A heti víruskeresés hogyan-jai

Már nem számolom, hányszor, de az biztos, hogy nagyon sokszor leírtam már azt, hogy:
“Hetente végezz manuálisan indított víruskeresést, minden fájlra kiterjedően.”

Nem csodálom, hogy ez még mindig nem mindenki számára egyértelmű, hiszen azt hihetnénk, hogy egy állandó rezidens védelemmel, bízvást hihetünk abban, hogy a fájljaink egészen biztosan tiszták.

Nos, ez sajnos nem így van.
Elég nem jól beállítani a vírusirtót, vagy alapértelmezett beállításokon hagyni, és máris besurranhat valami az ingerküszöbe alatt. (Mint ahogyan az utóbbi idők, hatalmas iramban terjedő kártevői esetén tapasztalhattuk.)

Ráadásul hiába teszel fel egy vírusirtót, és hagyod őrködni, ha már százával figyelnek a vírusok a gépeden. Azokat meg kell keresni!

Első feladat, amint beszerzel egy új vírusirtót: Tessék szépen felfedezni!

A legtöbb már magyarul is hozzáférhető, tehát a szöveg meg nem értése senki számára nem lehet már akadály.

Nem kell tőle megijedni, ha lekapcsolod véletlenül a védelmet, akkor a Windows biztonsági központja jelezni fog, és addig nem fog békén hagyni, míg be nem kapcsolod újra. (Lehet, hogy lesz ettől egy-két izgalmas perced, de legalább megtanulod a beállítást! Minden rosszban van valami jó:))

Ha valamit nem értesz, de nagyon kíváncsi vagy rá, mit jelent, beírod a Google-ba és rákeresel. (Erre amúgy is érdemes rászokni, hiszen a leghatékonyabb módja az információ keresésnek.)

Pl. utána lehet járni (bár már nálunk is többször szó esett róla), hogy mi az a heurisztikus keresés, illetve mi az a proaktív védelem. (Legújabb beszédtéma a védelem területén a “fehérlistázás”, de ez a gyakorlatban egyhamar nem fog elterjedni, viszont a nagy szakik hisznek benne, hogy ez lesz a jövő. Hát, majd meglátjuk, mondta a vak is..:))

Tehát, heti rendszerességű víruskeresésre van szükség. Akkor is, ha egész héten meg sem nyikkant a vírusirtód. Akkor is, ha ezer százalékig biztos vagy abban, hogy Nálad minden rendben van. Akkor is, ha lusta vagy! (Ekkor meg pláne fontos!)

Most következik a HOGYAN!

Egészen biztosnak tartom, hogy a vírusirtód gyorsindító ikonja, telepítés után megjelent a Tálcán, az óra melletti, értesítési területen. Klikkelj rá!
Akár bal gombbal (ekkor általában megnyílik a vírusirtó párbeszédpanelje), vagy pedig jobb gombbal (ekkor általában egy kis menü jelenik meg, ahonnan már a legtöbb esetben elindítható a manuális víruskeresés.)

ESET Smart Security jobb klikk menü
ESET Smart Security jobb klikk menü

A listában láthatod a “Számítógép ellenőrzése” opciót, erre rákattintva már csak a meghajtókat kell kiválasztani (helyi merevlemezeket vagy meghajtókat érdemes, minden mást le kell húzni a gépről, illetve összes lemezt, kártyát kiszedni), és indulhat az ellenőrzés.

De mindenek előtt be kell állítani a védelmi szintet. Ez például az Avastnál egy csúszka mozgatásával kicsit könnyebb, viszont az ESS/NOD32 család részletesebben körbeírja és finomítást is lehetővé tesz. (Hogy kinek milyen vírusirtó való, azt már kitárgyaltuk>>)

És most tessék egy kis videó, hogyan kell manuálisan elindítani a víruskeresést a NOD32-vel. (Később lesz majd még Avast is, meg Kaspersky is, de szerintem ez után már egyértelműbb lesz mindenki számára.)

A videót sokkal jobb verzióban itt nézheted meg>>

Ugye ezek után már menni fog?:)

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

21 hozzászólás so far:

 1. Szia Rita! Így egyszerűbb: kis szemre az óra mellett dupla klikk, Számítógép ellenőrzése, Normál ellenőrzés. Az Egyéb menüben az alapértelmezésben nem bejelölt opciók (Minden objektum naplózása, Utolsó hozzáférés időbélyegének megőrzése) bekapcsolása felesleges, régi gép esetén lassít is. Miért naplózza minden objektumot, amiben nincs vírus, tök felesleges naplózni. Miért kell átírni az Utolsó hozzáférés időbélyegét? Egy régi gép esetén, ami esetleg NTFS-t használ, szintén horror. Ha gondolod vegyél fel az Vírus csapatba, építő jellegű emberke lennék:) Csak vicceltem…

