Amikor a tárhelyszolgáltató bekeményít…

…akkor egy vírusvédelmi szakember hálaimát rebeg

Az utóbbi időben a Vírus Kommandó tárhelyszolgáltatója, a Silihost, két „marcona” hangvételű levelet is írt: az egyikben a hírlevél küldési szabályzat szigorodásáról, a másodikban pedig a honlapok tulajdonosait próbálták – remélem több, mint kevesebb sikerrel! – rádöbbenteni arra, hogy amikor egy honlap vírusos lesz, arról elsősorban nem a tárhelyszolgáltató tehet! És milyen igazuk van!

Tapasztalatom szerint – legalábbis a hozzám befutó segélykérő levelek száma alapján – mostanában az a trend, hogy olyan honlapokat törnek fel a gaz gonosztevők, amik alig rendelkeznek némi látogatottsággal. Vagyis a vírusmaffia specializálódott tagjai is felismerték a long tail hatást, és nem néhány nagy forgalmú portált pécéznek ki, hanem inkább sok kicsi honlapot, egyszerre.

Ha üzleti szemmel nézem ezt a ténykedést (kis oldalak támadását), akkor azt kell mondanom: Ügyes! (Persze közben hozzáteszem magamban ezt is: „hogy száradna ki a belük!”).
Ügyes, mert megcéloznak egy olyan csoportot, amelyik híján van a védelem tudományának, sőt, még a szükséges információknak is. Ezért jönnek hozzám tanácsért, amikor egy-egy kis honlapról kiderül, hogy vírusos, és a tárhelyszolgáltató lekapcsolja az oldalt, a google kihirdeti róla, hogy kártékony kódot tartalmaz, a böngészők nem nyitják meg a honlapot, és a látogatók gépe vírusos lesz.

Pedig milyen egyszerű az ellenszer, ha Te azt tudnád!

Most tessék figyelni, elárulom a titkot: a legelterjedtebb honlapfertőző vírusok a webmesterek gépéről szoktak felkerülni a honlapokra. Bizony-bizony: emberi mulasztás áll a háttérben, nem pedig űrtechnológia és hackerek garmadája! Semmi extra, csak egy kis kémprogram a honlap karbantartójának gépére, ami ellopja az FTP hozzáféréseket és máris kész a baj.

Ezért tudom megérteni, amikor a Silihost olyan leveleket küld, amik leszedik az alul informált webmesterekről a keresztvizet. Ugyanis igazuk van, hogy így hívják fel a figyelmet a veszélyre! Manapság a vírusvédelem a honlap fejlesztője és karbantartója – kvázi webmestere – számára olyan, mint az autóban a biztonsági öv! Igaz, itt nem kérnek jogosítványt a vírusvédelmi szakértelmet illetően, de a tények magukért beszélnek: már 10 kilométer/órás ütközésnél sem bírod magad kitámasztani a karjaiddal, tehát már ekkora sebességnél is véd az öv. Vírusvédelemre átfordítva ezt a törvényt: azért, mert valaki ért a html kódokhoz, meg tudja, mi az, hogy FTP, attól még nincs kiképezve a vírusvédelmi trendekről, és a tennivalókról. Vagyis nem halhatatlan a honlapja!

Ha saját kezűleg gondozod az oldaladat, akkor a teendőd: nagyon korrekt, semmit el nem sumákolós víruskeresés a Te gépeden! Tehát minden fájlt, a gép minden részlegét át kell nézned. Persze nem valami három éves, ingyenes vírusirtóval, hanem valami újjal, jóval, az is jobb mint a semmi, ha próbaverziókat töltesz le, és azokat futtatod át a gépeden. (Tippek az előző bejegyzésekben.)

Ha nem Te gondozod a honlapodat, hanem valaki más:
kérd meg a webmestert, hogy számoljon be neked, hogyan védekezik az ellen, hogy a TE oldaladat fel ne törjék. Ha ilyeneket mond, hogy: „ó, hát velem ilyen még sosem történt” vagy egyéb más módon hárít, akkor kezdhetsz nyugtalankodni.
Viszont, ha ilyeneket mond: „a gépemen folyamatosan figyel egy rezidens vírusirtó, és rendszeresen átnézem a fájljaimat, vírusok, kémprogramok után kutatva”, akkor kezdhetsz megnyugodni.

