Gyanúsan furcsa levelek

Azt már megszoktuk – sajnos-, hogy a spam-ekben, adathalász levelekben kattintható linket találunk, amik a látszat ellenére, olyan oldalakra visznek, ahová még legmerészebb rémálmunkban sem mennénk.

Most meg két olyan fura levél is jött, amikben nem kell kattintani, vírust sem tartalmaznak, csak további információkat lehet kérni a megadott e-mail címre írt levéllel..

Olyan érzésem van, mintha a durva, nyilvánvaló átverések után most a finomabb technikát alkalmaznák, tudván, hogy így is nagyon sokan bedőlnek.

Íme a két gyanús levél, ami az elmúlt napokban érkezett:

Dear Friend,


I am Mr. Patrick K. W. Chan Executive Director & Chief financial Officer of

Hang Seng Bank Ltd. I have an obscured business suggestion for you. I will

need

you to assist me in executing a business project from Hong Kong to your

country.

For more details:p_chan60@yahoo.com.hk


Regard,

Mr patrick chan.

Patrick K. W. Chan Executive Director levele
Patrick K. W. Chan Executive Director levele

És íme a másik, tört magyarsággal:

Kedves Barátom,


Én vagyok Peter Lee, a dél-koreai igazgatója, Hang Seng Bank Ltd., van

egy jól jövedelmez? üzleti javaslat dollár 22.5million kölcsönös

érdeke, hogy ossza meg neked. További részletek itt az én privát

e-mail: (peterleec_1@yahoo.com.hk)


Kind Regards,

Peter Lee

Peter Lee, a dél-koreai igazgató levele
Peter Lee, a dél-koreai igazgató levele

Mint említettem, egyikben sincs vírus, nincs csatolt állomány, a kódjukban sincs semmi fura. Egyszerűen ez egy másik, egy light-osabb, egy soft-módszer. Ne dőlj be ennek se! Ha örökséget, milliókat, új kocsit, lakást ígérnek, akkor se. Ha nyersz valamit, nem e-mailben fognak értesíteni, arra leteszem a nagyesküt!

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Vidi Rita

Vírus Kommandó Blog

Kapcsolódó bejegyzések:

23 hozzászólás so far:

 1. tetszik a “legmerészebb rémálom” kifejezés :)))

  én egyszerűen fel nem fogom, hogy lehetnek olyan emberek, akik ilyeneknek bedőlnek – még ha jól is hangzik az a pár millió dollár :)

 2. Mikor először kaptam ehhez hasonló e-mailt, szépen válaszoltam neki, megkérdeztem, hogy pontosan mit akar, stb. Lesz ami lesz alapon, bíztam annyira magamban, hogy tudtam nem adok meg létfontosságú adatot és nem fizetek semmiért. Valami több milliós nyereményről szóló levél volt. Boldogan levelezett velem az illető, majd még fel is hívott telefonon. Néhány levélváltás után derült ki a turpisság: ahhoz, hogy átvegyem a nyereményem utaljak át neki (a banknak) néhány száz dollárt kezelési költség gyanánt. Na még mit nem! Szóval sajnos nem nyertem semmit, csak egy kis tapasztalatot, hogy az ehhez hasonló leveleket spamnak kell jelölni és törölni kell.

  Egy másik sztori az volt, mikor egy dél-amerikai (vagy milyen…) lány egy szívhez szóló sztorit írt, hogy neki mennyi rengeteg pénze van és mégis rabként van tartva az országában. Segítsek neki tisztára mostni a pénzét és nekem adja (vagy felezünk… nem is tudom már). Sőt, ezt a levelet is nagy titokban írja, mert ha megtudná az apja akkor nagyon nagy bajban lenne. Hát, ennek nem sikerült utánajárjak, hogy mi az indíttatása, de néhány levélváltás után már unalmassá vált a párbeszéd, így abbahagytam. Tuti ez is átverés volt.

  Ma már nincs türelmem az ilyeneknek utánajárni, így nagyon jól jön, ha írsz róluk és figyelmeztetsz. Köszönöm.

 3. Eszter, hát nem semmi, hogy Te miknek jársz utána :) Nekem nincs ennyi időm, inkább mások tapasztalataiból tanulok, és mindenkit erre bíztatok, úgyhogy köszi, hogy megosztottad velünk!

 4. Az hagyján, hogy nem szánok ilyesmire időt, de a levelezgetés (már önmagában a válasz!) tuti működő e-mail címet jelent a csúnya bácsiknak/néniknek! Eszter, nem árasztott el a spam, miután válaszoltál ezekre? Ha én ilyen “üzletben” lennék, így adnám el a címedet: “tuti élő cím, tulajdonosa 99%-ban bedől” — a normál címek árának sokszorosáért. Én ebben látom a fő veszélyt.

