Remények és várakozások: Microsoft Security Essentials

A múltkoriban egy kommentelő a szememre vetette, hogy elfogult vagyok a NOD32-vel szemben, és közölte velem azt is, profi nem szerelmesedik bele egy szoftverbe sem.

Az egy dolog, hogy inkább vállalom a nem profi jelzőt, de igenis szeretem a Total Commandert, a Windows XP-t, az ESET és Kaspersky termékeket, és a Sacred 2-t, és ez tény.

A másik tény pedig az, hogy én sem az első szerelmemnél ragadtam le: nem a NOD32 volt életem első vírusirtója, viszont ez volt az első, amelyik normálisan működött is! Azóta sem cáfolt rá a kapcsolatunk alapjaira semmi, úgyhogy remélem megengeded, hogy ami jó, arról azt nyilatkozzam, hogy jó. Még csak 4 éve vagyunk együtt, majd a kritikus 7. évben megnézzük, hogyan állunk :).

Na, de térjünk komolyabb témákra: hamarosan megjelenik a Windows 7, és vele együtt a Microsoft új, nagy reményekkel kecsegtető, az eddigi teszteken kiválóan megfelelő Microsoft Security Essentials.

Jelenleg mindenkit óva intenék attól, hogy hanyatt-homlok rohanjon kipróbálni a béta verziót, ugyanakkor én is izgalommal vegyes kíváncsisággal várom, milyen lesz.
Minden felhasználónak vannak elvárásai bizonyos mértékben, általában a felhasználói szintjének megfelelően.

A kezdőknek két elvárásuk van:

 • Meg se nyikkanjon,
 • Közben tökéletesen védjen.

A tapasztaltabbak tulajdonképpen ugyanezt szeretnék, de a két alapponton belül megjelennek az árnyalatok.

„Meg se nyikkanjon”

 • Legyen könnyű telepíteni, urambocsá legyen beépítve a Windowsba (és legyen benne az árban)!
 • Legyen egyértelmű és ergonomikus a kezelése, semmi bonyolultság, a használhatóság a lényeg!
 • Több -féle védelmi profilt lehessen beállítani, és ne akarjon minden pillanatban armageddonnal fenyegetni, ha átlagosra állítjuk a védelmet!
 • A kezelőfelület legyen állítható, hogy a kezdők ne zavarodjanak bele, a haladók a program mélyebb bugyraiban is elmélyedhessenek :).
 • A manuális víruskeresés legyen könnyen elindítható!
 • Még véletlenül se terhelje a rendszert, ne legyen benne kismilliónyi modul, amiket egyesével kell kiiktatni!
 • Férjen össze minden alkalmazással!
 • Ne akarjon mindenáron az alapértelmezett védelmi szoftver lenni!
 • Legyen könnyű eltávolítani, lekapcsolni. Nincs idegesítőbb, mint a pióca szoftverek…

„Közben tökéletesen védjen”

 • Ne engedjen be semmilyen kártevőt a gépre (azt hiszem megegyezhetünk, hogy ez az alap minden vírusirtó szoftver esetében).
 • Ha a felhasználó botorsága miatt mégis bekerül valami, akkor azt találja meg!
 • Ha megtalál valamit, irtsa le!
 • Ha nem tudja leirtani, ne mondja, hogy leirtotta! (Őszinteség fél egészség :))
 • A karanténba helyezés legyen egyértelmű, és legyen a felhasználó számára hozzáférhetetlen.

Mit hagytam ki?
Te mit vársz a Microsoft Security Essentials-től, illetve úgy általánosságban a vírusirtó szoftverektől?

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Vidi Rita

Kapcsolódó bejegyzések:

7 hozzászólás so far:

 1. Legyen hozzá egy értelmes leírás vagy tutorial, ahonnan a teljesen kezdők is megértik miről van szó és a profik is megtalálják a nekik fontos funkciókat.

 2. Köszönjök M.S.E.! – azt hiszem amicrosofttól még jó ideig nem várhatunk semmi elsőre-használható szoftvert. Sajnos a több éves tapasztalat ezt mutatja… a Vista meg mindennek a megkoronázása. De azért reméljük a legjobbakat.

 3. Ez igazán jó írás és nagyon tetszik!!!

  Igazad van én is a NOD32-t használom, ezideig elégedett vagyok vele. A “rendszergazda” értékelésével teljesen egyetértek, sajnos amit írt az tény.
  Én maradok a NOD32-nél.

  Ami a tesztelést illeti, az attól függ ki végezte?! :-)

  Üdvözlet

 4. Nekem windows 7-em van és nagyon meg vagyok elégedve vele.Szerintem eddig ez volt a legjobb huzása a Microsoftnak.Minden fut rajta még a régi dolgok is.Most egyenlőre ez a véleményem róla.Avasttal használom és remekül müködik,nem enged be semmiféle veszélyesnek titulált dolgot,tehát megbizható.Üdvözlök mindenkit!

 5. Háát túl sokat nem várok ettől mert microf@s termék :D Ha már 10-ből 2 vírust megtalál, 10 támadásból 4-et kivéd én már büszke leszek a microsoftra, mert ez az jelenti hogy ők minden megtettek :D

 6. …de igenis szeretem a Total Commandert, a Windows XP-t, az ESET és Kaspersky termékeket, és a Sacred 2-t, és ez tény.

  Tudom ez egy vírusírtással és védelemmel foglalkozó blog de nem venném a szívemre ha kerülne ide egy Sacred 2 post is :D Már régóta szemezek a játékkal de nem tom megéri-e a pénzét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.