Hogyan szabaduljunk meg a hi5 nevű spam-nagyhatalomtól?

Naponta legalább egy olyan kétségbeesett kérdés érkezik hozzám, ami a hi5 nevű, spammeléssel ügyfeleket szerzett közösségi oldallal kapcsolatos panaszokról szól.

Ez az oldal bekéri a gmail postafiókod adatait (e-mailcím, jelszó), majd az címlistád összes résztvevőjét megbombázza meghívóval MINTHA TE KÜLDTED VOLNA!

Brutálisan szigorodott szeptember elsejétől a SPAM törvény, és bár van olyan kitétele, ami ellen küzdünk, mi online is megforduló cégek (de ez még titok:)), viszont van benne az automata meghívókkal kapcsolatos cikkely is, ami épp az ilyen hi5 szerű képződmények ellen lép fel.

Semmi gond az IWIW meghívóval, mert azt Te irányítod. Számos közösségi oldal él ezzel a lehetőséggel.

De a hi5 teleszemetelte a világot, és beismerten is SPAM tevékenység következtében került a legtöbb látogatást elkönyvelő közösségi oldallá.

Vagyis törvényellenesen.

Most kiiktathatod az egész folyamatot.

Két lépéses a feladat: első körben változtasd meg a gmail postafiókod jelszavát (mindjárt mutatom), második körben pedig megszüntetheted a hi5 fiókodat, pár pillanat alatt!

Senkit nem akarok lebeszélni a hi5 használatáról, de ha azok között vagy, akiknek elegük van belőle, akkor íme a menekülési útvonal:

Gmail postafiók jelszó megváltoztatása (utoljára készítek ehhez hasonló segédletet, ugyanis minden web-en használt szolgáltatásnak vannak ilyen lehetőségei, kéretik a jövőben egyedül kikeresni:) Mindig a beállítások környékén kell puhatolózni.)

Belépsz a gmail postafiókodba, majd a jobb fölső sarokba helyezed figyelmedet:

Rákattintasz a beállítások gombra. Ekkor kapsz egy szépséges párbeszéd panelt, ami több részre oszlik, és fölső fülekkel lehet navigálni a különböző részlegek között. Neked a PROFIL fül kell.

Megkeresed a negyedik sorban a Google fiók beállításai linket, rákattintasz.

A következő felületen bal oldalon kikeresed a Jelszó megváltoztatása linket. Rákattansz:)

Megadod a mostani jelszót, megadod az új jelszót (ékezetes betű nem lehet benne), kétszer, és rákattintasz a megfelelő gombra, ami után kell kapnod egy kis üzenetet az Ablak tetejének környékén:

Ezzel megvagyunk, hurrá!
Innentől kezdve hi5-ék nem tudnak hozzáférni a fiókodban szereplő címlistához.

De ne végezzünk félmunkát, irány a hi5.com, megszüntetheted a fiókot (ha akarod természetesen, én nem biztatlak!)

Itt is be kell lépni, majd szintén olyasmit kell keresned link vagy gomb formában, hogy Fiók beállítása.

A megnyíló felületen egy csomó mindent beállíthatsz, de a jobb alsó sarokban lévő kis link kell:

Itt kattinthatsz (ha akarsz) a Felhasználói fiók törlése gombra, majd a következő oldalon megadhatod a meglévő hozzáférésed adatait (amivel belépsz a hi5-ra): e-mailcím, jelszó.

Utána kattinthatsz (ha akarsz) a fiók törlése gombra, és készen is vagyunk. (Még kapsz egy kérdőívet, de azt nem kell kitöltened, bezárhatod az Ablakot.)

Ennyivel el lehet intézni. Az első lépést mindenképpen javaslom meglépni, mert hiába, hogy a hi5 küldi a napi harminc meghívólevelet, mi, emberek, mégis azokkal a személyekkel kötjük össze, akiknek a nevében érkezik. És ezt nem hinném, hogy bárki megengedheti magának.

