Furcsa e-mailek, furcsa törvények…

Rendszeresen kapok leveleket, furcsa e-mailek ügyében. A prímet természetesen a szívhezszóló és ugyanakkor a továbbküldésre buzdító HOAX-ok viszik, ebből az egyiket, a mostanság leggyakrabban előfordulót idemásolom:

Szívem minden szeretetével kérlek Benneteket, hogy küldjétek
tovább!!

KÖSZÖNÖM ! !!!!!!

Kerlek olvasd el es kuldd tovabb.
Ha kitorlod Neked komolyan nincs szived.
Hello, En egy 29 eves apa vagyok. Nekem es a felesegemnek gyonyoru
eletunk volt egyutt. Hala Istennek van egy kisgyerekunk is. Nem olyan
regen az orvosok daganatot fedeztek fel az agyaban es a kicsi
testeben. Az egyetlen ut, hogy megmentsuk ot a mutet. Sajnos
nincs eleg penzunk, hogy kifizessuk. Az AOL es a ZDNET beleegyezett,
hogy segit nekunk. Az egyetlen ut, hogy segitsenek nekunk az, hogy
elkuld! om Neked ezt az e-mailt es te tovabbkuldod. Az AOL
nyomonkoveti ezt a levelet es szamolja, hogy hany ember kapta meg.
Minden ember, aki megnyitja ezt a mailt es tovabbkuldi minimum 3
embernek, 32 centet szerez nekunk .
Koszonjuk!

Udvozlettel, Lajtmann

A neten kismilliónyi helyen le van már írva, így én sem koptatom a klaviatúrát hosszabban: ezek átverős levelek. Az AOL és a ZDNET marhára nem fizet, ráadásul ez a levél körülbelül 3 éves már.

Az ilyeneket onnan ismered fel, hogy:

Beteg gyerekeket, kivert kutyákat, rákot, egyéb gyógyíthatatlan betegségeket “hívnak segítségül”.
Külföldi szervezetek, online birodalmak fizetnek a továbbküldésért – a levél szerint.
Ha nem küldöd tovább, akkor dögölj meg (finomabban megfogalmazva természetesen).
A végén olyan szinte már-már beazonosításra is alkalmas adatokat adnak meg (lakcím, telefonszám), ami erősíti a hihető státuszt, és a bizalmat.

SOHA ne dőlj be ezeknek. Már nem fogom elmagyarázni, hogy az ilyen milliószámra, teljesen feleslegesen keringő levelek micsoda kárt okoznak globálisan, és mennyire imádják ezeket a SPAM nagyhatalmak, mert ezt is leírtam már legalább háromszor. (Kilopják a továbbküldés folyamán benne maradt e-mail címeket, például.)

Inkább csak annyit mondok: ha van időd és kapacitásod ilyeneket elolvasni, továbbküldeni, akkor inkább azt javasolnám, hogy keress hasznosabb elfoglaltságot ezek helyett. Idődbe belefér:)

Lehet, hogy összefutsz majd valami nagyon hihető HOAX-szal, de akkor is az az elv, hogy NE KÜLDD TOVÁBB, helyette azonnal töröld! És érezd azt a kellemes megelégedettséget, amit az okos emberek szoktak: nem dőltem be, átláttam a szitán!

Na, akkor ezzel meg is volnánk, jöjjön a következő nagy falat: a legális SPAM-ek.

A SPAM-eknek két nagy csoportja van MOSTMÁR Magyarországon:

Az egyik típusút a vírusmaffia tevékeny résztvevői irányítják, leginkább pénzszerzési célzattal (adatokat lopnak, aztán azokat értékesítik, vagy megfertőzik a gépet, zombivá változtatják, majd zombihadsereget építenek, és a zombihadsereg szolgáltatást értékesítik…)
A másik típusút a törvényt tisztelő és nem tisztelő magyar cégek képviselik.

Szeptember 1-én szigorodott az úgynevezett magyar SPAM-törvényt, amely a magánszemély felhasználókat a végsőkig védi (magánszemélynek lassan már semmit nem lehet küldeni), viszont a cégeket maximálisan kiszolgáltatja.

A klasszikus kéretlen reklámlevelek közé tartozik az alábbi levél, ami ráadásul így kívülről eléggé aggályos témát boncolgat, de emlékeim szerint már olvastam erről olyan hírt, mely szerint ez egy legálisan működő cég. Nem az én tisztem eldönteni, viszont felismerhetetlenné téve, idemásolom a kissé fura e-mailt:

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Megrendelheto nálam az alábbi email címlista:

– 200.000 magyarországi vállalkozás email címe, tetszés szerinti
csoportosításban (összesítve, illetve számos kategória külön is).
– 400.000 magyarországi magán email cím.

