Nem használok vírusirtót!

Figyelem, az év szuperbejegyzését olvasod!

Létezik ez a három szó, így, egymás mellett, amelyek annyira jelentőségteljesek, hogy ha elhangzik egy társaságban, hirtelen csend áll be a beszélgetésben, és mindenki a cipője orrát kezdi el vizsgálgatni, olyan elmélyülten, mintha legalábbis analizálni szeretnék az utca porát…

Ha fórumon, vagy blog hozzászólásban látunk ilyesmit, akkor – hogy egy Twitterező kartárs, @Gazdagpapa szavaival éljek – szinte már hősködésnek tűnik: „Nézzétek, milyen bátor vagyok, még vírusirtót sem használok, holott tudom, hogy minden napra jut valami dögletes új fertőzés!”

Jó ideje foglalkoztat már ez a téma, de oda sosem jutottam el, hogy kipróbáljam vírusirtó nélkül: lehet, hogy gyáva vagyok, lehet, hogy túl sokat tudok, de az biztos, hogy én nem lépnék ki a netre megfelelő vírusirtó nélkül, ugyanakkor a tudásomra vagyok a legbüszkébb.

Mivel akárhogy közelítettem a témát, semmiképpen nem éreztem magam objektívnek – vírusirtó forgalmazóként meg pláne nem – úgy döntöttem, hogy megkérdezem azokat a felhasználókat, akik ebben a legkompetensebbek: azokat, akik NEM használnak vírusirtót!

A Twitteren toboroztam interjúalanyokat, ugyanakkor volt a tarsolyomban két szakember is. Azt meg legmerészebb álmomban sem gondoltam, hogy az egyik legfőbb Windows-os is bekerül a témát véleményezők közé. Hogy ki ő? Ez is kiderül.

Két kérdést tettem fel, az egyiket a felhasználóknak, a másikat a jelenséget véleményező informatikai szakembereknek.

A kérdés így hangzott: Miért nem használsz vírusirtót? Van ennek valamilyen konkrét oka, vagy egy hosszabb folyamat eredménye ez az állapot?

Szia Rita,

Miért nem használok (friss) vírusírtót?

– nem nyitok meg idegen leveleket, pedig szép számmal jönnek

– nem megyek olyan oldalra, ahol ilyen lehetséges

– ha mégis jön, akkor észreveszem a task managerből, a furcsa processzeket megvizsgálom.

– 16-17 éve használok PC-t, 2x-3x volt vírusom (rossz levélmegnyitás), de 2 óra alatt leirtottam.

Jobban félek őszintén szólva bizonyos ingyenes programoktól, amelyket fel kell installálni egy gépre, és adatokat továbbíthat bizonyos helyekre (pl Windows :)). Ez ellen is van védekezés, pl Ethereal, ha nincs tűzfal.

üdvözlettel

Bossányi Tibor

http://migration.hu

http://serve-x.com

Sziasztok!

Közel 7 éve vagyok már aktív PC, és ~5éve aktív net felhasználó, mivel ilyen régóta vagyok, és ennyit gépközelben, megtanultam honnan, és mit érdemes letöltenem, valamint a szakmám/hobbim is az internethez kapcsolódik, így még-inkább felkészültnek és védettnek érzem magam, valamint, a tapasztalataim alapján, mikor régen “beszedtem” egy vírust, akkor is a vírusirtó szoftverek ellenére, mindig formázás lett a vége, második fő ok pedig, hogy munkám révén erős “vasra” van szükségem, és nem igazán van fölös memóriám ilyen szolgáltatások futtatására, és hát ez a vas nem erős.

Azonban akik nem túl rutinos ntezők, én mindenképpen javallom a használatát, hisz ha a problémára nem is van mindig orvoslat, azonban tudnak róla, és egy jobban hozzáértő ember már segíthet.

Üdv. Hápi

http://bajzarpa.blogspot.com

szia,

Korábban használtam több vírusirtót is (pl. AVG) de nekem annyira lassította a gépet, sőt sokszor használhatatlanul lassúvá tette, hogy úgy döntöttem, nem használom. A Windows tűzfal persze be van kapcsolva és a biztonság kedvéért egy Outpost is fel van telepítve a gépre, de az csak olyan portot figyel, ahol munka közben folyamatos adatforgalom generálódhat egy vírus által és azt letiltja. Időnként persze a Spybot nevű programmal ránézek a körmére a gépnek, de ez minden. Eddig – és ezt most lekopogom – remekül működik ez a megoldás és nincs szükségem most olyan programra ami a Windows indulásánál automatikusan betöltődne.

InformatívTeknős

http://fontosdolgok.blog.hu

Szia!

Megpróbálom röviden összefoglalni, de nem fog menni, mert pont a részletességen és az alaposságon múlt, hogy utoljára 6 éve volt vírusom/trójaim/spyware-em. Szoftverfejlesztő vagyok, 2 gépet használok, mindkettő teljesen legális, az egyik egy Vista Business, a másik egy XP. Csak azért hangsúlyozom, hogy legális, mert azért a magyar felhasználók nagy százalékánál ez nem triviális. Az automatikus frissítések be vannak kapcsolva, mindig, mindenből a legfrissebb verziót használom. Nem töltök le ismeretlen programokat, kétes regisztrációk esetén pedig ideiglenes email címet használok.

