Véleményem az Adatvédelmi és Adatmentési “Bibliáról”

Alább, a hozzászólások között várom megtisztelő véleményedet az otthoni felhasználók számára készült szemfelnyitó és szemléletformáló Adatvédelmi és Adatmentési “Bibliáról”!

Néhány támpont:

– Hogyan tetszett a nyelvezete?
– Hogyan tetszett a tartalma?
– Hozott-e számodra nagy felismeréseket?
– Ha igen, mi volt az?
– Mit tartasz benne a leghasznosabbnak?
– Ha volt benne – mi volt a legkevésbé hasznos információ?

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre, és köszönöm, hogy megtiszteltél a figyelmeddel, és köszönöm, hogy megosztod velem és másokkal is a tapasztalataidat az olvasás után! :)

Miért kellene egyedül küszködnöd a számítógépes problémákkal, hogy ha van segítség? A PC Kommandó Távsegítség kényelmesen, gyorsan, biztonságosan, és költséghatékonyan segít! Kattints ide a részletekért, és az elérhetőségekért, hogy többé soha ne legyen az gond, hogy nincs kihez fordulni!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

18 hozzászólás so far:

 1. Véleményem az Adatmentési bibliáról.
  Szia Rita!
  Az a véleményem az adatmentési bibliáról, hogy nem leehetek elég hálás, hogy egyáltalán lehet már véleményem!
  A szöveg nagyon “Ritás”, ezért is vártam már nagyon! Olyan jól tudsz írni, hogy minden nap olvasnék tőled 20 oldalt!
  A tartalom sokkal érthetőbb, mint eddig gondoltam volna! sokat foglalkoztatott ez a téma, de soha nem láttam át eléggé. Most már sokkal könnyebbnek érzem, és már látom, mit lehet ellazáskodni. Örök hála érte!

  Még hogy hozott-e felismeréseket? Csakis azokat hozott! A legnagyobb az volt, hogy nem kell minden adatot menteni, hanem a fontosakat, és azokat is egyszerű rendszer szerint. A másik nagy felismerés a pendrive volt. Már van egy pendriveom, de mindig félek, hogy elveszítem, ezek szerint nem alaptalan a félelmem. Megfontolom az adattitkosítást, úgyis a totalcommanert használom már régóta.

  A leghasznosabb az egész úgy, ahogy van. Nem volt benne unalmas rész, vagy felesleges. Egy krédésem van: mikor kapjuk a következőt? :-D
  puszi, Erzsó
  kíváncsi vagyok atöbbieknek mennyire volt hasznos de a hosszú hétvégén biztos mindenki üdül. (én üdülésképp ezt olvastam!)

 2. Csatlakozom Erzsóhoz. Nekem is nagyon tetszett a könyv. Érthetően írtál le benne mindent Rita. Számomra az egész könyv csak hasznos információt tartalmazott és nem volt benne olyan, ami nem hasznos. Egyszóval FRANKÓ az egész könyv.
  Köszönjük Rita. Várjuk a többi hasznos infót tőled.

 3. Érthető, könnyen “emészthető”, nagyon hasznos tanulmánynak tartom az Adatvédelmi és Adatmentési “Bibliát”. Rendszerességre és a fontos adatok, dokumentumok tudatos mentésére ösztönző hatása van. A tanulmányban leírtak következetes betartásával még az átlagfelhasználót sem érhetik ezután kellemetlen, adatvesztéssel járó meglepetések.
  Szép munka volt! Várom a folytatást!

  Üdv.: Attila.

 4. Kedves Rita!
  Először is köszönöm az anyagot, sok számomra segítséget jelentő infót kaptam.
  A stílusról: A “Biblia” első 5 oldala inkább a beharangozó levélbe illene, itt feleslegesen rabolják az időt.
  A felhozott példák nagyon szemléletesek, ezek jelenlétét feltétlen indokoltnak tartom.
  A pendrive-ok használatával kapcsolatban nem teljesen értünk egyet. Vannak olyan esetek, amikor szükséges idegen számítógépre csatlakozni, pl. az ember előadást megy tartani valahová, a prezentációját így tudja magával vinni.
  Más: Érdeklődöm, hogy az általad ajánlott 2,5″ HDD winchester csak laptopokhoz jó, vagy egy régebbi típusú asztali számítógéphez is csatlakoztatható?
  Még egyszer köszi a segítséget, további széles kör okulását szolgáló szorgoskodást kívánok!

