Ha nem valódi a Windows…

akkor azonnal kopogtat a rendőrség?

Ma, érdekes módon több oldalról is befutott hozzám az a feltételezés, mely szerint, ha valakinek a számítógépén nem legális a Windows, és mégis telepíti a “Valódi Windows, valódi előny” automatikus frissítést, akkor vajon, amint kiderül, hogy nem valódi a Windows-a, azonnal kopognak/csengetnek/megjelennek a rendőrök?

Egy jó, meg egy rossz hírem van, melyikkel kezdjem?

Oké, kezdem a jóval: nem fog kopogtatni semmi és senki. Ha valaki le akarja futtatni a Valódi Windows frissítést, és kiírja, hogy ez a Windows biza’ nem igazán valódi, akkor az következik, hogy a felhasználót nem fogja békén hagyni az operációs rendszere. A továbbiakban semmilyen más frissítést nem lehet telepíteni, a rendszer sérülékennyé, veszélyessé, támadásra alkalmassá válik egyszer csak, és közben állandóan üzenget, hogy az egy kalóz verzió, érdemes lenne tenni valamit.

A gyakorlatban, tudod, úgy működik, hogy a Microsoft minden hónap második keddjén kiadja az aktuális biztonsági frissítéseket, amik ez által napvilágra kerülnek a hackerek számára is.
Lehet, hogy most újat fogok mondani, de a hackerek nem mind zsenik. Némelyik olyan béna, hogy szinte már a „szakmája” szégyene, de ezzel foglalkozik és kész. Ők vannak többen egyébként, a zsenik ott is kevesen vannak.
Mikor kijönnek a Windows frissítések, lesben állnak a sufni-hackerek is, és azonnal dolgoznak a sebezhetőségek kiaknázásán, hiszen nagyon jól tudják, hogy


1.)Néha napokba is telhet, mire eljut egy-egy gépre a frissítés.

2.)Nem frissít mindenki, még akkor sem, ha jogosult rá. (Lustaságból, tudatlanságból, stb.)
3.)A Windows felhasználók kb. 20%-a kalóz verziót használ (tudva, tudatlanul).

Ez az időszak aranybánya lehet a hackerek számára. Na, ha a Windows nem valódi (ez olyan szép szó a Microsoft részéről, vagy a fordítók részéről? Köszönjük:)), akkor amint ez kiderül, onnantól kezdve örökre sebezhető lesz a gép, és minden hónap második keddjének elérkeztekor egyre sebezhetőbbé és sebezhetőbbé válik. Egyre betegebb, egyre lassabb, egyre használhatatlanabb lesz, az adatok meg egyre publikusabbak a hackerek és rossz fiúk számára…

Igen, ez volt a jó hír!
A rossz hír pedig az, hogy egy vállalkozás ezt nem engedheti meg magának, akkor sem, ha tudvalevőleg nem kopogtat semmilyen rendőrség. Erről egy hosszabb lélegzetű tanulmányt írtam a rizsanélkül.hu Begyorsító csomagjába, ezért most nem fejtem ki bővebben.

De annyit kijelenthetek, hogy céges gépen nem fordulhat elő az, hogy nem valódi a Windows, mert az IT menedzsernek, még ha álmából ébresztik is, akkor is fújnia kell szinte a cég összes szoftverlicencének paramétereit! Te fújod? (Ja, hogy nem vagy IT menedzser, hanem „csak” cégvezető vagy vállalkozó? Akkor olvasd el ezt: Kineveztelek IT menedzsernek!>>

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

18 hozzászólás so far:

 1. Ezért kell linuxot használni! Nektek hála, hosszú idő kerülgetés után rászántam magam egy próbára.
  A Microsoft meg úgy viselkedik, mintha maga lenne a szoftverrendőrség… ettől mindig tartottam: a különböző programok tudtom nélkül kimászkálnak az internetre, frissítenek, adatokat szolgáltatnak… A legjobb, amikor a win minden “kritikus leállás” után üzengetni akar a gazdáinak haza.

 2. Kedves Rita!
  “Kiderült” tegnapelőtt,hogy az enyém sem valódi,viszont vettem a fáradtságot és felvettem a kapcsolatot a Microsofttal.Megrendeltem tőlük a szoftwerlicencet és a telepítő CD-t “potom” 142 Euróért!Válaszlevelükben közölték,hogy kb.tíz nap múlva postázzák a CD-t,a licenckulcsot pedig E-mail-ben fogom megkapni.Ilyen egyszerű a megoldás!Nem kell tőlük fo..i,nem esznek embert!Szerintem a biztonsági frissítésekre és egyéb terméktámogatásokra mindenkinek szüksége kell,hogy legyen! Ideje lenne minden épeszű számítógépfelhasználónak rájönnie,hogy másik járható út nincs!Hála a bölcs tanácsaidnak,ezentúl én is betartom a “játékszabályokat”!
  Üdvözlettel:Attila a “megtért”.