 5. A “BMW nyereményjáték”-ról nem hallott senki se?
  Egy egészen valódinak tűnő levélben arra buzdít a ‘BMW’ hogy játssz sms-ben 1sms x nyeremény több sms nagyobb esély vagy nagyobb nyeremény is…

  a levél alján ott van szövegben is hogy ha le akarsz iratkozni persze nincs link a szöveg ‘alatt’…

  ja és a legnagyobb poén hogy 1 sms díja !!!2500FT!!! rákerestem a telefonszámra valami warez oldalakra lehet még előfizetni ezeken a számokon…

 6. esetleg a képfeltöltés.hu-ra fel tudom tenni és ide belinkelni mivel egy egyébként tényleg igényesnek tűnően kivitelezett jpg plakát volt a levél… és alatta a ‘szabvány’ szöveg hogy ha le akar iratkozni… az is érdekes hogy milyen kamu de végülis elég nehezen leellenőrizhető cégnevekre hivatkoznak…

 7. Köszönöm a figyelmeztetést, de én – mivel nincsenek külföldön ismerőseim – minden olyan levelet aminél a feladó számomra ismeretlen egyszerűen megnyitás nélkül kitörlöm. Még akkor is ha magyar név de soha nem hallottam róla.

 8. MICROSOFT SECURITY ESSENTIALS

  Egy kíváló és TELJESSEN ingyenes vírusirtó és Spyware eltávolító program linkje biztos sokat segíthet mindenkinek.

  Tudom hogy OFF és van saját cikke,de rég nem frissült gondoltam ha ide kommentelek biztos sokan látják.
  http://www.jcxp.net/downloads/MSE/

  Ez a legújabb Microsoft Security Essential,a site hiteles,a fájlok nem FAKE-ek,aki szeretné megnézheti Fire Fox alatt WOT-al is a jcxp.net.-et,megbízható.
  Eredményességéről íme pár hazai cikk.

  http://i4s.hu/2009/06/microsoft-security-essentials.html

  http://href.hu/x/9e6s

  Természetesen felmerül a kérdés hogy használható e párhuzamosan fizetős vírusirtóval,nos nekem Kaspersky Internet Security 2010 és AVAST,Comodo,és SpyWare Terminator van fent ezekkel egyidejűleg TÖKÉLETESEN működött. Erőforrás igénye minimális,egyszerű,könnyen kezelhető és NAGYON hatékony! Akinek semmi nincs fent annak egyértelműen első számú választás lehet.

 9. Ha valakit esetleg érdekel itt a hivatalos link a Windows 7 Ultimate-hez.

  (BIZTONSÁGOS,HIVATALOS REGISZTRÁCIÓ UTÁN KAPOTT LINK ÉS KULCSOK A MICROSOFT.COM-RÓL,A LINKEKET NE TERJESSZE SENKI NAGY IPARBAN,BÁR MÁR SZINTE MINDENHOL FENT VANNAK,DE MICROSOFT SZÓLT MÁR ÉRTE NÉHÁNYSZOR PÁR OLDALNAK,ÉN EZT A HIVATALOS LETÖLTŐJÉBŐL FEJTETTEM VISSZA. DIRECT LINK MIND A KETTŐ)

  HA VALAKINEK KELL MÉG KULCS REGELJEN BE ÉS NYOMJON F5-ÖT VAGY FRISSÍTSE A LAPOT AMIKOR MEGKAPJA AZ ELSŐ KULCSOT

  FIGYELEM!!!!!!! EZ CSAK RC AZAZ RELEASE CANDIDATE VERSION!!!!!!!!!

  2010 március 1. után 2 óránként lekapcsolja a gépet előzetes figyelmeztetés után és juni 1.én lejár végleg.

  http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx

  32Bit
  http://wb.dlservice.microsoft.com/dl/download/release/windows7/4/0/c/40c1e714-7910-4b38-9b5e-67fa522e6a44/7100.0.090421-1700_x86fre_client_en-us_retail_ultimate-grc1culfrer_en_dvd.iso

  64Bit
  http://wb.dlservice.microsoft.com/dl/download/release/windows7/e/b/5/eb58e76e-17fa-409b-855f-11fbe84d1c93/7100.0.090421-1700_x64fre_client_en-us_retail_ultimate-grc1culxfrer_en_dvd.iso

  Pár darab kulcs ,melyek bármelyike jó 1 számítógépre build 7100 esetén.

