Közkívánatra: SOS Megoldások Vírusok Ellen

Mai műsorunkat a nézők kérték:)

A témát is: SOS megoldások, mocskoskártevők esetén (mocskoskártevő=eltávolíthatatlan vírus).

Közben az elmúlt két hétben többen is kérdeztek a karanténnal kapcsolatban, úgyhogy arra is kitérünk gyorsan.

Kezdem azzal, hogy készítettem egy videót, mindössze 5 perc, 11 másodperces, tehát azt javaslom, hogy nézd meg!

A videót itt találod: Rendszer visszaállítás kikapcsolása és tudnivalók a karanténról>> Új lapon nyílik.

Gondoltam azokra is, akik nem szeretik a videókat, úgyhogy itt a tömör lényege a videónak, szöveg formában:

A visszatérő vírusok tipikus jelenséget képviselnek mostanában. Arról ismerni fel őket, hogy karanténba helyezés illetve teljes törlés/irtás után is újra ott vannak a gépen. Újra megjelennek a semmiből, mintha mi sem történt volna.

Az ilyen eseteket nagy százalékban egy rendszerbeállítással meg lehet oldani (természetesen ez sem szenteltvíz, ez csak egy lépés. Ha ezek után is fennáll a probléma, írd meg, és készítem a következő anyagot:)).

Egészen pontosan a rendszer visszaállítást kell ideiglenesen lekapcsolni a Windowsban. A rendszer visszaállítás arra való, hogy biztonsági pillanatfelvételeket készítsen a rendszerről, időről-időre, így egy esetleges összeomlás után vissza lehet tölteni egy nem olyan régen készült állapotot.

Amikor vírusos lesz a géped, és úgy készül rendszer visszaállítási pont, hogy közben a vírus aktívan tevékenykedik, akkor a vírus is “elmentődik” a rendszer visszaállítási pontba, tehát mikor Te leirtod, ez simán vissza tud kerülni, ugyanis a biztonsági mentésben megmaradt.

Ezért úgy kell keresni a vírusokat, hogy közben kikapcsoljuk a rendszer visszaállítási szolgáltatást. Ezáltal a vírusirtók minden részleghez hozzáférnek, és a visszaállítási pontokból is törlik a vírusokat.

A rendszer visszaállítási szolgáltatást kikapcsolhatod a Vezérlőpult>>Rendszer>>A rendszer visszaállítása fül segítségével. (Lásd videó>>)

A kikapcsolás UTÁN le kell futtatni egy teljes körű víruskeresést, és amikor végzett a vírusirtód, mindent lepucolt (főleg természetesen a C: meghajtón), akkor a rendszer visszaállítás szolgáltatást ugyanott, ahol kikapcsoltad, vissza is tudod kapcsolni.

Egy pár szó a karanténról, mert ez az utóbbi két hétben rendszeresen felbukkanó kérdés a levélírók között: a karantén azért használatos a vírusirtók által, hogy ha nem tudnak mit kezdeni a gyanús vagy nyilvánvalóan fertőzött fájllal, akkor áthelyezik a karanténba, és ezzel már ki is iktatták a kártevőt.

A karanténnal nem kell foglalkozni. Oda ne is nagyon nézegess be, ne foglalkozz azzal, hogy mi van benne, durván fogalmazva: semmi közöd hozzá :).

A karanténban lévő fertőzött vagy gyanús fájlok semlegesítve, hatástalanítva vannak.

Ha belepiszkálsz, több kárt okozhatsz, mint hasznot. Ne nyúlj hozzá, hagyd békén! Az a világ legjobban őrzött börtöne, onnan csak akkor van szabadulás, ha Te besegítesz a raboknak :).

Jó videózást, jövök majd még! :) (Ha van valami konkrét kérdésed, ami mások számára is okulással szolgálhat, akkor írd meg az e-mail címemre, és abból is készítek videót és szöveges összefoglalót! Köszi!)

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

22 hozzászólás so far:

 1. Teljesen egyetértek Ritával! Ezt így kell csinálni!

  Még egy ajánlás:

  Amíg valószínűleg vírusos egy gép, és éppen mentesítek, én még a hálózatról (internet) is le szoktam húzni!

