Szabadságunkat megszakítjuk: trackback spamáradat a neten!

Napok óta dolgoztatnak engem a gonosztevők, a blogomat ért trackback spam-áradattal. Igen, még egy felhasználói biztonsággal foglalkozó blognak is akadhatnak efféle problémái.

Az egész úgy kezdődött, hogy a Vírus Kommandó blog egyik bejegyzése kapott egy trackbak-et, vagyis egy jelzést arról, hogy valahol hivatkoznak a bejegyzésre. Egy Casinós oldalról jött a visszajelzés. Akkor még nem gyanakodtam semmi rosszra.

A trackback mindig jó dologlegalábbis eddig az volt-, hiszen láthattad, hogy egyes bejegyzéseidre hogyan reagált a blogoszféra, fűznek-e hozzá más bejegyzésekben kommentárt, véleményezik-e. Ha igen, akkor az azt jelenti, hogy a téma, amit felvetettél, másokat is érdekel, illetve a bejegyzés, amit megjelentettél, mások számára is említésre méltó, ami mindenképp egy pozitív dolog.

A gond akkor van, mikor ezek tömegével érkeznek. Mert akkor már nem trackback, nem hivatkozás, nem érdekes a bejegyzésed, hanem kőkeményen spam-elnek a blogodon!

Mondjuk egy bejegyzésre olyan 1200 trackback érkezik. Az egyszer biztos, hogy 1200 másik blogger tuti nem fog hivatkozni a blogodra, úgyhogy a nagy szám máris jelzés értékű. (Nagyon botrányszagú blogbejegyzésekre olyan 3-4 trackback mutat, és közben kb. 500 valós hozzászólás is születik.)

A trackback, hasonlóan a sima kommentekhez, általában megjelenik a kommentlistában (nálam külön jelzéssel, de van, akinél simán beleolvad a kommentek közé, időrendi sorrendben).

A spammerek leleménye határtalan, ezért egy időben kommenteltek (az a kommentspam), ilyeneket, hogy: “Good post”, és egy kimondhatatlan nevű oldalra mutató link…

Tehát mondanivaló nulla,
link viszont egészen biztosan szerepelt a kommentben. Na, ezt nevezzük kommentspam-nek. (Ha van oldalad, illetve, ha tervezed, hogy lesz, egészen biztosan Te is bele fogsz esni a kommentspammelés bűnébe, legalább egy picit, elvégre így olyan könnyű linket szerezni, és mindenkinek megremeg a keze a lehetőségek láttán. Én semmiképp sem javaslom, hogy ezzel az eszközzel élj, mert úgy kiutálnak onnan, ahova bespammelsz kommenten keresztül, mint a huzat! Erre érzékeny a blogtársadalom, nem árt odafigyelni erre. De természetesen ez még nem a nagyüzemi spammelés kategóriája, ez csak a játékszabályok figyelmen kívül hagyása.)

Most viszont a trackback spam-ek kora érkezett el, ahogy látom. A trackback ugyebár, mint az elején említettem, egy visszajelzés, hogy hivatkoznak a blogodra, vagy valamelyik bejegyzésére. Ahogy megjelenik a trackback jelzés a kommentek között, az egyben egy visszalink a trackbackelőnek is, tehát így is lehet linket szerezni. (Most látom: elnézést kell kérnem azoktól, akiknek nincs honlapjuk, vagy blogjuk, mert számukra kicsit érthetetlen lehet ez a bejegyzés, viszont nagyon égető a probléma, úgyhogy mindenképp szeretném tudatni az érintettekkel a tényállást.)

Tehát, még mindig ott tartunk, hogy a trackback egy jó dolog nekünk, de jó dolog a trackbackelőnek is, vagyis annak, aki ránk hivatkozik, hiszen ő meg tőlünk kap egy visszalinket.

Kör bezárult, íme a trackback spam lényege: küldenek egy hivatkozást a blogodra, először csak egyet, hogy lássák, engedélyezve van-e a trackback-ek követése (ezt ki lehet kapcsolni). Ha igen a “válasz”, akkor pár órán belül többszáz trackback érkezik a blogodra, ami egyben visszalink a trackback-elők számára.

Nagy-nagy “meglepetésre” az összes trackback spam viagráról, gyógyszerekről (tramadol, acepromazin), szexuális segédeszközökről és hasonlókról szól.

Amit gyorssegélyként javaslok: azonnal kapcsold ki, a legelső ismeretlen, idegennyelvű trackback után a trackback-ek és visszapingek engedélyezését a blogodon!

Ezt a WordPress blogoknál a Beállítások>>Interakciók részben tudod kezelni, egy pipával ki-be kapcsolni.

De ez még nem minden: ezek a trackback, visszaping engedélyezések bejegyzésenként is beállíthatók, tehát a már kipécézett bejegyzéseknél külön is állítsd be, hogy nem fogadhat trackback-eket. (Ez nálam most per pillanat egyetlen bejegyzést érint, tehát először ennél kezdtem a letiltást, de amint megírom ezt a bejegyzést, és kiteszem a webre, sorra veszem a többi, eddig megjelent írásomat is, vagyis: NO TRACKBACK.)

