Szülői kontroll: kényelem és biztonság?

Ez most egy fura cikk lesz, mert sosem használtam parental control alkalmazást: a nagylányom már benne volt a korban, mikor internetezni kezdett, a kisfiam meg még nem internetezik.

Közben van még egy ellenállás is bennem a programozott felügyelettel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a szülő egy ilyen program alkalmazásával nem csak a munkát, de a felelősséget is hajlamos letenni. Remélem, hogy ez csak az én feltevésem!

Azt tényként tudom közölni, ügyfelekkel folytatott beszélgetések kapcsán, hogy nagyon nehéz megtalálni az olyan alkalmazást, ami valóban úgy véd, ahogy azt egy szülő elvárhatja: nem kikapcsolható, nem téved, több szempontot is figyelembe vesz. Beszámolóik alapján tudom, hogy sosem hozott teljes megnyugvást egy szülői kontroll alkalmazás, és a vége mindig az lett, hogy ment a levesbe a program.

Ezt nem csodálom, ugyanis alapelvem az, hogy gyereknek csak úgy szabadna interneteznie, hogy ha a szülő ott ül mellette. Ugyanazért, mint amiért a tévéműsorokat is korhatárokhoz rendelik, és a 12 éven aluliaknak szülői felügyelet melletti tévézést javasolnak: hogy a gyerek felmerült kérdései azonnal meg legyenek válaszolva. Ne kelljen agyalnia, fantáziálnia, szorongania valamitől. Hadd beszélhesse ki, hadd dolgozza fel azonnal.

Ha odaülteted a net elé, és bekapcsolsz egy ilyen programot, akkor lehet, hogy nem tud véletlenül elnavigálni egy p***ó oldalra, de az index.hu főoldalán simán megnézheti a bögyös macákat. Szétesett arcú és életű, félpucér sztárokat is megnézhet. Tragédiákról is olvashat, amikkel pedig nagyon nem kéne találkoznia…

Nyilván ez a magánvéleményem, de néha a legmegbízhatóbb közegben is érheti olyan impulzus a gyereket, ami káros rövid és hosszú távon. Félelmet kelthet benne olyas valami is, ami nem közvetlenül jut el az agyáig, hanem közvetetten kapcsolódik valamihez.

A 12 éven felüliek meg olyan kis ügyes felhasználók lehetnek, hogy két pillanat alatt kikapcsolják a szülői felügyeletet.
Ráadásul a közvetlen csevegő programokon zajló beszélgetések és adatáramlás igen csak követhetetlen. Egy csetablakból is ömölhet a borzalom, hidd el nekem.

Akkor mi hát a teendő?

A legdurvább és legmacerásabb módszert javaslom: tanítsd! Beszélj vele, beszélj hozzá, legyél ott vele. Ne hagyd, hogy a saját kis agyával vonja le a következtetéseket, és ne legyints arra, hogy „á, csak gyerekeknek szóló oldalakat néz!” A veszély lesben áll mindenhol, és minden gyerek más és más.

Igazság szerint a Te véleményedre vagyok kíváncsi: hogyan oldod meg ezt a kérdést? Kérlek, töltsd ki az alábbi kérdőívet, kb. 20 másodpercet vesz igénybe :).

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Hogyan oldod meg a gyermeked védelmét a káros tartalmaktól és a nem neki való impulzusoktól?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Kapcsolódó bejegyzések:

8 hozzászólás so far:

 1. Ahogyan sok vírusírtót is ki tudnak vírusok kerülni (hiszen “csak” programozás kérdése), tartok tőle, hogy egy jól felkészült oldal is ki tud kerülni ilyen eszközöket. Gondolj csak bele: hiába popup blockerek, dhtml technikával simán megkerülöd. Csak az többe kerül…

  Ezért fontosnak tartom a megfelelő családi légkört, az őszinte kapcsolatot a gyermekkel, ilyen milliőben a megbeszélés sok esetben eredményesebb lehet. Szerintem.

 2. Nem kérdés, egy technikát mindig ki lehet kerülni, és a gyereknek valószínűleg hamar sikerül is. De az nem lesz neki jó érzés, hiszen 1. tudja, hogy a szülei nem bíznak benne, 2. tudja, hogy igazuk is van, mert lám, kikerülte… szóval szorongás, lelkifurdalás, bizonytalanság csak a vége. De ha nem tudja vagy nem akarja átjátszani a szüleit, akkor is rossz az egésznek a légköre, megmérgezi a felfedezés varázsát. Mint mindig, itt is az őszinte megbeszélést tartom a legjobbnak (én is).

 3. “Nincs olyan korú gyermekem, akit ilyen szinten kellene kontrollálnom.”
  Viszont hipphopp és lesz. Sokat filóztam már ezen – azthiszem a húzdmeg-ereszd meg elven beszélgetés, és semmi szoftveres tiltás, ellenben logolás lesz a dolog, hogy tudjam merre jár – ez kb. olyan, mint amikor az ablakból néha ránézek mit csinál a kertben.

  Régi punk mondás: “Ha tiltva nevelsz, hazudni tanítasz!”

 4. Szép napot mindenkinek!

  Olvasva a cikket, nekünk is gondot okoz a dolog. Igazából a netezés időtartamával volt gond. Gyakran veszekedésig fajult a dolog, a félórából gyakran 1-2 óra lett megfűszerezve a veszekedéssel. Beszélgetés, példálózás…/ nálunk nem jött be/
  A vége egy program, ami ha lejárt az idő, automatikusan kikapcsolja a gépet.
  Azóta az esti veszekedések is elmaradtak.
  Eddig kiválóan működik.
  Üdv Lya

 5. Van egy aranyos mondás: a bölcs természet adott neked 12 évet, hogy megszeresd a gyerekedet, hogy el tudd viselni kamaszként. Ez a 12 év nem csak megszeretésre való. Kamaszkorban már aligha használ a beszélgetés, ha nincs megalapozva bizalommal, tisztelettel. Én egyszerűen csak belenéztem néha az előzményekbe, ahogyan ki-kinézek az ablakon a kertbe. Egyetlen egyszer találtam kivetnivalót: a lányom egy tevét etetett a neten. Máig őrzöm az sms-ét, amit a beszélgetésünk után küldött nekem:
  “Levettem minden adatot. Spontán kinyírni nem tudom, csak ha sokáig nem látogatom. Sajnálom, hogy csalódtál bennem.”
  No comment.

 6. Ahogy engem sem, úgy én sem korlátoztam semmivel az internet hozzáférést. Meg mást sem. Szerintem beteges dolog a korlátozás. Meg kell beszélni, hogy mire figyeljen, milyen veszélyek lehetnek, azt ennyi.
  Mitől kéne félteni Őket? Amíg a gép előtt ül, senki nem fogja megerőszakolni, leütni, kirabolni… A tanulás rovására ne menjen a netezés, de ezt egy normális gyerek megérti.
  A tiltás csak olaj a tűzre. Egy tizenéves gyerek meg jobban ismeri a számítógépét ,mint az apja, vagy az anyja, és kikapcsolja a védelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.