De ez még nem minden: a Silihost is bevezette azt a szabályt, hogy a náluk host-olt honlapok FTP elérését csak bizonyos IP címek számára engedélyezi, vagyis egy honlaphoz csak egy IP címről lehet hozzáférni az FTP-n keresztül. (Természetesen megvan a megoldás a dinamikus IP címekkel rendelkezők számára is, illetve, ha mondjuk tudván tudod, hogy más IP címről IS szeretnél hozzáférni a tárhelyed fájljaihoz.)

Tudomásom szerint ez egy igen biztonságos eljárás, persze némi fennakadást okozhat a napi rutinban. Viszont így minimális az esélye, hogy ha el is lopják az FTP jelszavakat, akkor más IP címről hozzá tudnak férni.

További tipp: ha ingyenes tartalomkezelőt használsz az oldaladon (wordpress, joomla, drupal), akkor a frissítéseket mindig nagyon sürgősen léptesd életbe! Erről a hivatalos honlapok részletes leírásokat, tájékoztatókat adnak.

Egyébként rólam szokták mondani, hogy kemény a hangnemem, de a Silihost levele után még én is behúztam a nyakamat egy pillanatra :)

———————————————–

Ui.:, egyben szolgálati közlemény: A Mikulás akcióban „nyakamon maradt” egy darab Eset Smart Security licenc-et a MINők – Magyar Internetező Nők – egyesületnek ajándékoztam. A MINők egyesület elnökének, Csapó Idának a levelét most kaptam kézhez:

“Kellemes meglepetés így év végén, Karácsonyra Vidi Rita és cége ajándéka! Remek, hogy működik a Vírus Kommandó, és hogy gondolnak a számítógéppel rendelkező civil szervezetekre is. Köszönjük, Rita!”

Csapó Ida
női önismereti tréner, nők és pénz specialista, a www.gazdagnok.hu honlap tulajdonosa – ezúttal mint a MINők elnöke is :)

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

24 hozzászólás so far:

 1. Valóban jó dolog, hogy törődnek a biztonsággal. Én is megkaptam a leveleiket.
  De volt egy érdekes is, a “Kéretlen reklámlevelekkel [hirlevélküldéssel] kapcsolatos szabályzatunk” tárgyú. Elég furcsa fenyegetések vannak benne. Egy Autorespondert nem csak hírlevélküldésre lehet használni, és ezt a saját hírlevélsorozatukban is tanítják. Mégis nyíltan megfenyegették azokat, akik nem csak hírlevélküldésre használják…
  Őszintén érdekelne erről a levélről is a véleményed.

 2. felhasználó!
  Azzal a levéllel kapcsolatban én kértem egy pontosítást, amit meg is kaptam e-mailben.
  Igen, én is kaptam olyan leveleket ismerősöktől, hogy azt nagyon nehezményezik, hogy már tegnaptól érvénybe léptettek olyan szigorításokat, amiket addig úgymond elnéztek, és egészen más lett volna a reakció az érintett honlaptulajoktól, ha mondjuk van adva egy szűk határidő, de a JÖVŐBEN, nem a tegnapi nap :)
  Hála az égnek, ez engem pont nem érint, ezért bővebben nem fejteném ki a dolgokat :)

 3. Pl. megrendelések visszaigazolására, karácsonyi-újévi üdvözletek küldésére a partnereknek, egyéb kapcsolattartásra a partnerekkel (nem leendő partnerekkel, hanem azokkal, akik már vásároltak), stb…

 4. ja értem, tehát arra gondolsz, hogy nem kimondottan feliratkozókkal, hanem általad rendszerzett címekkel – de persze saját körből, érdeklődőkből, partnerekből, vevőkből álló címekkel – kapcsolatos levélküldés…
  Ez oké, csak az új törvény ezt hazavágja…

  Egyszerűen a tisztességesség mellé még perdöntő bizonyítékokat is kell gyűjteni, holott senki sem lehet bűnös a jogerős ítéletig…

 5. Igen.
  Ilyen jellegű oktató lecke van is a Silihost email-tanfolyamán. Ezért furcsa, hogy itt meg fenyegetik azt, aki ilyenre használja…

 6. Szép napot!

  Szeretnék tisztázni pár dolgot – úgy látom a kéretlen reklámlevéllel kapcsolatos levelünk nem teljesen világos, hogy miért ütöttünk meg ilyen hangnemet.