Ha a gmail jelszavadat megváltoztatod, akkor továbbra is hi5 tag maradhatsz, csak nem fognak a nevedben barátkérőt küldözgetni. (Reméljük, más csúnyaságok nincsenek a háttérben…)

Egy tipp így a végére: soha, sehova ne regisztrálj a gmail-es postafiókoddal. Készíts magadnak freemail-es fiókot a regisztrációkhoz. Hamarosan a Google fog uralni mindent, és soha nem fogunk tudni megszabadulni az ilyen kéretlen, lelkes szolgáltatásoktól… Már most érdemes előre gondolkodni!

(A freemail nem a partnerem, csak azért ajánlottam azt, mert elsőre az ugrott be. Természetesen bármilyen más szolgáltatót választhatsz. De regisztrációhoz soha ne használd a gmail-es fiókodat, bármilyen kényelmesnek is tűnik! Ja, és persze ne is add meg sehol a hozzáférést se!)

UPDATE!

Hantos Gyöngyivel néha akkora egyezésben vagyunk, hogy az már félelmetes…
Úgy szoktam blogbejegyzéseket írni, hogy egy darabig érlelgetem a témát, aztán bamm felteszem a blogra.
Nem tudom, Gyöngyinek mi a módszere, de szinte egy időben írtunk egy témáról.
Nála is a hi5 került porondra, de ő nem a megszüntetés, hanem inkább a kellemes, ciki helyzetek nélküli továbbüzemletetés szemszögéből közelítette meg a témát.
A két bejegyzés szuperül kiegészíti egymást, úgyhogy jó olvasást kívánok ahhoz is:
http://ladyuser.blog.hu/2008/09/05/hi5_hi_otlet

Feliratkoztál már az ingyenes tesztre? Teszteld le, hogy milyen szinten van a vírusvédelmi tudásod!

Név
:
*
Email
:
*

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

26 hozzászólás so far:

 1. Ez a segítő cikk nagyon aktuális, sokaknak jól jön.
  Én is kaptam sorra a h5 meghívókat, olyanoktól is, akiket személyesen nem is ismerek, vagy akikkel több mint egy éve nem is beszéltem.

  Míg egy kedves e-mail tanfolyam hallgatóm nem figyelmeztetett, hogy ha lehet, töröljük ezeket a meghívókat, mert ő nem küldött, de az ő nevében küldik és megszabadulni (leiratkozni) sem tud tőlük.

  Most elküldtem neki az oldal linkjét, mert szerintem hasznos lesz ez az infó neki. Köszi szépen. :)

 2. Én semmilyen közösségi oldalon nem vagyok tag. Egyszer úgy két hete az egyik barátom nevében kaptam egy ilyen “barát kérő” levelet. Én élből megkérdeztem tőle, hogy ezt te küldted, és mivel a válasz nemleges volt, így betettem az ESS Spam levél címei közé. Azóta nem kaptam ilyen levelet.

 3. Ennek a cikknek tényleg sokan fogják hasznát venni.Bár most egy lépéssel elöbbre jártam,mert én ezt már a múlt héten megléptem.Azt még csak elnéztem,h 1-2 hetente kaptam egy barátkérőt,de ott telt be a pohár végleg mikor vagy 35 ismerősömnek elküldte,pedig tudom,h én csak tovább akartam lépni ezen az opción a hi5 oldalán.Másnap meg nem győztem magyarázkodni,h csak véletlen volt.Így jött a nagy ötlet és töröltem mindkettőt,hisz két emilcímemet is bebombáztak vele anno.Azóta nem találkoztam hi5 levéllel,de ha mégis jönne annak már a következő húzásom a spamszűrő beállítása lesz.A másik ajánlatra,h freemailos címet kell használni internetes regisztrációkhoz és nem gmailost.Én már régóta így teszek és tényleg jó dolog,de azért vannak olyan oldalak,ahol kizáró tényező a freemail cím,mert nem garantálják,h megérkezik rá a regisztráció.

 4. Én is kaptam a h5 meghívókat, olyanoktól is, akiket személyesen nem is ismertem,és akikkel soha nem beszéltem.Sajnos én is elkövettem azt a híbát, hogy beléptem. Most már nem is írok az oldalon, és nem kapok már annyi levelet mint régen. Köszönöm a tippet ,hogy miként lépjek ki.
  Üdvözlettel: Eta

 5. Én ugyan freemail-es címmel regisztráltam a hi5 oldalon, és idáig egy üzenetet kaptam csak, de mégis használtam a cikkben leírtakat: töröltem a regisztrációmat.

