Bagoly mondja verébnek?

Nemrégiben írtam arról, hogy a hazai vírusirtó forgalmazó piacon kezdenek eldurvulni a dolgok. Az üzletben és a marketingben feltörekvőnek számító piaci résztvevők elkezdték – nagyon helytelenül – a piacvezetőt támadni. Írtam a vírusirtó gyártók és forgalmazók mocskos titkairól is.

Hát erre mit látok ma? Mintha visszaköszönnének a szavaim Bódis Ákos cikkében, a marketingről és a kommunikációról, csak éppen most az jutott erről eszembe, hogy bagoly mondja verébnek.. Bocsánat, de ez van. Cikk linkje http://nonstopuzlet.hu/illuziok-es-tevhitek-a-virusirtokrol-20090612.html

A piacvezető támadására több, általam nem javasolt módszer is van.

 1. Vírusfelismerési eredmények kétségbe vonása

  A szakmában mindannyian tudjuk, hogy a független vírustesztek hagytak némi kívánnivalót maguk után, az alapvető jóhiszeműségen és korrektségen túl ugyanis nem igazán voltak definiálva az elvárások, és a vizsgálatok sem voltak szabályozva és a 21. század minőségbiztosítási trendjeinek megfelelően auditálva sem. Ezért létrejött az AMTSO, amely a vírusirtó gyártókat tömöríti, és szabályozást, támadhatatlan mérési eredményeket tűztek ki maguk elé. Tehát ez miatt vagdalkozni már igencsak idejétmúlt…

 2. Gyorsaság fikázása
  A vírusirtók úgymond sebességét két esetben vizsgálhatjuk: víruskeresési sebesség, vagyis mikor átnézetjük a fájlokat, akkor mennyi idő alatt végez. A másik, ami fontos, és amiről a Szuperbejegyzésben is beszéltek a megkérdezettek, az az, hogy ne foglalja le a gépek erőforrásait. Namármost, ebben a kategóriában is vannak jobbak, meg rosszabbak. A víruskeresés gyorsaságáról ne beszéljünk, mert heti fél óra eltérésen semmi nem múlik.

  A vírusirtók erőforrás igénye sokkal kényesebb, és szubjektívebb dolog, ugyanis, ahogyan két egyforma felhasználó sincs, úgy két egyforma gép sem. Ráadásul egy erős gép is lehet rosszul belőve, meg egy gyengébb gép is lehet optimálisan beállítva, úgyhogy ha valakinek problémája van a vírusirtója erőforrás igényével, szóljon, segítek! Átlagos számítógépeket, átlagos(an rossz) beállításokat figyelembe véve, mégis csak kiviláglik a vírusirtók mezőnyéből az a néhány termék, amik legendásan észrevehetetlenek. Soroljam?

  Marketing szempontból van egy tanácsom a feltörekvő ifjú vírusirtók számára: ne akarjatok gyorsak lenni! A NOD32 a gyors, ugyanazt a szót nem tudjátok átvenni a közönség fejében. Javaslom olvasásra a piacvezető tulajdonságaira törőknek Al Ries-jack Trout: Pozícionálás című könyvét. Nem, hogy nem vezet eredményre a hiábavaló arcoskodás, de még rossz vért is szül sajnos. Van akkora a magyar piac, hogy megéri szurkapiszkálni? Így nem lehet hűséges vevőket szerezni.

 3. Egyéb eredmények lealacsonyítása
  Részlet a cikkből

  A márkás vírusvédelmek hibáira a legjobban talán az egyik legkelendőbb gyártó terméktámogatói csapata világított rá. Sajtóközleményükben azt állítják, hogy évente mintegy 5.000 esetben kell távolról beavatkozni a felhasználó számítógépén, hogy a minden reményt feladott felhasználók számítógépein a kártevőket kézzel eltávolítsák. Ráadásul néhány esetben ez sem jár sikerrel.

  Ha feltételezzük, hogy nem minden felhasználó ragad azonnal telefont vírusfertőzés esetén, és ha csak minden ötödik felhasználó problémáját szükséges távirányítással megoldani, akkor is legalább évi 25-50.000 esetet kapunk, amikor a márkás vírusirtó képtelen volt megvédeni a felhasználó számítógépét.