Azért nem használok vírusírtót, mert a megelőzés híve vagyok. Egy vírus beszedéséhez először is a felhasználó hibája szükségeltetik. Legyen az egy hivatkozás megnyitása, jelszó megadása illetéktelennek, “email jelszó feltörő” program telepítése, ezek mind olyan dolgok, amiket könnyű felismerni a hozzáértőnek. Tudni kell használni a feladatkezelőt, a teljesítmény-figyelő programokat, és így kiszűrhetők a trójai programok is, tehát nem lesz zombi a gépemből. A legfontosabb viszont, hogy nem szabad semmit sem elhinni.
Pontosan ezek azok az okok, amiért nem vagyok hajlandó kiadni (feleslegesen) pénzt vírusirtóra. Illetve hackelt változatokat sem szeretnék letölteni, az ingyenesben pedig nem bízom. Ezekhez még hozzátartozik, hogy ‘túl sok’ erőforrást vesz el, amit másra hasznosabban tudok használni.

Természetesen család-tagok gépén van tűzfal, vírusírtó.

üdvözlettel:
Kamela
http://kamela.blog.hu

Kedves Rita,

Jelenleg azért nem használok vírusirtót, mert nemrég tettem fel a Windows 7 rc-t, és erre még nem kerestem kompatibilis programot.

Amikor Windows XP volt a gépen, akkor általában használtam tűzfalat is és vírusirtót is (kipróbáltam mind kettőből több fajtát), de így hirtelen nem emlékszem arra, hogy lett volna valami említésre méltó riasztásom az elmúlt pár évben.

Talán azt is mondhatnám, hogy azért sem szokásom vírusirtót használni, mert nem vagyok az a „parás” típus. Tudom, hogy mit nyitok meg, illetve mit nézek meg. Utoljára akkor kaptam vírust, amikor megjelentek msn-en a vírusok, de akkor se azért, mert véletlen kattintottam rá a kapott linkre, hanem mert vagyok akkora kocka, hogy kíváncsi voltam a hatására.

Szerintem leginkább a felhasználón múlik, hogy beenged-e valamilyen fertőzést vagy nem. Egyik program sem tud védelmet nyújtani az emberi hülyeség ellen. Én bízok magamban.

Üdv.:

Pomi

Till Zoli kicsit kilóg a sorból, mert Ő a Windows frissítések ellen emelte fel szavát:

Hát vírusirtót végül is használok :-D

Windows-t viszont nem frissítek, XPSP2 és ne tovább!
Régebben frissítettem, de a windows felhízott és lelassult.
Pedig már akkor is csak a kritikusakat tettem fel.
Vészesen fogyott a hely a gépen…
Nézegettem tuning és fogyasztó megoldásokat rá, de nem használtak eléggé.
Az események csúcspontja az volt, mikor egy frissítés tönkre vágta az egyik nélkülözhetetlen fejlesztési segédeszközömet.

Egyik rendszergazda barátommal megvitattuk és kiderült,
hogy ő a saját gépét soha nem frissíti. XPSP2 és kész.
Ki is kapcsolja az összes frissítést kérő beállítást.

Attól kezdve a nyomdokaiba léptem. Újratelepítés óta nem bántottam (kb 2 éve).
Másik gépemen Vista van, azon se frissítek.

Ami Microsoft és biztonság, abban nem hiszek (Explorer, tűzfal, biztonsági frissítés).

A védelem java része abból áll, hogy ésszel netezek, szigorúan nem IE-vel.
FF, Opera, Chrome

Vírusirtót még úgy látom, hogy érdemes,
mert pl. Google Chrome béta telepítőben is talált vírust.

Üdv,
Till Zoltán
www.hatekonysag.hu/blog

A fiúknak alapos okuk van nem használni vírusirtót, mint láttuk, illetve nagyon fontos, biztonságot növelő eljárásokat iktatnak ki, mint ahogyan Till Zoli is.

De mit mondanak a szakemberek?

Hozzájuk így szólt a kérdésem: Mi a véleményed arról a jelenségről, hogy nem csökken azon felhasználók száma, akik alapos megfontolást és sok éves tapasztalatot követően döntenek úgy, hogy nincs szükségük vírusirtó szoftverre, Windows-os operációs rendszereken?

Elsőként Winkler Balázst kérdeztem meg, mert az „informatikus” szóról mindig ő jut eszembe elsőként :).

Mi a véleményed arról a jelenségről, hogy nem csökken azon felhasználók száma, akik alapos megfontolást és sok éves tapasztalatot követően döntenek úgy, hogy nincs szükségük vírusirtó szoftverre, Windows-os operációs rendszereken?