  A történet ott kezdődött, hogy egy magánszemély SPAM-elni kezdett, de nagyon ügyesen csinálta, mert a levél elindítását követően törölte az adatokat a szerverünkről. Annak rendje-módja szerint érkeztek a bejelentések, s egy úriember az NHH-nál a Silihost Kft.-t jelentette fel, mint SPAM-küldőt, holott nekünk semmi közünk nem volt a levélhez. A helyzet tovább súlyosbodott: a GTS-Datanet kitiltotta a szerverünket hálózatából, így több tízezer GTS-ügyfél nem kapta meg a szervereinkről indított leveleket.

  Ám itt még nem ért véget a történet, mert az illető a php mail() funkciót használta SPAM-elésre, ami pedig köztudottan alkalmatlan a tömeges levélkiküldésre, mivel súlyos műszaki zavarokat okoz. Azon kívül, hogy minket jelentettek fel, és a GTS-Datanet kitiltotta szervereinket, levélkésést okozott az illető SPAM-elése. Márpedig ezen tett kimeríti a számítógépes bűncselekményekről szóló Btk. passzus egyes részeit. Ezt még lenyeltük, de a következő alkalommal már betelt a pohár.

  Az egyik cég “kampányát” a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélyezte az új SPAM-törvényre való hivatkozásul, így áldását adta a hatóság a több tízezer, info@ és office@ kezdetű, Internetről gyűjtött címlistára küldendő levél tekintetében. Márpedig ezen esetben adatvédelmi törvényt is sértett az ügyfél, de az NHH-t ez sem érdekelte. Az meg főleg nem, hogy a hírlevelet kiküldő szerver IP-címét kitilthatják az egyes Internet-szolgáltatók. Sajnos ez történt: a GTS-Datanet újfent tiltólistára tette az IP-címünket, s kilátásba helyezte, hogy nemzetközi tiltólistára rakják IP-címünket. Ez pedig azt jelenti, hogy teljesen lebénul a hírlevezés, mert a szolgáltatók döntő többsége olyan SPAM-szűrést használ, ami nemzetközi tiltólistákra is alapul. (Többek közt mi is alkalmazzuk ezt az anti-SPAM-módszert).

  Egyszerűen megelégeltük a könyörgést, ezért fogalmaztunk meg a keményebb hangvitelű levelet. És jómagam garantálom, hogy ha bárki SPAM-elni fog ezek után, akkor nem az NHH-nál lesz bepanaszolva, hanem bírósági eljárást indítunk ellene. Ha pedig zavart okoz a SPAM-elés szervereink üzembiztonsága terén, akkor rendőrségi büntető-feljelentést teszünk ismeretlen tettes ellen, természetesen átadva a hatóságnak a levélküldési logokat, megkönnyítve a rendőrség dolgát vádelemlés terén. A normálisabb országokban börtönbüntetés jár a SPAM-előknek – nem véletlenül. Nálunk viszont az NHH támogatja, súlyos károkat okozva a szolgáltatóknak. Hát ha az NHH így, akkor mi saját hatáskörben amúgy.

  Természetesen a tisztességes levelezést folytatókra nem vonatkoznak a fentiek, sőt: az ő érdekükben történtek ezek a szigorítások. És konkrétan engem személy szerint nem érdekel, ha a “bekeményítés” miatt elmegy pár ügyfél. Akinek nem inge, nem veszi magára…

  Az FTP-s szigorítás egy másik történet, s újfent szép előélete van ennek a történetnek is. A lényeg, hogy már olyan bank ügyfeleire vadásztak néhány ügyfél felelőtlensége okán, aki hazánkban is jelen van. Már pedig el lehet gondolkodni azon, hogy egy bank ki ellen indít eljárást számítógépes bűncselekmény megkísérlése végett: XY magánszemély, vagy a szolgáltató ellen. Nekem személy szerint pedig semmi kedvem nincs bíróságra járni, s szakértőket felkérve bizonygatni, hogy semmi közünk az ügyfeleink Windows-védelméhez. Egyébként való igaz, legfőképp webmesterektől szerzik meg a jelszavakat…

  Üdvözlettel,
  Antal Béla
  Silihost Kft.

