Wanda és a gonosztevők

Hogyan kerülhet kiirthatatlan vírus a gépre szuper vírusirtó mellett?

Először is, hadd meséljek el egy történetet. Egy időben, volt a családban egy őrző-védő kiképzést kapott rottweiler szuka.

Már a neve is baljóslatú volt – Wanda – hát még a kinézete! A zord külső persze szerető szívet takart, de ezt a kívülállónak persze nem volt szükséges tudnia.

Wanda munkakutya volt, effektíve terepet őrzött. Az volt a dolga, hogy egész éjjel őrködjön, akár étlen-szomjan, hóesésben, vagy 30 fokos nyári éjjeleken.

Wandát egy erre a célra betanított vezényszóval lehetett őrzésre bízni, ami így hangzott: Őrzés! (Nem kell a dolgokat túlbonyolítani.)

A parancs kiadása után, Wanda gazdája, mint aki jól végezte dolgát, lefeküdt aludni (tudom, hiszen a sógoromról van szó:)).

Wanda olyannyira komolyan vette a munkát, hogy még az általa védett terület jól ismert tulaját sem engedte be a terepre! Még akkor sem, ha a gazdája azt mondta: jóbarát. Előbb ugyanis az “Őrzés!” vezényszót kellett hatályon kívül helyezni.

Mikor tökéletesnek titulált vírusirtó mellett kerül vírus egy gépre, akkor mindig Wanda jut eszembe, hiszen ő néha még a gazdájánál is okosabb volt (természetesen ez nem igaz, de véletlen hibát nem tudott ejteni a gazdi, mert a kutya ahhoz túl okos volt).

Hogy mi köze Wandának ehhez a posthoz?

Csak annyi, hogy jól beállított, korrekt vírusirtó mellett csak úgy kerülhet kártevő a gépedre, hogy sajnos Te viszed be.

Egy vírusirtó nem annyira okos, mint Wanda volt (sajnos már nem él), mert egy vírusirtónak korlátozottak lehetnek a képességei. Például tömörített fájlok néha gondot okozhatnak, akkor is, ha azt várjuk, hogy ez ne okozzon gondot. De okoz. És kész, ezt el kell fogadni. Tömörített fájlok egyébként sem böngészés közben kerülnek le a gépre, hanem szabályszerű, manuális letöltés közben.

Ez pedig igen csak különbözik a véletlenektől, már csak abban is, hogy akaratlagos, szándékos cselekményről van szó.

Az, hogy mi mellé van mellékelve egy brutális, sokszor kiirthatatlan kártevő, az változó lehet, de az utóbbi időben sláger volt az ingyen mp3-as zenéket letöltő eszközzel érkező reklámprogram, meg ilyen például a mostani topkártevő, a Adware.NetAdware.Gen.

Eddigi konkrét esetek alapján ki merem jelenteni, hogy a felhasználóknak fogalmuk sincs, hogy mikor és hogyan került a gépükre a kártevő, de az mindig biztos, hogy “Persze, hogy szoktam letölteni a netről, hát jóhogy, azért van!”

Jöhet a fertőzött cucc egy kattintással is, de jöhet torrenten keresztül (nem csodálkoznék, ha a torrentet a vírus maffia találta volna fel. De ha mégsem, akkor örömünnep volt számukra az a nap, mikor megszületett a torrentezés…) is, vagy akár ftp-ről, kinek mi a szíve csücske…

Mikor be van csomagolva (tömörítve van) egy fájl, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy van benne valami csúnyaság, és ezt hosszú távra érdemes megjegyezni.

Kártevők által kedvelt letöltött anyagok, a toolbar-ok, amik semmi mást nem ígérnek, mint azt, hogy a használatukkal könnyebb és hatékonyabb lesz a böngészés. Ezeknek egy szavát se hidd, ugyanis a böngészés már eleve könnyű, a hatékonyságot meg amúgy sem a toolbarok adják, hanem a tudás, és a hatékony weboldalak.

