Milyen védelmi szoftverek kompatibilisek egymással?

Avagy: mit lehet mivel „összebútoroztatni” és mit nem lehet?

Figyelem, menet közben egy nyereményjáték került a cikkbe, érdemes gyorsan olvasni és gyorsan reagálni a hozzászólások között!

UPDATE 15:10: Megvan a nyertesünk, lásd hozzászólások között.

Hála az égnek, létezik már a felhasználóknak olyan köre – és egyre szélesebb ez a kör -, akik szeretnének biztosra menni a vírusvédelem kérdésében, és azt sem szeretnék, ha illetéktelen elemek hatolnának be a gépükre.

Mit használjunk alapvetően?

Mikor eljutunk erre a szintre, akkor merül fel a „Jó, de milyen vírusirtót használjak?” alapvető kérdése.
Azt mindenekelőtt tudni kell, hogy ha valaki használ már valamilyen vírusirtót, azt nagyon nehéz lesz „eltéríteni” valami másra. Hiszen ha nincs semmi komolyabb problémája, akkor miért váltana? Szóval, amikor arról beszélünk, hogy mit ajánlunk, akkor azt úgy kell érteni, hogy: Mit ajánlunk azoknak, akiknek valami újra van igényük a meglévő helyett.

Tehát senki ne érezze kötelező érvényűnek, ha azt mondom, hogy az ESET termékeket ajánlom.
Szerintem már ezerszer kifejtettem, hogy a megfelelő vírusvédelmi szoftver egészen biztosan legális, ún. fizetős, tehát semmi  esetre sem torrenten beszerzett, ezer évig érvényes licenc.

Minden fizetős szoftverre igaz, hogy a fejlesztője önként és dalolva, boldogan vállalja érte a felelősséget. Ha bármi hiba van, vagy valami nem stimmel – netán valami úton-módon mégis befurakodik egy kártevő vagy vírus -, akkor bizalommal lehet hozzájuk fordulni, urambocsá reklamálni. Viszont, ha kalózkodtunk magunknak egy védelmi szoftvert, akkor mindenre számíthatunk, csak segítségre nem. Ezt jó szem előtt tartani.

Volt már rá példa, hogy mi is az ESET magyarországi csapatához fordultunk – Siconact Kft. ha valaki még nem ismerné -, mert egyszerűen olyan kártevővel találtuk szembe magunkat – egy ügyfél pendrive-ján -, hogy nem tudtunk vele mit kezdeni. Ugyanis vannak ilyen kártevők is. Illegális szoftverekkel esélytelen ellenük a védelem és a harc, de néha – ahogy a példa mutatja -, az emberi erőforrásokat is be kell vetni, és okosan kell megoldani a problémákat.

Tűzfal milyen legyen?

Az utóbbi években szerencsésen elterjedtek a kompakt megoldások, tehát vírusirtóval együtt már tűzfalat is lehet kapni – pl. Eset Smart Security, de más gyártók általában Internet Security névvel illetik az ilyen kompakt szoftvereket. Természetesen nem muszáj ezeket megvenni, de ismétlem: ha van technikai támogatottságunk egy forgalmazó vagy gyártó által, akkor megfogtuk az Isten lábát.

De már az is nagy szó, ha be van kapcsolva a Windows tűzfala. Azt szokták mondani az okosok, hogy a Windows tűzfal azért nem jó, mert befelé ugyan véd – tehát betörni nem tud senki -, de kifelé szabad kijárást biztosít, tehát ha zombivá válik a gép például, akkor a tűzfal nem védi meg a kifelé történő manipulálástól a felhasználót. Ez így is van. De ahhoz, hogy zombivá váljon egy gép, oltári nagy butaságoknak kell teljesülniük – sok embernél szoktak is -, viszont az én olvasóimnál nem. A zombi gépekről részletesen írtam a 10 holtbiztos tippben, tehát tessék azt olvasgatni, és ezek után bármilyen – akár Windows – tűzfalat használni.

Mennyire kell analizálgatni a tűzfal riasztásait?