 5. Szia Rita!

  Nagyon köszönöm a lehetöséget, hogy hozzá juthattam a “bibliához”! Voltak benne számomra is új dolgok.
  Igen, sajnos nem figyelünk eléggé az adatmentésre, aztán meg nézünk, mint hal a szatyorban…

  A nyelvezete – már ami nem a szakszöveget illeti – igen kellemes, laza, közvetlen. (Bocs, nem olvastam a többi bejegyzést – még! :D -, de volt, aki másképp látta?)

  A tartalom.
  A szájbarágós szakszöveg a mi vállunkról vette le a terhet, hiszen “csak” be kell tartani az ott leírtakat, és adataink hosszú életüek lesznek e földön.
  De elolvasni borzalmas volt! Megérdemeltem a dicséretet a végén!

  Nagy felismerés volt az is, hogy azok az adatok is, amiket mi hozunk létre, sokat érnek, vigyáznunk kell rájuk (is). Hogy ugyanúgy vonatkoznak rájuk adatvédelmi törvények, mint – mondjuk – Arany Toldijára.
  Na jó, mondjuk a blogom nem annyira érdekes, mint a fent említett mü…

  Az nagyon tetszett, hogy milyen egyszerüen hozzáférhetünk egy ragyogó titkosítási folyamathoz! A vicc az, hogy olvastam már erröl, de elfelejtettem! Most megtanultam egy életre, és máshol is fel tudom használni.

  A legkevésbé hasznos információ mindig az, ami nekünk nem információértékü. Amit ismerünk, és használunk, vagy tudnánk használni. De ismétlésnek is hasznos volt egy-két dolog.

  Köszönöm!

 6. Kedves Rita! Nagyon szépen köszönöm ezt a számomra elengedhetetlen “bibliát”.És még jobb hogy letölthető,igy mindig kéznél van.

  KÖSZÖNÖM

 7. Szia Rita!

  Először is GRATULÁLOK! Remek munka,egyszerü és érthető!
  Nagy örömmel fogadtam ezt a”Bibliat” amibol nagyon sokat tanultam(!)és tanulok folyamatosan,:),ami nekem bejön (hasznos) az a
  “Tökéletes vírusvédelmi szint elérése”,”Hardverek állapota, minősége”,és a házi feladat ami leegyszerüsiti a lényeget!

  Köszönöm szépen!

  További jó munkát,csak igy tovább!
  Szivesen olvasnák még tőled ezentul is!

 8. Húúúú, nagyon szépen köszönöm, tutira betartom a rendszeres adatmentést! Az adatmendtési tapasztalatokból és a bibliából számomra a Norton Commanderes tömörítés és titkosítás volt a leginkább hasznos rész, már régóta készülök rá, hogy utánanézek – s lám, most tálcán kaptam :)
  Jó munkát Rita, köszönöm a rengeteg tudást, amit átadsz nekünk!!
  Mónika

 9. Kedves Rita, és Felhasználó-társak!
  Az adatvédelmi bibliában leírt szabályokat igen hasznosnak találom. A dokumentumban közölt szoftver-feltételek megvannak a gépemen. Napi szinten mentem a munkáimat, több év óta így teszek. A Syncback nevű magyar nyelvű programot használom, de használtam már a táska segédprogramot is. A munkahelyemen, és otthon egyaránt dolgozom az adatokkal. A kettő közt pendrive-on viszem át az adatokat, és mindig a friss adatokat szinkronizálom a pendrive-val. (Tudom, hogy ezt Rita nem javasolja…, bizonyára igaza is van benne…, én még nem veszítettem el soha.)6-7 GB adatot szinkronizálok ily módon naponta. Ennek az időigénye talán esetenként 1,5 perc. Mikor bekapcsolom bármelyik gépemet első dolgom a szinkronizálás, és amikor kikapcsolom akkor is. Ez a művelet összeforrott bennem a számítógép ki, és bekapcsoló RÍTUSÁVAL. (Pedig ezt nem a “RITUS”-tól tanultam.) Van még egy külső merevlemezem is, ahová kb. hetente elvégzem ugyanezt a mentést, ebben van egy mappám a nagyobb helyigényű adatoknak, videók, képek, ezeket is ilyenkor mentem. (Azért külön helyre mentem a nagy helyigényű dolgokat, hogy ne terheljék a napi mentés időtartamát.) Ennek a módszerességnek nemcsak az adatbiztonság szempontjából van értelme, hanem azért is, mert mindkét gépemen ugyanazok az adatok, és pontosan ugyanabban az elrendezésben fogadnak. Ez hatékonyságot jelent az adatok megtalálásában. (Sokszor előfordul, hogy a munkám során 5-6 különböző dokumentumot kell megnyitnom az egyeztetés végett…, nem működne, ha ezeket össze-vissza rakosgatnám.) Persze fontos, hogy tartalmuk szerint rendezve legyenek az adatok. Jellemző címeket adok a Főkönyvtáraknak, és általában minden gyűjtőmappának. Egy kérdésem lenne Hozzád, Kedves Rita:
  Írtál az AES256-os titkosításról, ami jelszóval védett. Itt nem értek valamit: Mitől több ez, mint egy sima jelszavas védelem. Hiszen, ha valaki hozzá akar férni egy titkosított tömörített file-hoz, az a jelszó birtokában ki tudja nyitni. Ha beüti a jelszót, akkor -feltételezem-, a program visszafejti a titkosítást. Mi értelme akkor a titkosításnak, hiszen a jelszó a kulcs a hozzáféréshez? (Ha egyszer elhagyom a pendrive-ot, akkor attól a naptól csak külső merevlemezt fogok használni!)

