Vírusirtó nélkül? – Rita véleménye

A minap elkészített “Nem használok vírusirtót!” című szuperbejegyzés kapcsán felmerült saját véleményemmel még adós vagyok, ezt most pótolom. A téma, mint talán emlékszel, az volt, hogy megkérdeztem néhány szakértő felhasználót, és néhány szakértő szakértőt ;), hogy egyrészt felhasználóként miért nem használnak vírusirtót, másrészt szakértőként mi erről a jelenségről a véleményük.

A vírusirtót nem használó felhasználóknak közel azonosak voltak az indokaik és jellemzőik:

 • Nem találták meg a tökéletes vírusirtót, hosszas próbálkozásra sem.
 • Sok éves tapasztalat (figyelem, ez kulcsmondat!) alapján kialakítottak olyan szemléletet és szokásokat, amik aztán azt eredményezték, hogy folyamatosan magas szinten tudták tartani a védettségüket.
 • Nem kezdő felhasználók, sőt leginkább tapasztalt vénrókák a neten!
 • Többségében férfiak :) (Ezt nem akartam vizsgálni, de így hozta a sors, hogy ez is kijött eredménynek:))

Női megérzésem alapján mondom: egy enyhe fokú bizonytalanságot érzek a vírusirtót nem használókon is, de ez nem szenzáció, ezt a vírusirtót használóknál is látom folyamatosan.

 • A szoftverfrissítésekre odafigyelnek, és tűzfalat mindenképpen használnak, néha még egy-egy kémprogram keresést is elindítanak.

A szakértők – rendszergazda informatikus, vírusirtó szakértő, Windows szakértő – majdnem egyetértettek, de aztán végül nagy ellentmondás sült ki a dologból.

Az informatikus és a vírusirtó szakértő – Winkler Balázs és Kiss Zoltán – tulajdonképpen egyetértettek: kell a vírusvédelem, és ez mellé nem árt a tudás sem. Kiss Zoltán még kitért a sérülékenységekre is, ami aztán Windows szakértőnk, Rónai Balázs vesszőparipája lett :).

Rónai Balázs szerint nincs is szükség vírusirtóra! Rengeteg tippet felsorolt, hogyan lehet kivédeni a kártevők támadását, és végezetül azt ajánlotta, hogy használjunk ellenállóbb „testet”, vagyis fejlettebb Windowst: Vistát, vagy hamarosan a Windows 7-et.

Én tulajdonképpen mindenkivel egyetértek, legfőképpen azzal a nézettel, hogy kezdőként nem kéne azzal vigéckedni, hogy megspóroljuk a vírusirtó használatát, mondjuk kényelmi és erőforrás kímélési indokok miatt.

Egyetértek azzal, hogy a tudást folyamatosan fejleszteni kell, és bizony meg kell tapasztalnunk néhány dolgot a számítástechnikában vagy magunktól, vagy mások segítségével. Nincsenek könnyű helyzetben a felhasználók, de úgy vélem, hogy ha naponta egy-egy új oldalt fel tudsz fedezni, hetente egy-két új alkalmazást ki tudsz próbálni, akkor simán meg tudod tanulni, hogy mire kell odafigyelni és hogyan kell a vírusvédelemhez hozzáállni. Mert ezt eltagadni nem lehet.

A vírusirtót nem használó felhasználók minden pillanatban odafigyelnek arra, amit csinálnak. Biztos vagyok benne, hogy egyikük sem dől be a buta spameknek, hoaxoknak, nem kattint minden csillogó kütyüre, nem akarnak megszerezni minden ingyenes szoftvert, és nem akarnak beregisztrálni minden új közösségi oldalra, hogy aztán alig bírjanak megszabadulni tőlük…

Bár én is azt vallom, hogy mindössze a védelem 20%-át adja a vírusirtó szoftver, ugyanakkor a naprakész friss Windows-zal együtt már egészen helyre kis biztonságot tudnak együtt biztosítani! Ez az alap. Utána sem kell agyontörni magadat, hogy azonnal megtanulj minden, a védelmet fokozó trükköt, van időd, ha úgy gondolod… Persze a profik ezt nem bízzák a véletlenre!

