Kép a gyors és a lassú gépről

Ma, arra vetemedtem, hogy visszalassítottam a gépemet. Tettem eme hősies cselekedetet azért, hogy lásd, milyen erőforrás felhasználása van egy Gyorsítósáv módszerrel gyorsított gépnek, és egy olyannak, ami a Gyorsítósávban leírtak ellentettje, vagyis lassított gép.

Na, a várt nagy durranás elmaradt, ugyanis néhány trükknek olyan hatása van, hogy egyszerűen nehéz visszarontani. (Vagy nem is lehet rövid távon.) Ha valamit megjavítasz a Gyorsítósávval, aztán magára hagyod, akkor sem tud elromlani, a géped gyorsabban éli tovább világát.

Így aztán csak néhány dolgot tudtam visszakapcsolni, viszont ezt is fél óra morfondírozás előzte meg. Egyszerűen nem akaródzott ÁRTANI a gépemnek, ha már egyszer annyi jót tettem vele!

Nem akartam gyengíteni, terhelni, még átmenetileg sem.
Kértem a férjemet, hogy szerezzen egy rozzantabb gépet, amin bemutathatom a hatást, de erre várni kell, mert mikor szóltam neki, addigra már nem volt benn a szervizben rossz gép.

Úgyhogy átmeneti megoldásként maradt a saját gépem visszafejlesztése.

A történelmi hűség kedvéért közlöm, hogy az UTÁNA kép készült előbb. Megnyitottam néhány alkalmazást (böngésző, levelezőkliens, totalcommander, msn, és egy film lejátszása). 5 perc után lefényképeztem a feladatkezelőben lévő teljesítményfigyelő grafikonjait.


A Gyors gép erőforrásigénye

Aztán következett a visszafejlesztés. Bekapcsoltam mindent, amit a Gyorsítósávban kikapcsoltatok, visszapakoltam az ikonokat is az Asztalra, aztán újraindítottam a gépet. Még viszonylag gyorsan le is állt.

Aztán a Windows újra betöltésénél már érezhetően hosszabb ideig dolgozott a gép, nem kétszer annyi ideig, hanem háromszor annyi ideig legalább.

Az ikonok frissítése már látható volt! Pedig csak 29 ikont raktam ki, az még nem is sok, alig foglaltak helyet!

Elindítottam azokat az alkalmazásokat, amiket a gyors verziónál: böngésző, levelezőkliens, msn, totalcommander, és ugyanazt a filmet (a mediaplayer játszotta le).

5 perc várakozás után lefényképeztem újfent a feladatkezelőt:

Lassítás UTÁNI kép

A képek magukért beszélnek. Amit nem szabad kihagyni a számításból: a gyors verzió képe 6 órai géphasználat után készült, a lassú verzió képe pedig 10 perc után. A lassú verzióba állított géppel lényegében nem dolgoztam egy percet sem – nem is lettem volna képes, mert két centit nőtt a hajam, mire megnyíltak az Ablakok.

Ami az érdekes, még a két képen, az az, hogy a lassú verzió CPU használat grafikonján látszik, hogy voltak finom megugrások. Anélkül, hogy bármi történt volna a géppel lényegében. Valami hátul mégis jobban ügyködött, mint a gyorsított gépen.

Szerintem ez a teszt is sokat elárul, tekintve, hogy 3 féle dolgot nem tudtam visszarontani (vevők tudni fogják mi az, mert ha a Gyorsítósáv trükkjeinek bevetése után megpróbálnák visszarontani a gépüket az előző szintre, egyszerűen nem romolna vissza. Lehet, hogy vissza lehet fejleszteni hónapok “áldásos” munkájával, de inkább nem. Ugyanis a tudás birtokában nem lesz olyan felhasználó, aki szándékosan, nemtörődömségből, ártani akarna a gépének. Ezt garantálom.)

Már várom, hogy kapjak egy nem saját gépet, amit fotózhatok, na az lesz ám az ámulatos!
Felteszem majd azokat a képeket is!

Összegezve: 6 órai munka után a gyors gép ugyanazoknál a műveleteknél ugyannyi processzor-erőforrást igényelt, mint a lassú gép 10 perc után (ez végülis természetes) . Memóriából jóval kevesebbet kért a gyors gép, még úgy is, hogy órák óta dolgoztam vele. Márpedig a memória nagy kincs :)

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

13 hozzászólás so far:

 1. A két trükköt már régebben használom, hiszen részt vettem a 8o napos tanfolyamon és lassan, de biztosan olvasgatom a ottani leckéket és ha van időm igyekszem alkalmazni is. Minden esetre köszönöm a tájékoztatást, üdvözlettel: Ildiko

 2. Szia Rita!
  Olvastam a Gyorsítósáv “előzetest”.:) Gyorsan meg is csináltam ami nem volt beállítva (egér),de nekem csak a lomtár és egy mappa van kint az asztalon, kb havonta törlöm a temp mappákat is,hogy ne lassítson még az is és nincs is sokminden a gépen (max 10 GB mindennel együtt), mégis nagyon lelassul pár órás használattól, pedig csak msn és mozilla fut. Lehet a vírusírtó és spyware program miatt? Ha igen, ezt is ki lehet küszöbölni vagy együtt kell vele élni?
  Üdv: Tündi

