Nemcsak a vírusok mumusok: vihar- és áramingadozáskárok

Néhány gyors és rövid tipp, mire kell odafigyelnie egy felhasználónak a nyári időszakban, mivel ilyenkor vagy a kánikula tombol, vagy egy-egy brutális vihar, úgyhogy nem árt az elővigyázatosság.

Mire kell oda figyelni nagy melegben?

Nyáron a gépnek ugyanúgy melege van, mint nekünk (nyugalom, nem akarom emberi vonásokkal felruházni). Eleve egy melegedő szerkezet a számítógép, ha a külső hőmérséklet drasztikusan nő, akkor a belső hőmérséklet szinten tartásához kell némi plusz energia. Ez a ventillátorokra ró fokozott terhet, ezért nem árt meggyőződni arról, hogy egyáltalán jól működnek-e a hűtőberendezések.

Kánikula
Kánikula

Ha zörög, búg a gépházban valami, akkor az hamarosan bekövetkező meghibásodásra utalhat, tehát nem érdemes halogatni a szakemberrel való konzultációt. Egy ventillátor párszáz forintos kategóriát képvisel, viszont, ha tönkremegy, nem működik, akkor sokkal rosszabbul lehet járni, mivel adatok is odaveszhetnek ennek következtében (aki ismer, az tudja, hogy nálam az adatvesztés a neuralgikus pont, mindig mindenkit ettől akarok megvédeni:))

Ja, most kapcsolok, rövid, gyors tippeket ígértem:

 • Biztosíts megfelelő szellőzést a gép számára, ne szorítsd be szűk, levegőtlen helye.
 • Lehetőleg ne a földön legyen a ház, hanem legalább fél méter magasságban.
 • A ventillátor tisztasága is sarkalatos pont, nem csak a hangja, vagy a mérete. Legyen tiszta, ne legyen poros!
 • Nagy melegben ne hajszold túl a géped, tarts picivel több szünetet, mint szoktál, néha le is kapcsolhatod…:)
 • Passzív hűtésnél még jobban oda kell figyelni – videókártyáknál például -, nem árt rásegíteni egy-egy ventillátorral.

Ne hagyd, hogy melege legyen a gépednek, mert különben fagyni fog…:)

Oké, ennyit a melegről.

Van itt nekünk azonban még egy “kis” problémánk: a nyári, durva eszközökben – fokozott villámtevékenység, szélvihar, öklömnyi jég – manapság nem válogató viharok, és az ezzel kapcsolatos áramkimaradások.

Mi a teendő vihar esetén?

 • Ha közeledik a vihar, kapcsold ki a géped!
 • Húzd ki a konnektorból is!
 • A monitort is, és minden árammal működő részt áramtalaníts!
 • Olvass egy könyvet vagy aludj egy jót!

Ha látszólag vagy ténylegesen elült a vihar, még nem vagy túl a nehezén!

Mivel a viharokban nagyon gyakran kárt szenvednek az áramszolgáltató eszközök is, ezért mostanában az a “trend”, hogy nem vihar alatt szenvednek sérülést a hardverek, hanem UTÁNA. Amikor 5 percenként hol elmegy az áram, hol meg visszajön, néha túlfeszültséggel sújtva az elektromos hálózatot.

Tehát nem csak vihar ELŐTT és KÖZBEN kell ügyelned a géped biztonságára, hanem UTÁNA is. Nyugodtan kikapcsolva, kihúzva hagyhatod még órákra, főleg hétvégén és esténként, amikor az áramszolgáltató cégek erőn felül (khm) próbálják helyrehozni a károkat. Várhatnak azok a levelek, várhat a játék, inkább, mintsem megbízható szervizt és a biztosítótársaság elérhetőségét kelljen keresgélni a rákövetkező napokban… (Mint ahogy ez most nagyon sokaknak hirtelen problémája lett az elmúlt héten!)