  9JBBV-7Q7P7-CTDB7-KYBKG-X8HHC
  KGMPT-GQ6XF-DM3VM-HW6PR-DX9G8
  Q3VMJ-TMJ3M-99RF9-CVPJ3-Q7VF3
  GPRG6-H3WBB-WJK6G-XX2C7-QGWQ9
  MT39G-9HYXX-J3V3Q-RPXJB-RQ6D7
  MVBCQ-B3VPW-CT369-VM9TB-YFGBP
  P72QK-2Y3B8-YDHDV-29DQB-QKWWM

  Magyar nyelvi fájlok melyeket a Vezérlőpult->Területi és nyelvi beállításoknál kell installálni.

  http://rapidshare.com/files/234951774/hu-hu_x_64.rar

  http://rapidshare.com/files/233244453/Windows_7_RC_Language_Packs_Hungarian_x64.7z

  Mindkettő jó,tesztelt 6 különböző vírusirtóval,biztonságosak,második kicsit előrehaladottabb.

  A legújabb (állítólag végleges verzó) itt érhető el,de kulcs még nincs hozzá és az eredete kétes,ezzel vigyázni kell.

  http://windows7center.com/news/windows-7-rtm-finalized-at-build-7600-download-leaked/

 10. Nahát de hamar eltűntem… Rossz voltam?! :) nem baj erre való a moderátor. Egyébként nem akartam rosszat csak segíteni,a linkek hivatalosak nem warez,ezen kívül biztonságosak is. Biztonság kedvéért itt a legújabb,most már hiteles helyről,ha ezt is kiveszik nem rosszalkodok többet :P
  http://keznews.com/5954_Windows_7_RTM_7600_download__x86_and_x64

  Szerintem érdemes lenne indítani egy WIN7 rovatot,lassan egyre többen használják mióta korlátlanul és ingyen letölthető a Release Candidate ami szinte megegyezik a véglegessel és automatikusan frissít is 2010-ig.

  A 7100-as hivatalos linkek amúgy mindenhol kint vannak csak a legnagyobb warez oldalaknak szólt a Microsoft miattuk,de hát nekik aztán szólhat XD Talán majd akkor lesz joga szólni ha az Essential (és egyéb termékeiből) kiveszi a “In some instances personal information might unintentionally be sent to Microsoft;however,Microsoft will not use this information to identify you or contact you” VÉLETLENÜL MI? XD LOOOOL

  UI:Arról nem is beszélve hogy kötelezően küldi még csak ki sem lehet kapcsolni,nem hiába “unintentionally” a varázsszó. Legközelebb mi jön, “unintentionally blue screen” egy fontos munka közben? :S

 11. Zsolt, nem tűnt el, alapból moderációs sorba került, ki sem engedtem (csak az írója látja úgy).
  A kommented annyira összetett, hogy szerintem túl bonyolult ide, főleg kommentként.
  Esetleg lenne kedved cikként megírni?
  Tudod, legyen bevezetés, tárgyalás, befejezés…
  Akkor kiteszem szívesen, a neveddel!

 12. Feleslegesen fárasztjuk magunkat ilyen befurakodó levelek okán való vitával, ha a gép védelme időnként be is enged ilyeneket Éva nénihez hasonló módon egyszerűen megnyitás nélkül töröld !!! Nem kell kíváncsiskodni.

 13. Konkrétan a WIN7-re gondolsz? (ha már letegeztél akkor én is:) szívesen,épp tesztelem,rengeteg újdonság van benne,ha még nem próbáltad akkor a két Microsoft szerverről (wb.dlservice.microsoft.com) nyugodtan letöltheted,ott vannak a linkek a kimoderált kommentben.Ez a 7100.0.090421-1700 RC azaz Release Candidate version tehát a Microsoft szerint gyakorlatilag végleges,több ismerősömnek fent van,eddig nem volt rá panasz.

  HA NEM AKAROD HASZNÁLNI AZ ÁLTALAM ADOTT LINKEKET BE IS REGELHETSZ CSAK EGY WINDOWS LIVE ID KELL HOZZÁ,INGYENES.

  http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx

  A kulcsok bármelyikét használhatod,lényeg hogy egy kulcsot csak egy gépen,bár az igazsághoz az is hozzátartozik hogy ezeket tömegével adta ki a Microsoft és volt ismerősöm akivel több általam lehúzott kulcs is megegyezik,(ő saját reget használt) szóval biztos hogy nem adott ki annyit mint amit hivatalosan bejelentett,de fene tudja,lényeg hogy ezek bármelyike nyugodtan használható a build 7100-hoz a 7600hoz azt hiszem már nem.

