A magyar vírusirtó ipar 7 mocskos titka

Hát, eljutottunk ide is. Meglátván az élet sötét oldalát, úgy döntöttem, nem lacafacázunk tovább, beszéljünk végre a mocskos titkokról, elvégre ezek mindenkit érdekelnek, akkor is, ha épp nem is. Nézzük, mi a helyzet a magyar vírusirtó ipar mocskos titkaival!

Nemrégiben, Joshua Corman írt ebben a témában, és igazság szerint ő ihlette ezt a bejegyzést. Nincs időm a forró kását kerülgetni, de még előre bocsátom, hogy bárminemű cég-beazonosításra utaló jel az a Te agyad szüleménye, konkrétan nem gondolok egyetlen forgalmazóra, disztribútorra sem, az írásom nem bántás, hanem szemfelnyitás célzattal jött létre. Ami biztos, hogy az egész magyar vírusirtó ipar inge, tehát nyugodtan magára veheti bárki… Néhány pont Joshua írására fog utalni, mert azok egy az egyben adaptálhatók a magyar piacra.

Mocskos Titok 1:

Joshua Corman szerint a legelső felróható hiba az IT Security, jelen esetünkben a vírusirtó ipar számára az, hogy a független vírusirtó teszteknél kizárólag vadon élő – vagyis ismert – vírusokat tesztelnek. Kihagyva a tesztből a mostanság sokkal veszélyesebb trójaikat.

Nem értek egyet Joshuával, ugyanis én nem ezt tartom a legnagyobb hibának, kvázi mocskos titoknak. Hanem azt, hogy ezek a független szervezetek még csak MOST, 2009-ben készülnek iparágilag leszabályozni a teszteket, vagyis eddig szabályozatlan keretek között zajlottak a független vírusirtó tesztelések. Pont.

Nem, ne jöjjön senki magyarázkodni, hogy de így, meg úgy, ugyanis a minőségbiztosításból jövök. Ha egy nemzetközi szintű mérési folyamat, egy „mérőeszköz”, egy módszer, nincs „kalibrálva” nemzetközileg, akkor megette a fene az egészet, azokat a tanúsítványokat Te is kiállíthattad volna drága olvasóm! Az, hogy szervezetbe tömörülünk, az dicséretes, de édeskevés. A szervezet „csak” PR.

(És akkor jegyezzük meg zárójelben, hogy vannak vírusirtók, amik rendre rosszul szerepelnek a teszteken. Agyrém.)

Mocskos Titok 2:

A magyar piacon elkezdődött egy elég csúnya konkurenciaharc. Az biztos, hogy ha elkezdesz foglalkozni egy termékkel, amiben hiszel, akkor másban már nem hiszel. Ugyanakkor nehéz csak jót mondani a termékről, hiszen minden tűzhöz közeli tudja, hogy vannak olykor hibák, sőt, tudott hibák. Amikor másban már nem hiszel, akkor hajlamos vagy rosszat mondani minden másról. Számomra egy borzasztóan felszabadító érzés volt annak idején, mikor nem csak egy -féle terméket forgalmaztunk már, hanem többet felvettünk a palettára. Nem, nem döbbentem rá arra, hogy jééé, vannak más jó termékek is, hanem egyszerűen leomlottak bennem a kommunikációs gátak.

Mocskos Titok 3:

A független tesztek néha nem is léteznek, a bemondott adatok és tulajdonságok mögött pedig hülyeségek vannak.
Példa: egyik vírusirtó úgy kíméli a számítógép erőforrásait, hogy a Windows töltődésekor nem indul el automatikusan, hanem vár, amíg a processzor használat 40%-ra csökken, és akkor töltődik be. Gratulálok! Ezt egy huszárvágással rövidre lehet vágni, elég egy fél oldalas oktatás a felhasználónak, hogy hogyan iktassa ki azt a minimum 30, Windows-zal automatikusan induló fölösleges alkalmazást, és akkor erre a hatalmas nagy fejlesztésre nem kellett volna milliókat fordítaniuk a gyártóknak!

Jaaa, de egy fél A4-es oldalra nem gyűlnek a befektetők, meg nem lehet vele hónapokat molyolni. Figyelem, ez nem csak a vírusirtó cégek hibája, ez a pénzrendszer hibája is, hogy a semmivel is lehet pénzt, értéket előállítani (látszatra). De ez nem AZ a blog, úgyhogy ebbe nem mélyedünk bele jobban.

Másik hülyeség: lassan a vírusirtók lesznek a számítógép erőforrásainak őrei. Nemsoká megérjük azt is, hogy 2 megabájtnyi memória használat miatt fognak dollármilliókat ölni a fejlesztésbe, holott már az egy óriási hiba, ha valaki mostanság 2 gigabájt alatti memóriafelszereltséggel vesz számítógépet… Miről beszélünk?