Továbbá el tudom vállalni az email kampány lebonyolítását (kiküldés),
valamint tudok ajánlani email címeket gyujto, valamint hírlevél
kiküldo programot.

Valamennyi címlista idén, 2008. áprilisában lett összeállítva, a
hibaszázalék mindössze 5-10 százalék, vagyis aktuálisabb, mint szinte
valamennyi más hasonló adatbázis.

Természetesen részletes tájékoztatót is küldök, illetve válaszolok
bármilyen felmerülo kérdésre. Email címem: valami@valami.hu

Üdvözlettel:

Valakineka Valakije

Ez az e-mail bizony furcsa, viszont, ha közelebbről megnézzük: szolgáltatást ajánl és kész. Tekintsünk el attól, hogy egyből az jut eszünkbe: vajon honnan van 200ezer céges e-mail címe, és 400ezer magán e-mail címe? Bizonyára legális forrásból jutott hozzá, és bizonyára legális a tevékenysége.

Ha magánszemélyként kapsz ilyen e-mailt, akkor az törvénytelen. Ha cégként, akkor törvényes. Az, hogy milyen e-mail cím számít magánnak, és milyen e-mail cím számít cégesnek, azon most morfondíroznak a jogászok, mert egy kicsit sem egyértelmű a törvény.

Érintőlegesen fogok még erről írni, mert az én listámat is frissíteni kell majd (és mindenki listáját, aki online feliratkozók felé kommunikál).

Záró gondolat: hogy miért beszéltem ilyen törvényi dolgokról? Azért, mert látnunk kell, hogy a magyar viszonyok duplán speciálisak. És már nem bökhetsz rá mindenre, hogy SPAM, mert hiába néz ki annak, lehet, hogy teljesen törvényes. Ha változik a helyzet, szólni fogok.
Hamisított viagrát, másolt órát, milliárdos nyereményeket reklámozó levelek továbbra is SPAM-ek! De ha egy cég szolgáltatást, terméket ajánl, az már egyedi elbírálás alá eshet…

Szép napot, kevés SPAM-et!

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Kapcsolódó bejegyzések:

18 hozzászólás so far:

 1. “Ha kitorlod Neked komolyan nincs szived.”
  Erre a mondatra emlékszem, ezt a levelet már 2002-ben is megkaptam.

  Én egy rohadt lelketlen dög vagyok, mert én semmit se küldök tovább (no jó, néha azért van olyan). :)
  Ilyen hülyeséget, hogy majd valaki szoftveres nagykutya fizetni fog, már akkor se hittem el.

  A másik, az átkozódós levelek, amiket, ha nem küldök tovább, megdöglök (el se olvasom eddig, nehogy az átok rám szálljon) – nos ezeket se.

  A freemailnél találtam egy új funkciót (régebben nem volt) a spam erősség szabályozás, nos benyomtam a legerősebbre, azóta meg is szűntek a letöltésre buzdító e-mailek (annyira jó fióknevem van még a kezdetektől, hogy sajnálom kidobni).

 2. A HOAX-ról: Ha valaki nem biztos abban, hogy amit kapott egy pár éve keringő hoax-e (mert olyan szívhezszóló, és megsajnálta a kiskutyát, ami szerepel benne), akkor érdemes a szövegből egy részletet idézőjelek közé copy-zva megkérdezni a Google-t.
  Ha egy csomó találatot kidob, szinte tuti, hogy hoax, nem érdemes vele foglalkozni.

 3. Rita!

  Teljesen egyetértek, és akkor még szolíd voltál és nőies…

  Elmesélek azonban egy kirívó esetet, ebből is lehet tanulni: Az iwiw-en kértek segítséget egy ellopott kutya ügyében. Mivel szívügyem kutyákon segíteni – nem, nem küldtem tovább! -, felhívtam a megadott telefonszámot. Megismétlem, mert ez a lényeg: leinformáltam a levelet. Kiderült, a hír igaz – de már nem aktuális.

  A végére a happyend: találtam egy jó barátot a telefon másik végén, akivel azóta is több kutyát mentettünk meg együtt!