 6. Ez a bejegyzés most igen aktuális problémát orvosolt. Csak néhány napja jöttem rá, hogy egy spammelő közösségi oldalról van szó. Végre én is megszabadultam tőle!

  köszönöm szépen!:)

 7. Szia Rita! Én ügyfeled vagyok régóta.Osztom a véleményedet,de szerintem a hi5-al kapcsolatban egy igazságtalanul felfokozott hisztéria hullám kezd elhatalmasodni.Engem most már ez sokkal jobban idegesít mint maga a probléma.
  Az hogy sokan meghívót kapnak,nem egészen az oldal hibája.Amikor regisztrál valaki valóban kijön az egész címlistája.Az összes név ki van pipálva.Lehetősége van az illetőnek kiszedni a pipákat,és csak azt bent hagyni ,akinek esetleg meghívót küld,vagy akár az összes ipát kiszedni.
  Nem kell bambulni,oda kéne figyelni ,hogy mit csinál az ember.Nem utána sikitozni,és a saját figyelmetlenségét másra fogni.
  Felesleges jelszót változtatni,mert csak ennél az első esetnél mennek a meghívók,később soha.Ha csak az ember megint el nem bénáz valamit.
  Én nem mondom,hogy ebben nincs szándékosság,dehogynem éppen az ember figyelmetlenségére alapoznak,de hát kettőn áll a vásár.Én ,ha elszúrok valamit,sosem hibáztatok mást.Én is bementem a csőbe,mégsem a hi5-ot szidtam,hanem magamat,hogy nem látok a szememtől.
  Neked is ment meghívó,meg az APEH-nak is,és nem történt semmi.
  Utálom ezeket a felfújt hisztériákat.Talán ezeknek sem ártana megvizsgálni a hátterét,érdekes dolgok derülnének ki.Bizonyos közösségi oldalról rengeteg ember eltűnt,így akarják visszaszerezni őket? Talán jobb szolgáltatást kéne nyújtani!
  Én soha nem foglalkoztam közösségi oldalakkal.Ide meghívtak,szétnéztem,és bizonyos dolgok magas szinten értékelhetők.
  Sajnos a tagok között is előfordult olyan személy ,aki egyfolytában riogatta a többieket,hogy minden védelem ellenére a gépüket tönkre teszi az a rengeteg vírus ami a hi5-on nyüzsög.Én 3 hónapja vagyok fönn,még semmi ilyesmivel nem találkoztam,persze ezt Neked is köszönhetem,de fenti állítás egyszerűen hazugság.Úgyhogy számomra /több ehhez hasonló dologból is / egyértelmű,hogy ez az egész dolog egy mesterségesen generált ,szándékos lejáratási kampány.
  Engem egyáltalán nem érdekel a hi5,nem azért mond
  tam el a véleményemet,pusztán azért ,mert gusztustalannak tartom ezeket a dolgokat.
  Egyébként az az illető ,aki ott feleslegesen lázított ,riogatott,szépen visszavonult arra a bizonyos közösségi oldalra dolga végezetleül.
  Hát erről ennyit. Üdvözlettel :Szűcs Éva

 8. Olvasom itt a hozzászólásokat,és muszáj még néhány észrevételt tennem,ha meghallgatjátok.
  Valaki írja,hogy olyantól kapott meghívót akit nem is ismer…Hát igen ,a jó kis lánclevelek.Ott az összes címzett akinek elküldték,bizony ott van a gmail-es postafiókomban./amíg ki nem törlöm/
  Én ,ha kivételesen továbbküldök ilyen levelet,végig törlöm a több 100 nevet,ahova már elment,és úgy küldöm tovább.Ilyesmire sem ártana figyelni.
  Spammelő oldal..erről már írtam,a kedves ismerősünk figyelmetlenségéből kapjuk a meghívókat.
  Hogy valami pozitívat is írjak,én most átraktam a képeimet a hi5-re.42 képet másodpercek alatt töltött le,nem hittem a szememnek.Most nem az én gépemen foglalják a helyet.A Piccassát is letörölhettem/ahol szintén tartottam képeket/mert az is csak foglalta a helyet.Számtalan előnyt tudnék mondani,de igazán nem ez a célom,csak úgy veszem észre a sárdobálás mindig az információ hiányából adódik,hogy finoman fejezzem ki magamat.Természetesen senkit nem akarok bántani,
  csak mielőtt az ember véleményt mond,vagy belekapcsolódik valamíbe,nem ártana tájékozódni.