Ahogy marketinges berkekben szokták mondani: ez egy olyan megoldás, amit kiválóan lehet kommunikálni.
Amit én látok: nem a fejlesztésekre helyezik a hangsúlyt egyes cégek, hanem a kommunikációra. Mit lehet kommunikálni? A teszteredményeket, a gyorsaságot, az erőforrás kímélését (ami ugyanaz, mint a gyorsaság). „Na, akkor ezekkel fogunk foglalkozni, mert ezekről tök jól tudunk beszélni”. Ezt a jelenséget úgy hívja a szakirodalom, hogy: fordítva ülnek a lovon.

Továbbá a magyar piac és a magyar cégek konkurenciaharca azért alakul nagyon furán, mert nálunk tiltják a törvények, hogy a saját termékedet összehasonlítsd máséval, még akkor is, ha nyilvánvalóan jobb, mint a másik. Még színbéli eltérést sem hangsúlyozhatsz, a másik márkára nem is utalhatsz. Na, most próbáld elmondani, hogy a Te terméked jobb. (Szerinted.)
Nem marad más, mint a bújtatott fikázás, és olyan tulajdonságok domborítása, ami eddig például a konkurens kiváltsága volt, de most a trónbitorló rágyúrt mondjuk a témára, és le akarja taszítani a vezetőt a posztjáról.


Mocskos Titok 4:

Az IT Security, ezen belül a vírusirtó ipar pokolian jó üzlet. Hardveres védelem, szoftveres védelem, milliárdok. Azok a dög kártevők meg csak nem akarnak megtörni (megdögleni) a nyomás alatt. Naná! Nem működnek a milliárdos megoldások. Hidd el, ezzel leginkább azok a cégek vannak tisztában, akik gyártják a hardvereket, szoftvereket. Igen, ez egy örökös harc, de az milyen dolog, hogy az örökös harc örökös pénzkiadással is kell, hogy járjon, és ez mellé még örökös veszteséggel is? Mert megint nem arra koncentrálnak, ami a lényeg… A nagy IT Security világcégek nem érted vannak, hanem a részvényesekért és a tulajdonosokért. Kiváló küldetésnek tűnik az üzletpolitikájuk, de csak annak tűnik. Dollármillióknál már elsikkad a küldetés, ráadásul kezd akkora tolongás lenni a piacon, hogy a felhasználó már ki sem látszik a sokadalomból, vagyis nem csak a kártevők ellen kell küzdeni, hanem a versenytársak ellen is.

Mocskos Titok 5:

A vírusirtó cégeknek főnyeremény egy-egy brutális vírus, féreg, vagy bármilyen kártevő. Legnagyobb sajnálatukra a felhasználói hülyeséget nem tudják manipulálni, ezért csak titkon bíznak az emberi tényező kiszámíthatóságában, és dörzsölik tenyerüket, amikor arról van szó, hogy már megint egy kártevő, már megint egy biztonsági rés, már megint egy zseniális vírus. Remek marketingeszköz minden víruscsúcs, minden spamdömping. Lehet róla beszélni, lehet kommunikálni, lehet a melleket domborítani, kommentálni. Ráadásul nagy fertőzések után megnő a kereslet a védelmet biztosító szoftverek iránt. Ez a kommunikációnak és a problématudatnak egyaránt köszönhető, viszont a kettő összefügg…

Mocskos Titok 6:

Itt nagyon egyetértek Joshua Corman-nel, és csak bólogatni tudok – csak le ne guruljon a fejem véletlenül -, de elég, ha visszaolvasol az elmúlt két évre némi Vidi Ritát, és megbizonyosodsz arról, hogy miről jártatom a számat egyfolytában: nem a szoftverekre és nem a hardverekre kell koncentrálni és azokban utolsó vérig bízni, hanem a felhasználóra kell koncentrálni és bármilyen nehéz, képezni őket. Hát, igen, ez kicsit nehezebb kenyér, kicsit több munka, nem lehet kiszervezni disztribútoroknak, hogy adjanak el még egy kicsit több észt, tudást, gyakorlati megoldást, és motivációt. Ez embert kívánó és embert próbáló feladat. Embert.

Mocskos Titok 7:

Van még egy probléma a szoftverekkel: többször felmerült már itt a blogon is a kommentelők tollából, hogy „szoftverek! A szoftverek mindent megoldanak! Mindenre van szoftveres megoldás!”
Ja, ugyanakkor minden szoftver egy-egy szög a számítógép gyorsaságának koporsóján, és persze minden szoftver egy-egy biztonsági kockázat a sebezhetőségük miatt. Fokozd a fenyegetettséget, telepíts minél több szoftvert!