Véleményem szerint ennek két oka lehet: 1) a felhasználók egy bizonyos része képzi magát a vírusok elleni védelemre, ahogy azt a Te tanfolyamaidon is teheti és más úton-módon is. 2) a felhasználók egy bizonyos másik része olyannyira fogalmatlan a témában, hogy azt sem tudja mi az a vírusirtó vagy vírusvédelem.

Sajnos azt kell mondanom, hogy az utóbbi csoportban laknak többen.

Magam részéről minden felhasználónak ajánlom, hogy sürgősen szerezzen be vírusvédelmi szoftvert, ami legalább az alábbiakat tudja: vírusvédelem, trójai és spyware védelem, tűzfal. Ezt teheti több szoftverrel, de vannak olyan okos programok, amik már egyben megoldják ezt. Javaslom, hogy népszerű és elismert szoftvert válasszon magának mindenki – márkák nélkül mondom -, mert azok nem véletlenül lettek népszerűek és elismertek.

Aki pedig úgy gondolja, hogy vírusvédelem nélkül is meg tud lenni, az egyrészt nagyon bátor ember – vagy nagyon szakképzett -, másrészt kísérletező kedvű, mert sosem lehet tudni mikor tör ki egy újabb járvány, ami minden eddigi megoldást kijátszik.

Most had’ ne adjak tippeket, hogyan lehet védekezni, erre ott van Rita sorozata, tessék feliratkozni és tanulni. Az senkinek sem fog ártani – nekem sem ártott :).

Winkler Balázs

http://rendszergazda.eu

Természetesen nem hagyhattam ki a körből a vírusirtókkal kapcsolatban egyik legjobban felkészült szakembert, a piacvezető, Eset termékeket forgalmazó, Sicontact Kft. vezető IT tanácsadóját, Kiss Zoltánt sem!

Mi a véleményed arról a jelenségről, hogy nem csökken azon felhasználók száma, akik alapos megfontolást és sok éves tapasztalatot követően döntenek úgy, hogy nincs szükségük vírusirtó szoftverre, Windows-os operációs rendszereken?

Az elektronikus kártevők ma már nem kedvtelésből készülnek, hanem bűnözői csoportok készítik őket anyagi haszonszerzés céljából. Egy megfertőzött számítógép sokféleképpen viselkedhet. Van, hogy csak arra használják, hogy kéretlen levelet küldjenek a segítségével, van, amikor internetes jelszavainkat vagy bankkártya adatainkat lopják el vele, és előfordulhat az is, hogy például gyermek-pornót tárolnak rajta. Ez utóbbi akár több éves szabadságvesztéssel jár a számítógép tulajdonosára nézve, és azt bizonyítani, hogy az ilyen típusú fájlokat nem a felhasználó másolta a gépre, meglehetősen nehézkes lehet.

Egy ideig az volt jellemző, hogy az operációs rendszer sérülékenységeit kihasználva fertőztek a kártevők, azonban ma már egyszerűbb a népszerű programokon keresztül fertőzni, illetve rávenni a felhasználót bizonyos dolgokra. A számítógép biztonságához elengedhetetlen az operációs rendszer és a különböző programok naprakészen tartása, a felelős számítógép használat (ne töltsünk le olyat, amiről nem tudjuk, hogy micsoda), és valamilyen antivírus használata. Ha ezek közül valamelyik nem teljesül, szinte biztosak lehetünk abban, hogy számítógépünk egy idő után már olyan tevékenységet is végez, amelynek nem örülnénk. Az antivírus programok képesek kiszűrni az elektronikus támadások jelentős részét, de az sem dőlhet hátra karba tett kézzel, aki telepített ilyet. Ráadásul a különböző biztonsági programok hatékonysága között igen nagy különbségek vannak…

Az antivírus nem csodaszer, csak csökkenti azt a biztonsági kockázatot, amelyet az internet anonim mivoltából következően egyre nagyobb mértékben igyekszenek kihasználni ellenünk. Végül még egy érv az antivírusok mellett: a heurisztikus technológiák (és ebben vannak a legnagyobb különbségek a különböző gyártók termékei között) képesek megakadályozni olyan úgynevezett nulladik típusú támadásokat, amelyek olyan sebezhetőséget használnak ki az operációs rendszerben vagy egyéb szoftverben, amihez a gyártó még nem készítette el a frissítést. Az ilyen támadásokkal szemben még a legfelkészültebb felhasználó is védtelen hatékony antivírus szoftver nélkül.

Kiss Zoltán
Vezető IT tanácsadó

Sicontact Kft.
www.eset.hu

Mint látod, a szakembereknek eléggé egybehangzó a véleménye: a felhasználón ugyan sok múlik, de a vírusirtó előnyeit vétek lenne kihagyni.

És akkor most jön az ellencsapás :).

