7+1 trükk a család megtérítésére

Szinte minden felelősségteljes, és a témában kicsit jártasabb felhasználó fejében felvillan a vészvillogó, amikor ő maga eljut oda, hogy úgy érzi, végre érti a vírusvédelem lényegét, már látja a saját addigi hibáit, tudja, hogyan álljon bizonyos dolgokhoz, de mégsem lehet maradéktalanul nyugodt, ugyanis nem egyedül használja azt a fránya masinát!

A tudást ugye nem adják ingyen, még ha sikerül is összebányászni innen-onnan egy részét, aztán évek alatt saját tapasztalat alapján kifejleszteni, akkor is irtózatos munka van mögötte, elég, ha csak az „évek alatt” szóösszetételre odafigyelünk kicsit. Ez ugyebár azt sejteti, hogy nem 5 perc felfejlődni a magasabb szintre.

Viszont az meg már szinte általános, hogy ha számítógép van a családban, akkor előbb-utóbb minden családtag elkezdi belakni, majd egyre több időt eltölteni előtte. Ez addig nem is gond, amíg nincs internet. Internetezés nélkül természetesen jóval kisebb a kockázat, bár, ha belegondolok a pendrive-okon utazó mocskos Concficker esetébe, akkor azért a rózsaszín felhő kissé elszürkülni látszik: szóval net nélkül is vannak veszélyek, de számukat tekintve jóval kevesebben.

Ha a család minden tagjánál megindul a netezés, na, akkor azt veszi észre a felelős, sőt már okos felhasználó, hogy fél pillanat alatt elszabadult a pokol:

 • Semmi nem úgy van, ahogy hagytad.

 • Semmi nem ott van, ahol hagytad.

 • XP helyett hirtelen Vistád lett :)

 • Fehér ház helyett egyszer csak fekete, sőt, amolyan Transformers-es.

 • Az egér egy űrtechnológiában kifejlesztett valódi rágcsáló mutánsára hasonlít.

 • És az addig tökéletes kis életed tele van durvábbnál durvább számítástechnikai kártevőkkel.

Ilyenkor jön a sziszifuszi munka. Ha fiatalkorúak a társfelhasználók, akkor még könnyebb a helyzet, mert szigort és egy-két hosszabb lélegzetvételű magyarázatot latba vetve, gyorsan elérheted a célodat, főleg, ha pontosan tudod, mi érdekli a fiatalabb korosztályt, a családon belül persze.

Viszont, ha makacs, öntudatos, önmagát profinak valló, felnőtt korú felhasználótárssal áldott meg a sors, akkor bizony jobb, ha felkötöd azt a bizonyos gatyát, mert lesz egy pár harcotok!

 1. Fejleszteni olyasvalakit, akinek nincs rá igénye, szemtől-szembe szinte lehetetlen.

 2. Bevett szokásokat szintén mélyről jövő indíttatás nélkül, külső karhatalomként – ez vagy Te – nem tudsz megváltoztatni az illetőnél.

 3. A jó példa mögé magyarázat is kell, de ha süket fülekre találsz, akkor kiteheted a lelked is, senki nem fogja észrevenni!

Mit lehet akkor tenni?

Van néhány trükk, amivel megakadályozhatod a vitákat, és közben brutálisan leredukálhatod a kártevők előfordulásának lehetőségét. Némelyiknél kell egy kis rafinéria, vagy egy kis családi-marketing, de ezek mind-mind olyan dolgok, amik egyben jók is. A javaslatok megfogadásánál lényegtelen, hogy egy gépet használtok-e többen, vagy több gép van a családban. Mindkét esetben ugyanazok a fontos lépések.

 1. Állítsd automatikusan letöltődősre és automatikusan telepedősre a Windows frissítéseket! Amit érdemes erről kommunikálni a felhasználótársak felé: Édesem, ezt hagyd így, mert most olvastam, hogy azokra a gépekre szállnak rá a leginkább a rosszfiúk, amiken nem automatikus a frissítés! Képzeld, már ezt is figyelik! ;)

 2. Adobe frissítéseket is kiemelten kezeld, amint megjelenik a kis ikon a frissítések elérhetőségéről az értesítési területen (óra mellett a Tálcán), azonnal fejezz be minden tevékenységet és telepítsd!

 3. Szerezz be olyan vírusirtót, amit gyorsan és könnyen tudsz kezelni, megbízható, és mondjuk több darabos licencnél is barátságos az ára. Amit érdemes kommunikálni: Édesem, én ezt választom, erről csak jót olvastam, ebben megbízom, egy évig oda se neki! (A leleményedre bízom a kutatást!)