Ami miatt viszont nem értek egyet azokkal, akik nem használnak vírusirtót, és esetleg még javasolják is, hogy ne használj, az az, amit a 10 Holtbiztos tippben is leírtam, méghozzá a Linux és egyéb, nem Windows-os operációs rendszerekkel kapcsolatban:

„Az áradozás után jöjjön a Linux hátránya vírusvédelem szempontjából, ami mai napig probléma:

Ugyanis attól, hogy a fertőzött állományokat Linux alapokon nem lehet lefuttatni, attól még tárolni a vírusos állományokat, fájlokat, vígan lehet rajta. Ez pont olyan, mint bizonyos emberi betegségeknél: vannak, akik csak hordozzák a betegséget, de nem betegszenek meg, viszont simán meg tudnak fertőzni másokat. A Linuxosok nem is tudják, hogy fertőzött fájlokat tárolnak, hiszen náluk nem történik semmi, vírusirtójuk nincs, tehát nem is jelez semmi, ezért fontos, hogy a Linux felhasználók is védekezzenek, náluk elég, ha néha, ritkán, korrekt vírusirtót telepítenek és futtatnak.” Részlet a 10 Holtbiztos tippből

Ez a véleményem fennáll most is. Vírusirtó nélkül a rejtett – nem futó – kártevőket nem tudod kiszűrni – még ha minimális az előfordulási lehetőségük -, így könnyen átadhatod öntudatlanul másoknak a fertőző fájlokat. (Persze ehhez az kell, hogy adj is át fájlokat. Tehát ez is kivédhető óriási szigorral :))

Az, hogy egy vírusirtó foglalja a rendszer erőforrásait és ezért próbálkozik meg a felhasználó a vírusirtó mentes géppel, az érthető, de nem elfogadható indok! Ugyanis léteznek olyan vírusirtók, amik minimális rendszerigényűek – reklámozzak egy párat? :) -, ugyanakkor az egész Windowst lehet úgy használni, hogy sose legyen lassú, és egy vírusirtó meg se kottyanjon neki! Persze van olyan vírusirtó, ami kimondottan terheli a rendszert, de van más alternatíva, tessék utánajárni!

Ha valakinek erőforrás problémája, vagy régi gépe van, komolyan ajánlom figyelmébe ezt a linket>>

Összegezve: dicséretes, hogy vannak már olyan felhasználók, akik átlátják a vírusvédelem lényegét, és ezt tudatosan alkalmazzák is, ugyanakkor minden felhasználó szempontjából üdvös, ha készenlétben állnak a vírusirtók, és fájlok ide-oda vándorlása esetén figyelnek és vizsgálnak.

Nem mondom, hogy könnyű átlátni a képet, ezért csak két lehetőség van: vagy elhiszed, vagy próbálgatod éveken keresztül :).

Meddig akarsz még szenvedni a lassú géped miatt? Van megoldás, ráadásul könnyű és gyors! Kattints ide, és nézd meg, hogyan tudod begyorsítani a gépedet saját kezűleg!>>

Kapcsolódó bejegyzések:

12 hozzászólás so far:

 1. “Folyamatosan magas szinten tudták tartani a védettségüket.” “Nem kezdő felhasználók.” Hát igen. A vírusirtó szoftvert gyártó neves cégek weboldalait feltörő hackerek jót kuncognának ezen.