  Fontos ugyanis, hogy a vírusok nyithatnak hátsó kapukat, ahonnan további férgek jöhetnek befelé – de így nem tudnak, mert nincs honnan…

  Vírusmentes szép napokat!
  ZoliTesó

 2. És még egy tanács tőlem is: Ha nagyon komoly a fertőzés, akkor fel sem települnek a kémprogramírtók. Vírusírtó nagyritkán tudja maradéktalanul rendberakni a gépet. Ajánlatos még a baj előtt több cég keresőit feltelepíteni, és frissíteni is. Erre azért van szükség mert néha a mocskok a netet is letitlják. Ha nagyon makacs a cucc, csökkentett módban kezd mindeképpen a keresést! Ajánlott vírusírtó: Eset Smart Security szerintem is. Kémprogramírtók: Spybot, Spyware Terminator, Spyware Doctor (fizetős). Az ügyfél vírusos gépéről akkor szoktam mondani, hogy tiszta, ha mindhárom program szerint tiszta. 1 írtóra sosem hagyatkozz. Ennyit szerettem volna. Néha ugyan sikerül leírtani a vírust, de az általa okozott elállításokat már nem lehet visszaállítani. Fertőzés előtt érdemes mérlegelni, hogy írtunk, vagy a Windows-t telepítjük újból. Sajnos az írtás néha több időbe kerül(ne), mint az írtás.

 3. Kedves Rita!
  Köszönet az elmondottakért. Ez az okítás részemre a tökéletes, amikor a kép, a szöveg és az értelmezés egyszerre tanulható.
  Üdv:U.Ferenc

 4. Köszönjük Rita,

  Ez a rendszer kikapcsolás-visszaállításos ötlet nagyon jó, nálam is úgy tűnik, hogy működik.

  Köszi még egyszer,

  Zoli

 5. Kedves Vidi Rita! A bizottság az 5. leadandó házi feladatát (telepites.pdf) elutasította! A beadvány szövege elfogadható, de a beszúrt magyarázó képek nem. Úgy látszik hiányzott arról az előadásunkról, amikor a PrtScr gomb helyes használatát mutattuk be. Javasoljuk, ha csak egy ablak tartalmáról szeretne képet menteni, használja az Alt + PrtScr billentyűzetkombinációt! Így még a kép kivágásával sem kell bajlódnia. Kérjük mielőbb javítsa ki leadandóját, mert különben nem tudjuk megadni az aláírását! Kommandó Ákos, Informatika tanár, 10. osztály

 6. Kedves Rita!

  Már megint egy ‘riadóztató’ (email címgyűjtő) levél, vagy lehet valóság alapja ennek a levélnek?
  Az utóbbi félórában többször is megkaptam.
  Mégiscsak Te vagy a legjobb szakember ezen a területen, akinek adok is a véleményére4 :-)))

  “Sziasztok!

  Mindenkinek ajánlom figyelmébe az alábbiakat:
  A következo riadó fut végig az interneten:

  Az “EUROPA 1” fújt riadót, mert találtak egy vírust, ami az
  elkövetkező napokban fog megjelenni,és amit “quota invitation” -nak neveznek.

  Ezt nem szabad kinyitni, még ha olyan is küldte, aki rajta van az
  ismerőseid névsorán!!! ( Még véletlenül se nyisd ki!!!!)

  Eddig minden esetben egy, a fogadó által ismert név szerepelt
  feladóként.

  Azonnal törölni kell és utána kikapcsolni a computert.
  Ez a leggonoszabb vírus a CNN közlése és a Microsoft osztályozása szerint.

  Péntek délután fedezte fel a MCAfee és még nincs ellene ellenszer
  (“olimpiai lángot” gyújt, mely “elégeti” a merevlemezt).

  Jó lenne ha minél több ismerősödnek elküldenéd.”

