Titok: miért is olyan könnyű a vírusvédelmet megtanulni?

Avagy: nem mond ez ellent minden aktuális trendnek?

Biztos voltál már úgy életedben és vállalkozói életedben, hogy olyannyira foglalkoztatott valami, hogy egyszerűen nem voltál képes addig továbblépni, míg legalább a mérlegeléshez és prioritás beállításhoz elégséges információk birtokába nem jutottál.
Mondok egy példát: nemrégiben felmerült a könyv írás lehetősége, és a kézirat készültének előrehaladtával egyre több megválaszolatlan kérdés kezdett bennem csírázni. Egy idő után – elég gyorsan – eljutottam oda, hogy már írni sem tudtam, mert a megválaszolatlan kérdések minden energiámat felemésztették. Ráadásul olyan fehér foltok voltak ezek, amiket csak szakember tud besatítorzni, olyasvalaki, aki ért a könyvkiadáshoz. Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy kb. 20 oldalas hírlevél elolvasása után a megválaszolatlan kérdések egy csapásra eltűnnek, és visszatérhetek az alkotáshoz. Pedig így volt!

Kedves ismerősöm, Kása Béla, a Z-Press Kiadó Kft. ügyvezetője volt olyan kedves, és egyben rám „borította” a hírlevelük anyagát, hogy kedvemre okulhassak belőle. Körülbelül 1 óra múltán már nyugodtan jöttem le a problémámról, ugyanis az megszűnt létezni tulajdonképpen, azzal, hogy csak olvastam! Választ kaptam mindenre, ami addig akadályozott. Ez nem a reklám helye volt, ezt a történetet az őszinte hálám kifejezése, és a továbbiak felvezetése miatt tartottam fontosnak átadni neked. (De attól még nyugodtan vásárolhatsz a Z-Press Kiadótól :)).

Tételezzük fel, hogy olyan típusú vállalkozó aggyal rendelkező egyén vagy, mint amilyen én is vagyok. Az agyad addig dolgozik, míg valamilyen megnyugtató megoldást nem talál. Dolgozik akkor is, amikor alszol, amikor szakemberként tevékenykedsz, és dolgozik akkor is, amikor épp a dugóban ülve a reggeli rádióműsort hallgatod. Az agyad egy csoda, de nélküled semmire sem megy.

Megoldást csak akkor találhatsz bizonyos problémákra, helyzetekre, hogy ha azokról kellő információval rendelkezel. Ráadásul lehet, hogy amit tudatosan nem érzékelsz problémának, az valójában komoly munkára készteti a tudatalattidat. Vagy épp fordítva: nagyon agyalsz valamin, nagyon akarsz valamit, de az agyad leblokkol, és inkább az ablakon kibámulást és a hírportálok olvasgatását választaná.

Az információhoz még mindig a legkényelmesebb és leghatékonyabb olvasás útján eljutni. Ezt azonnal bedarálja az agy, és nem kell görcsölni az adaptáláson. (Kivéve, ha valami rosszul van megírva. Olvass el egy törvényt… Garantálom, hogy nem érted meg. Még a magyarázó szövegek is akár ezernyi kiskaput és jogértelmezési lehetőséget tudnak magukba rejteni.)

Na, de, hogy rákanyarodjak már a lényegre, mert gondolom eddig egyetértünk, tehát nem kell tovább ragoznom: olvasni jó, olvasni könnyű, az így beszerzett információkat feldolgozni pofonegyszerű.

De vannak olyan területek, és főleg a számítástechnikában, hogy elolvasni kevés. Akkor is, ha érthetően, szemléletesen van leírva. Kellenek a saját tapasztalatok is, hogy beintegrálódjon a tudomány. Például egy szoftver használatnál. Hiába írom le, hogy mit látsz, mi hogyan működik, hiába illusztrálom képekkel, az még nem tudás. Tudás akkor lesz belőle, ha kipróbálod saját magad, sőt, rutint szerzel benne.

Na, a vírusvédelmi tudomány nem ilyen hála az égnek. (Nagy sóhaj és megkönnyebbülés.)
Komolyan mondom: itt jórészt elég olvasni.
Na nem PR cikkeket! Nem azt, hogy ennyi kártevő, meg annyi fertőzött gép, meg ilyen katasztrófa, meg olyan statisztika.

Azt kell olvasni, ami a megoldás felé visz. Olyat kell olvasni, ami megmutatja az utat. Olyat, ami tanít, olyat, ami végül megnyugvást ad.

Hamarosan folyt. köv, de addig házi feladat: figyeld a sajtót ha van kedved, és elemezd a számítástechnikai biztonságról szóló híreket. Két oszlopot csinálj: jó hírek – rossz hírek. És strigulázz! Aztán majd meglátjuk az eredményt!

Ui.: Folytatása következik hamarosan, de addig is:

Letesztelted már, hogy mennyit tudsz a vírusvédelemről?

Név
:
*
Email
:
*

Jelentkezéseddel elfogadod a weboldalunk feliratkozási felételeit>> (új ablakban nyílik)

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

5 hozzászólás so far:

 1. Kedves Rita!

  Bizonyára egyre járhat az agyunk, de elég feszített a tempóm, és nem mindig tudok felmenni a honlapjaidra. Remélem megbocsátod nekem.
  JÓ a hírcsatorna, ÉN is dijazom!

  Csaó………

 2. OFF S.O.S.

  Szia Rita!

  Tudom, hogy nem tartozik ide, de kicsit sürgős, és keresgelni se nagyon van időm, úgyhogy csak reménykedem, hogy itt válaszolsz hamar…
  A gondom, hogy egy 2Gb-s memo stick/flash drive (mi az igazi neve?) szóval találtam rajta egy vírust, meg sem figyeltem, hogy mi az, az avast felajánlotta, hogy karanténba teszi. Le okéztam, viszont azóta a Safely remove USB… nem engedi, hogy kiszedjem a flash-emet… ” cannot be stopped right now. Try stopping the device again later” Már egy néhány óra eltelt, többször is próbáltam, de csak nem engedi, pedig minden alkalmazást lezártam, amit csak lehetett… Mit csináljak? Egyszerüen tépjem ki???
  Bocs az OFF-ért, és kösz a választ.

 3. Gyors eltávolítás

  Általánosan elterjedt az a szokás, hogy az USB-csatolójú eszközöket szabályosan, szoftveres úton le kell állítani, mielőtt eltávolítjuk őket a rendszerből. Ezzel ugyan bajt nem okozunk, de fölöslegesen töltjük vele az időt, a Windows ugyanis alapértelmezésként tiltja az összes USB-csatolójú meghajtó írási gyorsítótárát, így – hacsak nem írási művelet közben húzzuk le az eszközt – nem károsítjuk a fájlrendszert, illetve nem vesztünk adatot sem.

  Ha nagyobb teljesítményre vágyunk, az előző pontban leírtaknak megfelelően eszközönként engedélyezhetjük az írási gyorsítótárat is (az egyes meghajtók beállításai nincsenek hatással egymásra), ebben az esetben azonban valóban le kell állítanunk a tárolót, mielőtt eltávolítjuk azt.

 4. No de vissza az alaproblémára: azért írja ki ezt a hibaüzenetet, mert használatban van egy fájl a pendrive-ról. Lehet az egy “beragadt” program, vagy egy vírus, amiről esetleg nem tudsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.