 2. kedves Attila, a legtobb -rutinos- felhasznalo nem virusirtokat gyarto ceg, igy hat a kockazati tenyezo is sokkal kissebb, gondolj bele, milyen adatok vannak a gepemen, amik valakinek kellhetnek, psd forrasok? 1-2 mp3? nem hinnem, hogy ezek miatt barki bejonne a gepemre, azonban mint mar emlitettek a bejegyzesben, akkor hasznalhatjak a gepunket botnetnek, vagy illegalis tartalom tarolasara, azonban tobbre tartom magamat annal, mintsem, hogy magat online virusirtonak alcazo weboldal trukkjeinek bedoljek, vagy hianyzo bovitmeny… az iframe mar kemeny dio, szerintem nincsen is ra tuti orvoslat, azonban ha megis sikerul egy framebol osszeszedni egy virust, akkor valoszinu a terheles es a futo folyamatok alapjan kepes vagyok azt kiszurni, es irtani, nem mindenkinek kell a sexhez ovszer, lehet mert mi bevallalosak vagyunk, vagy felelotlenek, fogalmazhatunk akarhogyan, de a lenyeg egy 1.5 eve nem esett semmi baja a vedetlen gepemnek, de az automatikus frissiteseket mindenkeppen tamogatom, hisz a legtobbje azert keszult, hogy befoltozzak a biztonsagi reseket.
  hapi.

 3. “de a lenyeg egy 1.5 eve nem esett semmi baja a vedetlen gepemnek”

  Amiről nem tudsz, az nem azt jelenti, hogy nincs! Lehet bárki tökös vírusirtó elutasító felhasználó, ott ha egyszer ráküldök egy megfelelő programot, rögtön kiderülne a disznóság. Ebben a szegmensben nem érdemes keménykedni. Ha nincs megfelelő védelem, akkor a bukás borítékolható.

 4. Stefán, szerintem Hápinak tényleg nem volt fertőzése. Ugyanis akinek kialakul ehhez az érzéke, és ismeri a gépét, tényleg észreveszi, ha valami nem stimmel. (Inaktív kártevők viszont lehetnek a gépén, ezért tényleg át kell nézetni minimum hetente egyszer. Én erre nem online scannert javaslok, hanem pl. avastot, amit aztán le lehet kapcsolni, de akár még véletlenül ott is maradhat :))

  Nagyon gyakori aeset az, hogy a felhasználók általában rogyásig túlterhelik a gépüket, asztalon legalább 40 ikon, 90%-áról azt sem tudja, mi az, mire való…

  Ha itt megjelenik egy plusz ikon, senkinek nem fog feltűnni.
  Egy optimálisan kihasznált, jól beállított, vájtszemű felhasználóval “ellátott” gépnél kiderülhet a turpisság. Mert szeme van hozzá, és az automatikus frissítések rendben vannak.

  Ha fordítva van a dolog: van vírusirtó, de a frissítések totál elavultak minden fronton, na, akkor én jobban aggódnék.

  Ja, és ha Hápitól még adatok sem kerülnek ki más felhasználókhoz, akkor szive joga úgy használni a gépét, ahogy.

  Pont ez lett a szuperbejegyzés lényege: nem vagánykodó srácok nyilatkoztak itt, hanem megfontolt, felelős felhasználók. Én el tudom fogadni ezt a hozzáállást, persze némi fenntartással. :)

 5. Attila!
  Én értek a vírusirtókhoz, és szerintem az átlagnál jobban értek a webhelybiztonsághoz is, webmesterként.

  Egészen biztos vagyok abban, hogy mondjuk a Panda vezérkara nem ért a webhelybiztonsághoz. Biztosan megbíznak szakértőket ebben a témában, de a szakértők között is vannak erősebbek és gyengébbek.

  Kapásból egy webhelynek valami 8-10 súlyos biztonsági kockázatot kell kiiktani, kezdve a szerverrel, folytatva a sort a webmester számítógépéig.