Másik “kedvenc” letöltött cucc, az úgynevezett emotion-ök, mert azokra óriási szükség van ugye… A :) már smafu. Kellenek a villódzó, ugráló, humoros, önmagukban is röhögőgörcsöt generáló segédeszközök, ha netán mi magunk nem lennénk eléggé viccesek.. (Ez vicc volt!)

Harmadik “kedvenc” kártevő beszerzési forrás az úgynevezett free cuccok beszerzését garantáló eszközök letöltése és telepítése. Mondjuk free mp3 letöltő (ezt említettem fentebb), vagy free filmletöltő, vagy free akármiletöltő.

Muszáj megtanulni: semmi sem free. Az sem, amit csak úgy simán olvasol a neten. Az is valakié. Valaki megalkotta, létrehozta, feltette, gondozza, ez nincs ingyen. Persze nem kell fizetni érte tételesen, de a “nem ingyen” azt jelenti például, hogy nem a Tiéd. Nem csinálhatsz úgy, mintha Te írtad volna az index egyik cikkét, vagy épp nem tehetsz úgy, mintha Te fotóztad volna a hét legjobb képét.

Érted? Semmi nincs ingyen, de mi, felhasználók, mégis ingyen akarunk mindent. És ezt tudják a mocskok is, a túloldalon. “Ingyen zene, korlátlanul? Naná, hogy kell!”

De ilyen nincs. Nincsenek ingyenes dolgok, nem lehet csak úgy, egy kattintással hozzáférni a jogvédett anyagokhoz. (A másik fele a dolognak a “szabad-e”. Magánszemélyeknek szabad. Letölteni szabad, megosztani nem szabad. De ezt ne vegye senki biztatásnak, mert nem az, csak száraz tények közlése, oké?)

Muszáj ezeket az alapelveket tisztán látnunk, mert azt úgysem vési senki az agyába, hogy: ha free letöltést ígérnek, akkor tuti át akarnak verni… Mert erre a többség azt gondolja magában: ááá, hát csak nem!

Még egy tipikus dolog, amire felhívnám a figyelmet: minden olyan gép, amin gyerekek interneteznek, dugig van kártevőkkel…

Csinálj egy korlátozott jogú felhasználói fiókot, és a gyerekek csak azt használják! Vagy vegyél nekik másik gépet! Nagyon sokan akkor szánják magukat rá, hogy külön gépet vegyenek a gyerek(ek)nek, amikor már elönti őket a kártevőhadsereg. Végül is, jobb későn, mint soha.

Senki nem születik profi felhasználónak, de az nem mindegy, hogy honnan szeded össze az alapokat! Mi összeszedtük és egy anyagba rendeztük a legfontosabb, leglényegesebb, leghasznosabb tudnivalókat, a PC Start anyagban. Kattints ide, és nézd meg a részleteket>>

Kapcsolódó bejegyzések:

21 hozzászólás so far:

 1. Köszi Rita! Vettem a lapot.
  De én inkább magamnak veszek egy új gépet, a gyerekeimet pedig beiratom a tenfolyamodra. :)

 2. Wanda és a gonosztevők…

  Történet egy kutyáról, aki okosabb volt, mint a gazdája. Ez eddig még szokványos is lehetne, de mi köze van ennek a vírusokhoz?…

 3. Tökéletesen igazad van, a tömörített állományokban a legkönybb eldugni egy vírust. De nem csak MP3-, film-, video-, háttérképben. Én egyszer régebben letöltöttem 1.4 körüli Spybotot, persze tömörítve jött le, az akkori vírusirtóm (F-Secure), se a letöltésnél, se a telepítésnél nem jelzett vírust. Csak 2-3 nap alatt tökéletesen összeomlott a rendszer, mert tele volt vírussal. Később ugyan ezen Spybotnál a Kaspersky már viszont szirénázott és meg szakította a telepítést Win 32 akármi trójai vírus végett. Az egyik heveromnak meg az volt a szokása, hogy minden programhoz crackeket szedett le, hát volt olyan tömörített állomány amelyikben 4-5 vírus is lapult, aztán ráadásul csodálkozott, hogy mindig tele van vírussal a gépje. Sokáig nem hitte el, hiába mondtuk neki, hogy honnét kapsz ennyi vírust.