 7. Szia Rita!
  Egy kis segítségre van szükségem:
  2 napja nem nyílnak meg a weboldalakon azok a linkek, amik korábban egy levelezőrendszerben nyíltak ki – nálam a gmail volt alapértelmezettnek beállítva – és ott mindig szerepelt is rögtön a címzett neve és a levél tárgya.
  A többi link, ami egy másik oldalra mutat, működik.
  Mi lehet vajon a hiba oka?
  A levelezőrendszerben történt valamilyen elállítás vagy talán valamilyen frissítést engedélyezhettem?
  Remélem ezt nem valamilyen vírus okozza! Más problémát nem érzékeltem, ha csak nem azt, hogy néha nem kapcsol ki a gépem, hiába kattintok a kikapcsolásra. Ilyenkor 10-15 perc után kézzel állítom le.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  A 80 napos anyagodból már megérkezett 1-2 lecke. Nagyon jók és érthetőek! Gratulálok hozzá!

 8. Kedves Rita!Végre egy olyan ember-remélhetőleg a sok közül!- Aki nem sajnálja az időt magamfajta kezdő laikus pc kontártól és lassan de biztosan megtanítja a helyes útra!Sajna sokan vannak akik nagy arcúak és nincs türelmük ahhoz amit valamikor ők is elkezdtek..41 éves vagyok jó néhány éve használok Pc-t megtanultam egy s mást de a velejéig valahogy nem volt merszem ill. olyant nem találtam aki kiadja magából a tudást , lassan érthetően! A napjainkban megszaporodó vírus gyártó patkányok azonban rákényszerítik a laikust is hogy behatóbban foglalkozzon a gépével ha nem akar állandóan más nyakán lihegve segítségért könyörögni.Az biztos hogy nem lesz belőlem programozó mert nem a világom de szeretnék tisztább képet az egészről és ebben Ön és a többi rendes pc- .s nagy segítségünkre lehet.Köszönettel !Sz.S.

 9. És ha ezekbena “vírus “dönpinges időkben megfogad egy jó tanácsot: Persze másfajta, inkább emberre ártalmas vírus elleni védekezés!.Reggelente csalántea / forrázat! Szűrés után fakanállal levelek jól kinyomkodva 6-8 perc után /citrom nélkül/ cukorral, nem keverve más gyógynövényekkel!!/Azokat esetleg napközben lehet kombinálni lehetőség szerint! Este ill. délután ha már nincs gépjármű vezetési szándék étkezés előtt tiszta nem bolti inkább termelői méz szintén termelői gyümölcs pálinka /nem bolti/-esetleg jáger Meister keveréke egy kis kanál méz + 10-15 csepp páleszt elkeverni és kiskanállal lassan elmajszolni , nyelvvel kifesteni vele a szájüreg minden rejtett zegzugát!Mi laikus pc rongálók” nem szeretnénk ha elhullanának legjobbjaink a h1n1 elleni harc alatt!! Tisztelettel SZ.S.

 10. köszi az oktató videókat nagyon hasznosak!És csatlakozom az előttem szólóhoz, végre találkoztam egy olyan ember oktató anyagával, aki nem nagyképű, és szívesen átad a kezdő felhasználóknak hasznos tudnivalókat.Ez manapság nagyon ritka, általában nagyképű emberekkel lehet találkozni, akik a meglévő tudásukat (persze én nem értek a gépekhez, ezért nem tudom mennyire tudnak) flegma módon prezentálják, és kb. hálát adhatok nekik, hogy szóba állnak velem.
  Te nem ilyen vagy!!!És ez nagyon jó!!
  Jó, hogy rátaláltam az oktató anyagodra!!!:)

 11. Segitséget kérek!AVG anti-virusirtóm van.17.-én kaptam egy riasztást,virusom van.Karanténba tette a virusirtó,én meg töröltem a karantén tartalmát.Nos,sajnos saját régi kedvenc fotóimat veszítettem el,ugyanis ezt töröltem ki igy.Hogyan tudom a törölt karantént tartalmát visszaállitani?Szükségem lenne ezekre a pótolhatatlen fotókra.Köszi a segitséget.Katinka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.