Válaszok olvasói kérdésekre 2. – Vírusirtó

Folytatom nemrégiben megkezdett sorozatomat, amelyben olvasói kérdésekre válaszolok, konkrétan Jocó kérdéseire. Sajnos a heti több, mint száz levélre mostanság sem áll módomban időt fordítani, de egy jó hír: mindenre válaszolok, amire máshol nincs válasz. Tehát akinek nem válaszolok, az máshol is megtalálhatja a választ, elég csak beírni a problémát röviden, a Google-nak!

Jocó kérdése:

Személy szerint én NOD32-t használok
-legális mert az 1 hónapos próbaverziót használom (honlapjukról töltve)
-amit viszont nem értek: az idő lejártával elég letörölnöm a gépemről és újra telepíthetem ingyen (más szoftvereknél megjegyzik hogy melyik gépről töltöttek és nem engedi, de itt nincs ilyen – szerencsére)
– ennek én nagyon örülök meg minden, de nem tudom hogy így teljes körű védelmet nyújt-e vagy sem( hisz mint szó volt róla, semmi sincs ingyen).
Mindenesetre állandóan frissíti magát, még az e-mailt is át szokta nézni.
Egyébként a Windows XP-m jogtiszta(SP3-s) és FireFox-ot használom.

Válaszom:

Ha konkrétan maradunk a NOD32-nél, akkor valóban, elég uninstallálni a próbaverziót és újra telepíteni. A NOD32 gyártója, az ESET nem a radikális, “még a vevőim életét is megkeserítem” licencpolitikát folytatja, hanem a kicsit liberálisabb politikát. Ugyanakkor, ha jól megnézed, a hozzájuk való érzelmi kötődésed pont emiatt alakul ki, hiszen senki nem szereti, ha megnehezítik az életét, és az engedékenységük akár még oda is “elfajulhat”, hogy amikor rászánod magad a vásárlásra – mindjárt rátérünk, hogy az miért jobb -, akkor eszedbe sem fog jutni más vírusirtót figyelembe venni. Ez a stratégia része, most üzletviteli tanácsadásunkat olvashatták :).

De jobb-e a fizetős verzió a próbánál?

A NOD32 esetében – és általában ez igaz minden nagynevű vírusirtóra – a próbaverzió és a fizetős verzió között az alapvető különbség az, hogy bár a próbaverzió is megkapja a legfrissebb vírusdefiníciós adatbázis frissítéseket – amikkel elkapják végül is a kártevőket -, de a programösszetevő frissítéseket nem.

Ez egy tudatos felhasználó számára egyből azt jelenti, hogy: aha, mégsem teljes értékű a program. Ez így van. A vírusfelismerési képessége teljes értékű, és maga a program is, de egyébként a programösszetevő frissítéseket nem tölti le a próbalicencszel rendelkező vírusirtó.

Ez mindegyik hasonló licencpolitikájú vírusirtóra illik. A próbaverziókat is frissítik természetesen, de nem kb. hetente, mint a fizetős verziókat, hanem kb. félévente.

Tehát véd, de maga a program tartalmazhat pici hibákat, időközben kiderülő hiányosságokat. Mert azok minden programnál felmerülnek, elég csak megnézni a Windows havi frissítéseit, vagy a böngészők frissítéseinek magas számát.

Ami még fontos: a vírusdefiníciós adatbázis frissítéshez teljese egészében hozzáférnek a próbaverziók is, de mindig a fizetős vendégek kapnak prioritást, azt hiszem, ez így fair :).

A NOD32 fizetős verziója mellé jár még a Sicontact részéről a support, vagyis a technikai segítség, ingyen és bérmentve, mindenki számára, tekintet nélkül arra, hogy ki, mennyiért vásárolt… Ezek más forgalmazóknál is fellelhetőek, mindig figyelembe kell venni a vásárlásnál azt is, hogy: Mit kapok még mellé és mennyiért?

Külön dicséret Jocónak: a legális – minden frissítést automatikusan megkapó – Windows XP nagyon nagy piros pont! A Windows esetében a nem legális szoftverek nem kapják meg az életbevágó frissítéseket automatikusan, próbaverzió meg nincs a Microsoftnál… A biztonság miatt mindenképp szükség van egy legális Windowsra, ez az alap, ez nálad teljesült, gratulálok :).