Ha bármilyen szoftver a képernyőn, munka közben riasztást jelenít meg, azzal érdemes foglalkozni. De a jóformán rejtett log-okat nem érdemes elemezgetni, mert annak az lenne az eredménye, hogy a felhasználók soha többé nem kapcsolnák magukat az internetre. Szakemberek, hozzáértők számára természetesen fontosak ezek a logok, de nem kell őket napi szinten bújni. A világ tele van csúnya dolgokkal sajnos, ha ezeken tartjuk a szemünket folyamatosan, akkor örömtelenné és boldogtalanná válunk. Márpedig nem az a dolgunk!

Kémprogram irtók

A kompakt vírusirtókban szokott már lenni ilyen modul, ugyanis a kémprogramok és trójaik nem ugyanazon mechanizmusok alapján működnek, mint az egyszerű vírusok, és éppen ezért speciálisak is. Olyanok, mint például az autók között a dízelek. Más a motorjuk, sőt az üzemanyaguk is.
Ha nem kompakt szoftvert használunk, akkor érdemes egy ilyen irtót is kéznél tartani. A Google az első három találatnak az AVG Anti-Spyware-ét, A Spyware Terminatort, és az Ad-Aware nevűt hozza. Már hallom is a kérdést: Ezek közül melyiket érdemes? Őszinte leszek: egyiket sem. Szeretem egyben letudni a dolgot, ezért én az Eset Smart Security-t használom, de ha külön kellene egy szoftver, akkor az a CounterSpy lenne. Ha efféle érdekel, keress rá!

SPAM-szűrés

Itt kezd már bonyolulttá válni a dolog.  Otthoni, egyéni felhasználók számára – hacsak nem üzemeltetnek mailszervert -, egyszerűen nincs normális spamszűrő. Te is kénytelen vagy az ingyenes e-mail szolgáltatódra bízni a dolgot, igaz? Holott rengeteg spam átkerül az ő szűrőjükön, vagy épp az ellenkezője történik: nem érkeznek meg a levelek.
Ismét elérkeztünk a kompakt megoldásokhoz. Aki kitalálja, miben van spamszűrő, és még én is használom, nyer egy hanszórót :). Na jó, egy Gyorsítósávot ajándékba! Az első jó válasz a kommentek között nyer! (A további jó válaszok nem nyernek most, majd legközelebb gyorsabbnak kell lenni.)

Most akkor mit lehet mivel házasítani?

Alapszabály: vírusirtót vírusirtóval nem telepítünk össze. Összeomlasztanák a rendszert. Láttunk már ilyet, nem is egyszer. Általában az Avastot szokták a Nod32-vel összeházasítani, de ők kimondottan nem szeretik egymást. Úgy vannak, mint a kutya meg a macska. Csak épp ezek érhetők el könnyedén és ingyenesen, és a felhasználók úgy vannak vele, hogy biztos, ami ziher. Aztán ezzel pont az ellenkezőjét érik el.

Több tűzfalat lehet telepíteni „egymás mellé”, de felesleges. Próbálj ki egyet, figyeld, mennyire engedi használni a gépet – vannak katasztrofálisan működő tűzfalak, ha létezik a virtuális világban páros lábbal valagba rúgás, akkor mondhatjuk, hogy én úgy szoktam eltávolítani ezeket -, és ha beválik, hagyd meg!

Ha nincs ötleted, milyen tűzfalat használj, használd csak a Windows-ét. Valószínűleg XP-d, Vista-d, vagy Windows 7-ed van. Mindegyikük tűzfala megfelelő.

Kémprogram irtó hegyeket sem érdemes rakásra telepíteni. Elég egy, de érdemes úgy beállítani, hogy ne akarjon minden áron ő lenni a főnök. A legfőbb védelmi szoftver a vírusirtó és a tűzfal, a kémprogram irtó csak plusz. Nem lehet bennük maradéktalanul megbízni, mert vírusokat nem ismernek, és heurisztikájuk sincs minden esetben – tehát azt sem tudják, mit keresnek. Szóval egy is elég, ha az jól működik, és néhány naponta átnézeted vele a gépet. Amikor anno Counterspy-t és Nod32-t használtam, már észrevehető volt a gép leterheltsége. Mindkét program barátságos az erőforrás igényt tekintve, de együtt már észrevehetőek. Erre is oda kell figyelni.

Összességében: kell egy vírusirtó, kell egy tűzfal, kell egy kémprogram irtó és kell egy spamszűrő. Mindegyikből egy. Arról a telepítés előtt kell meggyőződni, hogy melyik micsoda :).