  Ha már kötözködünk, akkor legyünk korrektek: nagyon nem mindegy, hogy 25000*5, vagy 50000*5 darab problémáról beszélünk. Ha a konkurenciaharc eme nyilvánvaló formáját választjátok, akkor illik tisztában lenni a konkurensek forgalmazási adataival, és akkor egyéb, nagyon szaftos értékeket is ki lehet számolni. Az lenne ám az izgalmas!

  Számomra ez a cikk a kákán is csomót kereső szituációnak tűnik: hmm, mibe lehetne még belekötni? Ahha, itt esetek vannak! Akkor abba!

  A minden reményt feladott felhasználó kifejezésnél már el is képzeltem Vidi Józsefnét (anyámat), ahogyan hetekig küzd a kártevővel, majd feladja a reményt, előkeresi a support számát, e-mail címét, remegő szájszéllel segítséget kérve… Az igazság ezzel szemben az, hogy Vidi Józsefnének fogalma sincs semmiről, mint ahogy közel 4 milliónyi felhasználó társának sem, és gondolkodás, próbálkozás nélkül, azonnal segítségért fordul, de az is lehet, hogy kikapcsolja a gépet hetekre.

  Segítségért fordulnak azok is egyébként, akik tört verziót használnak, mert valamelyik ismerősük, merő jószándékból azt tette fel a gépükre, és nekik fogalmuk sincs, hogy mi micsoda. Az említett, cikizett, leszólt support azoknak is segít, akik jóhiszeműen használnak tört verziókat. Ők bőven 5ezer fölötti létszámmal rendelkeznek itthon. De ezt Ákos is tudja…

Közlöm, hogy tökmindegy, milyen védelmi szoftvert használ a felhasználó, vannak, lesznek problémái, mivel nem a szoftveren múlik a problémák súlyossága, hanem leginkább a felhasználókon (lásd vírusirtót nem használókról szóló cikk>>).

Innentől kezdve miért is van ez a piszkálódás? Ugye nem irigységből?

A márkákba vetett vak hitet csak az hozhatja fel negatívumnak, akinek még nem terjedt el a márkája úgy, hogy vak hittel mennének utána a felhasználók, és persze az, aki ezt az utat választja. Van egy csomó gyártó és forgalmazó, akik nem ezt az utat választják.

Számomra nagyon elszomorító amit a cikkben olvastam, ráadásul a savanyú a szőlő effektus világít ki belőle. A konkurenciaharc eme nyilvánvaló formája elgondolkodtató, és szerintem semmiképp nem vezet a kívánt eredményre, ugyanis felhasználók ebből mit sem fognak érzékelni, mert több hónapos oktatás után jönnének rá esetleg, hogy miről is van szó, mert a felhasználókat nem EZ érdekli. EZ még a Twitter felhasználókat sem érdekli tulajdonképpen.

Lehet, hogy csak engem érdekel, de engem nagyon :).

Most viszont úgy érzem, hogy elérkezett az idő, hogy bejelentsek valami nagyon fontosat… A héten kiderül valami újdonság, valami titkosság, valami bizalmasság. Ja, most jut eszembe, hogy több minden is ki fog derülni! Izgalmas nyarunk lesz, csakis internettel ellátott helyre menj nyaralni! :)

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

3 hozzászólás so far:

 1. Igazad van, ez a bejegyzés tipikus bagoly mondja verébnek.

  Te most a NOD32 véded vagy mi? Minek, kinek? Fizet neked ezért valaki?

  Ui: Egy profi soha nem szeret bele egy programba sem. Mert az elfogulttá tesz. Így hiteltelenné válsz, utána meg azt sem hiszik el amit kérdezel.

 2. A NOD32 nem szorul védelemre.

  2 éve dicsérem a nod32-t egyébként, sőt, megvan az már 2.5 is, nem ez után a cikk után fogok hiteltelenné válni azok szemében, akiknél valaha is rezgett a léc ebben a tekintetben.

  A profi MI nem szeret bele egyetlen programba sem?

  Mire gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.