 2. Kedves Rita!
  Én e témához nem tudok hozzá szólni, mert az Avast használom, remélem többé kevésbé jól, Mint ahogy ígérted későbbiekben arról is lesz szó, akkor majd tudok véleményt mondani.
  Gratulálok a konyhádhoz, /remek ízlésed van/ de ezen felül első sorban gyönyörű kisfiadhoz.
  Tisztelettel üdvözöl:U.Ferenc

 3. Antivírus!
  Az egyszerűség nem vált be eddig, illetve sokakban maradtak fehér foltok. Ezt most kipipáltam, már régóta tartoztam ezzel.
  Egyébként nem véletlenül mondom úgy, hogy: “az óra melletti értesítési terület”, merthogy az a neve, és sokáig kerestem jobb kifejezést, de ez mindent elmond:)
  Nem szeretem a zsargont, de vannak kifejezések, amik tényleg kifejezőek, ezeket megtartom:)

  Ferenc!
  Jaj, köszi:) Csak Neked elárulom, hogy székelykáposzta főtt éppen:)

 4. Kedves Rita,
  Most én sem a NOD-ot használom,hanem az AVG próbaverziója fut.De máris gáz van.Vannak vírusok és a haladó beállításokkal sem bírom kinyírni őket,mert azt irja,hogy nagyobb a méretük,mint a karantén.Most mit?
  Üdv.

 5. Én is az Avast-ot használom, és annak van egy olyan alap-beállítása, hogy figyeli a netforgalmat: ha vírusos anyagot akarok letölteni, már a letöltés előtt/alatt vinnyog és nem is engedi letölteni. Másolásnál szintén reklamál. És bár beállítottam, hogy az általa .vir-re átnevezett (egyébként vírusos) állományokat ne vizsgálja, azoknál is szól (időnkén ez sem baj).

 6. Topi!
  Ez a helyes eljárás!
  Az általam ajánlott vírusirtók természetesen mind tudják ezt (köztük van az avast is).
  A gond akkor van, ha már eleve ott volt a gépen a csúnyaság. Na, azokat meg kell keresni.
  A Kaspersky kimondottan figyelmeztet, hogy: Még nem történt meg a fájlok átnézése, mielőbb keríts rá sort. (Telepítés után.)

 7. Szia Rita. szeretnék eggy kicsit hozzászolni ehez a témához ha eggyetértesz.az a kérdés hogy valoban hiszel ebben a Nod-ba mert én nem bizony én a Nortont használtam ami eggy igazi jo virusirto persze eggy kicsit fogja a gépet de ez nemvészes jol is ment de csalodtam benne mert ojan virust kaptam ami igen nagyon elbánt vele tehát akarom mondani hogy eggyiksem ér sokat ez csak eggy kis megoldás a többi közül mert bizony a virusok igen komojak némelyik persze nem mind tehát nemsok esély van a komoj virus ellen nemtudom te tapasztaltad-e már én igen.persze nekem van ettöl jobb megoldásom ami bizony bejött.továbbá ha bekapsz eggy virust és nemveszed észre mert hetente nézeted át PL tudod eggy ujrainditás és aktivizállodik a virus és képes tacsra vágni a gépet és esély sincs átnézetni csak ujratelepiteni a rendszert de sajna vesznek az adatok haaaaaa….ha eggy kicsit is konyit valaki hozzá akkor megmenthetö a dolog mármint az adatok.csak ennyit szerettem volna elmondani erröl. köszi a hozzászolást Zoltán

 8. Zoltán!
  A “kicsit is konyít valaki hozzá” dolog sajnos egy elég tág fogalom.
  Sokan még a rendszeres adatmentéssel sincsenek tisztában, hát akkor a katasztrófa közeli állapotok esetén kötelező adatmentésről meg már ne is beszéljünk…

  A másik az, hogy nem az a kérdés, hogy én miben hiszek. Hanem az a kérdés, hogy:
  1.) a nagy többség mit használ. (A NOD32-t magyar képviseletének piacvezetői státuszával felesleges lenne vitatkozni, ezért is a NOD32-vel kezdtem a bemutatót.)
  2.) Ki, mennyit akar ezzel foglalkozni?
  3.) Kinek, mennyire sürgős a dolog?
  4.) Kinél, milyen a háttér?
  5.) Ki, mennyire ért a géphez?
  6.) Milyen rossz beidegződései vannak úgy általában?
  7.) És még sorolhatnám.

  Tudom, ahányan vagyunk, annyi féle konfiguráció/szoftveres környezet/felhasználói felkészültség/kártevőkörnyezet/és a rossz szokások.