És egy kis feszültségoldás a végére: Vidi Rita mocskos titka

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

7 hozzászólás so far:

 1. Ezzel a kifejezésel én vigyáznék!! “A magyar vírusirtó ipar 7 mocskos titka” Mert a forditásban igy van! -> A biztonsági ipar 7 piszkos titka

  – Nem a magyar programozót kell lejáratani hanem általánoságban ir a cikk a dolgokról biztonsági cégekről…
  Ja és linux a király OP rendszerek NO virus! :D

 2. linuxking! Mint írtam, a bejegyzést ihlették, nem átvettem egy az egyben.

  A cím nem véletlen, egyébként a piszok és a mocsok egymás szinonímái :)
  Olvasd el még egyszer kérlek, mert nem a magyar programozókról szól a cikk!

 3. “Mocskos Titok 5:

  A vírusirtó cégeknek főnyeremény egy-egy brutális vírus, féreg, vagy bármilyen kártevő.” BINGÓ!

 4. Szia Rita!

  Szerintem vannak jócskán pontatlanságok itt, amiket azért érdemes lenne helyretenni. Az első maga a cikk címe, amiért az egyetlen hazai antivírusfejlesztő cég is megsértődne, ha olvasná ;-) És semmiképpen nem hívnám “mocskos titoknak”, inkább kevésbé ismert ténynek, vagy ilyesmi.

  Amikre utalsz, abban sok igazásg is van van, de ebben a formában szerintem így nem igaz. Végiglépkednék a pontokon, úgy jobban fog menni.

  1. Az AMTSO pontosan ezeken dolgozik, és két magyar szakember is aktív részese ennek, akik megérdemlik, hogy a nevük is említésre kerüljön: Dr. Leitold Ferenc és Szappanos Gábor. Ennek ellenére bár több teszttel is találkozhatunk, azért a szakma már nagyjából tudja, melyek ezek közül az objektívek, és melyek nem.

  2. Borzasztó nehéz azt állítani, hogy valaki valamit ismer. Sokszor sok év után is csak azt látja az ember, mennyi mindent nem tud még arról, amivel pedig évek óta egész nap foglalkozik. Korábban három évig supportáltam a Kaspersky programokat, igyekeztem mindent megtudni, megtanulni, rendszeresen külföldi tréningekre, vizsgákra küldtek minket, és mindig volt olyan részlet, amiről az ember nem tudott eleget, mindig volt olyan szakmai partner, akivel jóízűt lehetett beszélgetni, és közben csomót tanulni. Szerintem ha valaki mindennel foglalkozik egy kicsit, akkor sokkal kevesebbet tud a “mindenről”, mintha egyvalami tölti ki az idejét. Ha pedig kereskedő az illető, akkor sok esetben mint “megoldás szállító”, nagyon helyesen ismernie is kell valamennyire a palettát, hogy a megrendelőnek testházálló programrendszert javasolhasson.

  3. Az említett Early Load tényleg nem korrekt megoldás szerintem sem, bővebb infokat én is itt szereztem:
  http://www.hwsw.hu/hirek/37955/symantec_norton_antivirus_internet_security_2009_early_load_rezidens_vedelem_virus_kartevo_biztonsag.html

  4. Az örökös harc az igaz, de hogy az AV fejlesztők mosolygó kapitalistaként örömükben a tenyerüket dörzsölgetnék, tévedés. Nagyon komoly munka egy antivírus programot kifejleszteni, és még komolyabb munka azt folyamatosan fejleszteni, és a víruslaborok is feszített tempóban igyekeznek eleget tenni a feladataiknak. Régebben volt egy szokás, amikor azzal viccelődtek (rossz vicc), hogy maguk a vírusirtók írják a vírusokat, _szerintem_ egyértelműen hamis, ezt sok év bennfentesség után bátran kijelenthetem. Ez egy olyan kényszerpálya, mint a hidegháború, és a harcot megnyerni nem lehet, döntetlent elérni nem lehet, a játékból kiszállni nem lehet ;-)

  5. Erra a 4-es válasz is idevág, de ez a “főnyeremény” szerintem nem igaz. Az lehet, hogy egy komolyabb adatvesztéssel is járó világszerte terjedő incidens miatt megnöveszik az eladások száma, emelkedik a részvény egy ideig, de akik ebben a szakmában dolgoznak, azok olyan fanatikus megszállottak, akik éjjel-nappal azon igyeznek, hogy minél jobb, minél hatékonyabb védelmet készítsenek.