 3. Tündi!

  Erre a jelenségre végsö megoldást nyújt a Gyorsítósáv.
  Soha nem lassul le a gép, még sokórás használat után sem.
  Persze vannak/lesznek attól még korlátai, de nem az lesz a korlát, hogy megnyitottál két ablakot egyszerre…
  Vírusirtó és spyware együtt? Nem lenne szabad ezeknek okozniuk a lassulást, és nem is ezek okozzák… (Viszont vannak borzasztó lassító vírusirtók, ilyen például egy fullosan feltelpített,nemtom hány – kb 5 – modulos F-secure.
  Kicsi gépre nod32, vagy avast való!
  De ez egy másik bejegyzés témája:)

 4. Ezek a trükkök mind benne voltak a 80 napos tanfolyamban. Valóban gyorsít a gépen, mert csökkenti a memória igényt, de igazán nagyot gyorsítani a Windows regisztriben lehet a “Start menü/Futtatás” – regedit parancs bekalapálva és Enter alatt.

 5. Dubi!
  Ha megesküszöm az öreganyám térde kalácsára, hogy nem voltak benne a 80 naposban, akkor elhiszed?

  3 gyorsítós trükk volt a 80 naposban, abból a háromból kettő lett átültetve a Gyorsítósávba, a többi zsír új, soha nem publikáltam még.

 6. Aham, ez érdekes. Minap a 10 holtbiztost tipp végigolvasása után is azt írta valaki, hogy jó anyag, csak kezdőknek való. Majd beszámolt a három éves intervallumot felölelő tapasztalatszerzési mizériájáról. Hja, kérem, három év gond és probléma után bárki hiheti magát profinak.
  Az igazi profik letudják gyorsan a szükséges tudnivalókat, és nem “nézik le” az ilyen instant megoldásokat nyújtó, idegkímélő anyagokat.

  de mindjárt teszek fel egy bejegyzést, mert szuperül rímel a “ez kezdőknek való” szólamokra…

 7. Nekem nem tudom hány év volt, szinte géppel nőttem fel (persze mindig a leggyengébb volt ami még működött). De én nem nézem le, sőt gratuláltam is. Csak reméltem hogy komolyabb vindózbabelenyúlós trükkök lesznek. De hülye voltam, látom, hogy kik a célközönségetek. Akiknek kell, annak ajánlani is fogom. Ilyen könyv biztosan nincs több.

 8. Oké, Bea, vettem. Az előbb kissé negatívan értelmeztem, de ez nem Neked köszönhető, hanem az e-mail áradatnak, ami a héten megtalált már…
  Ez most túlcsordult egy kicsit:)

  A komolyabb windózba belenyúlós trükköktől kiver a víz. Egyszer valaki azzal dicsekedett, hogy a vindóza méretét leredukálja 500 MB-ra, mert midnent, ami nem kell, kigyomlálja…
  Egy informatikus volt. Mikor nem értettem vele egyet – nem átallottam azt mondani, hogy én nem szoktam ilyeneket javasolni -, akkor telefonon hívogatott, hogy meggyőzzön.

  Én szeretem a vindózt. Tökéletesen lehet úgy használni, hogy semmiféle gondod nincs vele. Nem Sokol rádió a gép, oda kell rá figyelni. Ezzel keresem a pénzem, ez szórakoztat, ez éltet. Miért is csonkítanám meg végleg?

  Sokaknak ugye az sem könnyű, hogy beállítsanak valamit, a hobbiszinten vindózrongálók meg még nagy arccal hirdetik is, hogy így meg úgy belenyúlnak a rendszerbe, mindent letörölnek.

  Hát, az ilyeneknek javaslom fél millió kezdőárért a macintost, vagy ingyen a linuxot. Azokkal SEMMI gond nincs…

  Asszem megyek feküdni, csodálatos és hosszú nap volt, a végén egy két órás játszóterezéssel:)

 9. A gyorsitosavrol nem akarok okoskodni,mert eleg ismeretlenul hangzik,de ,hogy alapfogalmakkal ismerkedjek,hardvertehnikus baratom kb7 eve megmutatta,hogyha 300MHz-es P2-es procimat kicserelte 500MHz-es P3-asra,nem ereztem nagy kulombseget.Ellenben a P2-esem eredetileg 128MB memoriaval kinlodott,ellenben mikor kapott meg 128-at,akkor repult,jobb volt P2 256-al mint P3 128-al.Ha veletlenul mellebeszeltem,bocsi!

 10. Szia Rita!
  Már sokat hallottam rólad, illetve az oldaladról, de valami miatt mégis csak most keveredtem ide. Hetek óta nagyon le van lassulva a gépem, már éppen ott tartottam, hogy nincs más megoldás, mint újratelepíteni mindent. Mivel ez már nem az első alkalom lenne, tudom, hogy ez egy hosszabb lélegzetű dolog, ezért gondoltam, hogy körbenézek először a neten, hátha ezt megúszom és találok egy jobb megoldást. Szóval nem véletlenül találtam épp most az oldaladra. Úgy gondolom, itt a megoldás.
  Szívesen felajánlom a gépemet a fotózáshoz, ha még nem találtál megfelelőt! :)
  Addig is áttanulmányozom az oldalt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.