Most, hogy így mindenki egyet értett abban, hogy azért a kezdőknek semmiképpen nem javasolt elhagyni a vírusirtó használatát, jött Rónai Balázs, mint a Microsoft legkompetensebb partnere, és olyat írt, de olyat, hogy most főhet csak igazán a felhasználók feje! Balázs vette a fáradtságot és szinte egy minitréninggel készült a Vírus Kommandó olvasói számára:

Mi a véleményed arról a jelenségről, hogy nem csökken azon felhasználók száma, akik alapos megfontolást és sok éves tapasztalatot követően döntenek úgy, hogy nincs szükségük vírusirtó szoftverre, Windows-os operációs rendszereken?

Teljesen egyetértek velük!

Vírusirtó szoftverre senkinek nincs szüksége!

Nekem se, meg neked se!

Mint ahogy fúróra sincs senkinek szüksége.

Aki fúrót vesz, valójában egy lyukat akar a falba.

Az emberek sem egy újabb programot akarnak a gépükre, ami ráadásul lassítja azt,

hanem azt akarják, hogy ne kerüljenek adataik illetéktelen kézbe,

hogy ne törölje le a merevlemezét egy rosszakaró,

hogy ne tároljanak illetéktelenek a gépén pedofil pornóképeket,

és hogy ne az ő gépét felhasználva támadják meg terroristák a Pentagon rendszereit.

Ha a fenti szemléletben bármi újat mondtam, vagy akár csak nem ez ugrott be először, akkor had egészítsem ezt ki még egy gondolattal, mielőtt konkrétan a vírusirtókról szólnék.

Mivel kis- és középvállalatok supportjával foglalkozunk, azt látom, hogy a cégvezetőknek általában igénye van a biztonságra.
Csakúgy, mint azon szolgáltatásokra, ami miatt informatikai rendszerekre költenek.
A pénzükért azonban sokszor az áhított „lyuk” helyett valójában „fúrókat” kapnak.
Ez presztízs beruházásokat és látszat biztonságot eredményez.

Pedig a supportnak a tanácsadás is a része.
Igazából ettől függ, hogy érdemes-e egyáltalán informatikára költeni.
(Ideértve persze a vírusirtót is).
Valójában az értő tanácsadó teremti ez értéket az informatikában is.

Ezt a legtöbb cégvezető érti, csak sokszor nem hiszik el, hogy ez elvárható, hogy egy rendszergazda költségéért tanácsadót is kaphat.

De térjünk vissza a vírusirtókhoz, pontosabban a vírusmentes világhoz!

Hogy a megfelelő biztonságot és védettséget elérjük, ennek nem is szükséges és nem is elégséges feltétele a vírusirtó.

Miért nem szükséges?

A régi értelemben vett vírusok kora lejárt.

Ma már nem olyan könnyű egy Window-on, főleg egy Vistán olyan műveleteket végrehajtani, ami kicseréli az operációs rendszer részeit, vagy átírja a memóriában lévő programok kódját és ezzel „átveszi a hatalmat” a gépen.

A mai vírusok (férgek, egyéb kártékony kódok) máshogy működnek.

A mai hírekben szereplő vírustámadások arról szólnak, hogy egy adott vírus:

a) kihasznált egy programhibát és így terjed

b) kihasználja a hiszékeny felhasználót, és a azok terjesztik a két kezükkel

c) kihasználja az adminisztrátor hanyagságát, mert nem frissítette a gép javítócsomagjait

Az első (a) és az utolsó (c) pont összefügg.

A hackerek ugyanis egy nagyon szellemes módszert használnak a vírus írásra!

A módszer a következő:

Minden programban, így az operációs rendszerben is lehetnek hibák.

Ezekre a gyártók rendszeresen javításokat készítenek.

Ezek a javítócsomagok kicserélik a programok hibás részeit.

Igen, nem az egész programot, hogy ne kelljen túl sokat letölteni és telepíteni, hanem csak azt az egy-két fájlt, ami hibás.

Ezt a javítócsomagot a gyártó kiteszi az internetre, hogy mindenki letölthesse, és telepíthesse, ezzel megvédve a saját gépét.

És itt kezdődik el a verseny a hacker és a céges adminisztrátor, vagy az otthoni felhasználó közt.

A hacker ugyanis letölti a javítást,

 • megnézi, hogy a gyártó mit változtatott azon a két fájlon,

 • és mint jó szakember már tudja is, hogy hol támadható a rendszer.

Fogja magát és megírja a vírust, majd útjára engedi.

A kérdés már csak az, hogy a vírus kerül előbb a gépedre,

vagy a javítócsomag, ami meggátolja a vírust a hatásának kifejtésében?


Zseniális, nem?

A (b) pont is roppant egyszerűen működik.

Kap az ember egy levelet valamelyik haverja nevében, hogy „Itt ez a szuper progi, próbáld ki!”

Emberünk rákattint, a program elkezd települni,

a megfelelő pontokon kérve a felhasználót, hogy adjon neki adminisztrátori jogosultságokat.

A felhasználó pedig megadja.

Mikor segít ezen a helyzeten egy vírusirtó?

Csak akkor, ha az ő adatbázisában is szerepel az, hogy a vírus hogy néz ki.