  Várom válaszodat: Attila

 10. Kedves Rita!

  Nagyon szépen köszönöm, hogy olvashattam az irományaid és a 10 tippet is. Nagyon hasznosnak tartom a munkásságod és az infókat.
  A nyelvezete nagyon tetszik, tetszik, hogy közvetlen vagy a felhasználókkal, és az is, hogy ami a szíveden az a „szádon”. A tartalma is nagyon jó, úgy érzem. Hozott felismeréseket is, pl. a példáiddal kihangsúlyoztad, és igaznak is tartom, hogy mennyire fontosak azok a dolgok, amiket amúgy nem tartanánk fontosnak. Konkrétan nem tudok semmit felhozni, nekem úgy tetszik az egész, ahogy van. :)

  Kedves Rita, lenne egy kérdésem engedelmeddel. Azon tűnődtem az elmúlt időben, hogy már kezdenek elterjedté válni az okos telefonok különböző operációs rendszerekkel, és az a kérdésem lenne, hogy mi a véleményed a telefonok vírusvédelméről, és hogy mennyire sebezhetők egyáltalán.

  Így tovább. Én is várom az irományaid, élvezet olvasni.
  A legjobbakat kívánom és sok sikert!

  Üdv. Gábor :)

 11. Szia Rita!

  Ma bukkantam rá a Víruskommandó Blogra, azon belül pedig a Bibliára. Azonnal rá is vetettem magam, mint testőr a lufipukkantós kisgyerekre. Előrebocsátom, hogy már évek óta végzek rendszeresen adatmentést, fizikailag három különböző helyre, hasonló alapelvek szerint, mind amikről Te is írsz. Ezt csak azért írtam le, hogy kicsit érzékeltessem, nem az abszolút kezdő rajongása mondatja velem, hogy EZ VALAMI BITANG JÓÓÓÓ!!!! Túlzás nélkül alapmű, én ajánlani fogom boldog-boldogtalannak. A stílusodat pedig helyből imádom! Külön pirospont, hogy az anyag abszolút érthető, ami az ámítástechnika világában kiváltképp nagy kincs. Két kérdésem nekem is lenne, mert az ember ugye telhetetlen. Az egyik, hogy mit gondolsz a felhő alapú tárhelyek használatáról? A másik, hogy van-e valami bevált módszeretek az árnyékmentések készítésére? Azt hiszem, így hívják, amikor egy változó doksi minden verziója mentésre kerül. A válaszokat előre is nagyon köszönöm, a Bibliát pedig utólag nagyon köszönöm!

 12. Kedves R I T A !

  Hálásan köszönöm, ezt a csodálatos BIBLIÁT ÖNNEK!
  Még többször,fogom elolvasni,mert kezdő vagyok.
  FANTASZTIKUSAN közérthető,munkát végzett!
  További,munkájához,életéhez,karrierjéhez,kivánok,
  sk sikert és kitünő ,EGÉSZSÉGET !!!!!!!!!!!!!!!!

  Tisztelettel:

  Körtvélyesi László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.