A Norton jószándékból átesett a ló túloldalára

Most olvasom a techline-on, hogy a Norton fejlesztői végre összekapták magukat, és a régi problémákat elsöpörték – borzalmas rendszerigény, nem tökéletes védelem -, és most minden megváltozott a Norton 360 nevű, otthoni felhasználók számára biztosított termékkel.

Szem felcsillan, cikk elolvas, majd jön Rita végkövetkeztetése: a helyzet rosszabb, mint gondoltam.

Most közelítsük meg stratégiai kommunikáció (most tanulom ezt!)szempontból a dolgot: tetszik, nem tetszik, a felhasználók fejében nem létezik hely az összes vírusirtó számára. Ráadásul, mi emberek, ilyen-olyan gondolatok mentén, tulajdonságokkal ruházzuk fel a termékeket (a jobb cégek segítenek a kommunikációjukkal ebben), hogy könnyebben beazonosíthassuk és könnyebben átlássuk azt a maximum 7 terméket, amit az agyunk képes befogadni.

Például: a NOD32 addig-addig kommunikálta a gyorsaságát, hogy – joggal – ez lett a „leggyorsabb” vírusirtó.

A Kaspersky semmi különöset nem kommunikált – ejnye! -, viszont felhasználó körökben úgy terjed a híre, mely szerint: ez mindent megtalál.

A Panda kiérdemelte a: „mindenért fölöslegesen visít” címet. (sorry)

Az Avastról ez terjedt el: otthonra ingyenes. (Kérdés, hogy üzletileg ez mit hoz a konyhára…)

A Norton meg kiharcolta magának a következő minsősítést: „>&@&@> már megint >>#@{@#@ ez a >@[{>{[{&”

Érted mire akarok kilyukadni? Egy-egy üzenet célba talál, de 4 oldalas dicshimnuszok és 200 oldalas termékleírások csak maximum az újságírókat, szakembereket és a 4000 Twitter felhasználót érdeklik.

(Tessék, ez a stratégiai kommunikáció: ezentúl az átlagnál képzettebb felhasználókat nem átlagnál képzettebb, érdeklődő, sokat olvasó, tájékozott számítógép felhasználóknak fogom nevezni, hanem egyszerűen csak Twitter felhasználóknak. Rövid kifejezéseket bővebb tartalommal ruházunk fel az idők folyamán, ez a stratégiai kommunikáció alapja. A Twitter felhasználókról és a többi 3 995 000 felhasználóról alkotott véleményemet itt olvashatod. Jelszókezelés papíron )

Szóval, jól kell kommunikálni, és bizony, nem kell hagyni, hogy a felhasználók saját tapasztalatuk alapján azonosítsák be, egészen másként a termékeket, mint ahogy mi azt szerettük volna.

De van itt még egy bökkenő: az üzenetnek pofon egyszerűnek kell lennie, és arról kell szólnia, amit a felhasználók AKARNAK. Egy termékről sem szabad elárulni, hogy milyen bonyolult!

A Norton 360, ezzel a kommunikációval azt fogja elérni, hogy úgy beszélnek majd róla, hogy: ja, az a bonyolult… Már veszem is a kalapomat, viszlát!

Ami mindent tud, amiben rengeteg funkció, lehetőség, szolgáltatás van, az még soha nem terjedt el széles körben! Nézd meg, hány gombot használsz a távirányítón! De tényleg nézd meg! Van rajta cirka 30 gomb, te meg használsz 5-öt. (Kikapcs-bekapcs – csatornaváltó, hangerőszabályozó, meg még két gomb…)

Az, hogy a Norton 360-ban micsoda remek dolgok vannak – adathalászat szűrő, rendszertakarító, rendszeroptimalizáló, rendszererőforrás megtakarító beállítások, folyamatos vírudefiníciós adatbázis frissítés, online tárhely a biztonsági adatmentésnek, rengeteg beállítási lehetőség, teljes körű védelem, szülői felügyelet a gyerekek védelmében, stb. – az nem segít a felhasználónak abban, hogy néhány szóval elmagyarázza magának, hogy miért is jó neki a Norton 360.