 4. Töltsd le és telepítsd a Firefox böngészőt, mellé azonnal töltsd le és telepítsd a NoScript kiegészítőt. Amit erről könnyedén lehet kommunikálni: Édesem, a Firefox sokkal biztonságosabb a Windows szempontjából, a NoScript kiegészítő meg kiszűri a kéretlen reklámokat, így azok nem villognak egyfolytában, meg a sávszélességet se foglalják! ;)

 5. MSN esetén az azt használót kimondottan ki kell oktatni a linkküldözgetős féregről, és megkérni arra, hogy azonnal szóljon róla, ha ilyesmit tapasztal. Ha másoktól kap linket, akkor ne kattintson rá, ha feltehetően ő küldözget szándékán kívül, akkor meg gyors MSN jelszócsere szükséges!

 6. A pendrive-ok esete lesz a legbonyolultabb, mert tapasztalatom szerint ész nélkül dugdos mindenki mindent, mindehová… Mert az olyan menő. Na, így azt lehet elérni, hogy az embernek fogalma sincs, hogy honnan kapta a kártevőt. Én piszok vagyok, mert azt mondom, hogy pendrive-ot csak végszükség esetén kell használni, semmi értelme azért használni, mert van, vagy mert lehet… Néhány éve még nem volt, mégsem járkáltunk 50 CD-vel mindenhová… Ebben az esetben a józan észre kell hatni, megér egy pár beszélgetést, én mondom…

 7. Sajnos szintén észjátékra lesz szükség a Documents and Settings mappa elkerülésére irányuló magatartásforma elsajáttíttatásához. Erre az a legegyszerűbb és leginkább bevált módszer, hogy létre kell hozni minden felhasználónak egy saját nevére hallgató könyvtárat (mappát) mondjuk NEM a C: meghajtón (ha van egyáltalán másik partíció vagy meghajtó), és az illetőnek mindent oda kell mentenie, mondván, hogy ott ő majd megtalálja. Sajnos ha be vannak állítva különböző felhasználói fiókok – mindenkinek van -, akkor a Documents and Settings mappában is találkozhat az illető a saját nevével, arra fel kell hívni a figyelmét, hogy az nem jó hely. A jó hely az, ami innen jó távol esik…

 8. Ha az illető felhasználó nem kooperál, mert mondjuk 3 éves, mint az én fiam, és hiába kérem, hogy ne kattintson bannerekre, természetesen ő a hirdetők álma :), akkor legegyszerűbb a korlátozott felhasználói fiók bevezetése számára. Felnőttnél ez ritkán válik be, illetve csak akkor válik be, ha az illető felnőtt már eléggé tudatos felhasználó. Mindenképp érdemes megpróbálkozni ezzel a módszerrel, mert gyönyörűen működik.

Vannak még további, szofisztikált módszerek, de ezek azok, amik a legalapvetőbbek, és legegyszerűbben kivitelezhetőek.

Abban a tévhitben soha ne ringasd magad, hogy majd Te mindig rajta tartod a szemed a gépen, meg az eseményeken, meg a felhasználótársaidon – ez olykor 4-5 főt is jelenthet -, mert erre kizárt, hogy kapacitásod lesz! Különben is, őrmesterkedni akarsz vagy szórakozni? :)

Előre a hadak útján, drukkolok Neked!

Vidi Rita

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Kapcsolódó bejegyzések:

12 hozzászólás so far:

 1. bár annyira nem kapcsolódik ide, de nemrég volt hír, hogy a Microsoft betiltotta az MSN használatát olyan országokban, ahol az USA kereskedelmi embargót alkalmaz… :)
  Lehet, hogy kevesebb vírus lenne, ha mindenhol betiltanák? :D

 2. szia.Rita nagyon szépen köszönöm hogy küldted a leckéket.nagyon rendes vagy. bármikor küldesz nekem valamit.örülni fogok neki.sok szerencsét kivánok a további munkádhoz.az életben megsok sikert.üdv:stugelné kiss mária.

 3. jó az ötlet viszont: ha valakit nem érdekel egyáltalán azt elég nehéz rávenni, illetve talán a noscript kivételével… a noscript jó jó csak kicsit kényelmetlen… szoval ha néha 1-2 interaktívabb tartalom nem jelenik meg, eld9nteni, hogy melyik a megbízható script amelyik futhat(amelyikkel pl a videó láthatóvá válik)
  , melyik nem az, főleg aki angolul se nagyon ért ( mert ugye 1-2 reklám site a nevében hordozza hogy mi is ő pl ad.adverticum)

  egyébként az msn helyett nem tudom mennyire lehet jó alternatíva az egykori gaim, most épp pidgin nevű kliens… nekem nincs msn hozzáférésem viszont sikerült megnéznem egyszer valakivel együttműködve, aki használ msn-t, és nekem tök egyformának tűnik bár akinek eddig mondtam hogy próbálja ki az azt mondta hogy nem jó, nemtudom… viszont hátha hogyha biztonsági rés épp valami előkerül vele kapcsolatban is esetleg, azt nem akarják rögtön kihasználni úgy, mint a microsoft féle kliensnél…

 4. Szia Rita!
  Szívesen hallanék véleményt arról,
  hogy mi a technikai különbség egy pen drive és egy winchester között?
  Vagyis miért rosszabb egy pen drive mint egy második Winchester?