 4. Hát igen, a crakc-ek egy külön kategóriát képviselnek manapság, ha kártevőhordozókról beszélünk.

  Ha jól megnézed, ez is arra az igényre alapul, hogy “net? akkor ingyen akarok mindent!”

  Mert mi máshoz is keresnénk crack-et, ha nem fizetős verziók feltöréséhez? Ez egy megoldahatatlan probléma egyébként, mert ez az igény örökké virágozni fog (nagyon sokszor joggal egyébként: ha csak a játékokat vesszük alapul, megveszed 10000+ forintért, és nem ér semmit, hibás, csúnya, élvezhetetlen, csak jó volt a marketingje… Hát akkor inkább kipróbálják sokan crackelve, és ha tetszik, később megveszik, mert ugye egy jó játékot akár évekig is lehet újra és újra játszani, mert annyira jó!)

  Szóval az az alap, hogy ha crack, akkor úgy kell óvakodni, mintha aknamezőn járnánk…

 5. A crackek meg az ingyen “holmik” benne vannak ebben a vírus letöltése pakliban. No, de, amin kiakadtam az a Spybot ami ugyebár egy kémprogram irtó. Ha jól emlékszem egy eléggé megbízható oldalról (Origo) szedtem le, hát persze tömörítve jött le (egyébként innét 10-ből 9 tömörítve jön le).

 6. Ezért érdemesebb eredeti gyártói, főforgalmazói oldalakról letölteni a szoftvereket. Ott is meg van az esélye, hogy feltörik, de jóval kisebb!
  Az ilyen gyűjtő oldalaknak érdekük figyelembe venni, hogy vírusmentesek legyenek a cuccaik, de ehhez borzasztó nagy apparátus kell, és sztem a szoftverbázis mögött pont nem volt ilyesmi… Meg most se nagyon van, mert ugye minek is…

  Letöltő központok szokták is kérni, hogy jelezzék a felhasználók, ha vírusos cuccokat találnak az oldalukon. Hát ez is több, mint a semmi…

  Én egyszer az oldalunkhoz kerestem kiegészítő komponenst, és a joomla.org oldalról töltöttem le a hivatalos anyagot, hát olyan trójai volt, mint a szél! Még én is meglepődtem, pedig láttam már érdekes dolgokat:) (vírusirtó jelzett kicsomagolás közben)

 7. Kedves Rita!
  Gratulálok a cikkhez! Telitalálat! Nagy örömmel mélyedtem el benne! Ez a gyengém: a szórakoztatva ismeretterjesztés, sőt oktatás! Nagyon kevesen képesek ilyen magas fokon művelni ezt… Tőled most maradéktalanul megkaptam, és nagyon szépen köszönöm a hasznos infókat és a lebilincselő előadásmódot.
  Minden írásodat elolvasom, igyekszem hasznosítani is, de hozzászólni ritkán tudok időhiány miatt. Azonban most annyira le vagyok nyűgözve, hogy örömdalra kellett fakadnom!! :)
  További sikeres munkát kívánok, szeretettel:
  Zoé

 8. Kedves Rita!
  Örömmel olvastam az írását./Vanda és a gonosztevők./
  Egy dologra szeretném felhívni a figyelmét, ami egy hatvanon túli olvasónak, érdeklődőnek, újszülöttnek,stb.feltűnő.
  Nem értem mit ír! Mi az hogy, torrent, tolbar,stb.
  Segítsen. Ezeket a kifejezéseket biztos nem csak a szakmában jártas látogatók olvassák.
  Tudom, a keresőben biztos meg lehet találni, csak írása úgy kevésbbé lenne szórakoztató!
  Üdv: Hatos Lajos

 9. Kedves Lajos!

  Szuper kérdés!
  Ugyanis, az esetben, ha valaki nem érti a “torrent”, “toolbar”, “crack” szavakat, az a mi esetünkben (és a nem értő olvasó számára is) JÓ HÍR!

