Ami nálunk nem fordulhat elő: észrevétlen licencvásárlás

A McAfee és a Symantec elmarasztalásban és büntetésben részesültek, mert úgy hosszabbították meg ügyfeleik licencét, hogy azokat elfelejtették erről tájékoztatni.

Hogy működik ez Magyarországon?

Nálunk az ügyfél eldönti, hogy X darab licencet szeretne Y évre, megrendeli, kifizeti átutalással vagy csekken, használja Y ideig.
A licenc lejáratának idején újra érdeklődik nála a forgalmazó, hogy nyilatkozzon arról a kedves Vevő, hogy mi a szándéka, lezajlik a hosszabbítási procedúra, ügyfél fizet, használja, stb.

Ellenben Amerikában hogyan működik?

Majdnem ugyanígy, csak ott mindenért hitelkártyával fizetnek az ügyfelek! A licenc szolgáltató a szerződés értelmében leveszi a kártyáról az összeget, majd, ahogy McAfeeék és Symantecék csinálták, a licenclejárat idején egy szó nélkül leveszik megint az összeget, kvázi automatikusan hosszabbítanak. Kérdés, igény, és a felhasználó hozzájárulása nélkül.

Persze szerződéseikben, mikroszkopikus betűkkel ezt valószínűleg feltüntetik, de hát tegye már fel a kezét az, aki minden szerződésben a sumákságot keresi! Hát, Amerikában jobb, ha megtanulják a sumákságot keresni…

Nálunk ezzel addig nem kell foglalkoznod, míg el nem terjed a hitelkártyával való fizetés. Addig maximum úgy tudnak észrevétlenül licencet hosszabbítani a szolgáltatók itthon, hogy ha meglepnek vele karácsonyra, ajándékba :).

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Kapcsolódó bejegyzések:

5 hozzászólás so far:

 1. Na, ezért nem szeretem a banki beszedési megbízásokat, majd én eldöntöm, hogy mikor, kinek utalok. Hasonlóan hitelkártyával is, ha majd lesz nálunk egyszer hitelkártyáról való levonogatás.
  Egyszer ugyanis megjártam egy német biztosítóval, önkényesen többet vont le, mint amit az ügynökével megállopodtam. Ott szerencsére a bank visszavonta a pénzügyi műveletet, de nálunk ilyen szerintem nem lehetséges.
  Azóta kerülöm az inkassot.

 2. Az USA-ban legalább van pénzügyi kultúra. A jobb helyeken $150-ig (~) magadnak húzgálod le a vonalkodókat és hitelkártyával/bankkártyával fizetsz.
  Vagy a jobb étteremben kijön a számla, elviszik a hitelkártyád, utána visszahozzák, ki van fizetve és még akkor mondod meg, hogy mennyi borravalót adsz, azt még külön levonják, de már bankkártyaelvitel nélkül! Szóval addig a háttérben meg van nyitva a számlád… Van bizalom, bőven.
  Vagy az utcán a néger árusnál mobil kártyaállomás van és tízszer gyorsabb mint itt a boltban a kártyás fizetés.
  De a vicces mégis az, hogy mikor papírpénzt adsz, már alig tud visszaadni :) Nem vicc, tényleg nagyon nehezen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.