Kérdéseket, ötleteket, általatok használt szoftvereket bátran osszátok meg a hozzászólások között!

Ja, és ne feledjétek a játékot! Gyorsítósávot lehet nyerni, kérdés a cikkben!

Kapcsolódó bejegyzések:

31 hozzászólás so far:

 1. Sziasztok.

  Nekem a vírusírtók kívűl csak a TuneXp kis szoftver van fent. Nagyon sok mindent kipróbáltam, de a végén mindig csak letörlés lett belőle. Én mást nem rakok fel.

  Üdv

 2. Imre nyert!
  Valóban, az Eset Smart Securityben van spamszűrés is, ami egyrészt nagyon korrekt, másrészt könnyedén tanítható is!
  Thunderbird és Outlook levelezőkkel használható.
  Imre, indítom neked az anyagot, jó gépgyorsítást, gratulálok!!!

 3. Nem Róbert, sajnos szigorúnak kell lennem :)
  Vagy egészet, vagy semmit.
  Szerintem legközelebb is lesz ilyen, figyeld majd a blogértesítőt!
  Meg legközelebb lehet, hogy többen nyerhetnek majd, most annyira hirtelenül jött az ötlet, hogy csak egyet jelöltem meg.

 4. Enyém volt az első válasz!Nem vetted észre? Ha elég szígorú vagy akkor mind a kettőnké csak fél válasz volt, de az enyém volt az első.

 5. Robert, az első válasz – hozzászólás – lehet, hogy a tiéd volt, de az első HELYES válasz a nyereményjáték kérdésére Imréé volt. Ezt direkt kiemeltem a cikkben.

 6. Szia Rita!

  Köszönöm a nyereményt,már meg is kaptam az első e-mailt. Ha végére érek,majd beszámolok a tapasztalatokról,véleményemről.E-mail-t írhatok?

 7. És ez a három program, a vírusirtó, kémprogramirtó, meg a külső tűzfal mennyire lassítják a gépet? Nem sérül ezzel a felhasználói élmény?

  Valamint mit javasolnál azoknak a felhasználóknak, akik sohasem használtak még ilyen programokat és nem volt problémájuk? Hogy veszed rá őket, hogy használjanak?

 8. Carter, akik soha nem használtak még semmit, azokkal általában két féle módon találkozunk: vagy a szervizben, katasztrofális állapotban lévő gépük társaságában – ilyenkor minimum egy avastot feltelepítünk nekik, és lelkükre kötjük, hogy nehogy lekapcsolják -, vagy pedig a tanfolyamon, de ott nem tárgyalunk ilyenekről, mert én csak tolom az infót, aki pedig vevő az adásra, az veszi :).

  Mindenképp informálással kell kezdeni.

  Első kérdésedre: azért kell kompakt cucc, mert az kevésbé lassít, mint három totál különböző program.

 9. Kedves Rita!

  Szívesen olvasom a cikkeidet, én egy régi linuxos vagyok (jelenleg a Debian stabil változatát használom). (Előtte természetesen a jó öreg DOS-al kezdtem. Aztán jöttek a Windows különböző változatai.) Ha lehet arról szeretnék hallani, hogy a linuxra kell-e vírusirtó, rootkit vadász, vagy egyéb védekezés céljára szolgáló prg. természetesen a tűzfalon kívül. És ha igen mit javasolsz.
  b_feri

 10. Szia Rita!

  Windows Xp Prof Sp3 rendszeren: tűzfal= PC Tools Firewall Plus free 6.0.0.88, vírus=Avast free Antivírús 5.1.889.
  Kémprogi kereső/csak alkalomszerű keresés/=Malwarebyte’s Antimalware 1.50.
  Rendszeresen/hetente/ HijackThis vagy RSIT futtatás/előbbi káros folyamat fíxálása, utóbbi malware jelenlét kimútatása.
  A gépen az Update naprakész, erre mindig ügyelek.