  Üdvözlettel: Szűcs Éva

 9. Én erről szt gondolom, hogy lehet gmail-es fiókot is használni a regisztrációkhoz, csak egy másikat, nem a fő emil-címedhez valót. S oda bármi jöhet, kit érdekel?!?

 10. Nagyon köszönöm! sehogyan sem értettem,- vagy nem jutott eszembe – hogy miként is lehetne törölni, de nekem is az idegeimre ment ez a dolog. Örülök, hogy megszabadultam tőle. NAGYON KÖSZÖNÖM A FIGYELMEZTETÉST!!!!!!

 11. Kedves Éva!
  Tökéeltesen egyetértek az álláspontoddal. Mostanában én is sokkal több figyelmeztetést kapok a hi5-al kapcsolatban, mint barátkérőt. Ha mégis kapok barátkérőt, azt ismerős küldi vagy olyan ember aki benne van a címlistámban. Elfogadom a meghívóját és el van intézve a dolog. Nem értem mit kell ezen annyira túllihegni. Nekünk van egy elég szépen kialadult baráti közösségünk a hi5-on és sok esetben ezen keresztül mutogatjuk egymásnak az aktuális fényképeket. Egyébre ugyan nem használom…
  Valóban találkoztam én is olyan közösségi oldallal ahol nem lehetett kiválogatni, hogy kinek küldje el a meghívót a címlistámból, ezekre már elvből nem regisztrálok. Hadd legyen az enyém a döntés.
  Persze én sem akarok senkit sem rábeszélni a hi5-ra… :))

 12. Szűcs Éva!

  Szerintem meg az a félelmetes, hogy még mindig sokan így gondolkoznak. Nem akarlak megsérteni, de most őszintén: egy: jelszót soha sehol!!!! Aki a jelszavadat elkéri és belép az e-mail címedre, az gyakorlatilag mindent megtehet. (és az a baj, hogy meg is tesz)
  kettő: a boltban fizetésnél odaadod a bankkártyád, és utánna te mindig felhívod a bankot, hogy tíltsák le? Hiszen a bolt is visszaélhetne ezzel ellophatná a pénzed, szerintem akkor már te sem mondanád, hogy ohh hát én voltam figyelmetlen. Vannak dolgok amiket egyszerűen NEM SZABAD.
  Párszor ezen a blogon is felmerült már Kevin Mitnick neve, mindenkinek tudom javasolni akik így gondolkoznak, hogy nézzenek utánna. Az ő kevésbé jófej követői sok hasonló gondolkozású embert juttattak már nehéz helyzetbe. (mint ahogy mondtad is, a gmail-es fiókodon keresztül intézed az apeh ügyeidet, és nem félsz, hogy az onnan kilopható adataiddal visszaélnek? És ne hidd, hogy nem lehet, a fentebb említett úriemberhez hasonlók még mindig munkálkodnak…)

  De tegyük félre egy pillanatra, hogy illegálisan jutnak címekhez, és illegálisan küldenek meghívókat (igen, még akkor is, ha kipipálhatóak a nevek… pfff ez olyan, hogy a rabló boltban a ha a sárgát nyomod meg akkor csak a pénzed felét lopják el), de ki biztosít arról, hogy az adatokat biztonságosan kezelik? Mert hát ha ők még nem is rosszándékúak, (ami megintcsak hülyeség, mert aki nem rosszánsékú az nem lop címeket, és még kevésbé kér jelszót. Hopp most jut eszembe, ugye nem használja senki ugyan ezt a jelszót máshova?! Csak mert míg a google meg tudja oldani, hogy ahoz, hogy használd a gmail-t ne tárolja a jelszavad, addig ez a “szolgáltató” nem ugyanis, ő nem csak ellenőrzi, ő belép ezzel a jelszóval!!! Szóval ha máshova is ezt a jelszót használod, akkor oda is gond nélkül be tudnak lépni az adatbázisuk alapján.) szóval ott tartottam, hogy ha ők még nem is akarnak rosszat, ki biztosít, hogy más sem férhet hozzá az adatokhoz? És nem olvassák el minden nap az e-mail-jeid?