 3. A felhasználóknak jóval több, mint 20%-a használ kalózverziót. Az elmúlt években magánszemélynél én csak 1-2%-ban, cégnél pedig 20-30%-ban láttam hitelesített verziót! Még közoktatási intézményben is találkoztam a “valódi előny” frissítés által feketére állított képernyőn. (Ez természetesen 100%-ban a tudatlanság miatt van egy iskolában)
  De a valódi előny által ‘letiltott’ gépet egy egyszerű WGA toolal újra frissíthetővé lehet tenni.
  Természetesen én is boldog lennék, ha ki tudnék adni 142€-t egy windowsért, de be kell látni, ez extrém sok egy ilyen könnyen más forrásból ingyen beszerezhető szoftverért.

 4. Kedves Rita!
  Egy aprócska tévedésedet javítanám ki. Azt írod: “A Windows felhasználók kb. 20%-a kalóz verziót használ (tudva, tudatlanul).” Helyesen a mondat így hangzik: A Windows felhasználók kb. 80%-a kalóz verziót használ Magyarországon(tudva, tudatlanul).
  Elnézést, hogy belekontárkodtam, de az adat megbízható forrásból származik.
  Gábor

 5. Elfogadom és köszönöm a helyreigazításokat, még nincs a birtokomban korrekt felmérés eredménye, de úgy rémlett, hogy a 20% illegál-windows közelíti a mostani helyzetet.

  Mondjuk azon nálunk is minden ügyfél meglepődik, mikor új gépet vesznek, hogy végül is nem a gép a drága, hanem a Windows az, ami meg tudja borítani a tervezett költségvetést.

  De cégeknél, vállalkozásoknál ugye nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy mondjátok?:)

 6. Illegális Windows esetén (vagy legalábbis ami nem megy át a WGA-n, nekem van olyan mennyiségi Windowsom, ami megbukott – adminisztrációs hiba miatt – a WGA teszten), a kritikus hibák frissítése még lekúszik.

 7. Megmondom őszintén, nekem jónak tűnik a 20%-os kalózszoftver felhasználás. Szerintem ennél azért több lehet. Bár most, amikor a laptopok többségéhez van legális windows elképzelhető a dolog. Az enyém is így legális :)

 8. Nálunk is Pl a mennyiségi licenszü windows úgy megbukott mint a sicc a WGA-n…
  egyébként meg elmehet a Microsoft melegebb éghajlatra mondjuk Californiába napozni..egyszerüen gyalázatosan undorító és felháborító a licenszelési eljárásuk..Vettem egy alaplapot és mellé egy OEM windowst ugye aminek meg vannak határozva a feltételei..Szoval ha nem akar valaki közelebbi kapcsolatba kerülni a magyar winfos ügyfélszolgálat magyarul alig beszélö hölgyeményével akkor nagyon figyeljen arra, hogy lehetöleg 3-szor többször ne akarja feltelepítenia windowsát, ugyanis ennyit enged aktiválni neten keresztül utána meg mehet a telefonos magyarázkodás, hogy miért akarod már megint ujratelepíteni a windows, meg ugyan már mi az hogy 9 hónaőon belül már 4-szerre akarod ujrarakni ne aktiváld 30 napig nézegessd hogy állandóan felugrál az a hitvány abalak….Én mindenkinek azt javaslom, hogy tartsa meg az OEM verzióját, és szerezzen be egy olyat is ami simán átmegya WGA teszten azt használja azt rakja fel annyiszor ahányszor csak akarja….Egyszerüen gyalázatos, hogy kifizetek 29.000 ft-ot egy félkész termékért ami ugye közel sem tökéletes, kellenek driverek frissítések meg millió egy dolog ahhoz, hogy normálisan müködjön, tehát ha azt akarom, hogy telepítés után müködjön rendesen a windows még kell legalább 3 óra mig mindent felrakok..Ja és a linuxosok ne jöjjenek azzal, hogy milyen jó a z a rendszer is, mert a mai napig egy normális választ SEHOL nem adtak, hogy miért nincs hangom a digitális kimeneten egyik általam kiprobált linuxon sem ????? remélem itt valaki tud segíteni..Realtek alc 668a tipusu a hangchipem és a legfrisebb linuxos driverral sincs a digitális kimenetemen hang….