Firefox böngészőhöz viszont mindenképp ajánlom a NoScript kiegészítőt használni, ez nagyban fokozza a biztonságot, a netről a gépre kerülni vágyó kártevők esetén. NoScript telepítése >> (beépül a böngészőbe)

Legközelebb folytatjuk a vírusok karanténba helyezésének lényegéről és rejtelmeiről, gyanítom, hogy ennek elmagyarázásához külső szakértőt fogok igénybe venni :) (E-mailben lehet jelentkezni válaszadónak!)

Vidi Rita

Vírus Kommandó Blog

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

24 hozzászólás so far:

 1. Sziasztok!

  Nekem lenne egy észrevételem. De előtte, hagy dicsérjem én is a kérdezőt a legális szoftverekért. Piros pont, maci bélyegző és még ami szokásos.

  Én ugyan a Smart Security-t használom, és pillanatnyilag én is majdnem hasonlómódon a kérdezőhöz. Azonban az észrevételem az lenne, hogy a cég nem értem hogyan ad neki új próba licencet. Én egyszer próbáltam így újra regisztrálni, és közölte, hogy az email cím már regisztrálva van, és nem küldtek kódot az éppen frissen letöltött, de mégis már elavult verzióhoz. Na most ha havonta ezt el játssza az évente 12 új e-mail cím. Én a következő megoldást választottam, igaz nem a leg költség hatékonyabb, de a forrás más szempontból is megéri. Egyszerűen van egy viszonylag vezető informatikai magazin, de azt hiszem több is, ahol folyamatosan kaphatsz egy kódot, amit ha a megfelelő oldalon megadsz akkor megküldi a cég a következő egy hónapra érvényes kódokat. Mondom nem a leg költség hatékonyabb hiszen ez havi 2000 Ft, de ha valaki szemfüles ezt megtudja oldani egyszer egyszer más módon is, és mégis a legális kódhoz jut. De nem mondom el hogyan mert biztos vagyok benne lesz olyan aki visszaél a lehetőséggel. A Rita által adott válasz egyébként teljes mértékben kimerítő, nem hiába megint hozta a formáját. No meg nem hiába volt a Nod 32 hivatalos disztribútor, ugye jól tudom Rita?

 2. Laci, nod32-höz nem kell e-mail regisztráció, csak az eset smart security-hez.
  Ennyi nehézséget szerintem el tudnak viselni a kitartó próbaverzió használók :)

  Az újságban megjelenő kódokra pont rákérdezett Tóth András a Marketingholiday-en, mikor Csiszér Béla volt a vendégünk, hogy hogy lehet, hogy INGYEN adják a kódokat.
  Béla erre azt válaszolta: nincs ingyen, mert a felhasználónak minden hónapban dolguk van ezzel :)

  Semmi nincs ingyen.

  Nem voltam disztribútor Laci, olyan csak egy van :) (Sicontact).
  Forgalmazó voltam-vagyok. Itt online már nem, de a boltunkban vásárlóknak – általában számítógépek vásárlásakor – elintézzük a licenceket.

 3. A legegyszerűbb Nod32 és ESS használat legálisan:

  Minden hónapban kérsz kulcsot az eset pont hu.ról,megadsz egy 10 percig élő e-mail címet (a 10minutemail pont com-om kapsz),és gyönyörűen frissül a program és az adatbázis is,uninstall se kell csak át írod a felhasználónevet és a jelszóta frissítés menüpontban.
  Nekem kb 1 éve igy megy+ ha telepítek valakinek rendszert akkor vagy a Nod-ot vagy az ESS-t így teszem fel hozzá.(gyengébbeknek be is állítom könyvjelzőnek a 2 oldalt+még le is irom egy txt-be a sorrendet. :))

  Havonta 3 percet meg kibírok.

 4. D. D. de azt is mondd el a “gyengébbeknek” (ahogy írod), hogy ez nem teljes értékű program!

  Nagyon sok ilyennel – sőt, mondhatni csak ilyennel – találkozunk: feltette nekem egy ismerős, de azt nem mondta, hogy az a legjobb, ha megvesszük!