  Hogy miért? Mert akinek ismerősen csengenek eme szavak, annak bizony már van hozzá valamiféle köze. (Ha szerencsés, akkor csak hallomásból.)
  Ha van hozzá köze, akkor a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartozik.

  Ha nincs hozzá köze, olyannyira sem, hogy még a szavak jelentését sem tudja, akkor máris védetebb, mint azok, akik tudják, mi a torrent, a crack, meg a toolbar:)

  De, hogy besatírozzam a fehér foltokat:
  Torrent: egy fájlcserélő módszer, aminek a segítségével bármilyen (jobbára jogvédett) fájlokat lehet megszerezni, anélkül, hogy fizetni kellene érte.

  Fő veszélye abban rejlik, hogy nagy valószínűséggel fertőzött fájlok utaznak a gépek között.

  Toolbar: (hmm, hogy hívjuk ezt magyarul.. talán eszköztár?)
  Például van a Firefox böngészőnek egy alap eszköztárja (amit még tovább testre lehet szabni), de például vannak olyan plusz eszköztárak, amik mondjuk megkönnyítik (ígéretük szerint) a google keresést… Namost, ha ezt nem a Google ajánlja nekem, akkor én egy szavát sem hiszem el. Mert eleve a google-lal keres a böngésző alapból, ugyan minek még egy toolbar pluszban?
  De ilyen milliónyi van a böngészőkhöz, pont arra az igényre alapozva, hogy legyen minden könnyebb, hatékonyabb, gyorsabb. Nem lesz…:)

  Crack: törésnek hívjuk magyarul. Úgy néz ki a dolog valahogy a gyakorlatban, hogy léteznek mondjuk próbaverziók bizonyos programokból (hogy ki lehessen próbálni, értelemszerűen), de ügyes programozók átírják úgy a futtató .exe fájlját például, hogy ne időkorlátos legyen, hanem úgymond végleges verzió…

  Ez vírusirtóknál különösen nagy divat, mert csak egy szűk réteg szeret fizetni ilyesmiért, viszont ők cselekszenek helyesen. Védelmi szoftvereknél főbenjáró bűn tört verziót használni.

  Egyéb szoftvereknél is az, egyébként, az erkölcsi és morális részébe nem mennék most bele:)

  A crack oldalak ezeket a feltört fájlokat, illetve a feltört verziójú szoftvereket kínálják letöltésre. És mivel mondjuk egy nod32 vírusirtót megvesznek évente 1 milliónyian, az biztos, hogy a crackelt (feltört) verzióra meg 10 milliónyian tartanak igényt. Óriási kereslet, ezért a crack-szerver üzemeltetők tovább fejlesztették a “bizniszt”, és kémprogramokat, vírusokat tesznek a crack fájlok mellé, mert ugye abból senkinek nincs anyagi haszna, ha én nem veszek meg valamit… Abból viszont lehet anyagi haszna, ha letöltöm ingyen, viszont utána minden adatomhoz hozzáfér, egy kémprogram segítségével, ami az ingyenes (feltört) verzióval érkezett a gépemre…

  Na ettől izgalmas a vírusirtás-vírusvédelem témája:))

  Mert ha csak vagánykodó fiatalokról lenne szó, akik vicces kedvvel rongálják mások adatállományát, az nem lenne olyan igzi.
  De az, hogy ezek mögött maffiák állnak, kizárólagos nyerészkedési céllal, na az széppé teszi a harcot:)