 7. Kedves Béla!
  Köszönjük szépen a tartalmas összefoglalót, nagyon korrekt!

  A gondot egészen biztosan ott van, ahol mi, online-ügyfélkiszolgálók is elkezdtünk már tiltakozni: az új NHH-s “spam” törvénynél. Lám, a gyakorlatban is beigazolódott: valódi spammelést folytató magánszemélyek ellen ez a törvény semmit nem tesz, ráadásul még fel is bujtatnak a kéretlen levélküldésre. (cégek számára)

  Elég jól át tudom látni a dolgokat, de ez a törvény olyan szinten nem logikus, hogy egyszerűen végig se bírom gondolni…

  Eddig csak olyan kezdeményezésekről tudok, hogy hogyan feleljünk meg az előírásoknak, akár dupla munkával, de maximálisan törekedve a törvényességre.
  Olyan kezdeményezésről nem tudok, ami a törvény megváltoztatásáról szólnak. Remélem, csak én nem tudok róla…

 8. Kedves Antal Béla!

  Én is ügyfelük vagyok, de nem kívánom magam megnevezni, mert még kitalálnak valamit hogy mit csinálok rosszul…
  Szörnyű stílusban levelezgetnek, az ügyfélszolgálat csapnivaló (kivéve Bak János urat, aki készséges), jó lenne, ha ezen a téren is “bekeményítenének”, vagy legalábbis igyekeznének felfogni, hogy MI vagyunk a VEVŐK (nem börtöntöltelékek és spammelők) ÖNÖK pedig a KISZOLGÁLÓK. Ezen szellemben kellene az e-maileket is írogatni illetve kezelni az ügyfeleket.
  Üdvözlettel,
  egy ügyfelük – már nem sokáig.

 9. Kedves Rita!

  Önnek, mint vírusvédelemmel foglalkozó szakértőnek egy kis csemege az FTP-s vírussal kapcsolatosan:

  Amikor legelőször észleltük az FTP-s fertőzést – akkor adathaszálatról nem volt még szó -, rögtön megoldás után néztünk. Én annak a híve voltam, hogy szerver-oldalról, valamilyen vírusvédemi rendszerrel védekezzünk. Megkezdtük a tesztelést. A pár soros JS-férget elküldtem a virusbuster.hu-nak jellemzésre, válasz nem érkezett. A következő alkalmazásokat kezdtük meg tesztelni a szerveren annak érdekében, hogy minden egyes feltöltött fálj ellenőrzésen essen át.

  Igen érdekes eredmény született:

  – ClamAV: elbukott, nem észlelte a vírusos állományt FTP-feltöltéskor, sem pedig kereséskor.

  – NOD32 szerver-változata: elbukott, nem észlelte a vírusos állományt FTP-feltöltéskor. (Itt jegyzem meg, hogy a NOD32 csak a kód böngészős lefutását veszi észre: ha csak úgy futtatást végez valaki, csendben van a legendás vírusvédelmi rendszer…)

  – Sophos: észleli lefutás nélkül a fájlba beleírt JS-férget, azonban a Cure (fájltisztítási) műveletet nem tudja végrehajtani.

  Megörülve a Sophos eredményének, írtunk alá egy segédszkriptet, ami annyit csinált, hogy a Sophos vírus-észlelésekor átnevezte a feltöltendő fájlt _FERTOZOTT-re, s erről nekünk küldött egy levelet. Megvettük a Sophos 2 éves kisvállalati licencét, azonban sajnos hiába: olyan nagy az FTP-forgalom, hogy a Sophos fájlellenőrzése komoly mértékben belassította az FTP-zést, így le kellett kapcsoljuk. Közel 100 ezer Ft-unkba került a Sophos, s sajnos nem vezetett eredményre. Én nem voltam híve az IP-korlátozásnak, mert mi van akkor, ha magyarországi gép van zombie-hálózatba kötve a PC tulajdonosának tudta nélkül. A fertőzéseket elemezve azonban kiderült, hogy eleddig hazai hálózatból nem történt fertőzési kísérlet. (A legutóbbi, december 12-én észlelt banki adathalász oldalt az Amerikai Egyesült Államokból töltötték fel…)

  Jelenleg ott tartunk – finomítva lett a szigorítás múlt vasárnap -, hogy IP-tartomány kerül engedélyezésre, s x idő után már az adott ügyfél az összes lehetséges csatlakozási IP-tartományát engedélyezteti, így nem kell többet bajlódnia ezzel, hiszen az Internet-szolgáltatók néhány IP-tartományból osztanak ki IP-címeket.