 5. Igazad van,de még mindig jobb így mint ha mindenféle fix-el meg crack-el használná(m) a programot.
  Természetesen a “fizetős” verziószáma most is nagyobb mint a próbáé,de szerintem 1-2 hét és “utóléri”,akkor pedig a program is frissül.:)

  Nem akarom senki boltját rontani,DE:
  Nem értem,hogy miért kell engem “leilyenezni”,akinek gépet javítok,vagy telepítek azzal továbbra is kapcsolatban vagyok,ha esetleg meg kínja van,akkor megoldom a baját itthonról.(TeamViewer-sztem ismered:))

  Pénzt meg soha sem kérek senkitől,nekem ez szórakozás;pedig már gazdag lennék.

  Tehát megspórolja licensz árát (még ha nem is teljes értékű a program;igaz),meg segítek neki ingyen ha kell.

  Ha meg jó erős gépe van az illetőnek akkor az !avast antivirus-t ajánlom neki.(home ver.)

  Nem akarom senki boltját rontani,DE:

 6. Most komolyan évi 10-15ezer forintról beszélünk?! Nem tudom elhinni, hogy aki a próbaverziók letöltésével foglalkozik havonta, az nem költ hiábavalóságra havonta egy ezrest. Vagy nincs a gépében egy olyan alkatrész, aminek a tudását nem használja ki, azaz elég lett volna olcsóbb is.

  Semmi érdekem nem fűződik vírusirtók forgalmazásához, és persze mindenki maga dönti el, mivel tölti az idejét, mire költi a pénzét. Csak elgondolkodtam.

 7. az a 10-15 ezer huf lehet kevesebb is. Régebben mikor én is a nod32.hu-rol töltögettem havonta (2-3 éve) akkor asszem volt egy kedvezmény hogy diákigazolvánnyal féláron lehetett megvenni a nodot. egy darabig fixel használtam aztan rászántam a pénzt és megvettem (asszem 6.5 ezer volt vagy ilyesmi nagyságrend). szal talán ha van tanuló a családban érdemes rászánni. igaz lusta vagyok és nem néztem utánna hogy aktuális-e még ez az “akcio”. mellesleg én cr4ckelt XPvel használtam mindig is (fine tuned rls, éppen aktuális WGA-val), persze megválogatva milyen frissitéseket rakjon fel :P

  ps: az avast sztem inkább virus mint antivirus ^^

 8. Hamarosan kiadásra kerül az Avast 5-ös verziója, aminek már jelentősen kisebb lesz az erőforrás igénye, teljesen új GUI-t kap, javítják az update funkciókat, és a lényeg: heurisztika és viselkedés elemző modul! Ezenkívül ezzel egyidőben fog megjelenni az Avast Internet Security is! (Sajnos ez nem lesz ingyenes). Ismerősök tesztelik az Avast béta verzióját, és a különböző víruscsomagokon elvégzett tesztek eredményei nagyon bíztatóak. Úgy néz ki, hogy újra érdemes lesz használni.
  Szerintem ne bántsuk, mert nem ezt érdemli, nagyon sokan használják és az ingyenesek között még mindig a legjobb program. A másik az Avira amit még fórumon szoktam ajánlani. Az új Avast így fog kinézni:
  http://blog.avast.com/2009/07/20/avast-5-is-coming-soon/

 9. “***”
  jogosan vagy sem, ez az én véleményem és amig más szereti hasznalja ugyis tök mind1 mit mondok.

  Simon Attila ->
  ez mind egész jol hangzik, meglájuk mit hoz a jövö avasték házatájára, mindenesetre ezek az informáciok biztatoak.

 10. Nah igen… Legális szoftver: Épp most értem haza gép javításból, öröm volt látni, hogy matrica figyel a gépen. Nem sajnálom a gyártót, hogy tönkre megy, de a kolbászt sem lopjuk a piacon.

  Vírusirtó: tényleg be lehet fejezni a vírusirtók fikázását. 100%-os védelem nincs, aki ezt állítja hazudik.