Azért segítek, mire akart kilyukadni a Symantec: a totálisan teljes körű védelemre alapoztak, viszont ez abban sántít, hogy ilyenje minden Internet Security verziónak van. A sok-sok lehetőséggel azt akarja elérni a gyártó, hogy mindenki talál benne valami jó dolgot, a szülők például a szülői felügyelet lehetőségét, az erőforrás mániások meg a sok-sok beállítási lehetőséget.

Igen, de tessék tudomásul venni, hogy az a rengeteg TÖBBI tulajdonság az zavaró, és szinte magától lebeszéli a felhasználót a vásárlásról.

A vírusirtónak két feladata van: ne engedjen be semmit, és találjon meg mindent.

Semmi mással ne terhelje az agyunkat, ugyanis attól függetlenül, hogy a vírusvédelem sajnos pokolian fontos dologgá vált, még nem ez az életünk célja, és senki ne tegyen úgy, mintha annak kellene lennie!

Ha nem hiszel nekem, akkor próbáld ezt megfogalmazni maximum 3 szóban: adathalászat szűrő, rendszertakarító, rendszeroptimalizáló, rendszererőforrás megtakarító beállítások, folyamatos vírudefiníciós adatbázis frissítés, online tárhely a biztonsági adatmentésnek, rengeteg beállítási lehetőség, teljes körű védelem, szülői felügyelet a gyerekek védelmében, stb

A NOD32 itthoni sikerének ez a nyitja: rövid, lényeges információ – gyors. Itthon ez szempont. Más országokban, ahol jóval erősebb gépekre is van pénzük a felhasználóknak, már hiába kommunikálják ezt. Mert ott nem szempont.

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Kapcsolódó bejegyzések:

4 hozzászólás so far:

  1. “Ami mindent tud, az még soha nem terjedt el.” Valóban így van. Az Internet Security típusú biztonsági szoftverek viszont elterjedőben vannak, pedig szerintem nem szerencsés összevegyíteni a különböző célt szolgáló alkalmazásokat. Még nem találkoztam olyan IS-megoldással amelyiknek pld. a vírusirtó és a tűzfal szekciója egyformán legalább jó minősítést kapott volna. Vagy az egyik, vagy a másik funkció “gyenguska” szokott lenni. Szerintem sokkal jobb megoldás külön-külön telepíteni vírusirtót és tűzfalat is, természetesen mindenből a legjobbat, vagy legalábbis a legjobbnak tűnőt. Elég nagy a választék a piacon, van miből válogatni. Nem kötelező “összenőni” egy védelmi szoftverrel, bátran lehet kísérletezni. A focicsapatok sem mindig ugyanabban az összeállításban lépnek pályára, a gyengébb teljesítményt nyújtó játékost le szokás cserélni. Természetesen mindenki azt használja amelyik megoldás szimpatikusabb neki, de nekem az “univerzális” programok nem jönnek be. Nálam pillanatnyilag a KAV-COMODO Firewall “páros” üzemel, de a változtatás jogát fenntartom!

  2. És nem zavar, hogy időnként felugrálnak ablakok, hogy frissítgetni kell, hogy visszafogja a gépet? A tűzfalba kivételeket kell adogatni az alkalmazásokkol, nekem ez annyira, de annyira körülményes…

  3. Nod, nod, nod… Erről szól ez a honlap. Nem tudom ki dől még be ennek a maszlagnak… Gyors… Én is tudok ilyen programot írni ami megjelenik a tálcán, nem lesz tőle lassabb a gép, és tulajdonképpen semmit nem csinál…
    Az eset szoftverei kb. arra jók hogy foglalják a helyet a winyón másra nem nagyon. Sajnálom azokat az embereket akik olvassák ezt a honlapot és elhiszik amit ide írnak… Gyakorlatilag a ma létező összes nevesebb vírusírtót próbáltam. Szerintem a legjobbak a Norton, Avira és az Avast sem rossz bár nem is kiemelkedő… Nem reklám céljából írtam, semmi közöm az alábbi cégekhez, nem kapok ezért pénzt, ellentétben szerintem te, kedves Rita elég sokat kapsz ezért a nod kampányért. Jó lehet azért pénzt kapni hogy átversz, más embereket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.