  Reménykedem benne, hogy az adathalászat nem fog átgyűrűzni Magyarországra. Abban viszont biztos vagyok, hogy a számítógépes alvilág egyre furfangosabb, s súlyosabb módszereket fog alkalmazni, de állunk elébük…

  Üdv,
  Antal Béla

 10. Próbáljunk megmaradni a realitások talaján, ha kérhetem! :)
  A “nem vagyunk börtöntöltelékek sem spammelők” dolgot a törvényhozók felé kellene kommunikálni, a jogalkalmazás nagyon úgy néz ki, hogy ÍGY fest a gyakorlatban (és ugye vannak folyományai is, vagyis az, hogy az NHH mit sem tesz).

  Mikor bejött az új törvény szeptember 1-én, kiröhögtek, amiért 20 centis magyarázó szöveget mellékeltem a feliratkozó formok alá, hiszen a magánszemélyekkel kapcsolatban plusz adatokat is be kell kérni, meg beleegyezést, meg nyilatkozatot, hogy bizony, ő maga iratkozik fel, nem egy robot, vagy a szomszéd (holott a szomszéd is feliratkozhat simán…)

  A probléma abban is rejlik, hogy egyszerűen még nem állt át minden szolgáltató az új törvényre. Nem tudom miért, de ez így van.

 11. Kedves Béla!

  Hálásan köszönöm a beszámolót, ez több, mint tanulságos számomra!

  Továbbítom egy pár illetékesnek a vírusirtókról eredményeiről szóló részt, hátha tudnak tenni az ügy érdekében!

  Köszönöm szépen!!!

 12. Szívesen. Sok mindenről nem tudnak ügyfelek, hogy miféle küzdelmek folynak a háttérben. Egy-egy szigorítás okán persze jogos a felháborodás, s ilyenkor majd bitófára akarnak néhányan küldeni, holott pont az ügyfelek védelme érdekében történnek a “bekeményítések”, s az anyagi áldozat-hozatal is. Gondolom egyértelmű mindenki számára, hogy a Sophos licenc-díjat nem a mi hibánk okán kellett kifizessük, arról nem is beszélve, mennyi munkaórát vett igénybe a probléma azonosítása, majd a megfelelő védekezés.

  SPAM-ügy: a levélforgalmunk közel 90%-a (!) SPAM. Pár éve ez az arány még kb. 60-70%-os volt. A törvényalkotóknak fogalmuk sincs róla, hogy milyen anyagi veszteséget okoz a SPAM-elés. Külön e célból tartunk fenn egy SPAM-szűrő szervert, fizetjük a hoszting-díját, stb. Azért kellett leválasztani a szűrést, mert az levelezési szerver-erőforrások nagy részét a SPAM veszi el. Az új törvény hatásaként még több lesz a SPAM…

 13. Az össz levelezés SPAM arányáról volt némi fogalmam, de nem gondoltam volna, hogy ez magyarországi cégeket (szolgáltató) tekintve is ez az arány. Nagyon durva.
  Többen szorgalmazzák már az összefogást ebben az ügyben, hogy legalább a valódi spam-elők ellen is hatékonyan fel lehessen már lépni, ha már egy Bt.-t meg tudnak hurcolni akár egy darab levél miatt…
  Tehát, ha szigor, akkor legyen szigor.
  Annyira nem vagyok járatos az efféle lobbizós dologban, hogy fogalmam sincs, hogyan kellene úgy belefogni, hogy sikerüljön is, de megkérdezek pár ismerőst…

 14. Kedves Béla!
  Az FTP-szigorítás valóban jó dolog, és azt hiszem, hogy a vele járó apró kellemetlenség vállalható az így elért biztonságért cserébe. Én személy szerint örülök, hogy ilyen jó, szakértő kezekben vannak az adataim.
  De mi a helyzet az általam vázolt Autoresponderes esetben? Nevezetesen, hogy pl. a megrendelési űrlap rögzítésekor “eltárolom” a szerveren az ügyfél adatait.
  Igaz, hogy nem hírlevélre, reklámlevélre íratkozik fel. Egy nagyon könnyű és praktikus kapcsolattartás végezhető a szoftverükkel. Végülis a szoftverért is fizetünk, és jóval a havi kvóta alatt van a kiküldött leveleink száma… Akkor ezeknek az adatoknak búcsút mondhatunk majd?