  Üdv.
  Sanyi

 11. mindket gepemen Avira Antivir Premium van.
  ezen a gepen XP home van 9 eve, soha nem volt ujra telepitve, naponta orakat log a neten.
  ha keri valaki a bizonyitekot bemasolom a gepböl a hivatalos oldalt a telepites idejet igazolni.
  a gep egy Sony Vaio GTR.
  Termeszetesen, hetente “pucolom” a gepet, hogy az XP specifikus szemet gyüjtök ürüljenek.
  (protokollok)
  Ügyelek arra, hogy a hatterben lehetöleg a legkevesebb process fusson.
  Altalaban 32 process fut, alapon 18 % RAM felhasznalas mellett, a 1024 MB-böl.
  Meg valami, a D particion az UBUNTU van telepitve, s gond nelkül elnek az XP-vel.

  ÜDV.

  toni_46

  Az ESET-et nem ismerem, öszinten.

 12. Nem tudom miert van az,hogy a jobb biztonsagi szoftverekrol nem irnak itt meg hasonlo forum oldalakon sem.En nem kotekedesbol irom,sem antireklambol mivel nem vagyok szoftvergyarto,sem kereskedo,de hogy lehet AVG-t,ESET-et ,stb hasonlot hasznalni meg 2011,mikor ott vannak a nagy nevek ugyanolyan arban es tenyleg eszrevetlenul futnak a hatterben,nem beszelve a kinezetrol,ami informalja a felhasznalot a web oldalon meg mielott roszindulatu szoftver instalalodna fel,hogy mi is az nem csak blokkolja estleg nem is kartekony akkarmit.En McAfee-t hasznaltam sokaig az is egy nagyon elragado es abban a kategoriaban tartozo mindt amit emlitettem,peldaul nagyon jol informal,igaz benne talalhato a hires SITEADVISOR,most jelneleg NORTON INTERENT SECURITY 2011 mellett dontottem ez evre,mivel sokat olvastam rolla es tenyleg ugy van,ahogy allitjak,nem fogja meg a gepet,gyonyoru kinezettel es a Siteadvisor-hoz hasonloan ugyanugy SafeWeb neven informal meg mielott az oldalra ernel.

 13. Sziasztok!

  Szerintem egy vírusirtónál nem csak az a lényeg, hogy fizetős vagy sem, hanem az is, mennyi memóriát foglal a háttérben. Nem mindenkinek van otthon számítógépből összerakott erőgépe telepakolva memóriával. Vírusirtó választásnál ezt a szempontot is figyelembe kell venni.
  Rita! Manapság egyre több probléma akadt az Eset antivírus programmal (fórum, haverok elmondása alapján). Nem minden vírust ismer fel, vagy éppen vakriasztást csinál. A régebbi vírusokat sem mindet ismeri fel, az újakat meg lehet, hogy egyik sem. A vírusírók egy lépéssel a vírusirtók előtt járnak!

 14. Béla, a fórumok a legrosszabb tanácsadók. Általában tizenévesek osztják az észt – tisztelet a kivételnek -, szakemberek pár nap után belefáradnak a hiábavaló vitákba… Szóval fórumokról inkább ne beszéljünk :).

  A vírusirtó az csak egy tized része – de persze nagyon fontos része – a teljes védelemnek, erről hosszasan írtam a 10 holtbiztos tippben.

  Sosem lehet kiragadni csak a vírusirtót és azt szidni vagy lájkolni ezerrel :).
  Az összképet kell nézni.
  Bárkinél, akinél az eset termékek problémáznak, simán találok még három olyan neuralgikus pontot minimum, ami nincs rendben a gépén.
  A házőrző kutya is csak akkor tud őrizni, ha megfelelő a környezet. Ha lyukak vannak a kerítésen, nyitva van a kapu, vagy a házigazda maga engedi be a rablókat, akkor ne a házőrzőt hibáztassuk!

 15. Elek, az, hogy mi a jó-jobb-legjobb, az abszolút relatív. Én pl. nem szeretem a nortont, igaz az utóbbi 1 évben nem is próbálkoztam már vele. Minden ügyfelünk, barátunk átállt már valami másra a nortonról.
  Én ezt a képet látom belőle.

  De ez is relatív, én sem látok mindent :)

 16. ESS-t használok. Előtte NOD32 volt, mellette ment a Spybot S&D kémirtó. Érdekes, hogy vírust sosem találtam a gépen (pedig rendszeresen futtatom a keresést, ahogy Ritától tanultam), de a Spybot S&D mindig talált egy halom kémprogit.