  Ennek az öt fő területnek a hatványait kell számbavenni ahhoz, hogy egyéni megoldásokat lehessen megalkotni.
  Mivel ez a lehetetlenséggel határos, ezért törekszem a minél használhatóbb, de általános ismeretek terjesztésére.
  Megfogadtam, hogy nem szidok név szerint egy vírusirtót sem, ezért nem mondok semmit a nortonról… :)

 9. Pontosan 9 éve foglalkozom számítógép szervízeléssel 8hardveres-szoftveres). Tapasztalataim szerint a legtöbb ember igényeit kielégítő vírusírtó az Eset Smart Security. 9 évem alatt sokszáz, sokezer gépen oldottam meg problémákat. egyik ügyfelem gépén sem volt még vírus miatti adatvesztés. 20 vírusos gépből 9-et megtisztítok windows újratelepítés nélkül. Minden idő és hozzáértés kérdése. Ezek az én arányaim. Van sok jó vírusírtó (Kaspersky, Avast, AVG), de ezek sajnos egy alsó kategóriás gépen sajnos gyengén muzsikálnak. Norton vonalat saját érdekedben felejtsd el! Ja és Zoltán már miért veszne el az adatod? Windows-nak külön C partíció, külön D partíció az adatoknak. Dokumentumok mappa átirányítva ide. C-ről Ghost mentés. Csak sajnálhatod, hogy nem vagy az ügyfelem, sokkal élvezetesebb lenne a kapcsolatod a gépeddel! Üdv!

 10. Szia Rita!

  Kis segítségre lenne szükségem… Lefuttattam egy alapos víruskeresést az avast-al miután többszöri próbálkozásra sem tudtam kikapcsolni a gépet (mindig visszakapcsolt “magától”). Az eredmény néhány trójai volt, amiket töröltem és az egyik file-ra azt mondja, hogy nem lehet átvizsgálni, mert kitömörítési bomba. Mi lehet az és mit kezdjek vele?
  Köszönöm a választ.
  Üdv,
  Timi

 11. Timi!
  Milyen géped van?
  Kitömörítési bomba? Töröld le úgy, ahogy van, összecsomagolt állapotban.
  Igazság szerint sosem hallottam még ezt a kifejezést, de ha az Avast azt mondja, akkor nincs értelme hazárdírozni.
  Ha szükséged is van arra a bizonyos fájlra, akkor majd beszerzed máshonnan, de amit ott van a gépedre, azt töröld le!

 12. A kitömörítési bombától nem kell bepánikolni, semmi rosszat nem jelent, csak annyit, hogy a vírusirtó nem tudta átvizsgálni bizonyos okokból

  (- kitömörítve túl nagy lett volna a kitömörített adatmennyiség – esetleg több GB,
  – vagy többszörös tömörítésről van szó – a tömörített állomány újabb és más módszerrel tömörített állományokat tartalmaz,
  – esetleg szokatlanul nagy a tömörítési arány)

  Részletesebben utána lehet nézni az avast fórumán:
  http://forum.avast.com/index.php?topic=8943

  Üdv
  Oblio

 13. Sziasztok. Van egy naogyon fontos kerdesem:
  Az avast antivirus programmal leellenoriztem egyik dvd-met, melyen jatek volt.
  A virusellenorzes vegen 10 fajl-nal “A legutobbi vizsgalat eredmenye” ablakban azt irja ki hogy Nem lehetett atvizsgalni.Ez a fajl egy kitomoritesi bomba; 2 fajln-nal pedig azt irja hogy Nem lehetett atvizsgalni.A tomoritett archivum jelszoval vedett.
  Mit jelent az a kitomoritesi bomba. Virusos vajon a jatek? Vajon ha feltelepitem daemon tools-al(mert ezzel kell mert ugy van megirva) akkor kicsomagolodnak ezek a fajl-ok es megtelik a gepem virussal..Valaszaitokat varom email cimemre.
  Egy masik email cimre is lehet irni:
  tamlorand@yahoo.com
  skype-nev: tamlorand
  yahoo ID: tamlorand

  Koszonom elore!

 14. Sziasztok,
  nekem egy olyan problémám lenne hogy a számítógép nem kapcsol ki csak ha több másodpercig nyomom a be/kikapcsoló gombját. Lefuttattam az Avastot ami csak kitömörítési bombákat talált. Megpróbáltam letörölni ahogy a fentebbi tanácsok szólnak de nem engedte: “Hiba történt a fájl törlése közben:Ez a fájl egy kitömöritési bomba.” Szóval…érdekes. Az Avast mellett Spyware Terminatort is használok bár nem értek a számítógépes védelemhez hogy melyik jó és mire pontosan.

  Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.