 15. Felhasználó!
  Erre tudok egy jó megoldást: fogod szépen a meglévő listádat, és küldesz nekik egy feliratkoztató űrlapot, és elmondod nekik, hogy mivel törvénytisztelő cég/vállalkozó/polgár vagy, ezért arra kéred, hogy adja meg az adatait, hogy a továbbiakban is tudj neki kapcsolattartó, vagy reklámcélzatú leveleket, infókat küldeni.

  erre létrehozol egy új sorozatot, és már kész is, a dolog teljesen legalizálva van.
  Erre a lépésre egyébként május 31-ig van időd. De mint látod, a gyakorlatban már most is okozhat gondokat, ezért jobb már most megtenni a szükséges lépéseket.

  Természetesen a listád egy részét el fogod így veszíteni, de tiszta lappal indulsz, és mostantól minden új ügyfeledet, partneredet feliratkoztathatod így, mert így a hivatalos.

 16. Ezek szerint akkor pl. nem is küldhetek karácsonyi üdvözletet egy vásárlómnak, mert nem íratkozott fel a hírlevelemre.
  Aztán karácsony után meg megállapítja, hogy milyen bunkó és figyelmetlen vagyok.
  Nyilván a törvény leírja, hogy mi számít spam-nek. Ennek alapján kellene szigorítani, nem pedig élből törölni az adatbázisokat.
  Egyébként van lehetőség arra, hogy az Autoresponder-ből kimásoljam az eddigi adatbázisomat? Biztonsági mentést találtam, de azt nem tudom letölteni a gépemre.

 17. Egyáltalán minek alapján lehet eldönteni, hogy az érintett adatokhoz jogszerűen juttottunk-e, illetve melyikeket “szereztük” jogtalanul?

 18. A felíratkozáskor a rendszer eltárolja a felíratkozó IP-címét is. Ennek birtokában igazolható, hogy önkéntes volt a felíratkozás. A jelenlegi törvénykezés szerint a hírlevélküldőnek kell igazolnia az eljárás során, hogy a panaszos önként íratkozott fel. Mi nem találkoztunk még olyan esettel, amikor is egy önként felíratkozó személy fordult volna az NHH-hoz.

  Tehát, ha valaki önkéntes, bejelentkezés-alapú levelezést folytat, nem minősíthető SPAM-ernek abban az esetben, ha az egyes e-mail-tulajdonosok tekintetében igazolni tudja a felíratkozás körülményeit. Persze az is előfordulhat, hogy valaki szórakozásból írat fel valakit. Erre viszont az a megoldás, hogy megfelelő visszaigazoló levéllel meg kell erősíttetni a levélküldési szándékot, és minden esetben biztosítani kell a kattintásos (önkéntes) leíratkozás lehetőségét. Ha ezek a feltételek adottak, akkor nyugodtan lehet folytatni az üzleti célzatú levelezést is. Az NHH egyébként legfőképp a visszaesőket bünteti, s tapasztalatunk szerint az egyes ügyek kivizsgálásakor körültekintően járnak el. Pár SPAM-ügy végett már volt szerencsénk egymáshoz, így különféle adatokat kértek be egyeztetés céljából. Legutóbb egy magánszemély ellen indítottak eljárást, s mi, mint domén-regisztrátorok szolgáltattunk ki adatokat nekik a .hu domén tulajdonlásának tekintetében. Nem az illető lakcímére voltak kíváncsiak, hanem annak megerősítésére, hogy az xy.hu domén mióta van az illető nevén. Ennek okán én azt a következtetést vontam le, hogy az NHH alaposan utánajár az ügyeknek. Még telefonon is felhívtak minket…

  A kialakult helyzet végett elsődlegesen a Magyar Országgyűlésé a felelősség, az NHH a törvénykezés alapján jár el. Arról nincs információm, hogy maga a hivatal milyen formában gyakorolt hatást a törvényhozó honatyákra, szakmai bizottságokra. Véleményem szerint nem kérdezték meg a szakma képviselőit a jogalkotók…

 19. Vásárlós-ügy: egyértelműen közölni kell a felíratkozási űrlapon, hogy a hírlevélre felíratkozással a honlap tulajdonosa más témájú levelet is küldhet az e-mail-tulajdosnak (például akciókat, új termék-ismertetőket, stb.), de harmadik félnek nem adja ki az adatokat.

  A program beállításaival kapcsolatos kérdéseket nem ezen fórumon kell megtárgyalni, hanem hozzánk kell közvetlenül fordulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.