  Juli

 4. SPAM vagy nem SPAM? | Vírus Kommandó Blog…

  Ültél már értetlenül e-mail fölött azért, mert nem tudtad eldönteni, hogy ez most akkor: SPAM? Vagy HOAX? Vagy rossz vicc?
  A […]…

 5. A cikk AOL és ZDNET féle e-mail részéhez szeretnék hozzászólni:

  Az ilyen és hasonló e-mailek miatt van az, hogy egy ismerősöm rokonai, még mindíg nem tudták összeszedni a támogatásokból a pénzt két kislányuk őssejt beültetésére! Pedig ők elsősorban műanyag kupakokat gyüjtenek és persze adományokat fogadnak el! :(

 6. Sziasztok.
  Nekem a Bill Gates, nagylekü ajánlatát küldözgette minden ismerösőm két éve, Ha elküldöd 20 ismerősödnek, és ők is tovább küldik,stb. Mert a nénikém főnökének 35,000 dollárt küldtek meg a nénikém kapott 28,000 dollárt stb. stb. Az ismerőseim közül egy sem lobogtatta a csekket.
  A másik a hamis VÍRUS RIADÓ !!!! ami már legalább 3 éves, néhány hete küldte két ismerősöm is. és nem hiszik el hogy ezek olyanok mint a viccek. Egy újszülöttnek minden minden vicc új. Legyen szép napotok, ja és nekem is.

 7. Mindamellett, hogy léteznek olyan HOAX-ok, amelyeket adatgyűjtési célzattal hoztak létre csúnya, elvetemült és gonosz emberek, léteznek olyanok is, amelyeket magánszemélyek hoznak létre azért, mert szerintük jó móka.
  A SPAM téma nem is olyan egyszerű, hogy azt el lehetne intézni annyival, hogy a magánszemélyeket védi a törvény, a cégeket pedig nem. Egyébként lassan eljutunk ahhoz az abszurd helyzethez, hogy mindenféle kéretlen sms-eket és kéretlen katalógusokat, reklám-postákat kaphatunk anélkül, hogy a feladót akár perbe foghatnánk, ellenben a spam-ért lassan akasztás jár. Gratulálok! A másik oldala a lónak, ahová átesünk, ha így mennek a dolgok az az, hogy lassan már nem lehet e-mailt küldeni a rokonokon kívül senkinek, mert reszkethetünk, hogy beperel. A magánszemélyek védelmével még talán egyet is értenék, de jaj, szegény cégek, jaj de sajnálom őket. Alapíts Te is céget és fizess indulásnak TÖBB MILLIÓS reklámpénzt, majd meglátjuk, hogy akkor is ez a vélemény, hogy büntetendő legyen-e az, hogy ajánlod a szolgáltatásaidat e-mail -ben. Ez kb olyan, mint a tömött ludak esete az unióval. Idiotizmus.

 8. Nagyon valós és igaz dolgokról szól ez a tanulmány. Szinte Naponta találkozik az ember hasonló e-mail-al. Nagyon óvatosan kell fogadni az e-mail forgalmat. Én is a Google-t szoktam megkérdezni, ha valamibe bizonytalan vagyok. Szeretném tudni,hogy Dubi miként csinálja a “TÖRÖL-TÖRÖLTEKBŐL TÖRÖL-MEGNÉZ” műveletet, mert 71.éves kis agyamnak ez kissé magas. Előre is megköszönöm,ha erről ír valamit.
  Jó hétvégét és vírus mentes pihenést.
  Üdv:U.Ferenc

 9. Kedves Rita!
  Köszönöm, hogy sokak okulására is foglalkoztál ezzel a témával, sajnos sokáig aktuális lesz.
  Kedves Ferenc: Tényleg egyetlen lehetőség TÖRÖLNI a beérkezett üzenetekből, TÖRÖLNI a törölt elemekből és megnézni a Google-ban a Csaba bejegyzésében szereplő módszerrel.
  Üdv. mindenkinek Gabi

 10. Vannak olyan hirlevelek is mikor egeszsegre karos elelmiszeradalekokra hivjak fel a figyelmunket(pl.aszpartam),vagy vagohidi allatkinzasokra,kornyezetvedelemre,es ilyenkor tovabbkuldom olyan baratoknak,akik szerintem megszivlelik,es allast foglalnak a problemaval kapcsolatban,ilyenkor az informacio a fontos!

 11. És akkor arról még nem is esett szó, hogy hogy a lila túróba fogja az AOL/ZDNET/MICROSOFT/ésatöbbinet ellenőrizni, hogy ki küldte tovább és ki nem. Merthogy igencsak kevesen vannak, akik ezeknél a szolgáltatóknál regisztráltak maguknak postafiókot. Ha pedig nem, akkor nem is ellenőrizhetik, hogy frímélről citromélre küldött valaki valamit (ha valaki AOL-os címről küldene tovább ilyen tárgyú levelet, azt se ellenőrizhetnék!).

 12. Sziasztok!

  Alig szóltok az angol nyelvű spam-ekről.