Intelligensebb esetben (amikor a vírusirtó még nem ismert vírusokat is megpróbál felismerni), legalább az, hogy egy olyan vírus, ami éppen azt a hibát használná ki hogy nézhet ki. Mondjuk melyik hibás fájl melyik részébe épül be. De mikor tudja ezt a vírusirtó?

Akkor, ha az ő adatbázisát is frissítettük. Mondjuk óránként.

Ez meg ugye ugyanaz a verseny, mint amiről korábban szóltam.

Ha tehát a javításokat a lehető leggyorsabban telepítjük, akkor már majdnem akkora védettséget kapnánk, mint egy vírusirtó használatával.

A javítások automatikus telepítése viszont a Windows XP, Vista és nemsokára a Windows 7 esetében automatikusan része az operációs rendszernek.

Persze, ha az ember nem kapcsolja ki…

Most nézzük meg, miért nem elégséges a vírusirtó a vírustámadások elleni védelemhez, azaz

hogy a vírusirtó használat mellet hogy kaphatunk meg egy kiadós vírusfertőzést?

Mondjuk ugyanúgy, mint egy influenzát…

Ha tavaly beoltattuk magunkat influenza ellen, akkor védettek vagyunk?

A tavalyi vírusok ellen igen.

De azért egy madárinfluenza, vagy egy sertés influenza ellen nem nagyon…

Ebben a hasonlatban a vírusirtó program tulajdonképpen megfelel a fecskendőnek, amivel az oltást végezzük.

Az oltóanyag az az adatbázis, amiben a vírusok leírásai találhatóak.

A fecskendő nélkül ugyan nehéz beadni az oltást, de a védelmet azért az oltóanyag biztosítja, nem igaz?

És hogy mit tehetünk akkor mégis a védekezés érdekében?

Járjunk el hasonlóan, mint ahogy a valós vírusok esetében is tennénk!

· Szedjünk vitaminokat, és tartsuk épen az immunrendszerünket! Telepítsük rendszeresen a javítócsomagokat az operációs rendszerre, az Office-ra, az AcrobatReader-re és egyáltalán minden használt alkalmazásra. Lehetőleg automatikusan és azonnal, ahogy a Windows azt felkínálja.

· Ne utazzunk olyan helyre, ahol tombol a járvány! Kerüljük az illegális letöltő oldalakat, az ismeretlen eredetű programokat. Ne nyissunk meg olyan email-eket, amelyekben olyan tartalom van, amit nem vártunk. Inkább kérdezzünk rá az ismerősöknél, hogy azt ő küldte-e.

· Mossunk gyakran kezet, viseljünk védőmaszkot nyilvános helyen! Ne fogadjunk el akárkitől akármilyen anyagot. Ha ismeretlen forrásból kell valamit átvennünk, akkor járjunk el gondosan.

· Forduljunk orvoshoz! Ha gyanús jeleket érzékelünk, keressünk fel szakértőt, de legalább ekkor futtassunk le egy vírusirtót. Legalább annak ellenőrzésére, hogy nem kaptunk-e fertőzést.

· Védekezzünk csoportosan! Mint ahogy a középkori pestisjárványok elleni védekezés leghatékonyabb módja is az „állami egészségügy” kialakítása volt, így a számítógépes vírusok ellen is úgy védekezhetünk leghatékonyabban, ha azt csoportosan tesszük. A vállalati rendszereket, a kiszolgálókat, levelezőrendszereket, fájlkiszolgálókat, weboldalakat minden esetben lássuk el vírusvédelemmel. Ezt tesszük mi is és ezt javasoljuk ügyfeleinknek is. A levélben terjedő vírusok elleni védekezést otthoni felhasználás esetén is bízzuk a szolgáltatóra.

· Tartsuk be a karantén szabályait! De mindenek előtt sajátítsuk el a védekezést, mert a rendszerben mi vagyunk a leggyengébb láncszem. Aki babonákkal küzd a pestis ellen, hamar áldozattá válhat. Ha nem vagyunk ezekkel a szabályokkal tisztában, ismét hívjunk szakembert, aki ezt megtervezi a cégünknél.

· Kérjünk védőoltást!Használjunk vírusirtót. Ha a legújabb fertőzések ellen nem is véd meg 100%-ban, de legalább nem kell olyan régi kórok ellen küzdenünk, amibe már 50 éve nem hal meg ember a fejlett országokban.

És van egy bónusz javaslatom, ami a való világban nem kivitelezhető, de az informatikában természetes:

· Szerezzünk egy ellenállóbb testet! A Windows újabb verziói Vista és az év végén megjelenő Windows 7, többek közt éppen a kártékony kódok elleni védekezésre sokkal alkalmasabbak, mint a most legelterjedtebb Windows XP.

Rónai Balázs

vezérigazgató

ABESSE Informatikai Tanácsadó Zrt.

a Microsoft „Legkompetensebb partnere” a 2006, 2007 és 2008 évben

www.abesse.hu

***

Köszönöm az interjúalanyoknak a készséges válaszokat és köszönöm a szakértőknek az értékes véleményeket!

A téma forró, a téma izgalmas. Holnap én is kifejtem a véleményemet, de most várom a Tiédet!

