Miért NE vegyél új hardvert, ha már túl lassú a géped?

Gyakran kerülünk olyan gépek közelébe, amik leginkább szemétre valóak, de a feladatunk az, hogy pofozzuk ki, hozzuk helyre, elvégre új hardvereket venni egy az egyben azt jelentené, hogy új gépet kell venni.

Minden szervizes rémálma egy régi, szakadt gép felbukkanása a szervizelendők listájában.
Nem véletlenül az a bevált szöveg a legtöbb helyen, hogy: “Nem ártana rákölteni egy kicsit a fejlesztésre!”

Természetesen a vevők hajlanak rá, elvégre ki az, aki lassú, problémás géppel szeretne szórakozni?

Na, ekkor szokott jönni a fekete leves.

Rengeteg gép olyan elavult konstrukció, hogy szinte lehetetlen fejleszteni, a kiindulási pontnak a legfőbb hardverek cseréjét javasolják. Ezek változó áron, iszonyatosan változó minőségben a 30 ezertől az akár 150 ezerig, bármilyen összegben előfordulhatnak. Boltja és vevője válogatja.

Nekem volt szerencsém viszonylag gyors egymásutánban egyre jobb és jobb laptopokat birtokolni, és egyszerűen szédületes élmény, mikor elkezded a napi rutinodat egy érezhetően gyorsabb géppel!

Eleve a rendszer betöltődése ugyebár: “Jééé, már betöltődött a Windows? A fene, hát ilyenkor szoktam odatenni a kávét főni!”

De ilyen a gép leállítása is: “Mi a szösz, most elment az áram, vagy tényleg ilyen gyorsan leállt?”

Ha az egész napos használatot vesszük figyelembe, akkor ilyenek szoktak felvillanni gondolati szinten: “Héé, létezik, hogy ma még egyszer sem aggódtam, hogy mi van ezzel a géppel? Lehetséges lenne, hogy végre minden tökéletesen működik?”

Bizony, legalább ugyan olyan élmény, mint egy 50 lóerős kocsiból átülni egy 100 lóerősbe. Lehet, hogy még mindig nem a világ leggyorsabb kocsija, de azt azért érzed, hogy nem 50 ló vánszorog veled, hanem 100 vágtat!

Tegyük fel, hogy vettél egy 100 ezer forintos gépet, 2 éve. Ma körülbelül ér 15 ezret, és olyan lassú, mint az a bizonyos reumás csiga. Lenne kedved újra befektetni 100 ezret? Nyertél, a legtöbb embernek nincs kedve. Inkább összeszorítja a fogát, és kínlódik tovább a régivel.

De mi van akkor, ha azt az 50 lovat a gép elé lehet kötni külön is? Miért kéne óriási összegeket invesztálni, csak azért, hogy újra élvezetes és örömteli legyen használni a számítógépet?

Esetünkben ez az 50 ló a Gyorsítósáv.

Eddig, a már meglévő géped ellen, öntudatlanul olyan hibákat vétettél csupán a felhasználásod során, amikről nem volt tudomásod. Itt az ideje, hogy kiköszörüld a csorbát, de most már okos felhasználó módjára, tudatosan!

Ha úgy érzed, hogy a géped nem működik 100%-os hatékonysággal, néha indokolatlanul lassú, vagy csak úgy egyszerűen nem akarja végrehajtani az utasításokat, akkor olvasd el ezt! >>

Kapcsolódó bejegyzések:

12 hozzászólás so far:

 1. SZIA RITA. KÉRDEM ÉN, H. EGY ÖREG GÉPPEL, MONDJUK P3-MAL – WIN ME – VEL – ÉRDEMES-E PRÓBÁLKOZNI, VAGY GYÜJTSEM INKÁBB A 100 EZRET ? :))