  Amit kitettél a 7600as az (állítólag) a végleges de mivel ezek már nem hivatalos a Microsoft által kiadott verziók,(kismillió volt a 7100 óta,7126,7200,7300,stb…)ezért nem lehet garantálni hogy vírusmentesek,bár hiteles siteon vannak az tény,gyakorlatilag elhanyagolható az esélye de akkor is fennáll.

  Én azt tudom javasolni, hogy ki kell várni a Technet/MSDN előfizetőknek szánt változatot(1-2 hét), mivel úgyis ki fog kerülni torrentre, ezek már 100% jók lesznek. Amúgy több helyen lehet hallani, hogy a 7600-as még nem a végleges RTM, de ezt a napokban biztos megfogjuk tudni.

  A magyarítások szuperek és elég előrehaladottak,csak a súgóban van néhány témakör ami még angol minden más magyar,ez sem hivatalos ez is kiszivárgott,de mint mondtam teszteltem 6 vírusirtóval és néhány állomány felkerült próbaképpen http://www.virustotal.com-ra is ott sem jelzett egy se.

  Lényeg a lényeg,ha még nem próbáltad a WIN7-et akkor erősen ajánlom,mert valami IRTÓZATOS sebességgel indulnak rajta a programok,nekem pl a legdrasztikusabb változás a Fire Fox-ban volt,XP alatt kb 5 mp mire betölt ha előte még nem volt felírva az aktív memóriába ugyanez WIN7 alatt 1.5 mp szóval VAN érzékelhető gyorsulás és szinte minden téren,Open Office-ról ne is beszéljünk,kb ugyanannyi idő alatt tölt be WIN7 alatt ha nincs bent a memóriában a gyorsindító(kis kék tálca ikon)mint ha XP alatt bent van.

  Rengeteg újdonság van benne,pl akinek a processzora támogatja az tud XP-t virtualizálni WIN7 alatt,persze ingyen,ez is letölthető,igaz még Béta,de nálam ez is tökéletesen működött,elindítod és ha már nem kell,elég a virtuális gépet hibernálni így sokkal gyorsabban elindul,nekem (igaz 2 magos procin 4 giga rammal) kb 5mp alatt,nagyon hasznos ha régi környezetben akarsz futtatni bármit,ugyan úgy működik mint egy rendes XP mindent lehet amit egy normális oprendszerrrel,pár apróságtól eltekintve.

  http://windows.microsoft.com/en-us/windows7/products/features/windows-xp-mode

  http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/default.aspx

  Elöljáróban ennyit,akkor megszerkesztek egy cikket,mire fókuszáljak? Stílus,szerkezet,szakmaiság,célcsoport,stb…
  Kik olvasnak téged főleg?

 14. (Utolsó kommentem,ennek sem kell kikerülnie csupán rosszalkodik a freemail és nem tudom elküldte-e rendesen.)
  Mail ment a fenti e-mail címre,minden benne van amit szerettem volna mondani,ha esetleg nem érkezett volna meg mindenképpen írd ide kommentben.

  Köszönöm

 15. Csodálkozom, hogy van olyan, aki bedől annak, hogy egy bank elnöke egy magánembertől kér segítséget a világ másik feléről…

  Valahol olvastam egy angol fickóról, aki egy nigériainak visszaválaszolt, hogy sajnos nem tud élni a lehetőséggel, de ő fel tudna ajánlani egy munkát, de ahhoz a Galaxis Utikalauz Stopposoknak c. könyvet kiváló minőségben fel kell mondani mp3-ban, és ezért 8493 fontot tud fizetni :)
  És folyt a levelezés Nigéria és Anglia között, sőt néhányszor még fel is hívta telefonon az az angol fickót…

  Amikor a fagyi visszanyal…

 16. Az RC augusztus 20.-ig tölthető le ingyen,aztán bezár a bazár,aki szeretne magának biztonságos forrásból letölthető teljes értékű WIN7 oprendszert és nem kívánja az előzőekben leírtakat használni,az innen még letöltheti.

  http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx

  “Thanks for all your help building Windows 7. We are on our way to the last big milestone: Release to Manufacturing. Starting on October 22, you´ll see it on PCs and store shelves. As we gear up for that, it´s time to wind down the Release Candidate testing program.

  If you or a friend needs a download, you´ve got time. We´ll continue to offer the RC download until August 20, 2009. After that, you won´t be able to get the download, but if you have the bits, you can still install the RC and get a key if you need one. (To get a key, just go to the Downloads page and follow the instructions.)”

  Thanks again for your investment in Windows7.
  The Windows7 Team

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.