  Van egy Mrs. Helen Edward özvegyes spam is, ahol 15 millió dollárt szeretne a nő befektetni, arra kér segíts neki ebben és ad 5%-t. Sierra Leone-ban lakik, a férjét kivégezték – ezt állítja.
  NE DŐLJETEK BE! Elkéri a címed, számod, bankszámlaszámot stb.Csak arra megy, hogy kicsalják az adataidat, amit utána értékesítenek, hogy azokkal újabb bűncselekményeket kövessenek el!Az is lehetséges, hogy a megnyitással vírust küldenek a gépedre, tehát jobb eleve NEM megnyitni ezeket!

  Én így találtam rá a következő oldalra, ahol megannyi angol spam van felsorolva, aminek természetesen nem szabad bedőlni:

  http://www.securepcnews.com/blog/2008_01_01_archive.html

  Egyébként az említett csaló spam ez szokott lenni:
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A hivatkozott oldalon felhívják a figyelmünket, hogy legjobb ezeket egyből törölni, mert CSALÁS!

  Sok spam mentes netezést Mindenkinek!
  Ne legyetek naívak!
  Üdv, Mr.Brooks

 13. Üzenet szövege
  ———————————————————
  > > ———————————————————
  > > > > > > > > > Továbbított üzenet:
  > > > > > > > > >
  > > > > > > > > > Beteg kisbaba kér segítséget, NEM PÉNZT
  > > > > > > > > > Drága Barátaim!
  > > > > > > > > > Elnézést mindenkitől, ha levelemmel
  > > zavarok,de
  > > > > úgy
  > > > > > > > > > gondolta ezt kötelességünk megtenni, ha már
  > > > > másként
  > > > > > > > > > nem segíthetünk.
  > > > > > > > > > “Beteg kisbaba kéri a segítséget !!!
  > > > > > > > > > Helló! Kérlek benneteket, hogy küldjétek
  > > > > tovább!!
  > > > > > > > > > Ha kitörlöd neked nincs szíved. Én egy 29
  > > éves
  > > > > > apuka
  > > > > > > > > > vagyok. Nekem és a feleségemnek gyönyörű
  > > > életünk
  > > > > > > volt.
  > > > > > > > > > Hála Istennek van egy gyermekünk is! Nemrég
  > az
  > > > > > orvoso
  > > > > > > > > > daganatot fedeztek fel a kicsi agyában és
  > > > > testében.
  > > > > > Az
  > > > > > > > > > egyetlen út, hogy megmentsük a műtét .
  > Sajnos
  > > > > nincs
  > > > > > > elég
  > > > > > > > > > pénzünk rá. az AOL és a ZDNET beleegyezett,
  > > hogy
  > > > > > segít
  > > > > > > > > > nekünk.Az egyetlen
  > > > > > > > > > út, hogy segítsenek az, hogy elküldöm Neked
  > > ezt
  > > > > az
  > > > > > > > > e-mailt
  > > > > > > > > > és te tovább küldöd. Az AOL nyomon követi
  > ezt
  > > a
  > > > > > > levelet
  > > > > > > > és
  > > > > > > > > > számolja hogy hán ember kapta meg.Minden
  > ember
  > > > aki
  > > > > > > > > > megnyitja ezt az e-mailt és tovább küldi
  > > > > emberenként
  > > > > > > > > > 32,-ft-ot szerez nekünk! Kérlek segítsetek!!
  > > > > > > > > Köszönjük!!!!!
  > > > > > > > > > Maroti Szabolcs
  > > > > > > > > > 8200 Veszprém
  > > > > > > > > > Móricz Zs.u.3.”
  > > > > > > > > > Kérlek tedd meg! Tegyük meg mi is! Küldd el
  > > az
  > > > > > összes
  > > > > > > > > > ismerősödnek, nem számít, ha már másodjára
  > > kapja
  > > > > > meg!!

  ezek és ehez hasonló üzenetek terjengenek ne dőljetek be és ne küldjétek tovább

 14. Attn Győztes:

  Az e-mailt most nyert összeget 1, 350,000.00 GBP az ír National Lottery.
  Az Ön e-mail címre csatolt: jegy száma: 09-11-11 hivatkozási szám:
  SL/07/4009 A követelések, kapcsolattartó adatait:
  ====================================
  Név: Mr Gary Millington
  LOTTERY követelések / kifizetési SZTÁLY
  E-mail: process.clmfuds@live.co.uk
  =====================================
  1.Name:
  2.Address:
  3.Nationality:
  4.Age:
  5.Occupation:
  6.Phone/Fax:
  PS: Ez egy érvényes számítógéppel generált levél és nem igényel aláírás.
  ========================================
  Nemzetközi vezető koordinátor
  Mrs Helen Albert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.