 2. Kedves Rita!
  Nagyon aranyos vagy, és szeretem olvasni az írásaidat. Mivel már régóta nyugdíjas vagyok maradok a régi gépemnél. Már nem gyüjtőgetek újabb szgépre.
  Üdvözlettel: Eta

 3. Miért NE vegyél új hardvert, ha már túl lassú a géped?…

  Mert tízszer annyiba kerül, mint a Gyorsítósáv, ráadásul még mindig nem Te irányítod a gépedet……

 4. Patyó!

  Bezony, érdemes próbálkozni!
  A Gyorsítósáv képeit XP-vel készítettem, tehát a párbeszédpanelek különbözhetnek, de a hatás ugyanaz ME-nál is: döbbenetes:)

 5. Nekem egy Intel Celeron 2-es van, és már 3 éves, de még egyelőre az XP jól fut rajta. Igaz, hogy telepítés után az az első, hogy “Futtatás, regedit beütve és Enter, és itt át lehet állítani gyorsabb indulásra, és gyorsabb leállásra. Utána első a védelem ESS, Win Patrol, majd a karbantartók. Page Defragg (boot szektort töredezettségmentesíti minden indításnál. CCleaner és Glary Utilities ezek magyar nyelvű Windows tisztítók és naponta egyszer futtatom őket. Repce Defragg ez portable magyar nyelvű töredezettségmentesítő és nagyon gyors és tökéletes munkát végez, nem úgy, mint a Windowsé, 2 naponta futtatom. Az ESS élesre van állítva és hetente egyszer elindítom a komplett vírus keresést az egész gépen.

 6. Szia, nem akartam pénzt költeni, mert nincs gondom a gépekkel, de kezdek kiváncsi lenni a nagy titokra.Gondolkodom rajta. Esetleg diákkedvezmény nincs? :) Különben nem kell 100e, elég az 50, csak érteni kell hozzá.

 7. Azért próbálkozni lehet. De érdekel a dolog, mi az amit tudsz, és én nem. :) A vírusosat nem vettem meg, pedig az olcsóbb. Különben gratulálok én is, bárcsak a szomszédaimat is érdekelné, de nekik könyebb, ha nekem szólnak. Az olvasás fárasztó ugye. Lehet nekem is pénz kéne kérni érte. :)

 8. Hát, tudnék mesélni az állandóan problémákkal – ráadásul idegesítő, amatőr problémákkal – küzdő kuncsaftokról, akik még ingyen sem hajlandóak elolvasni az írásaimat…
  Nincs idejük…

  Pedig mennyi problémát meg tudnának spórolni maguknak, te jó ég…

  Vigyázz, ne szoktass rá túl sok embert az ingyen melóra, mert nehéz lesz szabadulni. (születtek már így hosszú ideig tartó haragosi viszonyok is… :S)

 9. Kedves Rita!
  Csöndben jegyzem meg, hogy én nem szoktam sokat vacakolni semmilyen elavult öreg géppel sem. Ide tartozik a mindenkori számítógépem is. Igaz, hogy nem egy hűtő, ami akár tíz évig is eldorombol. Kétévente lecserélem egy másikra, egy erőgépre. Ugyanakkor kíváncsivá tettél, hogy milyen megoldással rukkolsz elő.
  Mikor lesz péntek? Két nap múlva? :)

 10. Szia Gábor!
  Igen, most pénteken, vagyis holnap reggel. (remélem, most még csak csütörtök van.. Évente kétszer fatálisan elnézem a napokat, de azért mindig jól sül el)

  Igen, Te munkára is használod a géped – ha jól tippelem – tehát akár még a pénztárcádon is megérzed, ha dupla annyi időbe telik a munka.. Nagyon nem mindegy.

  Persze, akik csak hobbira használják, vagy most ismerkednek vele, azok számára nem olyan életbevágóan fontos javítani a dolgokon, viszont pont az ő gépük az, ami a végletekig – akár állóra – le tud lassulni.

  Mostanáig…;)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.