  A probált linuxok Black Panther , Ubuntu 8.10 verzió és feladtam a hyperszuper ingyenes progik kiprobálását ugyanis nincs rá egy napom aprobálgatásra..Szerény véleményem az, hogy jelen pillanatban Nincs a világon egy olyan operációs rendszer ami Tényleg minden szempontból müködöképes legyen….Ugye a Linuxokat awindows ellenlábasaként akarták aposztrofálni, de ha annyirra egyszerü lenne akkor igye nem az userek szerény 1% a használná..A mac OSX-ek megint egy más világ de a windows ???? Esszük nem esszük nem kapunk mást mindig csak egy félkész hulladékot, és ha tetszik ha nem a redmonti oriás ugy ugráltatja a felhasználókat ahogy nekik tetszik..

  Még egy szemléletes példa…Most vettünk egy hp pavilion dv5-1140eh tipusú notebookot Utána lehet nézni rdd és mondd a realteak hálókártyához NINCS XP-s driver..Alapból van rajta egy recoveri partició és Vista ..tetszik nem tetszik nem kapunk mást..Kértük a boltban, hogy nekünk jobb lenne XP-vel mert nem kell vista..de azt mondták, hogy sajna nem lehet ezt a tipust nem TÁMOGATJA a HP hogy XP legyen rajta..Azt mondták az ügyfélszolgálaton, hogy Nlite nevü progival lehet csinálni Xp-t amit meg is csináltam csak azt felejtették el hozzátenni, hogy XP-s driver a hálókártyához nem létezik..:)))

  Szóval tetszik nem tetszik Azon a gépen Vista Marad örökre..Én meg szívok keményen ujratelepitéskor a Microsoft ügyfélszolgálattal, hogy ugyan aktiválja már a jogtiszta windosomat még egyszer ha már megvettem

  Mindenkinek Boldog ÚJ Évet..

  Tisztelettel Jenei László

 9. HP dv5-1140eh laptopnál max annyit tudsz tenni, hogy everest progival megnézed hogy milyen alkatrészekből épül fel a laptop, az everest kiírja pontosan a gyártót és a tipust (ha ki tudja olasni) így a gyártó honlapján nézz szét. A másik hogy sok időt rááldozva szétkutatod a netet és talán sikerül egy orosz honlapon megtalálnod (volt szerencsém egy fujitsu-siemensnél) az xp-s drivert, ami ha szerencséd lesz nem vírusos és működik is (nálam fagyásokat,instabil működést okoztak ezek a driverek, ). A harmadik lehetőség pedig ha lefuttatsz egy driverscanner-t és ez megtalálja ha szerencséd van, tudom-tudom neked pont a hálózati driver nincs meg, meg a wifi sem. :)
  Ebből sajnos az a tanultság hogy ha a gyártó nem ad ki hivatalosan hozzá drivert nem sok esély van egy jól működő laptopra. Ezt mint vevő tudod elkerülni a jövőben, neked kell tájékozódni. A feljebb említett Fujitsu laptopnál a vevő úgy kérte (nem tőlünk :) ) hogy neki xp kell majd rá, az eladó ezt ajánlotta (azóta harcol a vistával).
  De sebaj, jön 2009 nyarára beígért Windows 7, eddig nagyon dicsérik.

  Microsoft ügyfélszolgálat: nekem 2szer kellett igénybevennem az újraaktiválást, 1szer beszéltem egy hölgyeménnyel 1 perc alatt megoldotta a problémát, 2. alaklomnál pedig telefonos bepötyögős módszer volt (kb 30 perc volt). Abban egyetértek veled hogy valóban nehézkes ennyi pénzért ez az aktiválási macera.

  Nlite progival ugye általában sata driveres xp telepítőt szoktak csinálni (na meg persze egyedi telepítőket) azzal nem lehet megoldani a hiányzó drivergondot, nem tudom miért javasolták, vagy őksem tudták hogy nincs xp river?

  Érdekességképpen még (én nagyot néztem) azt tudom hozzátenni hogy a múlthéten egy MSI laptopra kellett xp-t tenni, a particionálási részig sem jutottam, mert kékhalálozott, töltöttem le sata drivert, kiprópáltam sp2-sp3-at sehogy nem volt jó, fórumokon vadásztam infót, meg is lett. Itt néztem egy nagyot. XP telepítéshez BIOS-t kell frissíteni. Megtettem, azóta jól működik (megjegyzem előtte megnéztem a gyártó honlapját xp driver terén). ASUS EEE-vel pedig csak az xp sp3-al boldogultam sp2-vel kékhalálozott mint az MSI.