Mit szólsz? Kinek adsz igazat?

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Kapcsolódó bejegyzések:

21 hozzászólás so far:

 1. Alap indulásnak minden kérkedőnek ajánlom a következő oldalt, csak úgy ízlelgetés céljából.

  hxxp://www.meteora.de/

  Értelemszerűen vedd ki a xx részt és írj a helyére és mehet a keresés:)

  stef

 2. Rónai Balázs válaszára reagálnék: szép és okos gondolatok, de az ellenállóbb test beszerzése nem mindenki számára megvalósítható megoldás – legális keretek között, illegális keretek között pedig nagyjából ugyanaz érhető el, mintha mise’ történt volna és keresztet vethetünk a gépre. ;)

 3. Természetes, hogy a Microsoftos embernek van igaza :))) Évek óta szajkózom ezeket én is, csak én nem a microsoftnál dolgozom.

 4. Én már évek óta használom azt a megoldást, hogy egy Korlátozott fiók alól internetezem. Ha bármi adminisztrátori jogokat kér tőlem, azt azonnal leállítom és húzok onnan (de nagyon-nagyon ritkán van ilyen!). Mostanában hallottam, hogy már ez sem elégséges módszer, de ezek szerint valami igazság mégiscsak van benne, hiszen Rónai úr is ezt mondja.

  Én is a megelőzés híve vagyok: természetesen nem nyitok meg semmi olyan e-mailt, ami nem ismerőstől jön, nem megyek gázos oldalakra, és senki semmit nem rakhat a gépembe, se cd-t, se pendrive-ot (floppyt nem láttam három éve :-). Ez a módszer eddig jónak tűnt. A frissítések miatt időnként átlépek a Rendszergazdába, hagyom, hogy tegye a dolgát, aztán visszamegyek a Korlátozottba. A víruskeresők rémesen lelassították a gépemet, sose találtak semmit, de mindig engedélyt kértek mindenfélére. Nagyon zavaró volt.

  Mániám, hogy rack-ben vannak a winchestereim, így olyan, mintha több gépem lenne. Ezt a netest eddig egyszer kellett újratelepítenem, de akkor sem vírus miatt, hanem a sok kis hasznos kiegészítő egy idő után összezavarta a rendszert. A másikat, a fontosat, amin a videovágó rendszer fut, és ami már négy éve megvan, még egyszer sem kellett újratelepítenem – de azon nem is internetezem, és nem is telepítek rá semmi kis hasznosat :-)

  (Bocsi, ha túl hosszú voltam…)

 5. Móni, itt sosem lehetsz elég hosszú :))
  A korlátozott fiók számomra használhatatlan, annyi mindent csinálok egyszerre. Lehet, hogy egy nagy komfortzóna átlépés lenne részemről, ha átszoknék végre :) Felírom a többi közé :)

 6. Én használok vírusirtót, és találtam is vírust!

  Apám hozott nekem családi képeket pendrive-on — a fotósnál került rá valami.

  A lányom készített házi feladatként prezentációt. Azzal jött haza, hogy nem indult el az iskolában. Két dög is volt az egyetlen fájlt tartalmazó pendrive-on.

  A netről még “nem sikerült” beszereznem, ehhez nem kellett semmi különös óvintézkedés. De azért az érzékeny adatok nekem is usb-s külső winchesteren vannak (bank, ügyféladatok, stb.), ami csak arra a pár másodpercre online, amíg kommunikálok a bankkal.

  A biztonsági övet is bekötjük. Évtizedekig nem volt baleset, aztán a férjem kapott egy defektet — már nem élne az öv nélkül.

  Szóval használok vírusirtót. Ha idegesíteni kezd a gép lassulása, veszek jobbat ;-)

 7. Juli :)))

  Az tény: ha egy gépet a vírusirtó lassít le a végletekig, ott leginkább nem a vírusirtó a hibás.
  Tehát erőforrás kímélet miatt nem használni vírusirtót egyenlő a fejjel a falnak szindrómával.

  Persze, a felhasználók ilyenkor hajlamosak nem a szövegszerkesztőtől meg a torrent programtól megszabadulni, hanem a koloncnak kikiáltott vírusirtót menesztik.

  Holott a jó beállítással többre mennének talán…
  (A gép gyorsításáról meg ne is beszéljünk persze…)

 8. Nagyvállalati tapasztalat: mindenkinek kötelezően ott van a gépén a vírusírtó, amely automtikusan frissül. De nem is erről akartam írni, hanem arról, hogy egy külön szekció csak azzal foglalkozik, hogy megpróbálnak betörni a gépedre (automatákkal), mindenféle réseket keresve. Az egyik ilyen tipikus rés, ha megosztod egy könyvtárat és mindenkinek adsz jogosultságot (írásjogot is!). A megoldás csak egy embernek szabad jogosultságot adni, akkor is meg kell gondolni, hogy írhat-e.
  Ha pedig betörnek hozzád, az nagyobb probléma, mintha egy többmillió eurós projekttel elkésel.