  Vírusirtó cégek honlapját feltörni presztizs, hidd el, hgoy nem úgy törik fel, mint egy bármilyen honlapot, hanem dolgoznak vele jó ideig…
  Bármilyen honlapot meg úgy törnek fel, ahogy éppen kedvük tartja…

  Vagy mondhatnám úgy is, hogy egy tizenéves kockajelölt a youtube-ról beszerzett infók alapján feltör egy fórumot, de a vírusirtó cégek honlapjait nem tizenéves kockajelöltek törik fel, hanem a szakmában nevet szerezni akarók…
  Ne tévesszük szem elől, hogy mások a célok. Egyébként ez is egy kulcsa a vírusvédelemnek: a célokkal tisztában lenni.

 6. csak mellékesként minden felhasználónak aki sz.rik a biztonságra a “nálam úgysincs semmi értékes adat” megjegyzéssel:
  – a gépedet feltörik 5-10 perc alatt, ahogy netre dugod és rámész valami fura weboldalra
  – a gépeden tárolhatnak mások gyermekpornót például (amiért téged csuknak majd le)
  – a gépeden keresztül feltörhetik mások gépeit, vagy megtámadhatnak kormányzati szerveket, s ott úgy fog kinézni Te voltál a támadó. Hiányzik neked a rendőrésgre és bíróságra járni? Esetleg szeretnél narancsot kapni a rácsok mögött :D
  – a gépedet ha feltörték, valószínű beállítják egy botnetbe, amivel igen sok spamet küldenek ki és ki tudja, egyszer majd arra használják, hogy komolyan védett rendszerek jelszavait törjék fel pillanatok alatt – lásd seti@Home projekt elve

  A biztonság kell. Épeszű ember autóban is beköti magát, még akkor is ha amúgy semmi értékes nincs a kocsiban vagy a zsebében.

 7. Rita!
  Az alábbi mondatoddal egyetértek:
  “Bár én is azt vallom, hogy mindössze a védelem 20%-át adja a vírusirtó szoftver, ugyanakkor a naprakész friss Windows-zal együtt már egészen helyre kis biztonságot tudnak együtt biztosítani!”
  Az ESET NOD32 is csak 20%?
  Szerintem is lehet “kvázi” ( mert ügye a tűzfal azért kell )vírusírtó nélkül dolgozni de kinek van erre ideje?

 8. Nagyon nem vagyok ezekben a dolgokban jártas, de a megelőzés híve vagyok és bízom a családfő ezirányú hozzáértésében.
  Van avast, állandóan megy, NOD32 és spybot. Rendszeres ellenőrzés, lemezkarbantartás.

  Ami viszont állandóan aggaszt: kamaszom töltögetései, IE használata. Asszem, kéne neki saját gép:)

 9. Sajnos, az a legrosszabb, hogy a megszorító intézkedések miatt éppen a vírusirtó licenszén kell spórolni, nem lehet, nem engedik megvásárolni az ezévi licenszeket, és egy 35 gépes hálózaton így csak a 3 hónapja nem frissített vírusirtók futnak.
  Mit szóltok hozzá? Ugyanakkor a felhasználók maximális védelmet várnak el.

 10. 35 gépes hálózat, web, mail, adatbázis-szerverekkel (minden fontosabb alkalmazás külön dedikált szerveren fut), WIN/Netware/Linux szerverek, WinXP munkaállomások.
  Január végén megrendeltem a többéve problémamantesen használt komplex vírusvédelem idei licenszeit, a forgalmazó kiállította a számlákat, de a fenntartó pénzügyi gondjai okán nem tudták kifizetni, így 3 hónapos türelmi idő után a használt licenszeket letiltották.

  Ugyanez vár a SPAM szűrésünkre is (MPP Core) áprilisi nemfizetés miatt csak idő kérdése, és megszűnik az is.
  A cégvezetés a problémákra nem reagál megfelelő módon, igaz, többszázezres tartozások vannak áram/gázszolgáltatás terén is. A gázt is kikapcsolták már.
  Sajnos, ez a helyzet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.