 10. Anyit szólok hozzá a témához, hogy nekem (is) vannak az MSN-hez többféle emotikon a gyáriakon tul, ha kell egy zene akkor megkérdem fizetős SMS-el attól a rádiótol améknél szol. Az ára nyílvánvalóan enyhíti azt a veszteséget mintha natur tölteném. Na meg ha olyan dolog van amit már sehol nem tudok megvenni, (vagy rettentő nagy macerával) például a Quake2 akkor torrentel töltöm le. Ennek ellenére még sincsen vírusom, félévente egyszer ha van riasztás, akkor van, jön az írtás = törlés, többnyire. Élvezem az internetet, életem szerves részét képezi, mert nagyrészt ami igényeimet kielégíti, amit letöltök, tudom hogy mit, és honnan töltök le. Ha például van egy ingyenes oldal ami szándékosan lassura van megírva, hogy félóra töltés után valamelyik vírushordozó hivatkozásra/flash játékra kattints (a kedvencem az “én vagyok a 999.999-ik látogató, nézzem meg mit nyertem” (trójait/vírust) :-D akkor várni kell vagy kapcsolatot bontani és kész. Ezért nálam a legfőbb alapszabály, ami mellesleg müködik: azt töltöm le, amit eredetileg akartam, NINCS olyan hogy addig nézek mást az oldalon, mert tudom hogy az adott oldalon ugyan ott van amit keresek, de minden más rajta káros, azaz Aknamezőn lépkedek. 2éves pályafutásom alatt 3db kártevőt észleltem ebböl is csak egy miatt kellet ujradobni a Windowst, anyit meg félévente ugyis célszerü megejteni ha van virus, ha nincs…

  Maximális tisztelettel: Schumi^^

 11. Kedves Rita!
  Nagyon érdekes és találó az írás.
  Háát, igen..
  Mindig résen kell lenni. Csak az a lényeg, hogy mekkora legyen az a rés.. ;)
  én már sokszor tapasztaltam ezt. A legnehezebb nekem is másokkal elhitetni azt, hogy a gyenge láncszem az ember. És most következzék erre egy jó kis idézet:
  “A jövö gyàrànak csak két alkalmazottja lesz: egy ember és egy kutya. Az ember dolga az lesz hogy etesse a kutyàt, a kutyàe pedig az hogy ne engedje az embert hozzànyùlni a berendezésekhez.” Dr.Warren Bennis

  üdv: keepondancing

 12. Kedves Rita!

  Kiváncsi vagyok, mi a véleményed erről a problémáról. Elég érdekes.

  Már lassan egy éve nem tudom letölteni a Free ZoneAlarm tűzfalamhoz az aktuális frissítéseket, mert a Nod32 az .exe indítófájl letöltésekor vírusriasztást ad, majd karanténba teszi. Ez az előző verziónál (7.0.408.000) is így volt és a mostani legfrisssebbnél is ez van (7.0.483.000). Mondanom se kell, a frissítéseket a ZoneLab oldalról töltöm le, tehát a dolog érthetetlen. Másoknál is ugyanez a helyzet, akiknek ez a fajta tűzfaluk van.
  Kérdés, valóban vírus-e ez, vagy csak a Nod32 finomkeresője látja annak, de igazából nem az.
  Állítólag volt akinek sikerült letöltődni a gépére és tudta is frissíteni a programot ugyanezen vírusriasztás mellett, de nekem nem sikerül, mert nem is engedi végig a letöltést, mivel közben karanténba vágja.
  Tanácsot kérnék, mit kéne tennem, hogy én is sikeresen frissíthessem a ZA-ot. Nod-ot nem szeretném levenni, úgy néz ki, csak az exe fájllal van baja. Ha más weboldalról próbálom letölteni (pl. Origo szoftverbázis), detto ez a helyzet.

  Válaszodat, ötletedet várva!

  Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.