Hétvégére megint viharokat jeleznek, jövő héten nem szeretnék olyan e-mailekre válaszolni, amik úgy kezdődnek, hogy: “A hétvégi vihar alatt bekapcsolva maradt a gépem…” ;)

Vidi Rita

Vírus Kommandó Blog

Kapcsolódó bejegyzések:

10 hozzászólás so far:

 1. A ház magasabbra tételét nem értem. Arra miért van szükség?

  Laptopnál nem tudom a helyzet, szabad-e vele napon, vagy nagy melegben, szabadban dolgozni? klímás helyiség és kánikula (vagy télen kinti hideg és benti meleg) közötti váltást hogy bírja?

  Még 1 tippet adnék: Vettem 2-3000 ft körüli összegért túlfeszültségvédő elosztót.
  Villámmal nem próbálnám, de áramszolgáltató bakijaitól szerintem megvéd.

 2. @Zoltán:

  A laptopok jól bírják a terhelést. A legfontosabbnak ott én a szellőzést tartom. Vannak ügyes kis szerkezetek, melyek megemelik a laptop “fenekét”, ami által még hatékonyabb a hűtés.

  Amit tilos: ölben, párnán, takarón, ágyon használni. Ilyenkor tuti, hogy eltakarod a szellőző nyílásokat.

  Plusz: Ha azt tapasztalod, hogy még egy hűvös szobában is folyamatosan nagy sebességgel pörögnek a laptopod ventilátorai, akkor vidd szervizbe – jó szervizbe :) – ott kitakarítják az olyan porcicáktól, amit az előző hozzászólásomban is láttál.

  Hűsebb napokat!
  Zt

 3. Én így védekezem:
  – szabaddá teszem a házat: leveszem az oldalait hagy járja át az a kevés levegő.
  Akinek macskája van az támassza az oldallapokat a házhoz.
  – évente kétszer kiporszívózom a gépem: a por csak azért lehet zavaró mert magába szívja a nedvességet.
  Más:
  – a vihar ha oda akar “csapni” akkor oda is fog! A kapcsoló néhány mm-e nem számít semmit – tehát ahogy Rita javasolta húzd ki a konnektorból. De ki fogja ezt megtenni?
  – én is használom a túlfeszültségvédelmet, szerintem semmit sem ér a fentiek miatt.

  Én nyugodtan használom a gépem ebben a dög melegben is. Megvettem: működjön!

 4. Kedves Rita! Csak most jutottam oda, hogy elolvassam ezt a leveledet. Sajnos későn, így a magam kárából tanultam. A viharban kikapcsoltam a gépet, de nem áramtalanítottam. Igy az egészet hazavágta, pedig még garanciális volt. Sokba került ez a tanulság, egy hétig nem is volt számítógépem, mert meg kellett csináltatni. Most már nagyon odafigyelek.

 5. @sztankodr: “- szabaddá teszem a házat: leveszem az oldalait hagy járja át az a kevés levegő.”

  Nos ez hiba. Azért vannak a házon szellőző nyílások és a házban ventilátorok, hogy megfelelő legyen a légáramlás, hogy az alkatrészekről az átáramló levegő elvezesse a hőt. Attól, hogy leveszed az oldallemezt, minden felborul.
  Gyakorlatilag megszűnik a megfelelő légmozgás, és simán túlmelegedhet a géped. Nem törvényszerű, de egy dobozba – légáramlás nélkül – simán beszorul a meleg levegő.

  Én nem javasolnám tehát az oldallemez eltávolítását.

 6. Rita!

  A mi gépünk szünetmentes tápba csatlakozik. Amikor kikapcsoljuk a gépet, a tápot is leállítjuk, és a konnektort is lekapcsoljuk (semmi extra, egyszerű lámpás kapcsolós kínai konnektor).

  Akkor mi paranoiásak vagyunk, vagy gazdagok, vagy így helyes? :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.