  Viszont ahányszor pendrive-t dugok a gépbe (tudom, hogy nem szabadna, de néha elkerülhetetlen), mindig jelez az ESS. Fotóbolt, iskola, jóbarát, mind fertőzött. Elképesztő. Ha én tisztán tudom tartani a gépemet 3 gyerekkel, akkor más miért nem? (Ez költői kérdés volt.)

 17. Szeretnék valamit tudni a Microsoft Security Essentials-ról, van-e tapasztalatok róla, talált-e már valamit valakinél, vagy csak arra jó, hogy megnyugtasson.

 18. Kedves Rita!

  Most jutottan el agyba odáig,hogy eredeti
  Kaspersky Internet Security 2011-es programot
  kivánok vásárolni.Eddig minden fajta virusirtót,
  kémprogramot,takaritót szedtem le a netről:
  Avast5,Spyware Terminátor,Revo Uninstaller,
  CCleaner.Jelenleg ezek vannak fent+Windows tüzfal.
  Kérdésem,ha megveszem a Kasperskyt akkor ezek
  közül melyikre lesz szügségem?
  A gépem paraméterei:
  – Windows XP Professional
  2002-es verzió,szervizcsomag 3
  – AMD Athlon(tm)64x2Dual
  Core Processor(Duplán) 4800+
  2,50GHz,2x2GB RAM
  – NVIDIA GeForce 9800GTX+512M
  – Winchester 3,5″500GB Samsung
  HD502IJ SATA
  Pc játékokkal játszom rendszeresen.

  Válaszodat előre is köszönöm:
  Gyula

 19. Szia!Amit irt Elek reszben tenyleg igaz,nem mindig szakmabelire van szukseg,sot inkabb olyanra aki hasznalt olyan valamit amit epp szoba kerul es velemenyre van szukseg.En hasznaltam Kaspersky-t is es Norton-t is es hidd el az en gepem meg annyira sem felszerelt mindt a tied amit megosztottal es a KAsperskyt egy oran belul le kellett szdnem annyira hasznalhatatlana valt a PC-m viszont a Norton amit megigert (hogy 1 lesz minden teren) legalabbis a szamitogep eszrevetlenul futasat tenyleg elertek,mivel a gepem ugy megy,hogy mar tobbszor le is ellenorizte,.hogy egyaltalan mukdok a Norton,mert egyaltalan nem fogja es egyik legregibb,legnevesebb biztonsagi progirol beszelunk,nem egy 10 evel rendelkezo a sokasagbol egyik biztonsagi szoftverrol.

 20. Kedves Rita!

  Arra lennék kiváncsi, hogy linuxra mit javasolnál, már más is feltette ezt a kérdést, de nem válaszoltál rá.

 21. Először is nem árt a böngészőknél tiltani a reklámot, CCleaner-el tisztítani, utána egy Panda Cloud-ot felrakni és egy könnyed kémprogram írtó progit. Azért mondom a Panda-t, mert ez fogja legkevésbé az internet sávszélességét. Ez szubjektív persze, de már több szubjektív élményem volt ezzel kapcsolatba ismerősök gépein. Lehet pénzt kidobni vírusírtóra, de nem érdemes, a hatékonyság nem lesz kézzel foghatóbb. De ez csak magánfelhasználóként mondom, a cégeknél más a helyzet.

 22. Helló
  Lenne egy kérdésem most vettem egy lenovo G50-80 -as gépet windows 8 van rajta.gyárilag van rajta mcafee én rátettem ez avast-ot hiba volt??mi legyen rajta vagy mit hadjak rajta?mert igy álando hibát jelez ezek okozhatják?amatőr vagyok úgy válaszoljatok.köszönöm.

 23. Ferenc, valamelyik vírusvédelmet szedd le róla, mert az biztosan nem egészséges :).
  Ugyanakkor persze a hibákat okozhatja más is, de ezzel kellene kezdeni mindenképp, aztán majd meglátod, hogy mit tapasztalsz.
  A vezérlőpultban keress olyasmit, hogy Programok, és ott keresd ki azt, amit el akarsz távolítani, kattints rá, Eltávolítás (uninstall).
  Utána indítsd újra a gépet mindenképp!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.