A spam-eknél az egy aranyszabály, hogy addig próbálkoznak, míg rá nem jönnek, hogy nem éri meg veled foglalkozniuk. Úgyhogy most pár hétig – akár megelőzés célzattal is, ha még nem ért el a trackback-spam áradat – kapcsold ki a visszakövetések engedélyezését.

Sajnos ezt captcha-val, szűrővel nem igazán tudod megoldani (lehet, hogy wordpress-hez van valami plugin, még nem néztem utána, de megteszem, és update-elem ezt a bejegyzést, ha találok valamit.), mert nem a TE oldaladon kalózkodnak, hanem a saját felségvizeiken horgásznak a zavarosban.

Ami érdekes: a RizsaNélkül.hu közös projektünk blogjában is megjelent az első trackback-spam (szintén Casinós), na, ott csípőből lekapcsoltam minden visszakövetést, nem vártam meg a 786 trackback-et, naívan:)

Köszönet:

Köszönöm Balk Lászlónak, hogy a levelével bekapcsolta nálam a bejegyzésírási késztetést! igazság szerint még várni akartam még holnapig, de Laci e-mailje megerősített abban, hogy valószínűleg nem elszigetelt esettel állunk szemben, hanem valami csúnya dolog kezdődött már megint…

Jó blogolást minden érintettnek, akit pedig nem érint, itt egy kis leírás arról, hogy mi a blog, milyen formái léteznek, mire jó, és a többi.

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

18 hozzászólás so far:

 1. Ez az egész tracback spam, nekem a buszsávban vagy az autópálya leálló sávjában előrehúzó kedves, szabálytisztelő embertársaimat idézi, akik ezzel a mutatványukkal tovább akadályozzák, nehezítik az egyébként sem fusztrációmentes haladást.
  Ki lehet kapcsolni a trackback-et és ki is kell, amíg nem találunk valami más megoldást, hogy ne kelljen vízzel együtt a gyereket is, ugye… Mert a trackback önmagában egy nagyonis jó találmány lenne, mint Rita is írta.
  Miért érzem, hogy romlik a kedvem?

 2. Gyöngyi!

  A trackback az jóóóó!
  A blogolás egyik ismérve: én hivatkozom rád, te hivatkozol rá, ő hivatkozik rám, így megismerjük egymást, közösen gondolkodunk, barátokat szerzünk, stb.

  De most ez viszonylag új dolog, hogy trackback áradattal spammelnek tele, ami ellen végülis első blikkre nem is tudsz védekezni, hiszen kommentként csapódnak le a trackback-ek.

  Ne romoljon a kedved! (Biztos a melegfront az oka!:))

 3. Hát nem semmi, népiesen szólva! :(
  Nekem a sok viagrás reklámról meg spammerről az jut az eszembe mindig, hogy ennyi impotens férfi lenne a világon, hogy ennyire kell ezt reklámozni?? Vagy csak ennyi ingyenélő és nagyon ráérő van?? Esetleg: és/vagy??

  Elnézést kérek, ha kissé szókimondónak tűnnék, de nagyon felháborított a dolog.

  Üdv.: ANi.

 4. Ani!
  A világban virágzik a gyógyszer-feketekereskedelem. Viagrához nem olyan egyszerű ám hozzájutni, ahogy fogamzásgátlóhoz sem: orvosi rendelvényre, ugyebár.
  Namármost, ha valaki rákap a viagrára, biztos nem fog állandóan az orvosnál dekkolni, hogy felírják neki, hanem beszerzi így-úgy-amúgy.

  Amerikában pl. csomóan meghalnak ilyen hamisított gyógyszerek miatt. Gyanítom, hogy itthon is volt már rá precedens…

 5. Kedves Rita!
  A blog szerkesztéstől még nagyon messze állok, de így is állandóan tanulok valamit.A közöttünk folytatott eszmecsere igen kiváló arra, hogy óvatos duhaj módjára haladjak a tanulás útján egyre előrébb. Köszönet érte. Tisztelettel:U.Ferenc

 6. Ferenc:)

  Tudod, az a furcsa, hogy való igaz, ifjonti hévvel, meggondolatlansággal felérő cselekedet az, ha tudatlanok maradunk.
  Pedig hát az egyik a hormonok miatt van, a másik meg önhibánkon kívül adódik.
  Persze, ha tudunk róla, az már segít. Gondolom, Téged már nem kell óvatosságra intenem:))

 7. Kedves Rita!

  Úgy kellett nekem ez a bejegyzésed mint egy falat kenyér. Ma már százával(!) érkeztek kommnetspam-ek hozzám. Meg tettem amit tanácsoltál és most várom az eredményeket, illetve inkább az eredménytelenséget spam ügyben. :)

  Üdv,
  Gábor

 8. Gábor!

  Hurrá! Mármint annak örülök, hogy segített a posztom!
  A “betámadott” bejegyzéseknél külön is tiltsd le a trackback-eket, meg globálisan is az egész blogra nézve!