  Bocsi, hogy ezt mind neked címezve ömlesztettem, csak szeretném, ha kicsit kinyitnánk a szemünket, és elfelejtenénk ezt a könnyű álldozat szerepet, mert ez nagyon veszélyes gondolkozás manapság, minden tekintetben.

 13. Nem csak a g-mail-t dúrja át, hanem más megadott postafiókot is. Sőt egy ismerősöm azt mondta, hogy náluk az egész winchestert átdúrta… Én is rá akartam keresni egy személyre – kíváncsiság ból – , amikor kérte a nevet/jelszót. Na de én már be voltam jelentkezve! Akkor néztem, hogy nem jelszót kér, hanem az emil címem jelszavát!
  A másik dolog, hogy hiába van kiszedve a pipa, hogy hova ne küldjön meghívót, akkor is elküldi… Juszt is. Úgyhogy én már egy hónapja megcsináltam ezt, sőt az összes ismerősömnek elküldtem a zinfót.

 14. Bocs, még egy: fióktörlés után beléptem brahiból a HI5-be, hogy mit lép rá. Azt hittem lehidalok: Azt mondta, hogy “Korábban törölve lett a fiókod. Visszaállítsam?”. Mármint mit is??!! Szóval nem törölte??? Ez így törvényes??

 15. Topi!

  Gyanítom, hogy egyáltalán nem törvényes. De azt fújhatjuk, hogy mi törvényes és mi nem, és ezen belül az ilyen külföldi cégek mit tesznek meg és mit nem.

  Igazság szerint okosabbnak kell lennünk, mint a törvények. Mert hiába véd bármilyen törvény, azt úgy értelmezik, ahogy akarják… (Tudod, 8 jogász, harmincféle képpen.)

 16. Kedves Éva,
  csak annyiban reagálnék, hogy amikor én regisztráltam (de nagy kár volt…), kiszedtem a pipákat, egyértelműen NEM kértem, hogy a gmail-es címeimre küldjön meghívót, kértem, hogy ugorja át a funkciót. Szóval, egyértelműen nem bambultam ;-). A másik, hogy ennek ellenére nemhogy egyszer, hanem kétszer, háromszor is elküldte a rendszer a meghívóit a tőlem lenyúlt címlistára a tudtom nélkül. Szóval, hisztéria vagy nem, azért szerintem nagyon sántít ez a történet…
  Úgyhogy én gyorsan törlés+jelszóváltoztatás. Azóta nem küldött meghívókat.

 17. A Hi5 legális cég, és USA székhelyű.
  És nem kell eltúlozni a dolgokat. Egyetértek Szűcs Évával. Soha, sehol semmiféle jelszavamat
  nem adom ki. És akkor nem ér ilyen meglepetés.
  Volt már vagy 8-féle emilem – de eddig a gmail
  a legjobb – eszembe sincs visszamenni pl. a
  freemailre. És bárhova regizhetek gmaillel.

 18. Padre, az nyilvánvaló volt, hogy a Hi5 legális cég, de attól még, hogy legális cég, még élhet illegális eszközökkel.

  Szeptember 1. óta, magyarországon kiemelten illegálisan jár el a kéretlen, lerázhatatlan, kiiktathatatlan meghívói és a nem véglegesen törölt account-ok miatt. Ezt nem én mondom, hanem a szakemberek. Lesz még ennek gondolom folyománya, majd megemlékezünk róla itt is.