  Ha megnézem az elmúlt fél évet: ClamWin után ( ami nem csoda mivel nincs real time védelme utolsó infóm szerint ) fogott a VirusBuster. AVG után fogott férget a NOD, ma a NOD után ( 3-as sorozat legális kóddal ) Kaspersky fogott férget. Avast után fogott már NOD, de volt amivel a NOD nem bírt csak az Avast boot idejű keresése.

  Sok esetben javítok gépet vállalkozóként egyéni ügyfeleknek otthon. Egyértelműen Avast megy fel nekik a Home verzió. Regisztrálok nekik hamar egy kódot és nincs rá gondjuk több mint egy évig. Ezidáig jelentős probléma nem volt, nem biztatom és tanítom őket az illegális program használatra.

  Cégnél több százas tételben vásároljuk meg minden évben a NOD-ot, ott abban a konstrukcióban ahogy kapjuk megfizethető. Itt szintén szeretném megdicsérni őket a licence politikájukkal, kedvezményeikkel kapcsolatban.

  Van dolgom VirusBuster-rel is, iskolába azt vettünk. Problémánk még ezzel sem volt, de van egy számomra idegesítő tulajdonsága. Viszont ennek a – számomra – hiányosságnak darabja megvan a NOD-ban is és pont ez az apróság amiért amennyiben árban is össze jön a dolog Kaspersky-re váltunk.

  Saját gépemen itthon amin XP van a Norton-t használom. Konferencián minden érdeklődő kapott egy ingyen 1 éves licencet.

  Szóval szerintem minden helyzetben, minden árkategóriában megvan a megfelelő szoftver csak meg kell keresni. Ne a kerülőutat, a csalást tanítsuk már a felhasználóinknak… lassan ez a hozzá állás is mehet a kolbászba a pirospaprika után mint hungarikum…

 11. Mielőtt bárki azt hinné,hogy én egy ilyen “ingyenélő” programlopó lennék,elmesélem:

  Eredeti WinXP Prof.-ot használok (OEM,géppel együtt vettem elég régen)

  Ugyanakkor vásároltam hozzá erdeti MS Office 2003-at.(az se volt ingyen)

  Kb. 1 évig gyűjtöttem a pénzecskémet a 2007-es Office-ra. Júliusban meg is vettem (Enterprise ver.;a régi ment anyámék gépére:))

  Nekem (én hülye) a Total Commander se volt úgy jó,hogy nyomkodjam évekig az 1-2-3 gombot,nekem kell a nevem a fejlécen.(igen pénzért,és nem hexeditorral.)

  Na!
  Szerintem a legjobbak a maguk terén az ESET termékek.(és pont)
  De!
  Sohasem fogok licenszet venni rá,és nem a 15000 forint miatt;inkább szórakozok a TRIAL kódokkal.

  Aki esetleg ráizgult a 10minutemail-os dologra,és most koppant,annak bocs;ez az én saram.:)))))(tuti,mert kb 1 évig ment)

  Na adj’ isten…..és senkit sem akartam megbántani:)

 12. Használd vírusirtó nélkül. Nem kell rá semmi, csak lassítják a gépet. Helyette virtuális rendszert használj. Esetleg szóba jöhet még a ghostolás. Nekem sincs semmi a gépen. Soha nem is volt. Mégis jól műxik.

 13. Petya, ilyen tippeket csak akkor adj, ha korrektül kifejted, mi az, hogy virtuális rendszer, és ghostolás. Ne vagdalkozzunk a vakvilágba olyan szavakkal és módszerekkel, amit még a haladóbbak is ritkán értenek meg!
  Köszi!

 14. […] Folytatom nemrégiben megkezdett sorozatomat, amelyben olvasói kérdésekre válaszolok, konkrétan Jocó kérdéseire. Sajnos a heti több, mint száz levélre mostanság sem áll módomban időt fordítani, de egy jó hír: mindenre válaszolok, amire máshol nincs válasz. Tehát akinek nem válaszolok, az máshol is megtalálhatja a választ, elég csak beírni a problémát röviden, a Google-nak! Jocó kérdése: Személy szerint én […] Vírus Kommandó Blog […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.