  Remélem nem túl kaotikus az irományom mert ami mostanság a számítástechnikában folyik az az. Nem kicsit, NAGYON :D

  Boldog Új Évet Mindenkinek!

 10. Régen mi is próbálkoztunk ilyen üzlettel, vírusirtás-rendszerkarbantartás. Aztán RÁJÖTTÜNK, HOGY ma már ebből NEM LEHET ÜZLETET CSINÁLNI, mivel MINDEN FELHASZNÁLÓ ÉRT A VÍRUSIRTÁSHOZ ÉS A WINDOWS LEGALIZÁLÁSHOZ is. Ezt el kell fogadni, ma már kb. olyan számítógépet használni, mint régen autót vezetni, mindenki tud és mindenki el is tudja végezni a szükséges javításokat. Kivételek persze vannak, de már több a varjú (azaz számtech cég), mint az elszórt mag (azaz lehetséges ügyfél). Ugyanez játszódik le jelenleg a szoftver piacon is. De majd letisztul a kép, NAGY VÁLTOZÁSOK LESZNEK majd, a gyenge és drága kusza szoftverek és gyártó cégeik lemorzsolódnak csakúgy a hardver kereskedői és szolgáltatói. Ez nem csak a válságból adódó törvényszerűség, hanem a NAGYOKNAK MÁR MEGVANNAK A STRATÉGIÁI ÉS MÁR FELOSZTOTTÁK A PIACOT.

 11. No azért ennyire nem veszélyes a helyzet, még nem járt nálam olyan laptop, amire ne tudtam volna XP-t rakni. Pedig jópár lapi szervíz és “hozzáértő informatikus” után jutott hozzám. Rendkívül felhígult a szakma, boldog-boldogtalan informatikus. Miért kell egy T-Online szuperszervízes után adathelyreállítanom, mert letörölt egy teljes profilt, és még pénzt is kért érte. Felháborító az egész.

 12. oje, nem értek egyet, én nem így látom a felhasználókat, hogy ennyire jól tájékozottak, mint ahogy Te felvázolod.

  Sőt, ha belegondolok, rengeteg munka áll még előttünk. A felhasználók úgy okosak, hogy nulla tudásuk van. Tehát csak HISZIK, hogy okosak. Erre finoman fel kell hívni a figyelmüket. Azok “térnek észhez” nagyon gyorsan, akik rendszeresen szembetalálkoznak egy-két olyan problémával, amit az informatikus ismerőseik sem tudnak megoldani. Na, ilyenkor lehet elővenni az oktatási anyagot és mosolyogva átnyújtani.

  A legnehezebb dolog az elbizakodott felhasználókkal való kommunikáció. Náluk nincs mese, ki kell várni, amíg kopogtatnak :)

  Antivirus!
  Az informatikus nem szervizes. Ezt viszont a felhasználók nem tudják. Mindenki, akinek informatikus van az ismerettségi körében, azt hiszi, hogy megfogta az isten lábát, most már mindig lesz segítsége.

  Holott ez majdnem olyan, mintha a cégtől, ahol dolgoztam, az egyik gyártástechnológus mérnököt megkérném, hogy cseréljen olajat a kocsimban…
  Autóipar ez is, az is.. Mégis, ég és föld a különbség. De ezt csak mi tudjuk, akik a napi problémákkal találkozunk, mert egyetlen informatikus sem szereti bevallani, hogy: nem értek a napi felhasználói problémákhoz, nekem menedzseri végzettségem van. Punktum.

  Én sem értek csomó mindenhez, nem is akarok.

 13. …akkor sok szakmabeli már nem vívna “közelharcot” az ügyfelekért, nem kellene “ügyes” on-line marketing…

 14. Egyébként érdekes, ha egy szolgáltató, az Ő szolgáltatási területét eltartó réteget lenullázza…
  Ja, hogy én ki vagyok? Vállalati szférában dolgoztam az IT pályán, jó rálátásom van a piacra és az ügyfelekre is, akiket azért nem neveznék olyan hülyének. Persze van az idősebb “könyvelő-hölgy” típus, vagy a “szomszéd nő, aki segítséget kér” típus, akikre rá lehet dumálni a drága számítógépet és a drága szoftvereket, de én kiművelt felhasználó alatt nem is őket értem és sosem voltak ilyen “célpontjaim”. Mostanában érkeztem el arra a pontra, hogy saját magam számára dolgozzak, de azzal a nagy igazsággal én is szembetaláltam magam, hogy a szakma felhígult, én is szembetaláltam magam “okosokkal”, barbárokkal, ami a rendszer-farázdaságot illeti. Ami pedig szoftverfejlesztés terén folyik, hát lélektelenség… Mikor egy alkatrész-ellátó hálózat szoftverének frissítésén nekem kellett véghezvinni az utolsó simításokat, mert a “programozó” még az alapismeretnek számító rendszerváltozókat sem ismeri… Hát én inkább a németekkel kötök üzletet ezen a területen, én elismerem az ő tudásukat, ők pedig értékelik a befektetett munkát és a minőséget…