  6. Ebben a részben egyetértek, a felhasználók rendszeres képzése nagyon fontos, hiszen NEM létezik 100%-os védelmi program, ezt nem szabad elfelejteni. Ebben a magasszínvonalú képzésben a Netacadémia szerintem nagyon professzionális partner.

  7. Mostanában mindenki gyors akar lenni. Van akinek ez sikerül, és van akinek ezt a látszatot csak csalással, manipulációval, a felhasználóval nem közölt funkcionalitás csökkentéssel tudja elérni. Szerintem, ha valaki vírusvédelmi programot keres, azok közül választ, SOSE támaszkodjon pusztán egyetlen tesztre. Többéves és folyamatos tesztek eredményei már lehetnek útmutatóak, de akkor is mindenképpen próbálja ki a kiszemelt programot, illetve programokat. Mindenből van már demo illetve időkorlátos tesztváltozat, és Rita írt is egyszer egy jó kis cikket, melyik magyar disztributor oldalán mennyire könnyű megtalálni a néha életmentő programletöltést :-D Emellett persze az is egy fontos szempont, mennyire profi és elérhető terméktámogatást tudnak nyújtani, hiszen az AV már nem is program, hanem egy szolgáltatás.

  Összegezve: nem igazán szerencsés manapság vírusirtó, kémprogramirtó illetve tűzfal nélkül netezni manapság. A fejlesztőknek ez nyilván üzleti vállalkozás is, akik helytállni és profitot termelni is szeretnének, de azt teljesen tisztességes módon csinálják, és nem ők tehetnek a mára kialakult helyzetről. Ez nyilván erkölcsi kérdés is, ha például valaki ír egy olyan kártevőt, amely valakinek ellopja a leveleit, ma már sokan nem úgy nézik ezt, nahát, ez nem tisztességes, ez egy bűnöző, hanem azt gondolják: bárcsak én is tudnkék ilyet csinálni, hű de okos, segítsen valaki, hogy én is kémkedhessek a barátnőm, feleségem, kutyám, stb. után. Lehet például kritikusan szemlélni a gyógyszergyártókat, de azért a Calmopyrint csak bevesszük, ha kell; te is elviszed a gyerkőcödet oltásokra, és nem az “összes gyógyszergyártó maga terjeszti a betegségeket…” kezdetű cikkeket írsz. Nyilvánvaló, hogy ez nem egy ilyen egyszerű téma, de semmiképpen és senkinek nem jó az sem, ha túlságosan leegyszerűsítve, néhol elferdíve olyanokkal vádoljuk meg névnélkül az egész szakmát am block, amiről az így bizonyosan nem tehet. Így látom én, ez a személyes véleményem. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok :-)

 5. még azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy vajon miért olyan nehéz vírusmentes rendszert csinálni (de mint írtam másik postban, tudom, hogy ez senkinek nem érdeke)?

  Összeesküvés elméletem kifejtem: adott a redmondi cég, akinél ha minden igaz a világ legjobbjai dolgoznak. Azt pedig nem hiszem el, hogy a világ legjobbjaitól csak egy ennyire hibás, lukas rendszerr tellik. Na mindegy, nem ez a lényeg, hanem hogy a világ legjobbjainak jattolnak azok a cégek, akik fejlesztik a víruskeresőket.
  Mint egy jó halivúdi filmben: a nagy szoftvergyártó megbíz pár vadon élő programozót, hogy írjanak neki olyan szoftvereket, amik kárt okoznak. Fizetnek egy-egy ilyenért jó pár millió dollárt, ami nekik aprópénz, fejlesztőnek meg egész életére elég lehet. Aztán alapíttat a szoftvergyártó tőle távol álló személyekkel anitvírus cégeket, akik majd azokat a programokat vadásszák le, amiket ő maga készíttetett. Aztán persze az így kiadott anti* szoftverek is mind őt magát gazdagítják.

  Végülis ennyi :) egy alap film ötletnek egész tűrhető és szerintem még elgondolkodni is érdemes rajta.

 6. SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI KEDVES RITA MIÉRT NEM KAPOM TÖBBÉ AZ EMAILOMRA A LEVELEIDET MERT MINDENNAP NÉZEM ÉS VÁROM . MÁSODIK KÉRDÉSEM MIJEN VIRÚSIRTÓT AJÁNLASZ ÉN NEKEM

  WINDOWS XP S A GÉPEM ÉS POND 30 NAPOS PRÓBA VERZIÓS NODOM VAN VIRÚSIRTÓKÉNT HA TUDSZ NEKEM EGY KLASSZ VIRÚSIRTÓT AJÁNLANI AMIT FELTELEPITHETEK A GÉPEMRE AZ NAGYON MEGKÖSZÖNNÉM KEDVES RITA

  SZÉP NAPOT

  ISTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.