 5. sztankodr! bár én nem a Rita vagyok, mégcsak nem is a névrokona…, de az én olvasatomban:
  hát mitől lenne ‘rosszabb’ egyik a másiknál? attól függ mi a szempont

  a különbség: a winchester egy merev lemezt forgat a házán belül, és ezen mágneses elven tárolódnak az adatok, amiket egy a lemez fölött mozgatható író/olvasó fej (kis pöcök egy vasdarab végén) kezel…

  ebből következően ha mechanikai behatás éri a winchestert ez a lemez fölött mozgó fej lekarcolhatja az adatokat a lemezről…
  illetve mivel mágneses a tárolás elve, így erős mágneses mezőben (hangszóró, troli villamos) az adatok megváltozhatnak a lemezen

  a pendrive ezzel szemben memória chipből (chippekből) áll, amely nem is mágneses elvű és nem is mechanikai az adatrögzítés így az ilyen hatásoknak ellenáll (persze eltörni ezt is el lehet)
  illetve mivel nem egy fej mechanikai mozgatásával érhetjük el egyik adat után a másikat a lemezen, hanem a chipből történő elektronikus kiolvasással, ezért az adatok írása/olvasása gyorsabb lehet

  viszont 1 nagy hátránya van a pendriveoknak a hagyományos merevlemezekkel szemben, az, az újraírhatóságuknak a száma korlátozott, ha a memória chippnek egy adott helyére túl sokszor írunk az a rész gyorsan használhatatlanná válik, ezért is nem célszerű pl windows-ot telepíteni egy pendrive-ra, mert az a sokszori ráírástól hamar tönkremegy

  ezt a hátrányt próbálják az ún. SSD meghajtókban kiküszöbölni ( az SSD meghajtók külsőre winchester formájú, ám belül a pendrivehoz hasonlóan memóriachippeket tartalmazó újfajta háttértárolók), hogy
  matematikai algoritmusokat használva próbálják elérni hogy egy adott fizikai helyre az eszközön belül ne történjen egymás után túl sok írási művelet, hogy ez mennyire válik be majd idővel kiderülhet…

 6. József!

  A pendrive-ok, adatvédelmi szempontból kockázatos mivoltjáról itt írtam:

  http://www.viruskommando.hu/pdfek/adatvedelmibiblia.pdf

  Nem a mechanika kontra flash a lényeg, hanem, hogy ELTŰNIK!
  Minden ismerősöm, ügyfelem veszített már el pendrive-ot… (és nem én veszem körül magam problémás emberekkel :))

  A másik pedig az, hogy az autorun.inf féregvariánsai mostanában megjelentek
  kiirthatatlan formában, hála a pendrive-ok elterjedésének.

  Sorra halnak le a számítógépek, sérülnek meg a vindózok, mutogatnak egymásra
  a felhasználók: “A te pendriveodról kaptam el!”

  Az átlag felhasználóból indulok ki, nem az olyan körültekintőekből, mint amilyen Te is vagy :)))

 7. Köszönöm a tippeket Rita, haladok a megvalósítás útján. Már beszereztem a külső merevlemezt, mentem az adatokat és hamarosan windows telepítés is lesz. (SP3)

  Pár féreg és trójai miatt kitört rajtam is a paranoia, de kezdek rájönni, hogy nem is annyira rossz a helyzetem.

  A Noscript-et tényleg meg lehet szokni? Telepítettem egyszer, mikor először olvastam, hgoy ajánlod, de valami borzalom volt úgy dolgozni.

  Az MSN virusok csak az MSN-re vonatkoznak vagy más azonnali üzenetküldő programokra is? Gondolok itt yahoo messenger, skype, oovoo, 12voip, stb alkalmazásokra.

  Az Adobe frissítéseknek mi köze van a virusvédelemhez? Nem figyeltem valahol eléggé?

  Van valahol egy leírásod arról, hogy hogyan kell külön felhasználói fiókokat készíteni a windowsban? Ez csak telepítéskor megoldható vagy bármikor máskor is?

 8. Eszter, mindjárt csinálok egy anyagot a felhasználói fiók létrehozásról, egy kis türelmet! (És köszi a tippet!)

  Az Adobe frissítésekhez úgy van köze a vírusvédelemnek, hogy kimondottan olyan vírusokat csinálnak, amik a frissítéssel NEM rendelkezőknek tudnak meleg helyzeteket okozni. Ha minden friss, akkor hiába kerül fel a kártevő, nem tud ártani!
  Tehát több fronton lehet védekezni a mocskok ellen, nem kell – és nem is lehet – mindent a vírusirtó szoftverre hagyni!

 9. Az egész cécó helyett inkább használjatok linuxot. Javaslom az Ubuntut. Ingyenes és nem nyúlnak bele a felhasználók egymás dolgába.
  Természetesen windowson is beállítható normálisan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.