Egy új internet óhajtása

Lehet, hogy már te is voltál úgy vele, hogy egy nyugodtabb, ráérősebb pillanatban megfordult a fejedben, hogy: “Vajon milyen lehetne az internet, ha nem ILYEN lenne?” “Milyen lenne, ha újra kezdenénk az egészet?” Sőt: “Milyen lenne, ha újra kezdenénk, de már a meglévő tapasztalattal a hátunk mögött? Jobb lehetne, vagy rosszabb?”

Vannak olyanok, akiknek az érdekeit kimondottan sérti az internetes szabad információ áramlás, és a korlátozások nélküli információ előállítás. Például a régi nagy újságírók rendre kirohannak az interneten megjelenő tartalmak szabályozatlansága ellen. Tegyék, ő dolguk. Ugyanakkor gondoljunk bele, hogy mi sérti a mi érdekeinket, felhasználókét?

Egyértelmű a válasz: leginkább a bűnözők, bűnöző szervezetek.

Nap mint nap kapom a kérdéseket, amelyek így szólnak: “Iszonyatosan lelassult a gépem, lehetséges, hogy bekaptam egy vírust?” Ilyenkor mindig azt kell válaszolnom, hogy: Ha vírus lassítja a gépet, az nem EGYETLEN vírus lesz, hanem nagyon sok vírus, kártevő… Ugyanakkor a vírusok manapság inkább szeretnek meglapulni, géplassulással figyelmet nem felhívni, közben minden lehetséges adatot, hozzáférést – köztük banki, ftp, bármilyen regisztrációt – megszerezni, továbbítani, feketepiacon értékesíteni.

Ezzel okosabb lettél igaz? Igen is, igaz. Az, hogy nincs tünet, még nem jelent jót, ugyanakkor a rendkívüli tünet nem jelent azonnal kártevőt.

De menjünk tovább, mert koránt sincs vége. Ha a többség még mindig azt hiszi, hogy a vírusok jelenlétének egyértelmű tünetei a géplassulások, akkor nem csodálom, hogy azt is elhiszik, hogy “én csak magyar és csak hétköznapi oldalakat látogatok, ezért nem lehetek veszélyben az interneten”.

Képzelj el egy két hónapja indult oldalt, aminek a látogatottsága még most épül, teljesen veszélytelen, hasznos tartalmat szolgáltat anyukáknak, és egyszer csak a tulajdonosa azt veszi észre, hogy kapott egy levelet a tárhelyszolgáltatójától: “Mivel egy kártékony kód került az oldala forráskódjába az ön számítógépének közreműködésével, ezért megváltoztattuk az ftp elérést, az oldalt letiltottuk. Kérjük, tisztítsa meg a számítógépét, utána visszakapja az oldala fölötti felügyeletet.”

Kell ennél rosszabb hír a reggeli kávé mellé?

Az említett oldal egyik nap még teljesen veszélytelen volt, másnap meg végigfertőzte az összes látogató számítógépét. Mint tudod, böngészés közben a böngésződ minden adatot letölt a gépedre, plusz az oldal kódjában található utasításokat is végrehajtja: lejátsza a videókat, megjeleníti a képeket, lefutnak a szükséges átirányítások, stb. Ja, és lefutnak a nem szükséges átirányítások is persze, amikről az oldal gazdája mit sem tud.

Tehát tény: gonosztevők is jelen vannak a neten, és már nincsenek veszélytelen honlapok. Pont ebben rejlik a sebezhetőség, hogy a kis forgalmú, privát oldalak ugyanúgy lehetnek veszélyesek sajnos, mint a pornószájtok.

Mit lehet ellenük tenni? Először is, tudnunk kell egy csomó dolgot. A tudatlanság manapság már kezd vérciki lenni. Mivel ezernyi jó dolgot csinálhatunk a neten, a butaság teteje azt hinni, hogy mindezt tehetjük egy három éves gyerek értelmi színvonalán. Nem, nem tehetjük, sőt: 13 éves kamasz értelmi színvonalán is csak fenntartásokkal.

Két dologra van szükség: tudásra és szemléletváltásra.

Lehet azon gondolkodni, hogy inkább valahogy ki kellene iktatni a bűnözőket, és visszaszorítani a tevékenységüket, de ahogy a maffiát sem lehet kiiktatni – és tevékenységüket sem lehet visszaszorítani, mert olyanok, mint a hidra; Ugyanez áll az internetes bűnözőkre akkor is, ha komplett szervezetek áldozataivá válunk és akkor is, ha magányos harcosok pécéznek ki bennünket.

Az új internet óhajtása azzal kezdődött, hogy egyesek elképzeltek olyan rendszereket, amik mondjuk az internetre való kapcsolódást csak valami egészen pontos azonosítás után tenné lehetővé, mondjuk ujjlenyomat- vagy írisz-szkennelés után. De ez még csak a kezdet: ezek után a felhasználó minden egyes lépését figyelni kellene, hogy mit csinál, nem töri-e a fejecskéjét valami csúnya dolgon.

Szerinted mennyire életszerű ez az elgondolás? Most olvastam, hogy Magyarországon több, mint 4 millió internetező van. Óriási szám, és ez a szám az elmúlt 2-3 évben nőtt ugrásszerűen. Én úgy látom, hogy már nem lehet újrakezdeni, és úgy látom, hogy olyan méregdrága megoldások, mint ujjlenyomat és írisz vizsgálat a hozzáférés megadásához – nap mint nap! – egyszerűen marad a sci-fi szintjén.

Nem marad más hátra, mint okosodni. Úgyhogy jó helyen vagy :)

Mi a véleményed?

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Kapcsolódó bejegyzések:

2 hozzászólás so far:

  1. amit pedig utóbb részletezel: 1984… avagy különvélemény.

    én semmi esetre sem szeretném, hogy bárki is a személyemhez köthesse, hogy mit csinálok a neten. Nincsenenk illúzióim, tudom, hogy meg vagyunk figyelve alaposan, de ennyire direkt megfigyelés már felháborító lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.