 9. Tibor!
  Én azt látom, hogy egyszerűen addig nincs tudatában sem felhasználó, sem cég annak, micsoda kár érheti adatszivárgás miatt, amíg meg nem tapasztalják.

  Akkor már hiába rúgják ki a felelőst, hiába vakaróznak, hiába szabályoznak, hiába oltanak tüzet. Ezt a hibát sehol, senkinek nem kellene elkövetnie…

 10. A Rónai Balázsnak nagyon sok mindenben igaza van. Én nagyon óvatos ember vagyok, ezért használok vírusirtó programot ráadásul egy elismert márka legdrágább változatát. A Windowsom hivatalos az automatikus frissítéseket mindig letöltöm, sőt ellátogatok elég gyakran a Windows Update weboldalra is, ahol még külön rákeresek az elérhető frissítésekre. És láss csodát ennek ellenére kb. két hónapja bekaptam egy olyan vírust, amitől a gépem semmit nem volt hajlandó csinálni. Egy szerencsém volt az adataimmal nem történt semmi (ebből a szempontból eddig hanyag voltam, de hála Ritának most már érzem ennek a fontosságát is)Szóval laptop a kezembe irány a szakember. Mindent végig futtattak a gépemen, de sajna egyik program sem ismerte fel a vírust. Megoldás a Windows újratelepítése. Tehát bekaptam egy olyan új vírust, amely még egyik vírusirtó adatbázisában sem szerepelt. Hát röviden ennyi, vagy nem röviden. OkosKismamához hasonlóan én sem spóroltam a karakterekkel. Hát nálam gyorsabb volt a vírust gyártó emberke, hamarabb meglátogatott.

 11. Ja, még azt fejtse már ki valaki, amit sokat olvastam itt, hogy az illegális windows mivel érzékenyebb a fertőzésekre, mikor a frissítéseket ugyanúgy letöltöd rá?
  Bár nekem legális a windowsom (még jövő tavaszig) de sokaknak nem és ez ijesztő lehet egy kezdő felhasználónak! (Véleményem szerint riogatás, de lehet van valami valóságalapja)

  És nem a buheraXP 5.1 black editionra gondolok, meg a pistikeversion2.2-re, hanem egy gyári ISO-ról másolt és mondjuk vállalti licencszel telepítettre!

 12. Hát egy -két dolgot írok én is, nem olvastam most végig ezt a bejegyzést, de a címre reagálok:

  én se használok…
  Valahogy azt találtam, hogy akár használok akár nem, akár frissítve van a windows akár nem, egy évben 1 vírus ígyis ‘besikeredhet’…,
  az persze lényeges hogy olyat ami nyilván spamnak tűnik, pl nem rendeltem viagra reklámot, akkor ilyen levelet nem nyitok meg stb…

  ehelyett: Samurai 2.7, ez egy olyan kis program ami Microsoft ajánlások szerint állítja be a windows-t, le lehet vele tiltani több veszlélyes funkcióját a windows-nak, vagy akár laptop felhasználóknak is hasznos lehet mert 1 kattintással letiltható az ‘anonym bejelentkezés’ a gépre, azaz ha idegen helyen interneteznek a file-megosztás így ‘kikapcsolható’, illetve meg több dolgot tud amiből nekem mind be van kapcsolva nem olvastam el mindegyiket hogy melyik mi pontosan, de közülük sokhoz Microsoft tudásbázis link van, amik élő linkek… a microsoft is így ajánlja, csak a windows nem így van beállítva alapból :)
  illetve fontos tulajdonsága, hogy a betöltődni kívánó memória-rezidens programok betöltésekor kérdés jelenik meg a felhasználónak, hogy akarja -e, ez mondjuk egy hardvereszköz telepítése valószínű helyénvaló, de pl amikor egyszer a firefox lezáródott és a samurai megjelent, hogy egy KrixKrax nevű driver be akar töltődni akarom e a Nem et nyomtam meg… szoval védett már meg ilyen dologtól…, ez a második funkciója lényeges, mert aktív védelme van, viszont a megjelenő angol nyelvű ablak esetleg valakinek zavaró is lehet… pl aki nem érti mit ír már megint a számítógép…. :)

  ezen kívül a futó szolgáltatásokból is van egy pár ami le van tiltva a gépen, pl ‘Távoli rendszerleíró szolgáltatás’ amihez az a tájékoztatás a windows részéről, hogy ‘lehetővé teszi hogy távoli felhasználók módosíthassák a rendszerleíró adatbázist’ :) hát ez az amire egy otthoni felhasználónak szüksége van… :)

  meg ami itt a viruskommandón is többször téma volt, hogy a rendszer-helyreállítást is érdemes kikapcsolni…

  meg hasonló trükkök

  illetve ezen kívül, a nod32 amikor 1 szer feltettem egy próba változtot pont fogott egy vírust: egy wmv file-ban, rákerestem a google-val:
  úgy terjed hogy a windows media player-rel elhiteti hogy a lejátszásához egy olyan kodekre van szükség ami nincs meg a gépen ezért a media player pedig készséggel ‘letölti’…

  szóval ez ellen az xp-antispy nevű alkalmatosságban le lehet tiltani pl a kodekek automatikus letöltését