 9. Köszönöm Rita a blogtársadalom nevében. Csupány nyomatékosítani szeretném a veszély nagyságáról írtakat: A szerbiai blogokon már egy hónapja végigsöpört egy ilyen hullám. A blog.co.yu igyekezett “házon belül” vagyis a blogszolgáltatónál megoldani a gondot. Ennek meg az lett az eredménye, hogy az alapjában véve szerb nyelvű blogok között az én magyar nyelvű blogomra külön engedéllyel tudtam új bejegyzést feltenni. A spamhullám azóta már lankadt.

  Támadás nélküli szép napot és bőséges bevételt kíván
  Károly Vajdaságból

 10. Szia Rita és picuri!
  Mindig nagy örömmel olvasom az irásaidat,és sokat tanultam és tanulok belőle, sőt Te már segítettél nekem levélben is amikor sürgőssen kértem tőled tanácsot, ezért itt nyilvánosan is megköszönöm még egyszer Neked! Ha haza érek az első, hogy bekapcsolom gyorsan a gépet, és megnézem, hogy érkezett-e tőled valami.
  Köszi, hogy szóltál, én csak most gondolkodom blog létrehozásán, hát őszintén szólva most fogalmam sincs,a hogyan továbbról, mert amit most le írtál arról életemben először hallok, tehát fogalmam sincs, hogy mik ezek és nem értem igazán.

  Talán valamit ha irnál a kezdő blogosnak is róla, mit kell letiltani? milyen spammerek?

  Jelzem még csak tervben van a blogolás, de most megtorpantam.

  Üdv.: Éva

 11. Rita!

  Ez tényleg hullám! Éppen a napokban keresett meg egykedves ismerősöm captcha-ért. Én akkor még nem tudtam erről az újfajta spamről, és nagyon meglepődtem, hogyan tud valaki kommentelni, ha már él a captcha… Most elküldtem neki a bejegyzésed linkjét :)

 12. Köszi Juli!

  Igen, itt két különböző dologról van szó, megvallom őszintén, az első pillanatban nekem sem esett le, hogy mi a helyzet, ugyanis a wordpress úgy küldte az értesítést, hogy komment érkezett.. Holott ez messze van a kommenttől, ez közvetett komment:)

 13. Hihetetken, figyelmeztettek, és mint mindig, azt hittem, ez velem nem fordulhat elő. Mégis előfordult. Nem pont 786 spam volt, egyszerre, hanem de azért volt vagy 200… :) Alig győztem törölgetni. Egy kedves ismerősöm segítségével beszúrtam valami php kódokat, hogy kérje az összeadást, de nem ért semmit. Majd egy másik kedves ismerősöm ajánlására telepítettem egy chapta plugint, és mivel semmi eredménye nem volt, még egyet. Most megoldottnak látszik a probléma. Pedig még nem szüntettem meg a trackbacket.
  Nem tesz boldoggá, hogy másnak is vannak ilyen gondjai, de kissé megnyugtató, hogy nem én hibáztam, hanem általános a probléma.

 14. Kedves Rita!
  Eddig még nem szóltam hozzá(d. Megnézve a mai filmedet, azért mégis megteszem, hátha őszinte véleményemmel én is tudok
  segíteni valamit.
  Én csak egyszerű, autodidakta, mezei felhasználó vagyok, kórházi alkalmazásokon “nőttem fel”. 94 óta internetezek, de azt is csak magamtól, nem tanított senki.
  Honlapom sincs, minek?
  Tanácsaid arany-értékűek. Dícsérnek is érte rendesen. Ezért én most azt akarom leírni, amit én másként csinálnék.
  Mindenekelőtt filmfelvétel közben ne támaszd alá az álladat, nagyon zavaró tud lenni, elvonja a figyelmet a mondanivalódról. Nem olyan nehéz az….
  Nézz a kamerába, s akkkor azt hisszük, hogy reánk nézel…
  Nagyon zavaró volt az asychronia (beszéd-szájmozgás közötti idő.)
  A szöveged rettenetesen jól rendszerezett, jól felépített, s nagyon hasznos, de kicsiot szájbarágós a sok mellébeszédtől, hasonlatoktól. Ez nagyon felhígítja, eltereli a lényegről a figyelmet. Engem legalább is zavar.
  A lényeget pár mondattal el lehet mondani, igaz akkor nem lesz egy oldal…
  Meg lehetne oldani valahogyan a kettő összefésülését, a tankönyvekhez hasonlóan. A lényeget más színnel, kiemelten, más háttérrel elkülöníteni a magyarázó szövegtől. A pár lényeges mondatodat viszont szó szerint meg kell tanulni és betartani.
  Összességében őszintén gratulálok, további sok sikert kívánok mindannyiunknak ebben a szélmalom-harcban.
  Üdv:Laci.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.