 19. Kedves Rita!
  Én a korrekt és precíz megfogalmazásokat szeretem.
  írtad: ” ..kéretlen, lerázhatatlan, kiiktathatatlan meghívói…” De hiszen éppen te írtad le fentebb a
  módszert arra, hogyan akadályozzuk meg a Hi5-öt, hogy a nevünkben meghívókat küldjön. Tehát nem lerázhatatlan és nem is kiiktathatatlan. A kéretlensége is kissé pontatlan, mert az ahoz nélkülözhetetlen jelszót a Hi5 userektől kapták meg. Persze, ez szerintem sem tisztességes user “toborzási” módszer, de azt hiszem, hogy az USA törvényei elég szigorúak ezen a területen, és amit a törvény (még) nem tilt az (még) legális. Később ez változhat. Az account törléssel kapcsolatban – nekem 11 darab yahoo-mail accountomat törölték kb. egyszerre, legalább 3 havi vagy hosszabb inaktivitás miatt, de aztán részben örültem, hogy vissza lehetett állítani mind a 11-et. A “részben örültem”-et csak azért írtam, merthogy az összes tartalom “ugrott” – vagyis elveszett azokról.
  Szerintem az nem törvénytelen, hogy valahol vissza lehet állítani a törölt accountot – gondolom – ez mindenhol (ahol ilyen lehetőség van) valamennyi ídő eltelte után már nem sikerülne. Mert szerintem a Hi5-nek sem érdeke, hogy esetleg évekig is tároljon “fölöslegessé” vált adatokat. Valószínűnek tartom, hogy kb. egy év inaktivitás után már nem lehetett volna visszaállítani a yahoo-s accountjaimat.

 20. Sziasztok!

  Én már lassan 10 hónapja,ha nem több tagja vagyok a hi5-nek. A mai napig semmi gondom nem volt vele.Ma viszont délelőtt és délután is kaptam vírust úgy,hogy meghülyült a gépem és össze-vissza nyitogatott mindent.Csak az azonnali kikapcsolás segített a gépen.Visszakapcsolás után pedig a windows nagy gyorsasággal indította a vizsgálatot és törölte a hi5 vírusokat.Kicsit félek újra belépni az oldalra.A saját lapommal nincs is gond,de két olyan tag oldalára szerettem volna bemenni,akik jelöltek,hogy kicsit körül nézzek náluk.Hát nem jött össze.Azonnal megbolondult minden amint megnyíltak az oldalak.

  A meghívókkal kapcsolatban pedig annyit,hogy csak azoknak megy meghívó,akiket kijelölve hagyok a listában.Ha kiveszem a pipát nem megy.És nem is rögtön a regisztrálásnál,mert azt külön kell csinálni,egy külön doboz áll rendelkezésre és nem csak gmailos címeimre lehet állítani a lenyíló fülnél.Sajnos sokan nem tudják,hogy hol kell az oldalon levő ismerősöket megkeresni és jelölni.Sokan ott követik el a hibát,hogy azt gondolják,hogy az a barátkereső az oldalra vonatkozik,ahol az e-mail címeket és jelszót kell megadni.Nem,ha oldalon akarsz ismerőst keresni,fent a menű sor végén van egy kereső,ahova mondjuk beírod a vezetéknevet,pl: Horváth-akkor az összes nevet ahol a Horváth szerepel kihozza és máris hozzáadhatod barátként.
  Ennyi.

  Én egyenlőre úgy döntöttem nem törlöm magam,de óvatosan megyek be a sajátomon kívül máséra.
  A vírus pedig bárkitől felkerülhet,elég egy netről leszedett kép is hozzá.Főleg ezeken a csillivilli képküldő oldalakon van rengeteg,nálam azokat a Web Security Guard pirossal jelzi.

  Egyébiránt ezt a blogot sem pipálja ki szép zölddel,hanem egy aranyos “?” van szürkén!!!!

 21. Valószínűleg azért nem pipálja ki, mert egy átirányító kód vezet ide, a viruskommando.hu domainről.
  Ez gyanús lehet egy ilyen web security guard alkalmazásnak, holott jól bevált és legális módszer.

 22. ha ekkora bajotok van a gmail és a hi5 kapcsolatával 8legalábbis én ezzt vettem ki a szövegből) akkor miért nem hoztok létre egy másmien e-mail-t törlitek magatokat és regisztráltok azzal? én hotmail-el (mindenapokhoz ovimail-t használok) tökéletesen elvagyok semmi furcsa nem érkezik a hi5-tól. nem kapok kéretlen marhaságokat! semmi rossz nem történt velem a hi5 által pedig már kb 3 éve használom. adtam már meg neki jelszót és még nem csinált semmit azon kívül hogy megkérdezte akkor hogy meghívom e őket!

  kb ennyi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.