  és szóval a media playert messziről elkerülni, hasonlóan eljárni az internet explorerrel, az outlook expressel… és társaival…

  szóval én ezeket használom, ja még valami a samurai 2.7-et az avast ismeretlen vírusnak titulálja… a nod32 nem a norton nem …

 13. Kedves Rita!
  Érdemes volt elolvasni a fenti anyagot.
  Én két csoportra osztom a PC használokat.
  Szerintem az első csoportba tartoznak azok akiknek “csupán” egy eszköz a számítógép és elvárják, hogy mindig megfelelően működjön.
  Ahhoz, hogy megbízhatóan működjön anyagi áldozatot is kell hozni: csak jóminőségü szerszámmal lehet dolgozni. Én a saját szakmámban inkább megvettem a 100 szor drágább HP oscilloszkopot mint, hogy mondjuk az EMG -t hasznájam. Vagy próbáljunk rossz fúróval és géppel betont fúrni.
  A másik csoportba tartoznak a “mazohisták”, akik annyira értenek a számítógéphez, hogy élvezet és kihívás számukra a vírusírtó nélküli viruselkerülés. Ld a fentieket.
  Nekem NOD32-m van, (napi 23,-Ft-ba kerül!) automatikus frissítéssel. Mivel megbízom a MICROSOFT-ban, az XP-met automatikus frissítésre állítottam. Ezt megfejeltem a gyorsító tippjeiddel: nem akarom elkiabálni de most már hónapok óta szupergyors a gépem. Ha valami gondom mégis akadna akkor lefuttatom a virusírtót és visszaállítom a gépem egy korábbi időpontra.
  Én bizony (a munkámhoz tartozik) rengeteg ismeretlen weblapot meglátogatok (kénytelen vagyok), nagyon ritkán fordul elő, hogy “lefagy a gépem”. Ezt én annak tudom be, hogy az XP túl okos és időnként “kénytelen” belegabalyodni az okosságába. Akkor egyszerűen újraindítom és kész: ez 2-3 havonta csak egyszer fordul elő. Az E-mail-jaimat is gond nélkül megnyitom, hagy dolgozzon az a vírusírtó ha már megvettem.
  Természetesen az adataimat külön wincsin tárolom és a fontos adatokat időnként DVD-re mentem. A legfontosabbakat pedig kinyomtatom.
  Még egy fontos dolog: Az enternetet kikapcsolom amikor hosszabb ideig off-line dolgozom. Amikor pedig online, akkor viszont a második winchestert kapcsolom ki. Adatmentés előtt pedi a menteni kívánt anyagot leellenőrzöm.
  Ezek már belémrögződtek.
  Béke Veled: József

 14. Nagyon jó cikk lett! Gratula! Rónai Balázs is zseniálisat írt.

  annyit fűznék a szuperfelhasználókhoz, mint a filmekben: otthon meg ne próbáld! a trükköket profi kaszkadőrök hajtották végre megfelelő óvintézkedések mellett :-)

 15. Ezt a politikahoz tudnam hasonlitan.
  macska-eger jatek.
  ordogikor.
  mindig ket tabor lesz, akik sosem tudnak majd kompromisszumot kotni.
  szerintem nem kuriozum, nem is kivaltsag nem hasznalni virusirto szoftvert, egyszeruen en ugyvagyok vele, mint a nokkel, csalodtam :)
  azonban itt nem keresem az igazit, hanem betoltom a no szerepet is, na ez egy igazan irronikus mondat, de az igazsag benne van.

 16. Nagyon igaz!

  – Linux userek nyugodtabban alhatnak, bár a browser alapú támadások közül kaphatnak ők is párat, ha nem up2date a browserjük.

  – Windowsosok azért használjanak legális windowst, mert a frissítéseket is megkapják hozzá. Így nem lesz sérülékeny a gépük. Ellenkező esetben lehet bármilyen vírusvédelmük, bármilyen antispyware, personal firewall, böngészhetnek csak megbízható site-okat, előbb vagy utóbb megfertőződnek.

  Védd magad!

 17. vírusirtó helyett lehet használni ún. “Programvédő kártyát” vagy Magic card -nak is szokták hívni PC Gurad card-nak is esetleg, ilyet több féle gyártó gyárt nekem egy Rogev nevű izraeli vállalat által gyártott darabom van, ez annyit csinál hogy ha úgy van beállítva minden bootoláskor visszaállítja a windows-t egy mentett állapotba, mintha pl Norton Ghost-tal mentenénk el a winchester tartalmát, és minden indításkor visszaállítanánk, persze nem védhetjük az összes partíciót a gépen, mert akkor nem tudnánk adatokat tárolni, csak esetleg hálózaton keresztül egy másik gépen, szoval a vírusok azért ígyis jelenthetnek veszélyt, a többi meghajtón tárolt adatra…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.