 15. Oje, én ezt a közelharcot sem érzem.
  Például a boltunkban lévő szervizzel itt helyben mi vagyunk a “hivatalos” közeg, és vannak nagyon sokan, akik ismerőseiknek, barátaiknak szervizelnek. Szakemberek is, kevésbé szakemberek is…
  Van, hogy nálunk köt ki a gép a végén, mikor már senki nem bír vele, de van, hogy egy ügyfelet egy évig nem is látunk.
  De nincs lökdösődés, nincs közelharc.

  Én csak annyit érzek, hogy sok általános infóval rendelkezőről hiszik azt a felhasználók, hogy az illető egy zseni. Holott a problémák sosem általánosak. Ha most kezdeném az ipart, mint műkedvelő amatőr, nem vágnék bele ilyen üzletbe – offline – mert hajmeresztő dolgok vannak néha.
  Ezek kezeléséhez kell az a “pár év” tapasztalat :))

 16. A közelharc elvontan értendő, persze, hogy nem dárdával és karddal állnak egymásnak a “számítógép zsenik”. Ez úgy hangzott, mintha Boborján mondta volna, de ha már megemlítettük, nem szabad elsiklani amellett, hogy bizony ő a világ legnagyobb és legjobb számítógépes szakembere is egyben. Mint ahogy a legöbb rekordot ő tartja, többek közt a legeslegtöbb hivatalosan be nem jegyzett világcsúcsot jegyzi. Visszatérve az átlagos képességű emberek szintjére, nem azért nem könnyű elindítani egy vállalkozást, mert nem egy zseni munkálkodik annak startján, hanem mert olyan a piac, mint egy feszített víztükrű medence. Be kell dobni egy nagyon kövér embert, hogy kicsapjon a víz. Hogy most az a kövér ember az inkább pár évtizedes tapasztalat, vagy egy fúzió lesz nagyobb külföldi cégekkel, majd elválik. Persze aki már fut, az a lendülettől még talpon van, nem látja, hogy bizony a sűrű közegben – akármiylen minűségű legyen is az – nehéz felgyorsulni.

 17. Meglehetősen elvont volt az előző beírásom, egy szakmai dolgot hadd (szép ízes Magyar tájszólás) írjak le ! Én tesztelem keményen a windowst (más rendszerek mellett, de most erről szólok), fenn van az egyik teszt gépen a windows nem valódi, mondjuk úgy, referencia teszt példánya, még pár, az utóbbi évtized alatt kikísérletezett szoftver-kombó. A teszt menete: időnként a legkétesebb weboldalak felkeresése, fogalmazhatnám – a bajt keressük – és lám, 1 vírus sem bír bejöni…

 18. Sokan vannak akik kéz alatt vesznek gépet,amin már pl.xp telepitve.De egyszer csak elkezd üzengetni/piszkálódni az oprendszer,mert hamis az xp szerinte.Valaki a saját összeeszkábált programját töltötte fel.Ha a “károsultnak” nincs módjában egy eredeti pl.XP-t vagy akár annak a másolatát megszerezni-ugyanis a windows eredetiség ellenörző ezt is eredeti microsoft szoftvernek ismeri fel !!!- akkor tegye a következőt:Irja be a böngészője keresőjébe a Remove VGA programnevet,töltse le és futtassa a szoftvert,ez kiirtja az egyébként letörölhetetlen Windows Geniune Advantage Validation Tool nevü eredetiségellenörző szoftvert,és az oprendszer nem zaklat többé.Utána az automata frissitések nevü vezérlőpult ikon alatt,állitsa át az automata frissitést,a “csak értesitést kérek” opcióra,mert akkor ő maga döntheti el egy értesités után,hogy mit telepit és mit nem,és örökre ki lehet zárni a fenti ellenörző progit.Harmadszor: irja a böngészője keresőjébe,hogy “XP-Antispy” és töltse majd,majd töltse KI a programot,ami egy ürlap,és többé nem lehet se a hálózaton belül,se a világhálón azonositani a gépet. ÁMEN. Nevem és email cimem fantom,nem érdemes rákeresni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.