos korszakomból. Nos, az enyémen Linux futott (gyárilag is az volt rajta, de újabb, más verzióra lett újratelepítve. Szerintem szuper volt, és nem volt akkora memória igénye, mint win-nek lett volna rajta). Akkor még openoffice volt rajta szövegszerkesztőnek,firefox böngésző, stb. Ez csak egy tipp, ha vannak akik, még használnak netbookot és nem ragaszkodnak windowshoz.

  Ugyan manapság már az okostelefonom és a táblagépem androidos, de a rendes laptopomon linuxot használok (pedig gyárilag win7-el telepítve árulták). Nekem jobban bejött a linux.

  Bár, a kezdeti beállításoknál nem árt, ha van egy hozzáértő, aki segít telepíteni és beállítani, kicsit macerásabb mint a Win-t. Viszont nem kötött, teljesen testre szabható, megválasztható mi települjön, tengernyi lehetőségből választhatok, bőség zavara, nekem felhasználóként nagyon bejön (a suse linuxot hazsnálom, de egyik régi munkahelyemen debian linux volt, az is jó, más ismerősöm meg red hat linuxot használ, állítólag az is jó). Én suse párti vagyok. Pedig azt hallottam, hogy az informatikusok bizonyos köre kedveli inkább. Pedig én mezei felhasználóként kedveltem meg. Csak más, meg kell tanulni, hogy nem win. Viszont ezzel kitárult a számítógépek világa előttem :) Persze csak felhasználói szinten.

  Szóval ezen a téren is “evolúcionálódtam”.

  Nekem a linuxban ami gyakorlatilag bejön, szerintem sokkal biztonságosabb, védettebb is a gép a vírusoktól. Persze biztos lehet ezt is cáfolni. De tény, nem kell szórakoznom a különféle vírusírtó programokkal, stb., mint jó régen windowsos korszakomban. (Persze a gép frissítésekre, stb. linuxnál is ügyelek, stb).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.